Vakbeweging eist directe aanpassing loonbelasting

15

PARAMARIBO, 24 jan – Het loonbelastingsysteem moet nog voor de algemene verkiezingen worden aangepast. Dit eist de Raad voor de Vakbeweging in Suriname, Ravaksur. De nieuwe belastingschijven moesten al zijn ingevoerd en de raad is het wachten beu.

Ravaksur hecht grote waarde aan het aanpassen van de loonbelasting en is bereid heel ver te gaan. Het is een eis die al jaren op tafel ligt. “Wij willen dat het voor de verkiezingen is opgelost. Als het niet om de tafel kan, zullen wij de strijd op straat voeren”, zegt Ravaksur-voorzitter Robby Berenstein tegenover de Times of Suriname. Het kan er niet in dat er al zo lang gesproken wordt over aanpassing, maar dat er niets van de grond komt.

President Desiré Bouterse is intussen per brief gevraagd om een oplossing. Het bestuur van de Ravaksur komt binnenkort bijeen voor een formeel standpunt. Daarna worden de vakbonden geïnformeerd. Het stellen van een ultimatum behoort dan tot de mogelijkheden. Aanpassing van de loonschijven is volgens Ravaksur een belangrijke overlevingsstrategie voor de arbeiders. Loonsverhogingen zijn minder aantrekkelijk, omdat er dan nog meer belasting moet worden betaald.


15 REACTIES

 1. Normaal worden bij inflatie de lonen en belasting tarieven aangepast in een orde van grote die vergelijkbaar is met de inflatie. Bv je verdiende 1000 SRD en vanaf 500 SRD moet je belasting betalen. Als de inflatie dan 10% is moet je, om er niet voor of achteruit op te gaan, in de nieuwe situatie kunnen rekenen op: een inkomen van 1100 SRD en geen belasting over de eerste 550 SRD. Dergelijke maatregelen zijn in een effectief bestuurd land gewoon in zgn raamwetten geregeld zodat er niet steeds lange DNA vergaderingen, wetswijzigingen, etc nodig zijn.


  Maak melding

 2. President Desiré Bouterse is intussen per brief gevraagd om een oplossing.

  Never ever push a peaceful man too far, otherwise he will fall and breaks his neck / Bek

  Hoe wil Ravaksur dat er door deze DDB een oplossing word gebracht in het loonbelastingsysteem????????
  Dat zal niet lukken en weten jullie waarom?
  Hij beloofd:
  – oplossing huisvesting om 18.000 te bouwen, lukt niet geen geld
  – Fly over richting Zanderij, lukt niet wegens incompetentie
  – Aanleg treinverbinding, lukt niet wegens geldgebrek
  – Scaliens te verwijderen uit het stuwmeer, lukt niet bezit zelf scaliens door aandeel in verschillende scaliens
  – Minder criminaliteit, lukt niet wegens incompetentie van de top
  – Geen dievenijzer meer, lukt niet wegens opkomende armoede
  – Ziekenhuis Pad van Wanica, lukt niet verkeerde planning / tekening / toekenning
  – Cassave fabriek, lukt niet geld en visie ontbreekt.

  Stop als je alles zou opsommen dan hebben anderen geen ruimte om hun mening te geven.
  Dus zeg ik a sari no moro, ma foeroe moro dé


  Maak melding

 3. voorzitter Robby Berenstein van Ravaksur.

  Wees voorzichtig met staken tegen Bouta. Ik hoop niet dat de geschiedenis zich gaat herhalen toen hij de ballen van Cyrill Daal persoonlijk af sneed.

  Never ever push a peaceful man too far, otherwise he will use his owroe.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 4. Inderdaad, de overheid zou de heffing op de loonbelastingen met 25% tot 33% kunnen verlagen, echter een minimale belasting op consumptieve goederen hanteren van 20% !

  De mensen houden dus netto per saldo meer over aan loon c.q salaris aan het eind van de maand, alleen zullen ze op alle consumptieve goederen minimaal 20% belasting moeten betalen.

  Ergo, wie veel consumeert zal ook veel aan belasting gaan betalen en heeft men dit dus zelf in de hand.

  As simple as that !

  Verder moet de overheid absoluut niet bang zijn voor de handelaren en importeurs en nu strikt statiegeld en/of verwijderingsbijdragen gaan innen op alle verpakkingen, wit en bruingoed en alle elektrische apparatuur.

  De handelaren mogen dan desnoods op hun kop gaan staan, maar deze kosten moeten door de staat in rekening worden gebracht aan een ieder die deze producten aanschaft.
  Om ze daarna ergens te dumpen zodat OW deze kan opruimen.

  Ergo, geen genade met de consumenten en eisen dat de vervuilers moeten gaan betalen voor de rotzooi die zij genereren.


