Intenser lobby tegen doodstraf in Suriname

13

PARAMARIBO, 4 feb – De lobby voor het afschaffen van de doodstraf gaat in hogere versnelling. Suriname wordt warm gemaakt voor ratificatie van het Tweede Facultatief Protocol. Het protocol hoort bij het Verdrag Burgerrechten & Politieke Rechten, het Bupo-verdrag. Stichting Juridische Samenwerking Suriname – Nederland, SJSSN, wil het bewustzijn vergroten.

Doelgroepen zijn niet alleen politici. Die staan ook wel op programma. Er komt een discussieronde met de vertegenwoordigers van politieke partijen. Voor functionarissen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie & Politie wordt een seminar georganiseerd. Maar het allereerst zijn de maatschappelijke organisaties, advocaten en rechters aan de beurt. Het tweede facultatief protocol voorziet in de volledige afschaffing van de doodstraf.

De doodstraf is nog niet afgeschaft in Suriname, hoewel uitvoering al bijna honderd jaar niet meer plaatsvindt. Het nieuwe wetboek van strafrecht schrijft de doodstraf weliswaar niet meer voor als sanctie. Maar het wetboek moet nog worden goedgekeurd door het parlement. SJSSN staat ratificatie door Suriname voor. In de grondwet wordt het recht op leven immers erkend.


13 REACTIES

 1. Niet afschaffen maar reserveren voor de daders van 8 December 1982. Bespaar al die gerechtelijke theoretische natuurkunde en geef ze de kogel door de kop.


  Maak melding

 2. Het Paarse Eindspel is begonnen:

  Na dreigementen van Bouterse zelf “never push a peacefull man to much ” is het nu Henk Herrenberg die in diverse media meldt over een buitenlands complot tegen de herverkiezing van Bouterse en het gevaar van een staatsgreep.

  ook dit voorspelde ik: De Paarse Rovers bende zal NOOIT toestaan dat Bouterse geen president wordt. Een kat in het nauw maakt hele rare sprongen.


  Maak melding

 3. Beste Henk, je vergeet er nog 1, Had Abrahams Santokhi ng niet zwaar onder vuur, te vergeefs trouwens, net als de pogingen van opa Bouterse en nu gekke Henkie Herrenberg, veel te doorzichtig allemaal heeft niets met fatsoenlijke politiek te maken, maar alles met de rioolpoltiek, de NDP eigen.
  Proberen ze nu ook niet een wig te drijven tussen de VHP en de NPS, een techniek die Bouterse al eens eerder toepaste.
  Was het niet dat onder Santokhi toen hij op justitie zat dat door zijn aanpak, Suriname van de lijst van criminele Zuid-Amerikaanse landen afgevoerd werd, en wta zie je nu onder het bewind van Bouterse juist weer een ernstige toename van geweld en criminaliteit, geen wonder met super criminelen aan het hoofd van de regering, en daar moet op gestemd worden


  Maak melding

 4. Goedemorgen Henk Molenaar, viel gisteren van mijn stoel na het lezen van de berichten van Henk Herrenberg. Suriname staat voor grote economische problemen echter de paarse kamp voert een (anti koloniale) verkiezingscampagne. Ze proberen zand in de ogen te strooien en in te spelen op het sentiment. Walgelijke manier van campagne voeren.

  De vraag is wat gaat er gebeuren als Bouterse daadwerkelijk de verkiezingen gaat verliezen? Indien de uitspraak van het Amerikaanse Hof negatief voor hem uitpakt, dan heeft Bouterse een serieus probleem.

  Morgen moet zoonlief zich verantwoorden in New York. Kan alleen hopen dat de oppositie zich gesterkt voelt om door te pakken en tzt de rechtstaat te herstellen. Sinds Bouterse aan de macht is is het 1 grote zooitje.


  Maak melding

 5. @Henk Molenaar, denk dat Herrenberg met zijn uitspraken op de randje zit. Zoals Mevr. Mansaram als betoogde, het zou goed zijn als justitie een onderzoek naar hem start.

