Binnenlandse Zaken wil ‘betere’ verkiezingen

21

PARAMARIBO, 27 jan – “We willen vooral betere verkiezingen.” Dit zegt minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken, Biza. De organisatie moet zo goed mogelijk zijn. Daarom zal de komende tijd veel geld worden geïnvesteerd.

De organisatie, training van personeel van onder meer stembureaus en andere onderdelen krijgen alle aandacht. Er is minimaal tachtig miljoen Surinaams dollar (ongeveer twintig miljoen euro) nodig. Het geld moet officieel nog beschik komen. Daarom heeft Binnenlandse Zaken een aanvullende begroting ingediend bij het parlement. Dit moet de organisatie van de verkiezingen zoveel mogelijk veiligstellen, ook als het parlement de nationale begroting voor 2015 niet goedkeurt.

Leilis verwacht dat de aparte begroting voor de verkiezingen uiteindelijk toch goedgekeurd kan worden. Hij gaat er vanuit dat alle politieke partijen in het parlement de verkiezingen door willen laten gaan. Intussen worden de voorbereidingen voortgezet. Getracht wordt een zo groot mogelijke opkomst van kiezers te halen. De voorzitters van de hoofdstembureaus, de districtscommissarissen, worden binnenkort beëdigd.


21 REACTIES

 1. Nee hoor het gaat hier niet om betere verkiezingen, maar om geld dat jullie voor elkaar willen krijgen om stemmen te kopen en misschien zelfs fraude te plegen.

  20 miljoen euro? Ja hallo, kijk eens naar de aantal stemgerechtigden in Suriname in verhouding tot 20 miljoen euro.

  Het wordt steeds mooier en mooier en kostbaarder in Suriname.

  Zo ik al eerder schreef, BOUTERSE LAAT ZICH NIET ZOMAAR AAN DE KANT ZETTEN. Dus als deze man moet frauderen om president te worden, zal hij dat zeker niet na laten.

  In Mei zijn de verkiezingen al dus ik snap niet hoe ze die 20 miljoen willen gebruiken in zo een korte tijdsbestek om mensen te trainen.

  By the way, waarvoor moeten ze voor zoveel geld getraind worden terwijl menige in Suriname niets te eten hebben.

  Toen Bouterse veel stemmen kreeg was die verkiezing wel eerlijk en nu Bouterse dreigt af te gaan, moeten er mensen worden getraind en hebben we plots behoefde aan “betere verkiezingen”????

  Inderdaad, Bouterse wil slechts enkele van zijn vrienden gebruiken om het gewenste resultaat te zien door fraude te plegen.

  Mensen NIETS is minder waar. Geloof mij, Bouterse wil frauderen waarbij zijn eigen mensen ervoor gaan zorgen dat er fraude wordt gepleegd. Als er dan geklaagd zal worden zal die zeggen dat hij het wel pro had georganiseerd.

  O mijn hemel, hoe achter is het gesteld met deze Desi bende in Suriname?

  Het worden zeer spannende tijden in Suriname en AUB past u allen op voor de monster Desi


  Maak melding

 2. Ja, ja daar gaat er weer 1 van de frauderende minister van de NDP. Leilis we willen EERLIJKE verkiezingen en niets anders.. Zie wat er nu gebeurt. De voordracht van de vakbeweging is een andere, maar DiDiBrie koos ervoor te ” beedigen” de voordracht van de CLO( Ronald Hooghart) terwijl het over duidelijk is dat C47 iemand zou( moeten)voordragen . Mevr. Dijk.v.-Silos werd zonder overleg met/van wie dan ook gewoon( zgn voorgedragen door de regering) beedigd. Somo heeft ook iemand voorgedragen dhr. Jamaludin en u raadt het al; DiDiBrie beedigde gewoon……………. een NIET voorgedragen lid van de PL. Dus meneer Leilis we hebben niets aan een betere verkiezing’s verhaal, maar veel heeeeeel veel meer aan een EERLIJKE VERKIEZING. NDP/minister stop aub met het zand strooien in de ogen van de Suries. Volk van Su oeng opo oeng aai en oeng tang, vooral na aai. 25 mei is om de hoek, ga door met wat jullie hebben laten zien afgelopen zaterdag; houden zo jongens, oeng moes jaggie, jaggie ding NDP gwé. Volk van Su zorg ervoor dat deze bedriegers NNNNNOOIT meer de kans krijgt om in het parlement te komen zitten/vreten wat hebben ze van dat land gemaakt, soso sarie. Odiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 3. “We willen vooral betere verkiezingen.” Dit zegt minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken, Biza.

