Primeur theatergeschiedenis: De Vrek van Molière door donkere acteurs

2

Producent Van Engelenburg brengt het toneelstuk ‘De Vrek van Molière’ opnieuw naar de Nederlandse theaters maar dit keer, een primeur in de Nederlandse theatergeschiedenis, met een geheel Surinaamse/Antilliaanse cast. Zeven acteurs, onder wie Kenneth Herdigein, Rogier Komproe, Sergio Hasselbaink en Imanuelle Grives, zetten de karakterkomedievan Molière die ruim 350 jaar geleden in première ging, opnieuw neer. De voorstelling in de regie van Hans van Hechten gaat op 23 februari 2015 in de Stadsschouwburg in Amsterdam in première.

Regisseur Hans van Hechten: “Producent Van Engelenburg en ik willen donkere acteurs een kans geven in een klassiek stuk te spelen. Ze worden nu alleen gecast in Urban producties of als het script er expliciet om vraagt. Zonde! Bovendien wil ik laten zien dat de thema’s uit De Vrek nog steeds heel actueel zijn, voor iedereen. Door clichébeelden te doorbreken (o.a. de witte kapitalist) versterk je de universaliteit van het stuk. Daarbij ontdekten we tijdens de audities al dat de flair van de Surinaams-Antilliaanse acteurs uitermate goed samengaat met de stijl van Molière, die een grote mate van natuurlijk spel en vooral veel humor vereist.”

De cast van De Vrek van Molière:
boven: Sergio Hasselbaink, Imanuelle Grives, Rogier Komproe en Shertise Solano onder: Kenneth Herdigein, Maikel van Hetten en Michiel Blankwaardt

Het stuk De Vrek geschreven door de Franse toneelschrijver, regisseur en acteur Jean Baptiste Poquelin, ofwel Molière (1622 -1673) gaat over gierigheid en egoïsme. Molière verwerkte veel persoonlijke ervaringen in zijn stukken, zijn liefdesperikelen, zijn moeizame huwelijk, zijn conflicten met artsen, geestelijken en juristen, en de ziekte waaraan hij overleed, tuberculose. Het schrijven komedies ‘die een beetje pijn doen’ was voor hem een pure noodzaak.. Molière: “Ik wil me met de belachelijke trekken van de mensheid bezighouden en de tekortkomingen van de wereld theatraal verbeelden.” De karakters door hem neergezet zijn van alle tijden én van alle culturen. In De Vrek zijn ze het meest uitgesproken. Ook door het thema ‘hebzucht en ambitie’, is deze voorstelling heel actueel. Niet alleen hoofdpersoon Harpagon (De Vrek) maar ook de jongeren in het stuk geloven in de maakbaarheid van de wereld of zijn overambitieus wanneer het om geld gaat. De personages van Molière zijn meer dan eendimensionale karikaturen. Zo is Harpagon een van de onaangenaamste personages uit de theatergeschiedenis, maar hij lijdt daar wel onder.

Geld is het enige dat telt voor Harpagon, een vader die zijn gezin regeert met ijzeren hand. Alle relaties in het gezin worden bepaald door geld. Wanneer Harpagon wil trouwen met de vriendin van zijn zoon, alleen om het familiekapitaal veilig te stellen, komen vader en zoon als rivalen tegenover elkaar te staan.


2 REACTIES

 1. Wat leuk voor de Surinamers en antilianen, wat is Nederland zo eerlijk betrouwbaar en tolerant. We zijn alle maal volgens de Nederlandse grondwet gelijk in Nederland maar deze artikel zegt meer over de echte Nederlander dan de propaganda Nederlander!>>> Allochtone daders krijgen vaker een gevangenisstraf opgelegd dan autochtone daders. Ook zou de straf voor allochtonen vaak van langere duur zijn.
  Dat blijkt volgens Trouw uit onderzoek door de Universiteit Leiden.
  In opdracht van de Raad voor de Rechtspraak analyseerde de universiteit meer dan honderdduizend strafdossiers uit de periode 2005 tot en met 2007. Ook werden 1.500 gedetineerden ondervraagd die zich in het huis van bewaring moesten melden.
  Een autochtone dader had bij een overval met strafverzwarende omstandigheden, bijvoorbeeld het gebruik van wapens, 7 procent kans op een celstraf. Voor Turkse en Antilliaanse Nederlanders lag dat percentage bij een vergelijkbaar delict op 11 procent.
  De raad wordt geadviseerd door de onderzoekers om extra onderzoek te doen naar de etnisch gerelateerde verschillen. De krant schrijft dat de belangenorganisatie van rechters hier gehoor aan geeft. Door: NU.nl


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.