Gezondheidsbeurs van Healthy Lifestyle in Suriname

14

Onderdirecteur Y. Gorisson (l) van het Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname, SIVIS, minister Michael Miskin (m) van Arbeid, Technologische Ontwikkelingen en Milieu en SIVIS-directeur Victor Jones (r) proberen afgelopen weekend een ‘fat burner’ uit bij de opening van de 3de Gezondheidsbeurs van Healthy Lifestyle. Ze worden bijgestaan door fysiotherapeute Sandra Tai A Pin van het Mens Sana Centrum voor Fysiotherapie en Dieetadvisering. Miskin adviseert personen die aan intensieve sportbeoefening willen doen, eerst hun fysieke gesteldheid, vooral hun hart, te laten nakijken door deskundigen.


14 REACTIES

 1. Veel Surinamers leven zó ongezond, dat zij chronisch ziek zijn of dat dreigen te worden. In de afgelopen 35 jaar is het gemiddelde overgewicht verdubbeld en in sommige groepen zelfs verviervoudigd. Een derde van de mannen en een derde van de vrouwenpopulatie in Suriname heeft overgewicht met drie of meer gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes type 2, verhoogde cholesterol, hartklachten, maag en darmklachten.

  Met alleen sporten kom je er niet. De Surinaamse keuken in het algemeen moet onder de loep worden genomen. En laat ik 1 voorbeeld geven, Surinamers kunnen niet zonder de Maggieblokjes. Zo’n blokje zit vol met E621 mononatriumglutamaat, de stof die de volle smaak geeft en die de insulineproductie flink verhoogt. Er is wel reden om zuinig te zijn met bouillonblokjes. Dagelijks gebruik is niet erg verstandig, kans op diabetes neemt toe.

  De Surinaamse keuken dient getransformeerd te worden.


  Maak melding

 2. Beste Henk Molenaar, heb je wel eens met lunch een gemeentelijke instelling bezocht. Vorige jaar viel mijn bek open in Suriname. Als je ziet wat die gasten voor zooi allemaal naar binnen schuiven. Mega porties bamie/nasi en liters suikerwater (Fernandes en Cola). En waag het niet om er iets van te zeggen. Klanten laten ze rustig 3 kwartier wachten.


  Maak melding

 3. En het volgende artikel is ook van toepassing op het eet gedrag in Suriname.
  En het (HART) regelmatig laten controleren is ook belangrijk in SU.

  26 jan 2015
  EMC onderzoekt zout en nieren.

  door René Steenhorst
  ROTTERDAM –
  Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gaat onderzoeken hoe gevoelig onze nieren zijn voor zout. Daartoe heeft het ziekenhuis 400.000 euro gekregen van de Nierstichting.

  Nederlanders eten meer zout (natriumchloride) dan goed voor hen is. Gemiddeld krijgen we 9 gram binnen per dag, terwijl 5 tot 6 gram de absolute zoutgrens zou moeten zijn.

  Zoutreductie is absoluut nodig om hart- en vaatziekten en nierschade te voorkomen. Maar fabrikanten van levensmiddelen, waarin veel zout zit, willen daar niet aan. Sterker nog: kaas en sommige andere producten zijn juist aanmerkelijk zouter geworden, stelt internist-nefroloog dr. Ewout Hoorn van Erasmus MC.

  Nierschade
  Dagelijks drie tot vier gram minder zout zou jaarlijks alleen al jaarlijks 2200 mensen het leven redden, hebben Nierstichting en Hartstichting berekend. Doel van de Rotterdamse studie is schade aan nieren beter te voorkomen en, als die toch optreedt, straks beter te behandelen.

  Wout Hoorn: „Patiënten met nierschade, op wie ons onderzoek zich richt, zijn gevoeliger voor de hoeveelheid zout in voeding. Bij hen verhoogt zout rechtstreeks de bloeddruk, wat weer meer nierschade veroorzaakt. Wij denken dat beschadigde nieren de neiging hebben meer zout vast te houden. Dat proces verloopt via gespecialiseerde zoutkanaaltjes. We veronderstellen dat door de nierschade deze kanaaltjes te actief zijn.”