  Ik zou willen dat Leilis, net als zijn keepersperiode bij Robin Hood, de eerlijkheid en transparantie bewaakt tijdens de verkiezing.
  Want dat is hij aan alle keizers en het volk verplicht.


  Maak melding

 4. Volgens Hoefdraad moeten we genoegzaam leren uit het verleden, en een neiging tot verspilling en overconsumptie adequaat mitigeren. Alleen zo zal de economie duurzaam kunnen groeien en welvaart zich kunnen spreiden.

  Vertel dat maar aan Leilis. Met 80 miljoen SRD op een inwonerstal van nog geen 500.000 is dit een heel hoog bedrag, vergeleken met de democratische landen.
  Per inwoner wordt er dan 160 SRD ofwel 53 euro uitgegeven en dat is veel heel veel.
  Waar ligt dan de verspilling?????????


  Maak melding

 5. Zoek de verschillen

  Nederlandse verkiezingen kosten ongeveer euro 50 miljoen, 17 miljoen inw. (ongeveer euro. 2,94 pp.)

  Surinaamse verkiezingen kosten ongeveer euro 20 miljoen, 500.000 inw. (ongeveer eur. 40,- pp)

  Wtf ?


  Maak melding

 6. Consclusie, de surinaamse verkiezingen kosten 13x zoveel als de nederlandse verkiezingen. Waarom vallen de kosten fors hoger uit ? Hoefdraad had toch aangegeven dat men moest bezuinigen.


  Maak melding

 7. ai baja ,sommigen hier denken dat ze in pakistan ,india of kenia afrika zijn waar er dooien vallen tijdens de verkiezingen .
  ze denken dat ze hun land een dienst bewijzen als ze zeggen dat de verkiezingen niet eerlijk gaan verlopen ,ik denk eerder dat ze een voorwensel zoeken ,een aanleiding om te zeggen dat ze de komende verkiezingen gaan verliezen omdat de huidige regering corrupt is .de fronters beginnen spoken te zien .hun {leiders santhoki ,somo}
  zien spoken .oeng hoor blo mei e doro oeng biging terie ding dee.


  Maak melding

 8. Je lacht je toch een strik in je dick met al die reacties hier.
  De 1 die weet het nog beter dan de andere.
  Mens ga toch van het leven genieten in plaats van je te bekommeren over het politieke dan wel religieuze geleuter waar dan ook op de wereld.


  Maak melding

 9. @Koos

  Exact, zo is het en niet anders. Alles wat als excuus gebruikt kan worden om gelden uit het staatskas te bestelen, doet deze regering.

  minister Edmund Leilis is slechts het verlengstuk van Bouterse die gedoseerd zulks een informatie aan de man moet brengen.

  Kijk, de Surinamers (80) hebben er totaal geen benul van wat er allemaal gaande is, hun behoefte is overleven laat staan zich bezig houden met frauduleuze verkiezingen. Hun zorg is….. wat eten wij vandaag en precies hier profiteert onze dictator Desi Bouterse van.

  Deze president heeft een boel mensen van hem afhankelijk gemaakt. In plaats van hun te stimuleren te ondernemen en zelfredzaamheid wil Bouterse 20 miljoen Euro van Suriname stelen om kwetsbare mensen in Suriname om te kopen.

  Bouterse wil de president blijven en een ieder heeft hem die kans gegeven maar kijk…….Desi Bouterse heeft niets anders gedaan dan bewezen dat hij geen knip voor de neus waard is!


  Maak melding

 10. Nog teveel zaken worden handmatig gedaan terwijl dit ook machinaal kan. Het handmatig systeem wordt bewust in stand gehouden omdat het een vorm van werkverschaffing creëert die gebruikt wordt voor het zoet houden en faciliteren van mensen en het ‘winnen van zieltjes en dat verklaard voor een deel de hoge kosten. Het bezorgen van de oproepkaarten is misschien wel de grootste kostenpost.

  Vergeleken met het buitenland zijn de verkiezingen in Suriname bizar duur en die kosten worden verhaald op de burgers en niet op politieke partijen. Elke politieke partij die minstens één zetel behaalt, zou de waarborgsom moeten terugkrijgen. Wie geen zetel behaalt, verliest het geld. Zo krijgt de Staat een deel van de kosten terug. En in die zin ben ik het eens met politicoloog Hans Breeveld die daar al voor gepleit heeft. Het barst van de splinterpartijen in Suriname. Het land telt minder inw dan een stad als Rotterdam.

