Suriname reserveert geld voor studenten MBO, HBO

19

PARAMARIBO, 29 jan – Suriname gaat meer geld beschikbaar stellen voor studenten op de niveaus MBO en HBO. Dit zegt minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Het is een novum in het Surinaamse onderwijs.

Studiebeurzen zijn tot nog toe alleen beschikbaar voor studenten aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het Institute for Graduate Studies & Research en het Instituut voor de Opleiding van Leraren. Dat zijn allemaal instellingen van de overheid. Het roer wordt nu drastisch omgegooid. Voortaan kunnen studenten van alle onderwijsinstellingen een beurs aanvragen. Dus ook de particuliere, waarvan de afgelopen steeds meer ontstaan.

Volgens Adhin wordt wel als voorwaarde gesteld dat de instelling geaccrediteerd is. Daarom wordt nu spoed gezet achter het accrediteren van hogescholen en academies. Adhin maakt zich zorgen om het opleidingsniveau van de doorsnee burger. Surinamers lopen achter bij de bevolking van de Caricom. Het invoeren van een open universiteit moet verbetering brengen. India helpt bij de opzet.

19 REACTIES

 1. Hahaha ik pies en schijt bijna in mijn broek. Suri s lees goed, er wordt meer geld gereserveerd voor domme vwo en hbo studenten in su en terwijl je leest zie weer begie , begie en nog eens begie, want india gaat moeten helpen. Ik snap deze idioot niet . Je kan zien dat deze mannen helemaal geen verantwoordelijkheids gevoel hebben.


  Maak melding

 2. Ashwin Adhin een van de beste ministers van NDP en een toekomstige Surinaamse president. Mocht de NDP in mei meer dan 27 zetels halen dan kunnen ze uit landsbelang alleen regeren zonder coalities, dan moet Ashwin Adhin vicepresident worden. Als hij niet wilt dan moeten we alle Frontjes een hartaanval geven en Dhoekie naar voren schuiven als Vicepresident.


  Maak melding

 3. Ha ha haah hah ha man @Kolibri ’t zelfde gebeurt mij toen ik je reactie las. mi Kabel; a V7 massameeting heeft ze zoveel ……..water gegeven dat de ndp nu allerlei dingen verzint en liefst aan het einde van hun zittingsperiode . Hopelijk loopt dit niet tot de mnd juni 2015, zoals dat van het ziekenstelsel in Su. HA ha hahahaaaa want deze (gratis zorg voor sommigen) loopt tot deze periode. Dus als de ndp de verkiezingen van 25mei 2015 goed/flink zal hebben ge/bestolen , dan zullen ze volgens mij deze zorg beëindigen, want de zorg wordt dan te duur. Any how ze hebben het zeer moeilijk die zaka-zakas van de NDP. Volk van nu Su op naar de uitslag van 1987(41 zetels voor V7) wie ó sssssoooooor ding dat a kang. Volk van Su stem massssssaal op de NPS, VHP, KTPI,,BEP, DA, PL, SPA, volk we gaan ervoor. W;o go jagie, jagie ndp gwé Odiiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 4. @Frontliner, ik snap jou reacties soms niet, je hebt het steeds over de Hindoestanen, scheldt Santhoki uit die haat heeft gebracht, maar je kiest toch voor een Hindoestaan als vicepresident
  Zie waarom Suriname het niet alleen kan, ontwikkeling en kennis is bij velen zoek

  Een stukje tekst::

  29 Jan, 04:10

  Minister Ashwin Adhin tijdens de persconferentie.

  Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft in India en Nederland besprekingen gevoerd hoe hoger kader aangetrokken kan worden. De bedoeling is dat ook elders, waaronder België, nog gekeken zal worden. “Onze instituten, moeten versterkt worden om bepaalde studies die in gedrang komen door een tekort aan kader te redden uit die situatie”, zei Adhin op een persconferentie


  Maak melding

 5. Mochten oliedomme aanhangers van onberechte moordenaars wederom stemmen op hun misleader, wacht hun, maar ook hun generatie hetzelfde lot als vele onderdrukten in Afrika, door hun gekozen dictatoriale leiders. De geldpersmachine gaat dan overuren maken en de srd daalt in waarde, gelijk als dat van Zimbabwe. 1.00 USD = 361.900 ZWD / 1.00 USD = 361.900 SRD. Lach maar, wacht maar af, als oliedomme stommelingen zich paars laten misleiden en beneveld paars krijsend stemmen………ieja we geve di di bri nog een tjens.


  Maak melding

 6. Adhin maakt zich zorgen om het opleidingsniveau van de doorsnee burger. Surinamers lopen achter bij de bevolking van de Caricom. Het invoeren van een open universiteit moet verbetering brengen. India helpt bij de opzet.

  ==========

  het opleidingsniveau van de doorsnee burger van suriname… (soms kunnen wij dit ook zien hier op het forum) maar goed, blij toe dat deze weg wordt ingeslagen.!


  Maak melding

 7. Ik vind dit een fantastisch initiatief, dat aansluit bij wat in bijna alle Westerse landen heel gewoon is.
  Universitair en HBO-onderwijs worden gelijkgeschakeld en Suriname gaat nog verder, omdat ook het MBO bij de plannen van Adhin wordt betrokken.
  Het bedrijfsleven zit ook meer te wachten op HBO-ers, die kunde hebben gestudeerd, dan op universitair studenten, die vooral kennis hebben vergaard.
  Ik vraag mij alleen wel af, hoe Adhidn dit wil financieren.
  Als er voor de buitenschoolse opvang geen geld is en de leerkrachten nogal eens op hun geld moeten wachten, dan ik benieuwd, waar Adhin de financiering van dit plan vandaan wil halen.
  Daar heb ik toch wel een hard hoofd in, gelet op ervaringen uit het verleden, maar het uitgangspunt vind ik prima.


  Maak melding

 8. Hopelijk geen verkiezings leugen want Surinamers zijn inderdaad onderontwikkeld. Kijk maar op wie ze stemmen en als President hebben. Maar behalve beursen, wat nog belangrijker is, is het hebben van goede onderwijsinstellingen. Daar heeft Ashwin het niet over, alleen weer een geldstrooierij waar NDP zo goed in is.


  Maak melding

 9. Adhin maakt zich zorgen om het opleidingsniveau van de doorsnee burger.

  Kan ik mij voorstellen als je leest dat Brunsie alias Bravo zijn diploma haalt van een hogeschool.
  Ik vraag mij dan gevoegelijk af op welk niveau deze hogeschool verkeert. Toch niet de lage fröbel of op LBGO niveau???????

  Suriname gaat meer geld beschikbaar stellen voor studenten op de niveaus MBO en HBO. Dit zegt minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov

  Woeha ik krijg gelijk last van diarree wat ik vraag mij af waar dit geld vandaan moet komen.
  Zelfs een goede wifi dienst kan niet eens geleverd worden.
  Zelfs leraren kunnen niet betaald worden
  Zelfs schoolboeken vertonen leeftijdsvermoeidheid
  Zelfs schoolboeken dateren van 40 jaar geleden, de nieuwste druk kunnen ze niet betalen
  moet ik nog doorgaan???????????????????????


  Maak melding

 10. Tsja, het bedrijfsleven zit te springen om HBOérs maar………wil je carrière maken, dan is WO een vereiste!

  Kennis is macht.
  Lezen is ontzettend belangrijk.
  Je eigen analyses kunnen maken en een oordeel vormen is nog belangrijker!

  Ik hoop dat ze er inderdaad werk maken van het opleidingsniveau!


  Maak melding

 11. ;,Adhin maakt zich zorgen om het opleidingsniveau van de doorsnee burger.

