‘Surinaamse economie heeft stofzuigers’

40

PARAMARIBO, 26 jan – De Surinaamse economie heeft een aantal stofzuigers. Dit zegt voorzitter Guno Castelen van de Surinaamse Partij van de Arbeid, SPA. Het gaat om foute leiders die de rijkdom en welvaart wegzuigen van de rest van de bevolking. Er moet een eind aan komen.

Het samenwerkingsverbond van oppositiepartijen, V-7, zal daar voor moeten zorgen. “We willen een land hebben dat goed bestuurd wordt”, zei Castelen tijdens de massabijeenkomst van V-7. Zoals het er nu aan toe gaat, is niet goed voor land en samenleving. “De economie kent een aantal stofzuigers. Er zijn leiders die zich vet mesten. Ze strooien met geld dat van het volk is. Het geld wordt weg gezogen”, aldus Castelen. Het verklaart ook waarom de economie kwakkelt.

En hoewel de bewijzen als het ware voor het oprapen liggen, wordt het in alle toonaarden ontkend. Minister Andy Rusland van Financiën had het onlangs nog over uitstekende perspectieven. De welvaart is zogezegd om de hoek. “Maar de governor van de Centrale Bank van Suriname zegt dat we moeten besparen. Dat wil zeggen dat de governor gevaren ziet. Wij gaan ondernemerschap stimuleren en de middenklasse opbouwen.”


40 REACTIES

 1. V7 dit moeten jullie in de eerste 100 dagen kunnen bereiken.

  1 Onafhankelijk snelrecht buro voor corruptie onderzoek en berechting.
  2 BTW of op goederen en diensten.
  3 Verlaging van rente, als de rente niet verlaagd kan worden dan maar die SRD afschaffen en gewoon de US$ invoeren als munt met prime+ rate rente.
  4 Geen gratis meer, kunstmest, land and terreinen etc moet aan de hoogste bieder verkocht worden.
  5 Alle waardeloze ambassades sluiten
  6 Cold Supply chain uit Suriname naar NL voor agrariese producten en half fabricaten
  7 Schoolplicht tot 18 inclusief rijbewijs
  8 Herinvoeren van de doodstraf
  9 Einde van jaren lange boedel gelul, na overlijden binnen een jaar alles verkopen en verdelen of op de bank zetten
  10 Scheidingswet binnen een jaar compleet.


  Maak melding

 2. @ Ram Singh,
  Het artikel gaat over corruptie en zelfverrijking. En of uw voorstellen binnen 100 dagen te realiseren zijn vraag ik me af. Het opvragen van een uittreksel neemt al 4 dagen in beslag. Ik vrees daarom dat uw voorstel gedoemd is tot mislukken en in een opwelling is gedaan. Trouwens, de invoering van de doodstraf ???? Brrrrrr……!!!


  Maak melding

 3. Want Somo is geen boef. Mega Combi is alleen Mega in het stelen, maar V7 is ook nauwelijks een verbetering. Suriname moet breken met alle zombi’s in de politiek zoals Somo.


  Maak melding

 4. @Suriboy

  In V7 zitten geen LEIDERS met een strafblad
  -geen moordenaars
  – geen Amnestie leiders zoals jou AMNESTIE LIJDER bouta
  -staan niet op de Interpol en Europol lijst
  -hebben geen zoon die dinootje heet die gevangen zit in Amerika
  -geen coupplegers

  Toen Somo de bouta amnestie wet tekende was hij wel goed in je ogen toch,toen vond je hem geen boef,right ?!

  Over boeven gesproken ,what about the lijders van de ndp zoals
  Brunsie,Abrahams, Parmessar,alibaba,etc…etc…naarendorp,etc….


