Ook multinational Newmont beklaagt illegale delvers

8

PARAMARIBO, 12 feb – Ook multinational Newmont zegt last te hebben van illegale goudzoekers in zijn concessie in Parmacca, Oost Suriname. Nu een gedoogperiode voorbij is, willen de goudzoekers nog langer blijven. Maar gevreesd wordt voor herhaling van de perikelen bij Iamgold.

De Canadese multinational heeft al jaren te kampen met illegaliteit te Nieuw Koffiekamp, Brokopondo. Honderden goudzoekers zuigen zich vast in de zogenaamde Romapit. Nu dreigt een ‘tweede Romapit’ te ontstaan. “Dat zullen we echt niet meer accepteren en we zien daarom graag dat de goudzoekers vertrekken. Als ze het niet doen, zal OGS ze ontruimen”, zegt Adriaan van Kersen van Newmont tegenover de Ware Tijd.

OGS is de commissie die de goudwinning in het binnenland moet ordenen. Kersen ziet de illegaliteit alleen maar erger worden als de overheid niet ingrijpt. De goudzoekers, merendeels bewoners uit het gebied zelf, bepleiten rechtvaardigheid. Ze zijn eerder uit een ander wingebied gezet met de loze belofte van een alternatief. “We hebben al die geduldig gewacht. We handelen nu uit nood”, is de klacht.


8 REACTIES

 1. “Dat zullen we echt niet meer accepteren en we zien daarom graag dat de goudzoekers vertrekken. Als ze het niet doen, zal OGS ze ontruimen”, zegt Adriaan van Kersen van Newmont tegenover de Ware Tijd.

  En gelijk heeft de directeur van Newmont. Wegjagen deze illegale occupeerden desnoods met de nodige harde hand want zij leren het niet.
  Zo meteen zegt DDB, Newmont ik geef jullie een ander stuk want ik kan deze oerwoud bewoners niet weghalen. Ik ben veels te bang voor Bravo en zijn achterban en ik heb geen macht meer noch zeggenschap over de krijgsmacht.
  Kijk maar wat te Sunny Point is gebeurt en te Saramacca en te Boerbuiten en te Weg naar Zee. Overal kom je dit gespuis tegen.


  Maak melding

 2. De goudzoekers, merendeels bewoners uit het gebied zelf, bepleiten rechtvaardigheid. Ze zijn eerder uit een ander wingebied gezet met de loze belofte van een alternatief. “We hebben al die geduldig gewacht. We handelen nu uit nood”, is de klacht.

  Wedden dat slecht weinigen hun stem zullen geven aan de nationale Dieven Partij?


  Maak melding

 3. -Bestaat er niet iets van naar school gaan , een opleiding gaan volgen en een goed diploma bepalen voor een beter werk?????

  -Wanneer zal het ophouden in het land met deze illegalen die niet luisteren????Als dat goud opraakt hebben zij niets dan heb je weer te maken met criminaliteit.

  =Als je naar een luchtfoto kijkt is het vreselijk hoe het land en milieu aan het vernietigen is.


  Maak melding

 4. dit domme slaafse volk laat zich al 5 jaar belazeren met loze beloftes door het paarse boevenleger o.l.v. van een pathologische leugenaar. Dus niks nieuw onder de zon.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.