Nieuwe televisieserie over vooroordelen en discriminatie

6

De NTR komt vanaf zondag 22 februari met een nieuwe vierdelige televisieserie: Uitgesloten. Hierin zoekt Anousha Nzume Nederlanders op die te maken hebben met vooroordelen en discriminatie. Zij onderzoekt waar vooroordelen vandaan komen en vraagt politici, werkgevers, verzekeringsmaatschappijen om uitleg en verantwoording.

Discriminatie
Discriminatie is in Nederland bij wet verboden. Maar de praktijk is weerbarstig. Discriminatie is niet altijd aantoonbaar, het gaat vaak om een grijs gebied van vooroordelen en ongelijke behandeling. Onbewuste voorkeuren heeft ieder mens. Ernstiger is het als instanties en werkgevers door vooroordelen mensen uitsluiten van werk, of medische behandelingen niet vergoeden.

Anousha Nzume: “Discriminatie is verboden en toch blijkt uit onderzoeken dat het nog steeds voorkomt. In deze serie pluizen we de verhalen van een aantal mensen helemaal uit en kijken we waar we uitkomen. De Tweede Kamer? De werkgever?”
Wetenschappers Jacco van Sterkenburg en Daniël Wigboldus laten zien hoe mensen op onbewust niveau oordelen en mensen indelen volgens stereotypen: donkere mensen zijn crimineel, zwarte sporters zijn fysiek sterk, maar ongeschikt als coach.

Voetbal
Bij een bekerwedstrijd van Fortuna Sittard tegen amateurclub ASV De Dijk in september 2014 kreeg Fortuna-spits Seku Conneh (19) apengeluiden te horen. Racisme of baldadig gedrag? En waarom lukt het assistent-coach van Telstar Alami Ahannach (46) niet om op te klimmen tot hoofdtrainer? Spelen huidskleur en afkomst een rol in hoe we sporters en coaches zien? Bert van Oostveen, directeur Betaald Voetbal, vertelt wat de KNVB doet aan racisme en discriminatie.

Solliciteren
Als de eerste indruk telt, ligt discriminatie op de loer. Michael Dotse (44) komt uit Ghana en haalde in Nederland diploma’s als verpleegkundige. Als zzp’er was hij niet welkom bij een thuiszorgorganisatie vanwege zijn donkere huidskleur. Elly Visser (59) is een top-secretaresse met een indrukwekkend arbeidsverleden, onder meer bij Unilever. Zij zit al een jaar thuis omdat een CV met haar geboortedatum niet serieus wordt genomen.

Obesitas
Marjet van Amelsfoort (47) en Nathalie Jansen (35) hebben van alles gedaan om af te vallen, maar zijn nog steeds te zwaar. Regelmatig krijgen zij op straat ongevraagd commentaar. Zij voelen zich benadeeld door verzekeringsmaatschappijen die behandelingen niet vergoeden of een hoger eigen risico vragen bij mensen met obesitas. Is dat terecht?

Schooladvies
Dit jaar wordt bij het schooladvies voor de middelbare school het oordeel van de leerkracht leidend. De cito-score is niet langer bepalend. Hoe pakt dit uit voor leerlingen met een niet-Nederlandse achtergrond? Anousha Nzume spreekt ouders en kinderen die een te laag schooladvies kregen. Wat bepaalt het oordeel van de leraar?

Uitzending: zondag 22 februari, 1, 8 en 15 maart 2015 om 16.25 uur, NPO 2


6 REACTIES

 1. De kern van dit probleem komt elk jaar weer tot uiting. Ja, Zwarte Piet. Zwarte Piet was, is en zal altijd blijven de knecht van Sinterklaas. Dit probleem wordt elk jaar weer onder de neuzen van de niet witte Nederlanders, waaronder ook ik val, gewreven. Ook ik ben het slachtoffer hiervan geworden.
  Ik had betere papieren en veel meer kennis dan mijn baas en toch moest ik deze chef blijven dienen. Op gegeven ogenblik besloot ik op een hele simpele manier wraak te nemen. Ik solliciteerde weg en mijn chef kon zich niet meer in zijn functie handhaven daar hij niet meer kon steunen op zijn Zwarte Piet en werd ontslagen. Het is niet mijn bedoeling om mensen die gediscrimineerd worden ideeen te geven, maar soms zijn wij sterker en slimmer dan die Zwarte Piet, die ze ons jaarlijks voorschotelen.
  Wat voor naam ik hiervoor heb? Talentenverkwanseling.


  Maak melding

 2. oprotten naar je eigen land en het opbouwen en dat vindt ik pero een terechte punt van die nederlander .heel veel surinamers zijn naar nederland gegaan en kammen hun eigen landgenoten af denkent dat zij voorgetrokken gaan worden door die blanke nederlander .alle mensen met een donkere huids kleur moet het weten ,jullie zijn een nummer in europa .die blanke nederlander heeft terecht een punt ga je land opbouwen zoals zij de nederlander zijn land heeft opgebouwd het zijn vooral sommige hindoestanen die denken dat die blanken hun gaan voortrekken maar ze kunnen het vergeten .zij lopen te huichelen over de creolen in nederland ,niet allemaal maar veel van ze .
  ze kunnen zich niet aanpassen en lopen maar te hokken en lopen te vertellen dat creolen stelen alsof zij beter zijn .neem een voorbeeld van santhoki segebai ,met zijn uitspraken ,wilders en die vvd lacht hem uit weet ik wel zeker .hij denkt zo in een goede sier te maken maar hij komt er wel achter .wees je zelf pas je aan en ga niet heulen en hok niet dan zal je zien dat je veel verder komt .ik ben geen npser maar ik heb respect voor vene die nooit onder heeft gedaan voor die nederlander voorl toen hij met die nul optie begon .hulde aan vene kan je niet zeggen van de vhp of pl .
  bouta go go go


  Maak melding

 3. pero,

  Heb je enig idee hoeveel wetenschappers Nederland elk jaar haalt uit het buitenland? Geen enkele Westerse land kan nog alleen met de eigen afgestudeerden het land vooruit brengen op wetenschappelijk gebied. Daarom stroopt men de toptalenten af in niet-Westerse en andere Westerse landen. De brain-drain zorgt voor 2 dingen: dat het Westen top blijft en de anderen achter blijven. De Westerlingen zijn niet gek om in hun eigen vingers te gaan snijden door toptalenten uit het buitenland te weigeren. De Surinaamse regering daar en tegen wil juist geen top diaspora nemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.