  Maak melding

 5. Kijk, wat nu wordt geponeerd is al heel oud. Er waren, zijn en er zullen altijd stofzuigers zijn die een deel van het geld dat voor de Surinamers is bestemd wegzuigen. De enige manier om dit te voorkomen is een adequate controle. Maar wiens fout is dit? Een fout van de politiek of een fout van het Surinaams kiezersvolk?
  Ik denk eerder een fout van de Surinaamse kiezers. Die moeten mondiger worden en nu openlijk niet alleen eerlijke politici gaan opeisen om hun belangen te behartigen, maar ook eisen dat bepaalde wettelijke afspraken worden nageleefd. Welke wettelijke afspraken zult u zich afvragen?
  Om de beginnen : een objectieve controle op de staats uitgaven door de Algemene Rekenkamer in Suriname. zelfs het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft vastgesteld dat de werkzaamheden van onze rekenkamer ver onder de maat liggen. Daar komt nog bij dat de rekenkamer een verlengstuk is van de DNA als ondersteuning van hun controleplicht over het beleid van de regering. In de praktijk lijkt dit orgaan meer een verlengstuk van de regering te zijn.
  Ook andere controleorganen zoals de CLAD laat volgens mij heel veel steken vallen. De vraag of zij hun werkzaamheden al dan niet goed doen of dat zij gehinderd worden om hun werkzaamheden goed te doen, kan ik niet beantwoorden, maar ik vind wel dat deze organen verplicht zijn een vuist te maken en hun rechten en plichten op te eisen of hun taken terug te geven aan de staat.
  Ook de taak van het openbaar ministerie trek ik in twijfel. Dit orgaan hoort ook op eigen initiatief strafrechtelijke onderzoeken te verrichten.
  Kortom: in troebel water is goed vissen vangen. De regering zorgt voor troebel water en dat moet een keer afgelopen zijn.


  Maak melding

 6. “Maar de governor van de Centrale Bank van Suriname zegt dat we moeten besparen. Dat wil zeggen dat de governor gevaren ziet. Wij gaan ondernemerschap stimuleren en de middenklasse opbouwen.”

  In tijd van hoge werkeloosheid en een zwalkende economie is het juist verstandig dat de overheid meer uitgaven doet dan de knip dichthouden.
  Met meer uitgaven bedoel ik hier niet dat de fraude mentaliteit om de hoek komt kijken maar eerder morsdood gemaakt moet worden.

  Dus eerst corruptie aanpakken
  Daarna corrupte honden het geld afhandig maken
  Daarna het afhandig gemaakte geld in de economie pompen
  etc


  Maak melding

 7. Van cocaïnesmokkel verdachte Muntslag door Trinidad al uitgeleverd aan VS

  Terwijl zijn advocaten op Trinidad & Tobago nog druk bezig zijn om de uitlevering van hun cliënt Edmund Muntslag aan de Verenigde Staten te voorkomen, is hij inmiddels al overgevlogen naar New York. Dat bericht de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, zondag 25 januari 2015.

  Muntslag zou afgelopen vrijdag al voor een rechtbank in New York zijn verschenen en zijn zitting zou zijn vastgesteld op 6 februari om twee uur ’s middags lokale tijd. Hij bevindt zich, aldus de krant, in handen van agenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency, DEA.

  Inmiddels heeft de rechtbank te Manhattan, New York, ook bekendgemaakt dat de uitspraak in de zaak van Dino Bouterse, medeverdachte in de cocaïnesmokkelzaak van Muntslag, zal plaatsvinden op 10 februari om half vijf ’s middags

  @Suriboy
  Op 10 feb EINDE hoofdstuk Dinootje,daarna volgt pappi,je lijder.


  Maak melding

 8. At Ray, ik weet niet waar je vandaan haalt dat ik NDPer ben. Never nooit. Ik zeg ook duidelijk dat Mega Combi Mega boeven zijn. Onder anders samen met Somo. De vorige NF regering (met Somo) heeft naar mijn mening de verkiezingen verloren dankzij Somo. En nu gaan ze weer samenwerken. Dat jij tevreden bent dat NF met een hond gaat samenwerken puur om macht, is jouw probleem.

  Wat ik weet is dat Suriname helemaal niet vooruit komt met al deze boeven die alleen maar macht willen.


  Maak melding

 9. Wat is dat voor dom gezeik door jullie, Suriname is en zal altijd een plantage blijven met hier en daar een paar schurken, gaat al jaren zo en zal zo blijven zolang die domme massa niet wakker wordt geschud, slaap domme massa slaap. De schurken en boeven lopen met een aap.


