“Telegraaf gaat over de schreef in zaak geldovermaking Suriname”

20

[UPDATE 6/2] – “Telegraaf schikt zaak met Surinam Air Cargo en Bonita’s Cigars

Naar aanleiding van de gisteren verschenen publicatie in de Financiële Telegraaf omtrent de bemoeienis van De Nederlandsche Bank (DNB) bij Surinam Air Cargo B.V. en Bonita’s Cigars B.V, heeft de redactie van Waterkant.net contact gehad met Gonesh Advocatuur, het in Den Haag gevestigde advocatenkantoor dat optreedt namens de vennootschappen die in Nederland betrokken zouden zijn bij geldtransfers zonder vergunning.

In tegenstelling tot de berichtgeving van de Financiële Telegraaf is in de onderhavige zaak helemaal niet aan de orde dat Surinam Air Cargo B.V. en Bonita’s Cigars B.V zich schuldig hebben gemaakt aan het verrichten van (illegale) geldtransfers zo meldt mr.drs. A.J.F. Gonesh, advocaat te Den Haag.

Met de onjuiste inhoud van de artikelen die de Financiële Telegraaf hanteert wordt een beeld gecreëerd dat niet door de feiten wordt gedragen. Immers als feit wordt gepresenteerd dat deze vennootschapen illegale geldtransfers hebben verricht en DNB hiervoor een last onder dwangsom heeft opgelegd. Dat is gewoon niet zo legt mr. Gonesh uit. Ook hanteert de Financiële Telegraaf ten onrechte het begrip “boete” terwijl het in feite om een “dwangsom” gaat. Het verschil tussen beide begrippen is dat een boete een bestraffende sanctie en een last onder dwangsom een herstelsanctie is. Simpel gezegd: bij een “boete” heb je iets gedaan en bij een “dwangsom” wil je iets niet doen. Het hanteren van het begrip “boete” in verbinding met de titel “DNB beboet sigarenzaak” en “Sigarenzaak incasseert DNB-boete” plaats deze bedrijven met Surinaamse roots in een kwaad daglicht. Een kwalijke zaak vindt de advocaat.

Advocaat Gonesh verklaart in een vanochtend verschenen interview met de Ware Tijd dat Surinam Air Cargo B.V. de belangrijkste economische partner is van bedrijven en particulieren als het gaat om pakkettentransport tussen Nederland en Suriname. Mijn cliënten hebben de opgave alle privacy gevoelige informatie van klanten zorgvuldig te beschermen zonder daarbij de rechtsgang te belemmeren. Maar je moet wel “iets te zoeken hebben” als DNB in plaats van “zoeken naar iets” zo illustreert mr. Gonesh. Dat laatste levert een vrijbrief op voor misbruik van bevoegdheden, een voor een bestuursorgaan onrechtmatige gedraging zegt Gonesh.

Of er geldtransfers zijn verricht zonder een daartoe vereiste vergunning staat dus helemaal niet vast. Laat dat duidelijk zijn zegt mr. Gonesh. DNB is al meer dan een jaar bezig met dit onderzoek dat meer het karakter heeft van een “fishing expedition”. DNB zelf spreekt consequent over “vermoedelijke geldtransfers”. Precies om die reden hebben wij namens Surinam Air Cargo B.V. en Bonita’s Cigars B.V bezwaar ingediend tegen de opgelegde pressiemiddelen van De Nederlandsche bank en het is niet uitgesloten dat wij tot de hoogste rechterlijke instantie zullen procederen omtrent de kern van deze zaak namelijk: het gebruiken van dwangsommen door De Nederlandsche Bank als drukmiddel om het fundamenteel recht om te zwijgen te af te breken.

Het is zeer te betreuren dat de Financiële Telegraaf de feiten niet heeft gecheckt zegt Gonesh. Wij hebben De Telegraaf om die reden een sommatiebrief gestuurd om haar onrechtmatige berichtgeving direct te staken en hierover een rectificatie te plaatsen. We gaan desnoods rechtsmaatregelen treffen en een klacht indienen bij de Nederlandse Raad voor Journalistiek indien de “bashing” van deze ondernemingen niet onmiddellijk wordt teruggedraaid zegt Gonesh vanuit Den Haag.

