Ballast Nedam: arbitrage om schadeclaim tegen Suriname

23

Ballast Nedam heeft een verzoek tot arbitrage ingediend bij het International Court of Arbitration (ICC) in Parijs over een claim van bijna 50 miljoen US dollar tegen zijn opdrachtgever Staatsolie Maatschappij Suriname. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

De claim is in 2012 en daarna ontstaan naar aanleiding van vertraging en verstoring van het project, waarvoor Ballast Nedam de opdrachtgever verantwoordelijk houdt. Het werk omvatte het leveren en installeren van stalen heipalen en civiele werkzaamheden voor de uitbreiding van de Tout Lui Faut olieraffinaderij in Paramaribo en is in november 2013 succesvol opgeleverd.

Partijen waren eerder in gesprek getreden om tot een minnelijke regeling te komen, maar dat heeft tot dusver niet tot overeenstemming geleid. Om die reden heeft Ballast Nedam besloten om conform het contract een formeel verzoek voor ICC-arbitrage in te dienen.


23 REACTIES

 1. Het zoveelste bewijs van het ongelofelijke amateurisme van deze Paarse Roversbende.

  Let op: de volgende regering zal deze financiële puinhoop moeten opruimen.

  Elke keer dat Bouterse de leiding heeft van Suriname – als dictator of als president – maakt hij er een ongelofelijk economische, financiële en morele puinhoop van.

  Dat is het verschil.


  Maak melding

 2. Of Ballast Nedam nu gelijk heeft of niet. Of Ballast Nedam een valse of een terechte claim heeft blijft het feit dat niemand hier van op de hoogte was en dat er door Staatsolie niet gehandeld is resp. open kaart gespeeld is.
  Let wel de heer Elias moet, als ex Ballast Nedam medewerker en betrokken bij o.a. de Wijdenbosch brug, heel goed op de hoogte zin van hoe ver Ballast Nedam zal gaan.
  Voeg hier aan toe dat de raffinaderij niet gerenoveerd en uigebreid is volgens de principes van Design & Construct, zoals verstandig voor opdrachtgevers met beperkte kennis en capaciteiten, maar volgens een soort cost plus aggreement met Siapem, wordt bij mij het vermoeden steeds groter dat ook het raffinaderij project door mismanagement geweldig uit de hand is gelopen.

  Deze claim maakt duidelijk dat Staatsolie door het opsplitsen van de contracten zelf verantwoordelijk is voor de specificaties, engineering, afstemming en planning maar vooral voor de afrekening met alle aannemers en leveranciers.
  Herrinert u zich nog de problemen met de Aziatische werknemers eind 2014 waarvoor Staatsolie garant ging staan.
  Ziet u nu de kinderziekten rondom de ingebruikname.

  Allemaal het resultaat van mensen die niet vertelt hebben hoe de vork echt in de steel zit en de president als een zombie een installatie feestelijk laten openen.
  Het betreft wel een fabriek (Bom) van $ 1.000.000.000 die bij onoordeelkundig gebruik minimaal niet doet waarvoor deze bedoeld is. Zonder de laatste input van de leveranciers gaat het ding het niet doen. U zult zien dat er uitstel op uitstel komt en uit eindelijk onder dwang van grote betalingen de sleuteltjes overhandigd gaan worden na 25 mei as of zodra er een verantwoorde regering aantreed.


  Maak melding

 3. Pero/Sabidieri/RobG/Abiasa/etc.
  Even in de tijd geplaatst. Ballast Nedam begon aan deze klus toen de President net beloofd had dat de boete voor het opzeggen van contracten niet betaald behoefde te worden.

  Wellicht dat u nu waker genoeg bent om te begrijpen waarom de president dat de boete niet betaald zou behoeven te worden.

  De claim ligt er al sinds 2013. De regering (aandeelhouder) heeft er niets mee gedaan. Des al niet te min gaan ze door met Ballast Nedam voor de brug in Carolina. Een brug die per meter 50% meer kost dan de het voorstel dat niet doorgegaan is.