  Maak melding

 10. @Suriboy

  Trots op Somo ben ik ook niet ,maar als deze Somo het gedaan kan krijgen dat de ndp regering van heden de grond wordt ingeboord dan ben ik best wel tevreden met hem.
  Je zal gemerkt hebben dat dat Somo vanuit alle ndp hoeken en gaten aangevallen wordt door de ndpers en hun lijders ,dwz dat ze vrezen voor Somo netals ze vrezen voor de heer Santokhi..
  In de ndp zitten genoeg mensen die een strafblad hebben ,amnestie hebben die ze niet verdienen maar de ndpers houden hun smoelwerk stevig dicht over deze ongure figuren binnen hun partij.
  Ps,
  Als jij het hoopt dat het goed zal gaan met Suriname dan moet jij je niet als een pessimist opstellen maar als een OPTIMIST !
  Jij geeft de ndpers alleen maar voer als je netals hun Somo telkens weer in een kwaad daglicht probeerd te plaatsen. Hij heeft niemand vermoord en geniet ook geen amnestie.
  Bij de V7 gaat het niet Somo zijn die gaat bepalen.Als Surinamer heeft hij het recht om een presidents kandidaat naar voren te schuiven binnen de PL om democratische redenen. De massamoordenaar bouta die wil toch nog voor een tweede termijn gaan om EIGENBELANG?
  Hij heeft toch een heleboel te verliezen ,ja toch…zijn amnestie ,zijn vrijheid
  Als Somo een factor kan zijn bij het uitschakelen van boutra en co bij deze verkiezingen dan ben ik toch nog blij dat Somo in de V7 zit.


  Maak melding

 11. PARAMARIBO – Er lijkt daadwerkelijk iets aan de hand te zijn met de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht in Suriname. Dat zegt jurist Gaetano Best naar aanleiding van het wrakingsverzoek in de zaak van president Bouterse tegen Chan Santokhi. De wraking van de rechterlijke macht door de advocaat van Santokhi is niet ontvankelijk verklaard door het Hof van Justitie. Santokhi …

  noemt in zijn wrakingsverzoek een reeks van incidenten die, samen genomen en bezien in de specifieke context van de zaak die Bouterse tegen hem heeft aangespannen, bij de gemiddelde mens toch echt gerede twijfel zou kunnen doen rijzen over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de Surinaamse rechter in een rechtszaak waarin de belangen van meneer Bouterse op het spel staan, zegt jurist Gaetano Best.

  Dat de rechters in Suriname bang zijnj voor Bouta is reeds lang bekend !!
  Waardeloze ,laffe rechters van Suriname .


  Maak melding

 12. @Broeder Ray, 10 februari om half vijf ‘s middags staat genoteerd.
  10 februari gaan wij historie schrijven, beetje bij beetje wordt de rechtstaat in ere herstelt. Zoals Somohardjo (V7) al aan gaf,
  Bouterse Sr zal na de verkiezingen uitgeleverd worden.

  @Ram Singh, een sterke lijst. Op alle punten ben ik het mee eens incl. punt 8. Suriname kende al de doodstraf. Kwestie van de boel faciliteren en uitvoeren.


  Maak melding

 13. @Koos

  10 februari zal een zwarte dag zijn voor de ndpers,netzoals 8 DEC voor ons is !!!
  Wij,de rechtgeaarde surinamers kennen onze 8Dec 1982, en de ndpers hun 10Feb 2015 !!
  Het wahten is op ndp pappie bouta, hahaaaaaahaaaa,,,,ik wacht vol spanning af watdeze dag zal meebrengen vor hem,
  maar dan het moet niemand verbazen als hij braafjes komt zeggen dat dinootje zijn zoonlief niet meer is sinds zijn aanhouing door amerika.
  Pappie heft het druk methemzelf ,hij moet het gevecht van zin leven leveren en dat is nemanlijk vechten voo zijn amnestie en zijn vrijheid,zaken die belangrijker zijn om Eigen belang en dinootje moet het maar geloven….

  Hahahaahaaa….


  Maak melding

 14. @reet schrijft:
  “Wij,de rechtgeaarde surinamers”.

  @reetje, rechtgeaarde Surinamers wonen en werken in Suriname en bouwen aan de toekomst van hun land.
  Hoe goedkoop en verachtelijk is het om vanuit je Bijlmer-flat met de kachel op 10 af te geven op Suriname en haar bevolking.
  Je bijdrage aan de ontwikkeling van het land is nihil, dus shot your bloody smoelwerk.