20 REACTIES

 1. Waar rook is, is vuur, das één!

  Bevat het bericht heel veel ruis, dan zal de telegrap een rectificatie plaatsen.

  Maar….. waarom, neem je een advocaat???


  Maak melding

 2. De Telegraaf is geen kwaliteitskrant als NRC, maar een sensatiekrant. Telegraaf is een waardeloze krant. Zie maar hoe ze berichten over huidige de politieke situatie in Suriname verweegt. Bepaalde losers worden gehoord en dat wordt vermeld als of dat de juiste feiten in Suriname zijn.

  In de tweede wereldoorlog stond deze krant ook aan de zijde van de Duitsers.

  Surinamers moeten daarom berichten in deze krant met een korreltje zout nemen.


  Maak melding

 3. Dit gebeuren is niet nieuw want wie herinnert zich begin jaren ’90 van de vorige eeuw nog toe de Ned Justitie bij toeval ontdekte dat er heel veel geld via cambio’s werd overgemaakt c.q. ontvangen uit Suriname.

  Er is toen berekend dat er maandelijks ca 50 miljoen guldens over en weer en buiten de fiscus om werd gepompt, en daar is men toen echt van geschrokken in Den Haag.
  Er is toen geprobeerd deze geldstromen te kanaliseren via de GWK’s , Moneygram, Western Union, Moneytransfer, etc. maar dit was geen groot succes.

  Hierna heeft men een zekere Surinamer flink door de mangel gehaald en die heeft als een vogeltje gefloten en die bakra’s alles vertelt hoe het allemaal reilde en zeilde en zelf ook namen genoemd van de mega money in- & exporters.
  Daarna heeft enkel deze meneer een vergunning gehad om geld over te mogen maken en die zaak bestaat nog steeds aan de Kruiskade in Rotterdam.

  Ik vind daarom deze heisa en poeha over de wisselkantoren een storm in een glas water, want die zijn er vanaf de jaren ’80 en zullen ook in de 21 eeuw zijn. Zie hierbij een bericht van een kleine 20 jaar terug in dagblad Trouw.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2698514/1995/04/28/Jacht-op-wisselkantoren-geopend.dhtml


  Maak melding

 4. 05 febr. 2015

  Wat mr. drs.Gonesh in juridische termen zegt, is dat de Nederlandsche Bank geen rechterlijke instantie is en dus van een dwangsom, zoals bedoeld in de wet, geen sprake kan zijn. Een dwangsom wordt pas opgelegd als de veroordeelde weigert uitvoering te geven aan de vonnis van de rechter.

  De Nederlandsche Bank kan alleen ‘last onder dwang opleggen’ voor een vermeende overtreding in dezen, overtreding in het overmaken van geld. Hier komt de rechter dus nog niet aan te pas.

  Dus er is door de Nederlandsche Bank een overtreding geconstateerd en last tot dwang opgelegd.

  Wacht even!
  Is het geld niet overgemaakt naar de verkiezingskas van V7?

  Wie vertelt Srika dat? Misschien Esmerald? Henk Molenaar zal nu even zwijgen!!
  Srika


  Maak melding

 5. @Esmerald

  Hahahaaaaaa…vraag me ook af…waarom een advocaat in de armen nemen als je denkt dat er niks aan de hand is?
  Bou overall heft dezew bouta advicaten die met onze balasting centen betaald worden.
  Advocaat voor Dino ,avocaat tegen de telegraaf, advocaat tegen santokhi,advocaat die hem met amnestie helpen, ,advocaat tegen OAS………

  Als de berichten niet juist zullen blijken te zijn dan gaat de Telegraaf netjes zijn excuses aanbieden.
  Nu moet deze Gonesh bewijzen dat de aantijgingen vals zijn !!