  RARA hoe kan zo iets gebeuren


  Maak melding

 4. Oh,oh, nu zijn we opeens 50 miljoen US dollars armer !!
  Gaat bouta weer lenen bij China,India om deze 50 miljoen aan boete te betalen die hij gemaakt heft bij Ballast Nedam?!!


  Maak melding

 5. nou, ok, goed dat wij weer een ambassadeur in frankrijk hebben, kan hij de factuur in ontvangst nemen en doorsturen naar de regering van de republiek suriname en dan kunnen wij beslissen of wij hem zelf betalen of in de volgende regeerperiode hem niet betalen.

  morgen is het 10 februari.


  Maak melding

 6. Ergens toch een wrijfgedeelte in de schoen die zovele tjoekoes heeft betaald? Wellicht omdat de afspraak was gemaakt om deze tjoekoes weer in rekening te brengen inclusief een nieuw bedrag aan tjoekoes.
  Eerste deel van de tjoekoe 20 miljoen, tweede deel van de tjoekoe 15 miljoen restant van 15 miljoen als rente vergoeding Balast Nedam a.g.v. het te vroeg uitbetalen van de tjoekoes.
  En als je nu niet mee wilt werken dan gewoon de rechtbank inschakelen want de prijs is in cijfers aangegeven terwijl de afspraak van de tjoekoes nergens op papier staat.


  Maak melding

 7. Om de kosten te dekken, moet na gegaan worden welke vaste activa op de balans verkocht worden, kijken hoe de reserve/algemene van het vermogen is en hoeveel op vermogen op prive staat.

  Ook moeten de kosten aan de advocaten in de USA per direct worden stop gezet. Gelet op de kosten aan Ballast Nedam is Suriname niet in staat de broekriem strakker te trekken. Er valt niets meer te trekken, DDB heeft van Sranan gewoon geraamte, dus kan zo over straat gaan.


  Maak melding

 8. -Dit is de zoveelste claim die de staat Suriname aan zijn broek krijgt.
  Ik vraag mij af hoe men al deze claims terug gaat betalen.

  Venezuela kan zijn schulden ook niet meer betalen.


  Maak melding

 9. @Ray

  “Oh,oh, nu zijn we opeens 50 miljoen US dollars armer !!”

  Op het eerste gezicht claims als terecht en volledig haalbaar beschouwen is niet goed. Ook al wil je het een tegenstander graag in diens haren smeren.
  De praktijk wil dat er aan het eind van de dag vaak weinig overblijft en er een schikking komt.

  Zorgelijker is dat het feestje geweest is en er problemen zijn en niemand schijnbaar handson management gevoerd heeft. Waar komen alle andere leveranciers, aannemers en adviseurs nog mee voor dat het ding echt kan functioneren.

  Indien er partijen zijn die de feitelijke inbedrijfstelling kunnen op houden omdat ze nog geld krijgen leidt staatsolie en haar aandeelhouders (de Surinaamse burgers) dag in dag uit schade en dan praat je over heel hoge bedragen. Alleen aan rente $ 150.000 per dag, dag in dag uit.

  Gebrek aan kennis komt ooit aan het licht.


  Maak melding

 10. Ballast Nedam is naar het International Arbitrage Hof (ICA) gestapt uit onvrede met een claim van bijna US$ 50 miljoen van Staatsolie Maatschappij Suriname NV. ABM Financial News meldt dat gesprekken om te komen tot een minnelijke regeling tot dusver niet tot overeenstemming hebben geleid. Ballast Nedam noemt dat de reden om een formeel verzoek voor arbitrage in te dienen
  Dus staatsolie claimt dit bedrag bij Ballast en niet andersom zoals de schrijven van dit stuk ons wil doen geloven.
  Ballast wil een minnelijke regeling.
  Ga zelf op onderzoek uit dan zal je zien dat veel wat hier geschreven wordt niet klopt.


  Maak melding

 11. Mensen!! zo zie je maar!! je wordt ter plekke staande genaaid!! wordt wakker!! doe je ogen eens open!! laat je niet van alle kanten pakken!!! Straks is de verkiezing en weegt wat je doet!!! Wat nu na 5 jaren is overgebleven, denk niet dat het zo zal zijn/ ik zie eerder bergafwaarts!!


