vrijdag, juni 21, 2024
HomeFotoKenner van Chinese vechtkunsten in Suriname

Kenner van Chinese vechtkunsten in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Wushu-meester prof.dr. Marc Theeboom onderwijst karate-, taekwondo, pentjak silat- en judostudenden in het stokgevecht. De kenner van Chinese vechtkunsten is ook hoogleraar aan de Vrije Universitit van Brussel en verbonden aan de Faculty of Physical Education and Physiotherapy en de Faculty of Psycology and Educational Sciences”. Hij verzorgt deze week een serie clinic onder het thema “De Waarde van Sport en Bewegen”. De openingssessie maandagavond is volledig gewijd aan wushu, een verzamelnaam voor de verschillende Chinese vechtkunsten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

9 REACTIES
 1. Leer ze ook respect op te brengen en te tonen aan anderen. Want wie dit niet kan opbrengen is niet uitverkoren de chinese vechtsport te beoefenen.
  Als eerste eis word bij de chinese vechtsport geëist day je:
  Respect hebt voor anderen
  Je vechtkunst niet zal gebruiken tegenover een ander die de vechtsport niet machtig is
  Je nederig en hulpvaardig zal gedragen in d samenleving.

  Ik zie één probleem en dat is dat de eisen niet zullen worden gebezigd door een klein deel van de beoefenaars van de chinese vechtsport.


  Maak melding
 2. Ik weet niet waar de fout gemaakt is, maar chinese vechtkunsten? nee!
  Karata – Japans, teakwando – Koreaans, en Pentjak-silat is Indonesisch die trouwens ook de mooiste is.
  en ik denk in tegenstelling dat juist bij de puur chinese ik noem het liever verdedigingssporten zoals Kung-fu en Tai-chi chuan de minste misbruikers voorkomen, omdat juist deze vormen zo.n hoge zelfdiscipline vragen van de beoefenaars, die juist de eventuele misbruikers niet op kunnen brengen omdat ze de juiste mentaliteit, en daar heeft Pokai Tongo volledig gelijk, niet bezitten


  Maak melding
 3. @ Hans
  Je hebt 100% gelijk om aan te geven dat de pure chinese verdedigingssport (vechtsport) de nodige discipline vraagt zoals jij dat verwoord.

  Ik zelf ben al 35 jaar beoefenaar van Kung Fu en wet daarom dus ook dat het erg veel discipline vraagt om niet kwaad / boos te worden die agressie opwekt om ets te doen waarvan je later spijt krijgt.
  Als je in Suriname loopt (specifiek Paramaribo) dan wordt je dagelijks uitgedaagd door personen die dan zeggen “da sang joe mang doe joe wan mik mi dof joe peer”.
  Om problemen te voorkomen loop je zwijgzaam door en neemt, zoals men denkt, zogenaamd als een lafaard de scheld kanonnade op de koop toe en ja dat kost ontzettend veel enegie en beheersingsvermogen.
  Mijn meester (Soefoe) heeft mij ooit gezegd:
  – zelfs de kleinste aks velt de grootste boom
  – Jullie zullen elkaar pijn doen als het erop aankomt en niet éénzijdig.
  – Als je het geluid hoort dan heb je geluk dat je dan nog in leven bent.

  Dus loop door en laat het rusten. Niet dat je bang bent maar je bent verstandig want als iets gebeurt is dan pas realiseer je dat er iets goed fout is gegaan.


  Maak melding
 4. Er kom soveel Sjienees naar Surinaam, dang tok moet een niet Sjienees geefe les in Sjienees veg sport? Dang soso waardeloos Sjienees kom naar Surinaam?


  Maak melding
 5. Pokai Tongo,ik ben ook al 35 jaar bezig met mijn KUNG FU.En precies wat je zegt!die grote bek van sommige in paramaribo,zelfs een idioot van een bewaker bij kersten komt mij zeggen dat ik mijn zonnebril moet af doen hahaha.Ik vroeg of hij het wou komen doen,wellllll met een trap op zijn kaak lag hij neer.Ik ben veel in India,indonesie en woon in NL en Brasillie.Nog nooit heb ik zoveel associale mannen gezien als in Suriname. en dit was de eerste keer dat ik mijn kung fu hebt gebruikt,normaal praat ik met je en mag je kiezen waar je het wil hebben.En elk vorm van sport is goed voor een ieder.


  Maak melding
 6. Pokai Tongo,

  Rishi Matang was zo’n grote heilige dat in en rondom een straal van 25 km van z’n hutje er NOOIT geweld plaatsvond. Zelfs de dieren zoals tijgers en herten gingen vreedzaam om met elkaar en dronken water uit de beekjes, gebroederlijk naast elkaar, zonder dat de een angst had aangevallen te worden door de ander.

  Deze Rishi was zo doordrongen van Parmatma dat zelfs de Godin Durga hem kwam zegenen. De verschijningsvorm van Devi Durga aan Rishi Matang wordt Maatangi Devi genoemd.

  De beste verdediging is dus om doordrongen te worden van Parmatma. Dharmo rakshati rakshitah!

  Let eens goed op op mensen in je omgeving. Je zult waarnemen dat in het gezelschap van sommige mensen vaak geweld plaats vindt en in het gezelschap van anderen nooit geweld plaats vindt. Mede hieruit kan je afleiden wat de spirituele niveau van iemand is.


  Maak melding
 7. Ik weet niet wat het is met respect enzo…eerst was ik de beleefde Hakka-Chinees, maar ik merkte dat je alleen meer wordt gepest. Tot ik er genoeg van had en iedere racist om elk klein woordje tegen de grond heb gewerkt. Ja ik ben een klein ventje. Maar ik heb TongLong geleerd en zal mijn lesgeld waar maken! Mi no lobie fittie, maar mi moesoe fittie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES