Archivering overheidsdocumenten moet sneller

3

PARAMARIBO, 6 feb – Het archiveren van overheidsdocumenten mag en moet sneller. Dit zegt minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken, Biza. Het voorwerk op de ministeries laat veel te wensen over. Het is één van de taken voor de Nationale Archief Raad.

Hoewel deze raad al jaren oud is, verkeerde hij de afgelopen negen jaar in een winterslaap. De raad moet adviseren over hoe het archiefwerk het best kan geschieden. Volgens Leilis is daar grote behoefte aan. Het stellen van selectiecriteria en het maken van selectielijsten vormen zowat de grootste uitdaging. Op de ministeries duurt het veel te lang eer bepaald is welk deel van de documenten naar het archief gaat.

Het materiaal komt dan ook laat bij het Nationaal Archief Suriname, Nas. De raad moet nu zo snel mogelijk aangeven wat opgeslagen en wat vernietigd moet worden. Volgens Binnenlandse Zaken heeft Leilis een beroep gedaan op de raadsleden om de selectielijsten tot prioriteit te maken. De raad wordt voorgezeten door historicus en ex-minister Maurits Hassankhan.

3 REACTIES

  1. Door verwarring te scheppen wat, waar, hoe en wanneer gearchiveerd moet worden tracht men gelegenheid te scheppen dat veel stukken die nodig zijn om hun wandaden voor de rechter te brengen straks spoorloos zijn.


    Maak melding

  2. Volgens de archiefwet moet de Archivaris of Hoofd Archivaris van het ministerie een lijst opstellen wat vernietig of naar het Nationale Archief gaat. Goed voor de komende generatie.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.