  Samengevat:

  1) ga over op een machinaal systeem
  2) ga werken met een kiesdrempel

  Resultaat miljoenen besparingen op de verkiezingen = meer geld voor armoede bestrijding.


  Maak melding

 11. Seeka, Broederschap in de Politiek 2011 (BP-2011) en Plattelands Bewoners Partij (PBP) zullen later op de dag een intentieverklaring tekenen om met elkaar samen te werken. Starnieuws verneemt dat de drie ‘marronpartijen’ zich zullen bundelen in ‘A Nyun Combinatie’.

  In deze nieuwe combinatie hebben zitting twee ex-ministers die als A Combinatie deel uitmaakten van de coalitie. Het gaat om Paul Abena van Seeka en Linus Diko van BP-2011, die een afsplitsing is van de BEP. De PBP is een oude partij die Bosneger Partij Suriname heette van wijlen Jarin Gadden. De naam is indertijd gewijzigd om te kunnen voldoen aan de Wet op Politieke Partijen. De voorzitter van deze partij is Armand Kanapé. Deze partij heeft na de jaren negentig van de vorige eeuw niet meer deelgenomen aan de verkiezingen.

  Hoewel geen van de partijen voor de proclamatie informatie willen verstrekken, verneemt Starnieuws dat deze combinatie alleen de verkiezingen in zal gaan. Diko was tijdens de jaarafsluitingsvergadering van de NDP op 29 december aanwezig in Ocer en voerde kort het woord. De indruk bestond dat BP-2011 met de Mega Combinatie in zee zou gaan. Het assembleelid Waldi Ajaiso is toegetreden tot BP-2011. Eerder had Diko aan Starnieuws gezegd dat de toetreding van Ajaiso tot BP-2011 geen gevolgen heeft voor zijn ondersteuning van de regering.

  ——————————————————————————–

  Hoezo dure verkiezingen ???


  Maak melding

 12. “Binnenlandse Zaken wil ‘betere’ verkiezingen”

  Goed zo, we weten hoe front in het verleden verkiezingen heeft georganiseerd, een grote janboel was het, 30.00 stembiljetten zijn niet aangekomen omdat adressen zgn onbekend waren.

  We weten inmiddels ook hoe het met die ene stembus van Sipaliwinie is gegaan, 2 dagen na de verkiezingen was het nogsteeds zoek, bleek later dat bep ook een zetel daar had gewonnen ipv NDP beide, zo werkt front.


  Maak melding

 13. Wij willen ook betere verkiezingen en voorwarden zijn
  -geen moordenaars als kandidaten hebben –
  -geen amnestie kandidaten toelaten
  -internationaal toezicht zoals de OAS
  -geen gesloten deuren politiek als in 2010
  Geen bouta of brunsie als kandidaten toelaten.


