Ex-minister Marica: onzekerheid stuwt dollarkoers

13

PARAMARIBO, 3 feb – Onzekerheid is de voornaamste drijfveer achter de stijgende wisselkoers. Dit stelt Clifford Marica, ex-minister van Handel & Industrie en leider van de nieuwe politieke partij DRS. Dat de Centrale bank van Suriname nu dollars verkoopt aan burgers is prima.

Het is een uitstekende poging om de wisselkoers in toom te houden. Wat nu vooral kwelt, is de economische onzekerheid bij burger en ondernemer. Mensen vluchten dan al snel in vreemd geld. “iedereen aast op de dollar, waardoor hij onder druk komt te staan”, zegt Marica tegenover de Ware Tijd. Die druk heeft alles te maken met de onzekerheid over het financiële vermogen van de overheid. Ondernemers kunnen niet worden betaald.

De overheid betaalt al geruime tijd slechts bij mondjesmaat voor geleverde diensten. Minister Andy Rusland van Financiën deed er onlangs nog een schepje bovenop. Hij zei dat het betalen voor uitgevoerde publieke werken niet tot de prioriteiten behoorde. “Men denkt dat de overheid geen geld heeft en dus opnieuw geld zal bijdrukken om de mensen te betalen met als gevolg achteruitgang van de munteenheid”, aldus Marica.


13 REACTIES

 1. Onzin. Het is vooral vraag en aanbod. Toen de goudprijs hoog was en er nog reserves waren werden die aangewend maar nu gaat het niet langer. Suriname geeft elke maand veel meer valuta uit dan dat er binnen komt en de kans is groot dat we rond mei al minder reserve hebben dan de verplichte 3 maanden ( ten minste als Hoefdraad niet creatief heeft zitten boekhouden want bij veel van zijn verhalen klopt er aantoonbaar het nodige niet. Los van de monetaire onzin )

  Feitelijk is SU bij het huidige uitgave patroon al failliet. Straks krijgen we dus Griekse toestanden. De rijke die profiteerde van het wanbeleid (en de corruptie) worden WEER niet aangepakt en het volk plukt de zure vruchten.

  EIGENSCHULD DIKKE BULT??? !!


  Maak melding

 2. @JoJo
  Je zult maar betalingsverplichtingen hebben in het buitenland en niet meer aan US Dollars kunnen komen.

  Dan word het zoiets als Suribabwe, en zal er anarchie losbarsten wat voor de huidige coalitie koren op de molen is.


  Maak melding

 3. Zomaar 2 berichten in 1 krant van 3-2-2015
  – Naarden deelt mee dat een vrouw en een man die in het busje zaten, door het viertal zijn beroofd van een jachtgeweer, hagelpatronen‎, een gram ruw goud en een auto-radio. Kort daarna werd een pick-up waarin vijf mannen zaten beroofd door het viertal. Er zijn ook schoten gelost op het voertuig.

  – Een 46-jarige goudzoeker is maandagochtend door twee rovers geschoten in Brokopondo.

  Dit is thans wekelijkse kost. Het zal dagelijkse kost worden.


  Maak melding

 4. @Pokai tongo

  Het zal dagelijkse kost worden als Bouterse weer aan de macht mocht komen.

  De eerste drie stappen die de nieuwe regering moet doen zijn:
  1. De amnestie wet van tafel vegen.
  2 Hoefdraad vervangen bij de centrale bank. En kijken of er nog
  wat over is van de staatsreserve.
  3.Abrahams vervolgen voor de miljoenen de hij van het volk heeft
  gestolen.
  4. De ambassade in Frankrijk per omgaande sluiten. Reden
  geldverspilling.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 5. Kijk mensen….. en wat heeft Linglong steeds geschreven?

  Helaas zijn de zogenaamde geleerden en vooral de oom van Desi te dom om te snappen dat ze slechts zichzelf voor de gek houden.

  Ik vraag me echt af wat het niveau van oom van Bouterse is, tevens twijfel ik steeds meer over de waarde van de titels die velen hebben maar totaal geen niveau hebben. Enkele dagen geleden verkondigde de oom van Bouterse dat de economische toestand goed uit zou zien wetende dat die verklaring NIMMER kon kloppen omdat geld bijgedrukt werd en gewoon doorgaat.

  Geld bijdrukken is de waarde van je munt naar de bliksem helpen.

  Ik bid voor u allen omdat u met uw allen voor de gevolgen van de handelingen door Bouterse moeten bloeden, ja echt jaren en jaren en jaren.

  Ik spreek van een moreel en financieel verval!


  Maak melding

 6. Als Bouta dit jaar weer gekozen word dan kan je als je n pak suiker gaat kopen bij snesi, een tas vol srd’s meenemen.
  Back to 1985, op naar nog 5 jaar !


  Maak melding

 7. @ Djamoe en flyer

  Boi jullie zijn snel, waren de coalitie en hun achterban net zo snel dan waren er geen problemen.
  Ik ben het volledig met jullie aanvulling eens.

  De alles vermoedende NDP’ers zijn en blijven enorme achterlijke fanaten met de hersenen van een fruitvlieg.

  Neks no fout en inderdaad “mik a kong oenoe e wankti ing foe saka a mand faja en dof ing peer”


  Maak melding

 8. Men moet leren niet voor de burger te liegen…niet de gewone burger zit met valuta te rotzooien. Ik wil weten wanneer men in de politiek het verstand gaat gebruiken…….lieg niet voor de gewone man …kijk wie en wie zich zitten te verrijken domoor politiek ! Want zij schreeuwen(bedrog) maar ondertussen lopen de zakken vol !


  Maak melding

 9. Alle cambio’s/banken zitten op hun $ en dan willen ze die arme man die maar $300,- mag kopen in de gaten gaan houden dat hij niet gaat speculeren..Ding mang dies ede boro ernstikkkk !!!!!

  De vraag hoe je een gezonde financiele huishouding op na houdt is blijkbaar al te moelijk voor deze overheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.