  Maak melding

 4. Alles heeft zijn grenzen. Ook het menselijk lichaam of beter gezegd het lichaam van het individu.

  Als het individu ervan uit gaat door op cardio- of fitnessapparaten te gaan trainen op een fitnessschool en dat het dan met het lichaam daardoor in optimale staat komt, lekker in je vel zitten, goede uithoudingsvermogen, juiste voeding en drinken tot je te nemen, zal bedrogen uit komen.

  Let op: het lichaam heeft zijn grenzen en daar moet men heel goed van op de hoogte zijn. Een professionele sportman is anders dan een amateur die iemand die zittend werk verricht.

  In wezen moeten mensen met heel veel zaken rekening houden en onder goede begeleiding op sport en fitness-scholen trainen. Elke individu heeft een eigen coach nodig, die zaken goed vastlegt in pc en alles goed bijhoudt. Het individu moet ook goed naar zijn eigen gedrag kijken, wat voor werkzaamheden hij/zij verricht, zijn voeding. Het trainingschema moet heel goed zijn afgestemd op het individu en de men moet goed opletten dat men niet te veel aan bepaalde apparaten blijft trainen elke keer. Er zal een spreiding moeten zijn elke keer dat men in de fitness-school traint.

  iedere individu moet heel goed naar zichzelf kijken en kan alles heel goed met de fitnesstrainer van te voren goed afspreken en alles goed in kaart brengen. Want zonder een goede inventarisatie zal het echt beperkte resultaten leiden, die niet zijn afgestemd op hoe het individu in elkaar zit, werkt en leeft.

  Trainen eist dat het lichaam ook voeding, drank nodig heeft. Je krijgt ook zwaardere botten en spieren en als deze alleen maar door training in tact gehouden moet worden, zie dan daar het nadeel van en wat er dan met het lichaam gebeurt. Stel je dan voor als je een tijdje stopt, wat er met je hele lichaam gebeurt. Alles moet met mate gebeuren en onder heel goede begeleiding, afgestemd hoe het individu in elkaar zit.

  In wezen is zwemmen, fietsen, wandelen veel beter voor het lichaam dan een fitnesscentra. Ook met lichte gewichten werken is beter dan al die fitnes apparaten.


  Maak melding

 5. Beste Koos,

  Ik was paar maanden gelden bij Mi Gadri achter het DNA gebouw en zag onze dikbuikige Parlementariërs hun ‘lunch’ bestellen.Mag blijkbaar worden gedeclareerd wat en werden per persoon minimaal 5 porties voor thuis besteld die even in de achterbak werden gezet.


  Maak melding

 6. Chinees eten zit vol smaakversterkers, E621 en ze doen er altijd altijd suiker in. Is zeer slecht voor de gezondheid op lange termijn. Maggi blokjes, kerrie, masala en adjinomoto dagelijks in je eten is ook slecht voor je gezondheid en vergroot de kans op diabetes.


  Maak melding

 7. Geef alle Surinamers met obesitas en dat zijn er heel veel een gratis abonnement op een sportschool of fitnesscentrum en laat hen iedere week het bewijs overleggen, dat ze er zijn geweest.
  Dat scheelt per jaar miljoenen SRD’s op de gezondheidszorg.
  Als je in Paramaribo over straat loopt, zie je steeds meer van die vetrollen of Michelinmannetjes en -vrouwtjes.
  Het is toch geen gezicht.
  Laat die mensen vooral wat doen aan het uiterlijk van zichzelf en dan bedoel ik niet hun gezicht, maar hun lichamelijke uiterlijk.


  Maak melding

 8. Erger is nog al die mensen met een zieke geest en een ongezonde ambitie. Boutje bvb heeft heel veel ongezonde ambities. Nog 5 jaar aan de top willen blijven terwijl je nog nauwelijks kunt lopen. Wat een ambities. Er moet iets gedaan worden aan al die ziekelijke ambities van mensen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.