  Maak melding

 6. Overal in de wereld doen journalisten sting operaties, dank zij hun worden maffias en gangs gearesteerd. Drugsvangsten en oprollen van mafia leiders gebeurd op een regelmatige basis. Maar dit alles is nieuw voor een deel van de surinamers..
  Ik neem ze het niet zo kwalijk hoor bij ons intervieuwen de journalisten de maffias en stellen geen vragen , de mafia zegt zijn verhaal en de journalisten gaan het niet natrekken of zo , neen plaatsen het in de krant.
  Stel je voor als ze maffiabaas bouta gaan intervieuwen is hun vraag….Moeten wij onze hangmatten meenemen en samen met jou als een aap in de bomen klimmen ,genieten van een milde bries, en ga je ons nog een paar indianen verhaaltjes vertellen?!
  En de volgende dag kan je in de surinaamse dagbladen prachtige indianen verhaaljes lezen verteld door maffioso bouta !
  Het buitenland schrijft zoveel over bouta en zijn zoonlief dino,geen van de journalisteN in Suriname die durven te schrijven over deze 2.
  WAARDELOZE JOURNALISTEN VAN SURINAME !!


  Maak melding

 7. Ik val haast van mijn stoel af. Pero die ineens deskundige speelt op tal van gebieden.
  Tja, een kip moet toch ook te kakelen hebben. Zeker na een paar paarse maiskorrels toegeworpen te hebben gekregen….


  Maak melding

 8. @Srika, wacht even! is het geld niet overgemaakt naar de verkiezingskas van V7?

  Waar baseer je deze vraag op,
  of is dit hetzelfde soort verdachtmakingen waar o.a. Abrahams en Herrenberg zich ook van bedienen,

  Een dwangsom wordt je trouwens o.a. opgelegd wanneer je je niet aan je financieele verplichtingen houdt, iets waar bepaalde Surinamers waaronder ook de huidige Surinaamse regering, zich moeilijk aan kunnen houden


  Maak melding

 9. Politie en Amerikaanse DEA ter plekke

  In het Casewinicagebied zou vanmorgen mogelijk een vliegtuigje met cocaïne zijn geland. Hoeveel drugs aan boord was en of er inzittenden zijn opgepakt is nog niet bekend.

  Dat werd vanmiddag, donderdag 5 februari 2015, bekendgemaakt in het SRS-programma Bakana Tori van presentator Cliffton Limburg.

  Voorzitter Carlo Grootfaam van de Stichting Sabcop (Sabenda en Copie) hoopt niet dat kwaadwilligen president Desi Bouterse zullen willen linken met deze ‘kwestie’. Bouterse is afkomstig uit dit gebied.

  Grootfaam was vanmiddag te gast in Bakana Tori. Tegenover presentator Limburg, die het nieuws bracht als ‘breaking news’, liet Grootfaam, die familie van Bouterse is, zijn bezorgdheid merken.

  @Srika

  Hahahaaaaaaaa…je baas bouta heeft geld nodig om voor de advocaten van zoonlief te betalen.
  Neef Grootfaam weet zeker dat het van broer bouta is maar doet alsof……


  Maak melding

 10. Bepaalde Suries, zoals de regering(coalitie-Me-KA) zijn VERNIELERS van de economie en vele andere zaken in Su..
  Bepaalde Suries, zoals de Me-KA coalitie zijn BEDRIEGERS, deze NDP bedriegers, bedriegen je door te vertellen, dat je gratis ziekenzorg krijgt/hebt in Su. Noooooittt nie waar(a no troe) Bepaalde Suries bedriegen je met een treinverhaal, zoals de Me-KA combinatie, want deze komt er gewoon niet. Hahahaaaaa ’t is toch wat met bepaalde Suriesssss. Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 11. Dit gaat lijken op een heksen jacht,deze klootzakken doen er alles aan om Su en de Surinamers in een kwaad daglicht te zetten.Deze klopjacht gebeurt bij meer bedrijven hier in taata die aan Surinamers behoren en zaken doen met Su.Ik denk dat dit het volgende scenario is om ons Surinamers te dwingen om geld via hun banken over te maken richting Su..De zaken gaan goed in Su en dat is een doorn in het oog van een hoop mensen.Surinamers let op uw zaak.