  Maak melding

 5. @Milton
  Helemaal met u eens.
  De invoering van de BTW (is in soort consumptie belasting) en verbetering van de invoerheffingen (SGS affaire) ook belooft aan het volk.

  Op die wijze kun je luxe goederen en vervuilende goederen zwaarder belasten dan basis goederen.
  Alleen het is bij een belofte gebleven.


  Maak melding

 6. Ben een ras-echte surinamer,geboren,en getogen,en zal nooit en te nimmer mijn afkomst verloochenen.Maar–kritiek is ook hard,kom net een week uit su,na 15jaren.Belasting betalen….betaalt meneer manglie,rijstmagnaat,die meer dan duizend runderen heefd vergiftigd,om zijn akker te vergroten voor de rijst-plant.(doofpot)Betaalt meneer kries combe-markt,die percelen.met vervalste papieren heefd aangekocht(doofpot)en voor meer dan99% procent werknemers van hindoestaanse afkomst heefd.Meneer dillip sardjoe,die in 1976 samen met de gebroeders scholsberg,gigantisch fraude heefd gepleegd,heefd zelf op santo boma gezeten.Betaalt de parlementsleden die pacht gronden van honderden hectaren hebben,,en nu ter verkoop aanbieden voor duizenden euro,s.Ik had een heel andere beeld van su,maar ben wel teleurgesteld,als je de binnenstad ziet waar er totaal geen verandering in is,lopen moet een voetganger op het wegdek met gevaar voor zijn leven,elke auto heefd een discotheek in de achterbak.Wie geen familie of vrienden heefd in het parlement,zal de hongers dood sterven.Zee-bra-pad kent een verkeersdeelnemer in su niet,ze razen met hoge snelheid door de straten.Teveel om op te schrijven,maar om vooruit te komen moet een ieder belasting betalen.Ondernemers die gewoon het vuil,de riool in laten lopen,of het nou chemische troep is of wat dan ook ,geen controle.Ging via schiphol,en wat mij verbaasde was dat,niet overdreven,driekwart van de passagiers chinezen waren.Of het nou ..vhp-ndp..of welke partij dan ook ,stop met dat etnische gelul,en samen het land opbouwen.


  Maak melding

 7. Vakbeweging moet een cursus belastingrecht gaan volgen.

  De loonbelastingtabellen in Suriname zijn in feite gebaseerd op de Nederlandse loonbelastingtabellen. Ze zitten heel goed in elkaar, maar bij bijzondere beloningen (vakantiegeld, 13 e maand etc.) gaat het in de ogen van de belastingplichtige mis.
  De kern van dit probleem zit in 3 dingen, te weten Schijventarief, de belastingvrije sommen en het vaak niet doen van de nodige inkomstenbelastingaangifte door de Surinaamse belastingplichtigen.

  Om met het schijventarief te beginnen. De Surinaamse inkomsten en loonbelastingstelsels zijn gebaseerd in belastingschijven die van 8% oplopen naar 38%. Verdien je weinig dan val je in een lage belastingschijf, maar naarmate je meer gaat verdienen klim je op naar een hogere schijf. Voor de details verwijs ik naar de brochures van de belastingdienst.
  In de maandtabellen is ook verdisconteerd 1/12 deel van jouw belastingvrije sommen. Vandaar dat de maandelijkse in te houden loonbelasting mee schijnt te vallen. Er is een uitzondering op de regel en dat is dat wanneer jij in de loop van het jaar in dienst treedt of in de loop van het jaar stopt met werken, de tabellen niet 100% sluitend zijn en dat de kans heel groot is dat er teveel loonbelasting wordt ingehouden. Voor zover mij bekend zijn er geen belastingkantoren in Suriname te vinden die tegen een kleine vergoeding bereid zijn om te controleren op de ingehouden belasting wel klopt.
  Een belangrijk punt en daar botsen de vakbonden nu tegen op is het bijzonder tarief. Omdat jouw belastingvrije sommen reeds verdisconteerd zijn in jouw maandelijkse in te houden loonbelasting en alle lage schijven over het jaar reeds zijn verdeeld zit er niets anders op om dan als bijzonder tarief de hoogste schijf waaronder jij komt te vallen op jouw bijzondere beloning los te laten. Dit is natuurlijk een nadeel, maar een voordeel hiervan is dat als jij fiscale aftrekposten hebt, jij om te beginnen belasting terugkrijgt op basis van deze hoogste schijf.
  Voorbeeld: Als jou bijzondere beloning 10.000 srd bedraagt en je valt onder de 38% schijf, zal 3.800 SRD worden ingehouden. Heb je daarentegen aftrekposten ten bedrage van 10.000 dan krijg je 3.800 srd aan belasting terug. En daar wringt de schoen. Surinamers doen geen aangifte, ook al hebben ze een berg aan aftrekposten.
  Dus vakbondsleiders: aan u de taak om uw leden op te voeden.
  Leer ze in de eerste plaats een goede belastingadministratie op na te houden omdat elke aftrekpost voor de belastingen 10 keer moet worden bewezen.
  In de tweede plaats schakel een paar goede belastingdeskundigen in die 2 taken hebben, te weten:
  1: tegen een zachte prijs (25 srd ) controleren of de ingehouden loonbelasting juist is en
  2. Als de belastingplichtige geld terug moet krijgen van de belastingdienst, een aangiftebiljet tegen het voor dat kantoor geldend tarief in te dienen. Ja, wie niet sterk is moet slim zijn en je moet de staat op dezelfde manier terugpakken als zij jou.
  3. En als derde punt de Surinamers leren om de nota van de belastingadviseur te betalen. Dit ter voorkoming dat zij net als ik geen belastingaangifte voor Surinamers wil doen omdat zij bij mij altijd geld terug krijgen, maar steeds vergeten mijn nota te betalen. Ja, wees niet penny wise and pound foolish.