  Maak melding

 15. Politieke leiders hebben het volk sinds 1975 geen vooruitgang gebracht, maar langs paden der verwoesting, steeds verder naar de ondergang gevoerd. Sinds 2010 is er een paarse dimensie aan toegvoegd, dankzij blindziende, doofhorende, herzenloze oliedomme aanhangers van onberechte moordenaars…………de paarse misdaad. Niet zonder slag of stoot zullen de paarse lijders letterlijk en figuurlijk alles doen om aan de macht te blijven. Maar met een factor houden ze geen rekening, de gerechtigheid en eerlijkheid die altijd overwint.
  Ondertussen krijsen de dieharde oliedomme stommelingen zich paars………neks no fout, leve de misdadigers op wie we weer gaan stemmen.


  Maak melding

 16. Het zijn gewoon zwervers, moordenaars, zelfs heer Irvin Kanhai die kennelijk advocaat is geworden om anderen zijn streken te leren.

  Suriname moet in haar politiek geen plaats meer hebben voor criminelen als de huidige uit de Megacombi shit en de NDP bende.

  We moeten afrekenen met het feit dat je in Suriname alleen vooruit wordt geholpen als je de moordenaars, oplichters en nietsnutten gaat aanbidden. Ondertussen is Bouterse de president die slecht ten doel heeft zichzelf, zijn familie en vrienden te verrijken als ze hun mondje maar dicht houden.

  Al die stukken land die aan criminelen zin toebedeeld moeten terug worden genomen omdat een crimineel Suriname in stukjes is gaan uitdelen.

  Ook de familie van Irvin Kanhai heeft prachtige positie weten te bemachtigen dankzij deze regering. De grootste leugenaar en oplichter die Suriname ooit heeft gekend is Irvin Kanhai OMDAT hij Bouterse in de onderhavige ’82 zaak een valse alibi heeft verschaft. Dit terwijl het gewoon niet klopt en niet kan maar kennelijk wordt heer Kanhai dankzij zijn vrienden en dat hij advocaat is sneller gehoord.

  De dochter van deze advocaat is idem, precies zo de vader is.

  Alles draait om centen en iedereen mag de staatskas bestelen behalve de kleine man, die heeft het voor het nakijken.

  Mensen, we leven nu in 2015 en ik vind het niet kunnen dat individuen binnen de kring van Bouterse zo maar alles krijgen als ze maar zwijgen. Recht voor een is recht voor allen.

  Succes en ik hoop echt dat de V7 voor altijd gaat afrekenen met de criminelen en dat ze hun straf krijgen.


  Maak melding

 17. Ai mi gado,

  Ali Baba en de georganiseerde 7 roversbenden.

  Denken jullie echt dat het SME volk zo kort van geheugen is??

  Net zat ik nog naar het fragment van de VHP gronddief te luisteren waar hij erkend dat de vorige minister van RGB hem op de valreep (binnen 1 week na aanvraag) zijn grondbeschikking voor grote lappen grond aan hem uitreikte. Op de vraag van journalist of dit geen corruptie was antwoordt de gronddief “De minister zei dat ik direct de kosten moest betalen zodat hij tot uitgifte kon overgaan aangezien hij na 1 week minister af zou zijn. Iedereen zou dat doen”

  En dit geboefte heeft het over schoon bestuur!!!


  Maak melding

 18. @Esotuob ding

  Je mag dan ergens op de maan zitten , als jij je land lief hebt maakt dat geen verschil.
  Wij hebben gezien hoe tragisch het gesteld is met Suriname sinds feb 1980 en weet je waarom,omdat het surinamers heeft zoals jij die bekend staan als OCER SCHREEUWERS die niks geven om land en volk.


  Maak melding

 19. Ik ben zeker geen voorstander van de Mega Combinatie vanwege de mega corruptie die hoogtij viert binnen de organisatie. Deze corruptelingen worden zelf op handen gedragen. Zo waarrempel dat castelen deze individuen grote stofzuigers noemt. Maar deze zelfde castelen is ook een stofzuiger. Misschien niet zo groot als de bekende thanks regerende stofzuigers. Dus casje, hoop dat jij dat ook beseft en dat stofzuigen links laat liggen. Je gaat er veel beter van slapen.