  Maak melding

 14. Ray
  Wij willen ook betere verkiezingen en voorwarden zijn
  -geen moordenaars als kandidaten hebben –
  -geen amnestie kandidaten toelaten
  -internationaal toezicht zoals de OAS
  -geen gesloten deuren politiek als in 2010
  Geen bouta of brunsie als kandidaten toelaten.
  )
  Helemaal met je eens geen moordenaar als kandidaten!
  Geen Moordenaar Als President!!!
  Dagblad Suriname schreef:
  Santokhi schoot Boyke Bikharie neer
  Geplaatst: 15/09/2008
  Paramaribo – Boyke Bikharie en nog een paar vrienden van hem liepen tegen 12 uur ’s avonds na de film terug naar huis. Dat deden ze in de revolutieperiode, toen de avondklok nog telde. Ze spraken nog na over de film die zij die avond in de theater hadden gezien. Niet ver van de Sevagramweg te Charlesburg en niet ver van Boyke’s huis, werden hij en zijn vrienden staande gehouden door de politie.
  Boyke, die zich onzeker voelde, probeerde weg te komen door over de trens die evenwijdig aan de Charlesburgweg loopt, te springen. Halverwege die sprong werd hij doodgeschoten door een politieman, Chandrikapersad Santokhi, nu minister van Justitie en Politie. Dat vertelt Boyke’s moeder, Somaria Bikharie, tijdens een persoonlijk gesprek aan DBS. Het geluid van de schoten die Santokhi op haar zoon lostte, kan ze nooit meer vergeten.Boyke, een jongeman van 19 jaar, was ongewapend, toen de politieman hem neerschoot. Santokhi zou later, op politiepost Geyersvlijt, aan de moeder vertellen dat hij dacht dat Boyke een dief was.
  Moeder Bikharie rouwt nog steeds om haar zoon. Na de dood is zij van het kastje naar de muur gestuurd om uiteindelijk haar zoon die levend wegging, als een lijk terug te zien. Ze is nu een oude vrouw van dichtbij de 80 jaar en lijdt aan ouderdomskwalen. Pijnlijker is het dat zij niet eens een foto van haar zoon heeft.Nadat ze haar verhaal vrijwillig aan de NDP-leider, Desi Bouterse, en een zekere ‘Hardoar’ had verteld, is Bikharie’s wereld ingestort. Ze had niet gedacht dat haar bekentenis op een politiek podium zou worden afgespeeld en het grote publiek zou bereiken. Haar kinderen zijn nu woedend en haar buurman wil dat zij binnen 3 maanden van zijn erf moet. Dit nadat zij langer dan 50 jaar op het perceel heeft gewoond. Ze is wanhopig. ‘Mi no wan probleem moro. NDP no go gi mi wan tra presi. A sani psa’ k’ba en mi zoon no e go kong moro. Me e’ libi ala sani gi Gado’, zucht Bikharie.De minister van Justitie en Politie,Chandrikapersad Santokhi, heeft intussen verlof aangevraagd en zit momenteel in het buitenland. Hij verwees afgelopen woensdag constant naar zijn raadsman, Freddie Kruisland, toen journalisten hem vroegen naar zijn verleden. De
  rechtszaak die hij tegen Bouterse wegens belediging en smaad heeft aangespannen, gaat vandaag voor.


  Maak melding

 15. @For Ever

  Ik schrik van dit bericht, heel erg zelfs……

  Ik begrijp dat Boyke is doodgeschoten door Santokhi omdat hij dacht dat het een inbreken/dief betrof.

  Echter, zomaar doodschieten van een medemens is strafbaar, kan en mag NIET.

  Uit het relaas maak ik op dat kind Boyke niet bewapend was en geen kans heeft gekregen om maar iets te zeggen.

  Dit is zeer zeker een moord, 100%. Santokhi maakte misbruik van zijn gezag als agent en kende dus de regels mogelijk niet hoe die zou moeten handelen. Doodschieten was zijn enige optie?

  Ik begrijp het niet hoe dit zomaar kan en dat je als agent geen straf heb gekregen door definitief uit de functie te gooien, wapen in te nemen etc.

  Tja, het is triest heel erg triest, maar moord is moord of je nou een of honderd mensen vermoord.

  Dat het in deze gepleegd is door de man die de President van Suriname wil worden brengt mij helemaal in de war. Ik vind dat hier sprake is van het in koele bloede neerschieten van een onschuldige burger.Er is iemand die kind Boyke 9 maanden heeft gedragen en die de pijn door het verlies van haar zo niet kan verdragen.

  Santokhi kan nooit volstaan met een simpele verklaring: ik dacht dat het een dief was………..

  Ik vind zelfs dat ze nu nog deze zaak moeten onderzoeken en tot berechting van Santokhi moeten komen.

  Dus ook geen presidentschap voor Santokhi.

  Laten we hopen dat Bouterse zo slim is de wet aan te passen dat een nieuwe president geen verdachte mag zijn in een ernstige misdrijf of waarbij de waarheid niet te achterhalen is.

  Gewoon moordenaars uitsluiten voor presidentschap.

  For Ever, mag ik u vragen waarom alsnog geen onderzoek kan worden gedaan? Moord is moord en dat mag NOOIT verjaren!
  Pas de wet maar aan heer Bouterse, maar ja, aan jou vragen heeft ook geen zin, want wie heeft nou schone handen in Suriname????


  Maak melding

 16. Er moet een verkiezingswijzer komen waar de verkiezingsprogramma’s vergleken worden.
  En (belangrijker) er moeten regelmatig polls gehouden worden, inclusief een exit poll bij de stembureaus. Op die wijze kunnen we vast stellen of de briefjes in de stembussen wel overeenkomen met de keuze van het volk. Straks blijken er stembussen met dubbelle bodem te zijn. Boven de uitgebrachte stemmen, onder de stemmen die DDB straks laat tellen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.