Surinaamse garantie voor studenten in Nederland

20

PARAMARIBO, 29 jan – Suriname is bereid garant te staan voor eigen studenten in Nederland. Dit zegt minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Uiteindelijk moet worden afgerekend met de borgsom die Surinaamse studenten moeten betalen.

De borgsom van tienduizend euro moet worden voldaan bij de aanvang van elke universitaire studie. Voor elke student wordt nu de staat Suriname als borg aangesteld. Dit betekent dus dat in geval van bijvoorbeeld ziekte Suriname opdraait voor de kosten. Risico’s als ziekte en te lang studeren waren ooit de reden om de borgsom in te voeren voor buitenlandse studenten. Volgens Adhin zijn er wel voorwaarden verbonden aan de borgstelling.

Zo zal elke student die in aanmerking komt, een contract moeten tekenen. In het contract verbindt de student zich terug te keren na afronding van de studie. De hoge borgsom is één van de problemen die Surinaamse studenten besproken hebben met Adhin. Dat was tijdens zijn recent bezoek aan Nederland. Adhin ziet de Surinaamse studenten in het buitenland als een voorname bron van kader. Daar moet slim en zuinig mee worden omgegaan.

20 REACTIES

 1. Surinaamse garanties voor wie?!!
  Voor degenen die na hun studie nooit meer terug zullen keren naar Suriname?!!!

  @banabba
  Gelijk heb je,helemaal mee eens met je.


  Maak melding

 2. Laat Suriname eerst maar eens aan zijn financieele verplichtingen voldoen jegens zin leerkrachten en ondernemers voor dat zij zich garant stelt voor studenten waar van je nog maar moet gaan afwachten van wat ze in de toekomst gaan doen.
  Moet de Nederlandse overheid wel accoord gaan met die garantstelling, als Suriname intern al niet aan zijn financieele verplichtingen kan voldoen, wat stelt zo,n garantstelling dan voor


  Maak melding

 3. Nieteens in eigen land heeft de Mika Combinatie garant kunnen staan voor al die oliedomme stommelimngen die paars krijsten ndp na mang. Ook velen die deze corrupte regering bij het aantreden bejubelden en dachten zaken mee te doen weten nu beter. Velen hebben hun bedrijven moeten sluiten of de samenwerking moeten opzeggen, omdat deze regering olv van moordenaars,rovers,boeven en drugsbonzen hun afspraken niet nakomen. Welke garantie hebben dan alle oliedomme stommelingen als ze wederom oliedom stemmen op ndp? Onderdrukt en bedrogen worden. Stree de stree wi e onoe sa fredi didibri na oenoe lijdsman………moord,misdaad en corruptie zullen hoogtij vieren zoals in Venezuela. Suri Babwe is dan een feit.


  Maak melding

 4. Wat voor waarde kun je hechten aan deze garantiestelling van de Suriname?????
  Als Suriname niet eens haar eigen huishoudboekje goed kan bijhouden en niet eens haar eigen leveranciers kan betalen alsook haar werknemers dan moet je wel de vraag stellen:
  “hoeveel waarde heeft zo een garantie?”
  Ik zou liever een bankgarantie willen zien die de scholen / overheid kunnen aanspreken mocht Suriname in gebreke blijven, hetgeen ik vermoed.


  Maak melding

 5. Zijn het dezelfde studenten die de nu zittende pres. in het zadel hebben geholpen?
  Blijf weg!

  Hier is het niet normaal als je op een vijftienvoudige crimineel stemt.
  Je gaat je dus niet kunnen aanpassen, vanwege de blauwdruk van je denkpatroon.

  Bovendien wonen er heel veel nazaten van de ex-kolonisten hier, die jullie maar al te graag willen her-koloniseren.
  Stond dat niet in het paars propaganda ‘boekkie’?


  Maak melding

 6. Beste Ray,

  Even goed lezen. Er staat dat bij de garantstelling de studenten een contract moeten tekenen, waarbij hij/zij zich verbindt om terug te keren naar Suriname. Al is het maar voor een weekje vakantie….. Die zien we nooit meer….. terug.


  Maak melding

 7. @Blaka Bakra

  Die van contract tekenen is niet iets nieuws,is niet iets dat is uitgevonden op 29 jan 2015. Alle student die vertrekken met een beurs naar het buitenland tekenen zo een contract .
  Zo een contract verbied een student te trouwen in het land van studie.Alle studenten die met zo een beurs vertrekken keren NOOIT meer terug.Ze trouwen ondanks het hun veboden is,ze beginnen een familie maakt niet uit als ze tenslotte als illegalen eindigen want een beurs ontvangen wil niet zeggen dat je de nationaliteit heb verkregen van land van studie.
  En als ze hun studie afronden willen ze liever werken in het land waar ze eerder naartoe waren vertrokken met een beurs .
  Bijna niemand keert terug !
  Sinds wanneer houd deze ndp regering zich aan contracten en wat erin staat?!
  Sjeesjes toch blaka bakra als dezelfde boeven die zeggen contracten te sluiten en die te honoreren , de GRONDWET onderste boven kunnen schoppen,,delen kunnen weghalen of bijvoegen zonder mandaat ,kom nou neem jij zulke grappenmakers serieus?!!


  Maak melding

 8. Uiteindelijk moet worden afgerekend met de borgsom die Surinaamse studenten moeten betalen.
  En omdat het zo goed gaat met de Surinaamse economie moet Suriname hen mee helpen de gelden kwijt te schelden, omdat deze studenten de toekomst van Suriname is straks!!
  Wie de opleiding niet afmaakt moet al het geld terug betalen tenzij extreme gevallen!!

  Volgens Adhin zijn er wel voorwaarden verbonden aan de borgstelling.
  Hopelijk is hierin wel de strakke voorwaarden opgenomen!!

  Waar honing is, komt mieren, proberen ook te nestelen en maken hun territorium!!!


  Maak melding

 9. Zorg ervoor, dat de universiteit in Paramaribo naar een hoger plan wordt getrokken.
  Meer professoren en hoogleraren van een betere kwaliteit en meer studierichtingen.
  Dan hoeven studenten ook niet meer naar het buitenland te gaan om af te studeren.
  Iedereen, die een beetje verstand van onderwijs heeft, weet, dat het onderwijsniveau van ons land van het basisonderwijs tot aan het universitair onderwijs naadje is.
  Adhin vertelt ons wat dat betreft helemaal niets nieuws.
  Zolang je in ons land de toegang tot de universiteit nog kunt kopen, zal er weinig veranderen.
  Het hele systeem van rechtspraak, politiek en onderwijs is corrupt.
  Daar ligt volgens mij het grote probleem.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.