‘Suriname, opgepast met Caricom-lidmaatschap Fransen’

16

PARAMARIBO, 28 jan – Suriname moet extra op zijn hoede zijn. Frankrijk heeft via zijn overzees gebied het geassocieerd lidmaatschap aangevraagd van de Caribische Gemeenschap, Caricom. Volgens Clifford Marica, ex-minister van Handel & Industrie, kan dit economische gevolgen hebben.

Frans Guyana heeft wat export naar de EU betreft andere, meer beperkende voorwaarden als overzeesgebied. Wordt het lid van de Caricom, dan zal dit ook gevolgen hebben voor handelsakkoorden tussen Caricom en de EU. Als buurland zit Suriname in een extra gevoelige positie. “Suriname zou het voortouw moeten nemen bij het vaststellen van de condities waaronder deze gebiedsdelen geassocieerd lid worden”, zegt Marica tegenover de Ware Tijd.

Een afwachtende houding aannemen is er dus niet bij. Suriname en Caricom handelen via de ACP-groep met de EU. Het betekent dat ook in het verband van de ACP, ex-kolonies in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. Suriname ontkomt er niet aan een leidende rol op zich te nemen in het toelatingsproces. De Nederlandse gebiedsdelen Curaçao en Sint Maarten hebben reeds aanvragen liggen bij de Caricom om als geassocieerd lid te worden toegelaten.


16 REACTIES

 1. …zeg maar gewoon….enkelen zijn bang voor de europeese landen uit Eigen Belang!!!
  Bouta en Brunsie bv zouden liever niks van de fransen willen horen en wij weten wel waarom.


  Maak melding

 2. Als ik het artikel goed begrijp, moet Suriname een leidende rol spelen bij het totstandkomen van de condities, waaronder overzeese gebieden van andere landen geassocieerd lid kunnen worden.
  Dat gelooft toch geen enkele Surinamer ?
  Natuurlijk is hier eigen belang mee gemoeid en dat vind ik ook niet vreemd, omdat Frans Guyana op dezelfde exportmarkt actief is, dan Suriname.
  Maar om Suriname nu een leidende rol toe te dichten in dit hele verhaal zal niet gaan lukken.
  Daarvoor is de macht van Suriname in de Caricom veel te klein.
  Zie het (recente) verleden.


  Maak melding

 3. Weer een voorbeeld van slecht journalistiek werk. De journalist had aan Marica moeten vragen welke risico’s hij concreet onderkende. Nu gaan de lezers speculeren maar voor het land zij ik niet echt risico’s. Eerder slechts voordelen.

  Ja beide exporteren agrarische producten maar de loonkosten in Fr. Guyana zijn zo veel hoger dat daar geen probleem ligt. In de Marche in FR ook regelmatig Surinaamse bananen gekocht!
  Eerder zullen er voordelen zijn als Su en Fr. Guyana onder dezelfde regelgeving voor import en export gaan vallen. Immers één van de zaken die SU wil ontwikkelen is een zee-hub te worden voor de export en imports naar beide guyana’s. Wel dan is dit een belangrijke eerste stap.

  Brengt mij ook op de vraag hoe het nu staat met die brug naar FrGuy die door Fr gefinancieerd zou worden. Daar horen we al jaren niets meer over.


  Maak melding

 4. Ja, de arbeidskosten liggen lager in Suriname. Maar probeer jouw export producten uit Suriname te krijgen!
  De rompslomp, en vrachtkosten zullen jouw direkt de nek omdraaien.


  Maak melding

 5. Mensen, dit gaat wel ergens over en let wel waarom !
  Frankrijk en Europa willen via Fr Guyana toegang krijgen tot de Caricom markt waarin eea duty free wordt verhandelt.
  Waarom lanceert Frankrijk haar (Europese)export producten niet via Guadeloupe en Martinique ? Die landen zitten geografisch gezien midden in de Caricom (met een betere infra/transport structuur) dus zouden deze goed passen binnen hun denkwijze.

  Fr Guyana zit aan de periferie van de Caricom dus zou dit land helemaal niet interessant moeten zijn voor de Caricom.

  Aan import vanuit de Caricom hoeft Europa niets te vrezen want zij leggen deze landen zoveel restricties op, waardoor er bijna niets vanuit deze regio naar Europa kan en mag.

  En let wel mijne mensen, het gaat Europa niet alleen om de Caricom want dat is maar een kleine markt van 6 miljoen zielen ! Het gaat bij Europa om het Zuid-Amerikaans continent wat heel moeilijk toegankelijk is voor Europa om goed zaken mee te doen.

  Via de Caricom zouden de Europeanen eveneens middels Mercosur, Celac, Ulac, Sica, Oocs, Rio group, Uzan, Alba, etc etc
  zaken kunnen gaan doen in Zuid-Amerika.

  Zo kan men opnieuw economisch grip krijgen op dit continent en ontstaat er een 3e vorm van Neo-kolonealisme

  Let op uw zaak Suriname, let op uw zaak !!!


  Maak melding

 6. Neus,

  Die brug naar Frans Guyana komt er niet.
  De Fransen hebben zo’n enorm begrotingstekort, dat infrastructurele werken overzee helemaal geen prioriteit meer hebben.
  Frankrijk heeft al moeite genoeg zijn eigen broek op te houden.
  Vergelijk het met de spoor- of tramlijn naar Onverwacht.
  Geen geld, dus geen brug of lijn.


  Maak melding

 7. Niet toelaten, die Fransen. Dan gaan ze massaal hun producten dumpen in het Caraibisch gebied wat de opkomst van industrie in deze landen zal dwarsbomen. Een goede Fransoos is een luie Fransoos.


  Maak melding

 8. Wees blij met de Fransen,die hebben tenminste ballen.En er worden er zeker een paar bang in Suriname en zeker zoals meneer Ray zegt! ze zien hun eigenbelang aan geld krimpen.


  Maak melding

 9. Barabas
  Ik ben helemaal met je eens de Frankrijk gaat Frans-Guyana gebruiken om hun hun Franse economie te stimuleren en de handels verdragen te omzeilen om voordeel tehalen voor Franse bedrijven. Als Frankrijk wordt toegelaten zal het de heersende factor spelen binnen de Caricom die de gelijkheid status van alle lidstaten in één keer te niet doet . Frans Guyana wordt gezien als een deel van Europa omdat het nog steeds onder het JUK is de Wrede KOLONISATOR daarom mag frans Guyana nooit lid worden van de Caricom en Zuid-Amerikaanse handel verdragen want Frans-Guyana wordt beschouwd als een deel van Europa en met Frankrijk er bij gaan de fransen Caricom domineren en de baas spelen. Mocht men niet eens zijn met de fransen of een handels oorlog beginnen dan kan er plotseling een vliegdekschip met een paar andere oorlogstuigen je wateren binnen varen om je te intimideren. Nee tegen Frankrijk in Carico!


  Maak melding

 10. Yeah….Als Frans Guyana pertinent lid is geworden,dan zijn de Poorten naar de EU helemaal open voor Coke transport van Lonnie en Bouta. Waarom is er voor de aankomende 25 mei verkiezingen een Ambassadeur in Parijs benoemd. Daarom!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.