  Hahahaaaaaa……vormen bouta en brunsie een uitzondering?! Brunsie die geeft zichzelve allerlei titels,bachelors etc…etc,,,
  En adhin’s baasje heft nooit een Mulo school bezocht !!


  Maak melding

 12. Het moet kunnen!! omdat het ook zo goed gaat met de Surinaamse economie volgens president-centrale bank van Suriname Hij beweert dat economie-blijft-groeien! Dus waarom moeilijk maken als het makkelijk kan???


  Maak melding

 13. IRA
  Lees mij oude posting ik heb absoluut niks tegen hindoestanen wel tegen die schijnheilige Santhoki die spelletjes speelt en ons niet verteld wat hij gaat doen als hij aan de macht komt. Santhoki wijst Bouterse plannen af maar zelf verteld hij niet hoe anders hij het gaat doen. IRA je moet je beseffen wat geschiedenis ons leert tijdens de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 waren het niet de Creolen die Suriname of een deel van Suriname voor zich op eiste hoewel ze historisch gezien alle recht daar op hadden omdat uit archeologische fondsen de eerste bewoners van heel Amerika zijn en de prijst die de voorouders hebben betaald met de slavernij dan konden de Creolen gerust zeggen de helft van Suriname voor creolen en andere helft voor derest. Nee de Hindoestanen eiste een deel van Suriname voor alleen maar hindoestanen en de andere deel voor derest , het waren de Creolen die nee zeiden tegen de plannen van de hindoestanen en zeiden 1 volk ongeacht etnische achtergrond 1 land voor alle Surinamers en dat is een historische feit. IRA denk je wanneer Suriname in tweeën gedeeld was dat de hindoestaanse gedeelte zou gaan bloeien , ik denk het niet het zou nog erger dan GUYANA zijn en wat er zou gebeuren die hindoestanen die op hun deel moesten blijven zouden net als de Guyanezen op de creoolse gedeelte komen wonen. IRA ik heb geen racisme tegen hindoestanen want we zijn allemaal gelijk en ik ben trots op mijn afkomst en respecteert iedereen. Wat de VHP betreft het zijn niet allemaal dieven je heb een paar goeie tussen die bij een multiculturele partij horen waar ze kunnen uit bloeien. Ik heb geen moeite met een hindoestaanse PRESIDENT, als Santhoki met een plan van opbouw zou komen hoe hij Suriname de komen de 5 jaar wilt gaan besturen en opbouwen en ik zie dat die plannen goed zijn voor Suriname dan zouden de meeste creolen net als ik Santhoki steunen. Een feit is wel dat de VHP geen multiculturele partij is die alle bevolkingen vertegenwoordig, in woorden wel niet met de poppetjes. Wat Minister ASHWIN ADHIN betreft jij ziet hem als een Hindoestaan ik zie hem eerst als een Surinamer die alle bevolkingen in Suriname vertegenwoordig, zo zie ik alle hindoestanen binnen een multiculturele partij. Wat de VHP betreft de POPPETJES en hun idealen spreken voor zich.


  Maak melding

 14. Was Adhin slim, dan liet hij door buitenlanders een grote universiteit in Suriname bouwen die goedkoop heel het Caraibisch gebied kon bedienen. Binnen no-time zouden de kosten gedekt zijn en zou men flink winst kunnen maken en het lagere en middelbare onderwijs daarmee financieren.


  Maak melding

 15. “Tsja, het bedrijfsleven zit te springen om HBOérs maar………wil je carrière maken, dan is WO een vereiste!”

  Tsja, carrière als hoofddoel is in dit geval een beetje egoïstisch als je het plaatst in het perspectief van “gezamenlijke opbouw als hoogste doel.”

  Als een student daadwerkelijk zijn steentje wil bijdragen is een HBO opleiding beter op z’n plaats, gezien de behoefte. En dat is de essentie van het artikel!

  Jammer als dit weer een loze verkiezingsstunt is, anders gewoon een goed initiatief. Waar het geld vandaan zal komen laat ik in het midden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.