  ———————————————————————————-

  Naarmate de verkiezingen naderen, wordt het steeds gortiger met allerlei uitspraken die politici zich denken te kunnen permitteren. U valt zowaar van uw stoel als u bepaalde doemscenario’s neigende naar zelfs regelrechte bedreigingen van de staatsveiligheid door uw strot geduwd krijgt. Kotsmisselijk las ik het ingezonden stuk van Henk Herrenberg (de dato 1 februari 2015) op Starnieuws.

  Herrenberg probeert in zijn stuk aan te tonen dat VHP-voorzitter Chan Santokhi door zijn uitspraken op de laatst gehouden massameeting van V7 het proces van Dino Bouterse verzwaart. Dino zit in Amerika in hechtenis op verdenking van een aantal strafbare feiten waaronder drugshandel en terrorisme gelieerde activiteiten. Het eerste wat op te merken valt, is dat Dino een recidivist is, iemand die bij herhaling in crimineel gedrag vervalt. In Suriname heeft hij al een jarenlange gevangenisstraf uitgezeten voor drugshandel, illegaal wapenbezit en andere strafbare feiten. Dus we hebben absoluut niet te maken met een koekje. Bovendien heeft Dino zelf een (gedeeltelijke) schuldbekentenis afgelegd bij de justitiële autoriteiten in Amerika. Dus dat de uitspraken van Santokhi zouden kunnen leiden tot een verzwaring van een eventuele veroordeling van Dino Bouterse slaat kant noch wal.

  Wat mij nog altijd verbaast, is het feit dat ondanks zijdens het Openbaar Ministerie werd aangegeven dat er een diepgaand onderzoek zou worden ingesteld naar de valse (diplomatieke) paspoorten die Dino Bouterse kon bemachtigen, de zaak in de doofpot schijnt te zijn beland. Dat doet vermoeden dat het criminele circuit die deze zaken mogelijk maakte naar alle waarschijnlijkheid diepgeworteld is in het bestuur. Aangezien het de minister van Buitenlandse Zaken is onder wiens jurisdictie diplomatieke paspoorten vallen, is de handtekening op die paspoorten die van de minister van Buitenlandse Zaken en daardoor het vermoeden alleszins gerechtvaardigd dat de minister ook betrokken is in deze affaire dan wel dat op zijn minst zijn handtekening vervalst is. Doch wij hebben sinds het gebeurde niets meer over deze schandalige kwestie gehoord zijdens de minister zelf. En dan is het uitgerekend deze minister die ons land op de wereldkaart moet plaatsen.

  Het andere gedeelte van het bizarre betoog van Herrenberg gaat over een bizarre ‘voorspelling’ namelijk wat hij noemt ‘provoceren van Desi Bouterse’. Herrenberg beschuldigt Santokhi van het provoceren van Bouterse vanuit podia. Wat die provocatie inhoudt of welke woorden van Santokhi als provocerend worden ervaren geeft hij niet. Maar hij zegt wel het volgende ‘Chandrikapersad Santokhi heeft zeker de toezegging gehad dat de Verenigde Staten van Noord-Amerika hem door dik en dun zullen verdedigen. En als Desiré Delano Bouterse weer een coup zou plegen, de USA troepen zal sturen naar Suriname om het land te bezetten.

  Met andere woorden er staat Suriname een heuse coup te wachten die gepleegd zal worden door degene die al eerder coups heeft gepleegd in dit land namelijk Desi Bouterse!! Hoe idioot het allemaal anno 2015 ook klinkt , dit is een regelrechte bedreiging van de staatsveiligheid en zou Herrenberg door de Surinaamse Justitie aan de tand moeten worden gevoeld over zijn voorkennis van het plegen van een staatsgreep.