  odi odi Mundo


  Maak melding

 12. Milton je slaat de spijker op zijn kop.Ik wilde er niets over zeggen omdat deze taatas en hun westerse coalitie onder het mom van terrorisme bestrijding in alles rondneuzen.Het toverwoord van de 21 eeuw is terrorisme.

  odi odi Mundo


  Maak melding

 13. 07 febr. 2015

  Beste Ray,

  De Telegraaf heeft geen keus gehad dan over te gaan tot een schikking. Een krant moet getrouw blijven in de informatieverstrekking en is in dit geval niet gebeurd.

  Dwangsom of last tot dwangsom zijn juridisch verschillende begrippen en kan leiden tot misinformatie.

  De Telegraaf praat over een dwangsom en deze kan alleen opgelegd worden door de rechter. In dit geval is dit niet gebeurd.

  De Nederlandsche Bank kan alleen ‘last onder dwang’ opleggen en de Nederlandsche Bank is geen rechter om een dwangsom op te leggen.

  Dit had de Telegraaf moeten begrijpen. Een schikking is dus terecht op haar plaats.

  Maar de ‘last onder dwang’ door de Nederlandsche Bank opgelegd blijft wel staan. Misschien is nu een gang naar de rechter mogelijk.

  En dan komt de waarheid wel naar boven en kunnen de eigenaren van huize Waterkant misschien dan hun gelijk halen.
  Srika


  Maak melding

 14. Domme Ray, zodra jou soort, de VHP, negatief in beeld kom, begin je te wijzen naar Dino, naar Bouterse, de NDP en alles wat er maar NIET mee te maken heeft. Struisvogelgedrag. Deze genoemde zaken zijn gelieerd aan de VHP. Sponsors sobung! Trek het na, jij niet, want je weet het. Ik ken de gasten en heb ze gezien bij de bezoeken van Chan aan Nederland. Ze waren PROMINENT aanwezig. En met prominent bedoel ik ECHT PROMINENT!! Dus leuter niet zo, er zijn niet alleen domkoppen als jij op dit forum.


  Maak melding

 15. 😀 😀 Net alsof IamSu het zelf wel begrijpt. Typisch een kleuter reactie van iemand die bijdehand wil doen.

  Ja er is een verschil tussen een dwangsom en een boete maar bij beide geldt dat je ze krijgt n.a.v. asociaal gedrag. Dus moet die man niet doen alsof hij zo braaf is. Hij is gewoon illegaal en grootschalig bezig met “Bankje” spelen en daar heb je vergunningen en bewijzen van deskundigheid en integriteit voor nodig. Een dwangsom wordt in dit geval opgelegd als ze je het voordeel van “Onwetendheid” willen geven. Je was al strafbaar maar omdat je misschien dom en onwetend was krijg je “een dwangsom te betalen als je weer in overtreding gaat”. Doe je dit wel. Dan is de dwangsom afdwingbaar en de facto sprake van een boete.

  @milton. Ja e is niet nieuw, en wat wil je daarmee zeggen?? Er is zo veel “niet nieuw” maar nog steeds strafbaar en nieuws.

  @Sikka. Er zijn veel organisaties die het recht hebben dwangsommen op te leggen dus ga liever op Mamjo posten.

  Blijkens en ander artikel op WKN heeft DFT al een correctie geplaatst omdat de ondernemingen problemen kregen met toeleveranciers. Daarin geeft DFT slechts aan dat het woord boete niet correct is gebruikt. Voor toeleveranciers kan dit een essentieel onderscheid zijn. Immers een boete moeten ze met zekerheid betalen en een dwangsom meestal pas als ze weer de fout in gaan. Anders gezegd. Een boete roept bij leveranciers direct de vraag op of hij zijn geld wel gaat krijgen.
  De correctie in de Telegraaf is heel correct, maar doet ook recht aan het feit dat hier sprake was van komma neuken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.