  Maak melding

 20. De teleurstelling bij de redimusu’s druipt er vanaf. Gelukkig hebben ze totaal geen macht en geen hond die naar ze luistert. Wat overblijft zijn azijnpisserige reacties op dit forum. Die zijn best wel vermakelijk maar enige zoden aan de dijk zetten ze niet. Gelukkig kan Suriname verder met het bepalen van haar eigen toekomst. Voor de redimusus als Ray, Molenaar, Srafu, Wiep Ding, Ram Singh or what ever is er nog altijd Wilders, Ferrier en backstreetboy Spong. Bouterse blijft hoe dan ook president.


  Maak melding

 21. Ray, dit typische Surinaamse gedrag dat jij vertoont, van iets is beter dan niets, kruimels beter dan niets, minder slecht etc..dat is dus precies waar ik tegen ben. Als Santokhi inderdaad schone vingers heeft dan werkt hij niet samen met somo en BEP. Surinamers moet misschien eerst goed voelen hoe slecht die moordenaar die ze nu hebben als pres is voordat ze een partij een geode meerderheid geven.

  Wat V7 nu doet om met Satan naar bed te gaan voor macht geeft alleen maar aan dat ze zelf weinig moraal kennen. Ik zou liever afwachten totdat men in Suriname wakker word en slim gaat nadenken.


  Maak melding

 22. En de grootste stofzuigers van de laatste 4 1/2 jaar zijn die massamoordenaar samen Met dat sergeantje Abrahams, die nu ook multimiljonair is over de ruggen van het volk, en die bankgraaier van Hoefdraad met zijn 80.000 in de maand.


  Maak melding

 23. V7 wil veel en gaat ook veel doen, men zou denken dat V7 nog niet bestond, wacht effe wat was front ook al weer, V6.

  De corrupte Castelen is een van de stofzuigers, deze man heeft momenteel een vergoeding als DNA lid, een pensioen als ex-minister, hij had zichzelf een contract toebedeeld als commercieel directeur bij de Haven met een opzegtermijn van 10 jaar. In zijn glorietijd toucheerde deze man dus 3 salarissen en zodra hij een micorfoon zag schreeuwde hij “het volk pienaart” terwijl hijzelf hardstikke rijk was geworden dmv staatsgelden.


  Maak melding

 24. @reet,
  “Je mag dan ergens op de maan zitten , als jij je land lief hebt maakt dat geen verschil.”

  Aldus onze moraalridder @reet.

  Als je zoveel om Suriname geeft, waarom kom je dan niet hier om dat geboefte te bestrijden? Betweterige lafaard met je awaridomri atitude.
  Tan Sokhi (vraag een marron wat dat betekent) en a kondre o kong vooruit.


  Maak melding

 25. @Esretuob

  En jij noemt jezelve een Surinamer?!
  Jij die lijfelijk aanwezig is in Suriname en geen enig benul heeft over het tragische lot van Suriname sinds 1980 met dank aan je baasje bouta.Waar in Suriname woon je !?
  Is er in Suriname nog een plaats die datteert uit de prehistorische tijden?!Woon je daar ergens,prehistorish wezen Esretuob ding ? Met een inwoner als jij in Suriname heft Suriname helemaal geen vijanden van buiten nodig..je mag je zelve gerust vijand no 1 van Suriname noemen !!……


  Maak melding

 26. Allemaal goedkope prietpraat van Santokhi, zijn beroep bedriegers en loosers…………Allemaal valse profeten die zuchten naar macht. Het Monsterverbond V7, het verbond van de verliezers en de verraders heeft geen interessante,………..hoopgevende en intellectuele boodschap voor het kiezersvolk van Suriname.

  Hun boodschap bestaat alleen maar uit leugens,bedrog, valse beschuldigingen,hallicunaties,fata-morganas en……… psychoses. Niets van het negatieve wat ze voorspelt hebben van de regering is uitgekomen…………… Het gaat Suriname voor de wind. Het buitenland spreekt haar lof uit voor het beleid van de regering.