  Bovendien gaat Herrenberg een stapje verder door te betogen dat Als dat het lot is dat de Republiek Suriname beschoren is, omdat Srananmans toestaan dat de Noord-Amerikanen ook in ons land komen doen wat ze in vele landen in de wereld al hebben uitgespookt, dan moet het maar. Dan wi no habi kini fo eng. Ziekelijker kon het niet klinken want daarmee geeft naar mijn mening Herrenberg aan dat het onschuldige Surinaamse volk maar het slachtoffer moet worden van een of andere escalatie die onder leiding van Desi Bouterse al dan niet in de vorm van een gewelddadige coup, staat plaats te vinden. En hij doet er een schepje ziekelijkheid bovenop door te stellen: gaan jullie niet lichtvaardig voorbij aan mijn opmerkingen. Ik weet waarover ik praat!!! Bij zoveel ziekelijke dreigementen bij elkaar kan ik niet anders dan mijn hoofd in opperste verbazing schudden over de gewelddadige inborst van dit soort naar mijn mening zieke geesten die voor het eigen hachje bereid zijn de totale bevolking te slachtofferen en daar ook nog vrede mee schijnen te zullen hebben. Iemand als Herrenberg die in een mega paspoortenzwendel werd genoemd tig-jaren terug, moet maar zijn mond houden over bloedige coups die het volk te wachten zouden staan. En justitie Suriname zou er goed aan doen hem aan de tand te voelen in deze aangelegenheid die waarschijnlijk bedoeld is om opponenten van Desi Bouterse c.s.de mond te snoeren. In een paar reacties op Facebook is het toch zo pakkend samengevat: ‘na lange tijd weer zichtbaar wat ‘Pavlov reflexen’ van een bejaarde ‘handelaar in chinezen’. Net stuiptrekkingen! een politieke vogelverschrikker lijkt wel de man!. Kan meneer Herrenberg niet wat ‘MEK DENG KON , WE WAKTI DENG PROTESTDEMONSTRATIES’ organiseren? (met dank aan Rajiv Akash). Foei toch heer Herrenberg dit is niet uw leeftijd om over gewelddadige coups te praten doch om met uw achterkleinkinderen te spelen met nep wapens. Laat u de politiek voor de veel jongere leiders als Chan Santokhi!

  Bron: Mr.drs.Sharmila Kalidien-Mansaram


  Maak melding

 6. En dan te bedenken dat 15 burgers op 8 DEC 1982 voor het vuurpeleton geplaatst werden en gewoon zomaar veroordeeld werden tot doodstraf……
  En nu gaan hun killers de doodstraf afschaffen bang dat hetzelfde hun gaat overkomen …
  Hoe lang nog gaan deze 8 dec murderers hun straf ontlopen?!!
  What goes around comnes around !!!


  Maak melding

 7. Doodstraf afschaffen, HERRIE BERRIE wil die juist weer
  ZONDER PROCES kunnen toepassen op zogenaamde
  staatsvijanden die oa van mening zijn dat de staatskas
  opnieuw is LEEGGEROOFD !

  De PASPOORTBOER/PASPOORTHOSSELAAR voelt zich bedreigd door de hele vrije westerse wereld, die hebben een complot gesmeed tegen arme Dino en zijn vader. En die
  Santokhi heeft het westen daarbij geholpen en van getuigen/
  informatie voorzien !

  HERRIEBERRIE, onze paspoortspecialist, begin in NDP-
  kringen uit te zoeken wie DINO van blanco diplomatieke paspoorten heeft voorzien !
  AUB Tjek je info voordat Obama de Lijst met mede-verdachten
  van Dino openbaar maakt !


  Maak melding

 8. Ik ben altijd sterk tegen de doodstraf geweest. Maar recent met IS en ook met het onbeschofte gedrag, hun historie en hun bijna onverholen bedreigingen door de NDP top ga ik twijfelen.

  Hoe bescherm je de medemens tegen dergelijke PSYCHOPATEN.


  Maak melding

 9. @Neus, heb de beelden van de in de brand gestoken piloot door IS gezien. Werkelijk die beelden spoken nog steeds in mijn hoofd. Voor dit soort barbarij is maar kuur, de doodstraf.


  Maak melding

 10. doodstraf voor mensen die zich schuldig maken in de samenleving aan grof geweld bij roof overvallen van banken en andere gezinnen met roof en moord en verkrachtingen gewelddadigheden toepassen. daarbij wordt geen onderscheids gemaakt in aanziens des persoon. dus dat geldt voor iedereen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.