  Maak melding

 12. Alweer een bewijs van hoe Suriname zich werkelijk heeft ontwikkeld. De Surinamer heeft nooit uitgeblonken in de handel en is te afhankelijk van derden. Op eigen initiatief iets opzetten lukt hen na 40 jaar onafhankelijkheid nog steeds niet. Met zo een mentaliteit en laag arbeidsethos zal het de komende eeuwen het land ook niet lukken om zich te ontwikkelen.


  Maak melding

 13. @Srika
  Aannemers leven van de claims en de blunders van hun opdrachtgevers.

  Ballast Nedam heeft de eerste ronde reeds gewonnen aan gezien Staatsolie de claim herkent en slechts de hoogte betwist.

  Staats-olie dom aangezien men nu niet meer over het principe kan argumenteren (wel geen rechtmatige basis voor de claim). Aangezien het nu voer voor internationale juristen is kan men beter eerst de rechtmatigheid aanvechten zodat Ballast Nedam ook weer op nieuw moet beginnen en wellicht een fout maakt en vroeger bereid zal zijn om water bij de wijn te doen.

  Bij een afwijzing was er nog een kans op nul en nu is het minimaal $ 10.000.000 (voor de moeite) tot maximaal het volle pond $ 50.000.000.
  De arbiters gaan gewoon lezen wat er geschreven is en dan mag je er vergif op in nemen dat het geen Ballast Nedam qua contractmanagement heeft de gedocumenteerd heel wat beter zal zijn dan wat Staatolie heeft gedocumenteerd. meneer Elias begint sterk of moet ik zegen eindigt zwak.


  Maak melding

 14. Moest Suriname ook niet een schade claim aan Ballast Nedam betalen vanwege voorbereiding voor de bouw aan de Carolinabrug? Die claim kon afgewenteld worden maar R. Abrahams de toenmalige OW minister “verzuimde” om dat te doen. Toen dit ter sprake kwam in de DNA werd het werk alsnog gegund aan Ballast Nedam weliswaar veel hoger dan aanvankelijk was begroot.
  Alweer zo een claim doet toch weer een belletje rinkelen!!!
  Hoeveel miljoenen blijft er aan de strijkstok hangen?


  Maak melding

 15. Daar gaan wij weer, het bedrijf Ballast Neemdan duikt
  om de haverklap op met schadeclaims.
  Blijkbaar wil het bedrijf de tjuku’s versterkt aan de moordenaar
  en zijn vrienden terugvorderen.

  Het is kommer en kwel met de prutsers.
  En ze willen nog vijf jaar om het stelen af te maken.

  Vertel ons concreet wat er van de vele debiele beloften door
  jullie is waargemaakt! Ham and eggs (helemaal niks)!!!


  Maak melding

 16. Nog meer gezwets van financiele experts : Schatkist is leeggeplunderd, reserves zijn nu aan de beurt, reeds
  ongeveer 500 MILJOEN is in rook opgegaan !

  De koers van de SRD is super stabiel !!

  De ekte experts zwetsen, TOK !

  PS : “Collateral damage” vd MEGA-strafzaak Dino in aantocht !


  Maak melding

 17. @Djamoe
  @bonidoro

  Hebben jullie de lagere school niet afgemaakt of is het die paarse waas??

  BN claimt het geld bij Staats en de kans in heel groot dat bij de arbitrage een heel groot deel van de claim wordt toegewezen.
  Staat zit dan in grote problemen.
  – de uitbreiding is nog niet productief en kost dus alleen maar geld
  – er moet 400 miljoen betaald worden voor de goudmijn deelneming.
  – het arbitrage hof zal een claim van BN toewijzen waardoor Staat, per direct, een rekening van tegend e 50 miljoen moet voldoen.

  STAATS komt nu echt in zwaar water en ik neem aan dat hierover een groot aantal vragen in de DNA komt. DDB en de directie van Staats zullen zich persoonlijk in de DNA moeten verantwoorden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.