  Het volk ziet dat er economische vooruitgang is in het land.Een ieder die Suriname bezoekt ziet de groei, de positieve veranderingen in het land….. Kortom,…………… het beleid van de regering Bouterse heeft het beleid van de regering Venetiaan / Sardjoe / Santokhi totaal voor schut gezet.


  Maak melding

 27. Ram singh
  Ben het in grote lijnen eens met de punten.
  Op een punt heb ik bezwaren. De dood straf.
  Als .
  Het probleem in Suriname is dat mattie’s niet geaccommodeerd moeten worden dat er gewerkt wordt op basis van competentie profielen . Want het moment er gewerkt wordt omdat je op me lijkt ,gaat het fout. Verder als aanvulling.
  zou ik bezitters van grond bezwaren vanaf 1 ha. moet er betaald worden (2srd/m2). Let op hoe snel grond terug gegeven wordt.
  Zolang de overheid niet durf aan te pakken gaat het niets worden met het land.
  Ik daag de overheid uit die durf om deze draconische maatregelen te nemen ben je echt Top.
  Miranda dc van Noord die heeft heel goed gedaan zou graag willen dat hij langer aan blijft zonder te kijken naar zijn politieke achtergrond zou ik hem heel graag voor het leven willen benoemen. Waarom hij pakt zaken aan en dat heeft Suriname nodig geen slappe hap maar aanpakken Daarom ben ik eens met 100 dagen plan.


  Maak melding

 28. Surinamer blijven me verbazen vooral de v7 (vervloekte 7) ik luisterde naar hun monden tijdens de massabeweging de afgelopen week en het blijkt tot mijn verbazing dat ze de zelfde hebben gemeen ze hebben over de afgelopen 4 jaar de zelfde dingen hebben gezegd 15 jaar geleden mij hebben ze overtuigd dat ze geen ontwikkeling hebben en ik zat ook naar sky daarnet te luisteren meneer kaloe zegt het beter te weten dan alle andere waar was hij al die tijd zat hij in een winter slaap in de felle zon ik eindigt zo er zijn zoveel prof in su maar deze zijn geen prof maar preffesor su heb vertrouwen in eigen kunnen een land gaat vooruit met vallen en opstaan denkt hierbij aan Brazilië India Zuid Afrika, ik sta achter su en voor su mensen die commentaar leveren weten niet beter z zo dacht men al tijd dat ze Amerika hadden ontdekt maar dat de indianen de eerste waren werd ons niet verteld.


  Maak melding

 29. In de jaren, dat ik in Suriname woon – en dat zijn er veel – ken ik in Surinaamse politiek alleen maar stofzuigers.
  De een nog erger, dan de ander, maar ze zuigen allemaal naar zichelf toe.
  De eerste politicus, die het echt goed voor heeft met het Surinaamse volk, moet ik nog meemaken.
  Het zijn stuk voor stuk allemaal zakkenvullers ongeacht welke regering aan de macht was of is.


  Maak melding

 30. Guno van gastelen zijn naam komt bekend voor. hier heb je een stuk over deze eerlijke man.
  Volgens minister Wonnie Boedhoe van Financiën is uit de administratie van haar ministerie gebleken dat Blue Wings Airlines 1.6 miljoen US Dollars heeft gekregen van de regering Venetiaan, enkele dagen voordat de nieuwe regering aan de macht kwam. Dit geld is via een missive toegekend aan Blue Wings vanwege “bewezen diensten”. Echter zijn er geen onderliggende stukken die laten zien wat de geleverde diensten zijn. dit gewoon een vette kluif voor Guno Castelen die grote aandelen heeft in Blue Wing . Het wordt steeds duidelijker wie de echte dieven in Suriname zijn.


  Maak melding

 31. En het arme volk laat zich maar belazeren. Het land is rijk aan grondstoffen, olie, goud enz.. Wie profiteert hiervan.? Wordt het net als de Afrikaanse landen? Nigeria en Equatorial Guinee waar 20% rijk is en de rest arm? Het onderlinge gevecht in de top is reeds begonnen en het stemvee die niet weet hoe rijk ze in feite zijn laat zich belazeren. De meeste van die lui willen alleen aan de macht om hun zakken t vullen. Hoelang pikt het volk dit nog?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.