  Of ik een kantoor wil beginnen in Suriname? Het hangt van de mentaliteit van de Surinamers af.


  Maak melding

 8. @John
  Je verhaal is een plat verhaal. Het gaat nml voorbij aan de inflatie(korrectie). In NL worden de staffels / grenzen altijd aangepast aan de inflatie zodat iedereen na de inflatie en de loonkorrectie nog steeds hetzelfde pakker kan kopen. In SU is dat niet het geval. Daar zit hem de kneep.

  En mbt je laatste opmerking. Voor een kantoor is niet zo veel kennis en ervaring nodig. De meeste boekhoudingen kunnen zelfs gewoon in een aantal gelinkte XLS bladen. (Niet raadzaam, maar zou kunnen)

  En lees posting 1 bij dit onderwerp ook maar eens.


  Maak melding

 9. Neus, ik heb heel veel kennis over het Surinaams en Nederlands belastingstelsel, dus ik zit zeker niet uit mijn nek te lullen.Noem mij maar een geval op van Suriname waar ooit een inflatiecorrectie heeft plaatsgevonden. Theoretisch is jouw benadering mooi en goed, maar in de praktijk van Suriname onmogelijk. Het lijkt alsof Suriname die term niet eens kent. Kijk maar naar het pensioenstelsel van Suriname. Mensen die nog steeds een pensioen ontvangen die niet meer in deze tijd past. En ik wil jou het bewijs leveren. Een vrouw op Dijkveld, die een weduwenpensioen van haar man , die bij Bruynzeel heeft gewerkt, ontvangt van 7 SRD per maand. Iets wat ik busgeld noem. Notaris Rodrigues en al die oude politici van de Revoregeringen die een hongerpensioen ontvangen. Inflatiecorrectie vergeten of onbekend? Probleem bij inflatiecorrectie is en blijft dat de werknemers in Suriname bij bijzonder loon het bijzonder tarief oftewel een smak aan belasting zullen moeten betalen. Ik adviseer niet alleen de vakbondsleiders , maar ook jou om een cursus belastingrecht Suriname te gaan volgen. Ook al woon ik ruim 9000 km van Suriname vandaan, ik blijf mij bezighouden met de problemen en ook de oplossingen voor die problemen van Suriname. Mijn advies aan jou is dus dat jij, voordat jij met oplossingen komt, jij eerst moet onderzoeken wat het echte probleem is. Toets mijn visie aan de praktijk door met een paar belastinginspecteurs van Suriname, met kennis van zaken, een discussie aan te gaan..


  Maak melding

 10. @John
  Lees mijn posting nogmaals rustig en probeer ze te begrijpen. Dat voorkomt dat je nogmaals onzin en trivialia gaat posten.
  Dat inflatiecorrectie in SU niet voorkomt is juist mijn punt en daarnaast ben ik oplossingsgericht door aan te geven hoe zo iets aan te pakken met een raamwet.

  Jouw posting typeert je als een djaffer die er op uit is njang te maken. Een opmerking die ik in andere bewoording ruim een jaar terug ook naar je maakte. Ik wil daar nog aan toevoegen dat jij niet en nooit van mijn niveau zal zijn.


  Maak melding

 11. Lieve Neus. ik weet niet hoe oud jij bent, maar ik ben bijna 70 jaar oud. Dit betekent dat ik niet alleen veel kennis maar ook heel veel levenservaring heb en een van mijn praktijkervaring is dat iemand die dom is ook dom moet blijven. Jij begrijpt dat ik mensen die niets van mij willen accepteren ook niets wil leren. Jij behoort kennelijk tot die groep van mijn medewerkers die niets van mij wilden accepteren en die ik uit arren moede heb moeten ontslaan. Ik geef jou dus geen 100 maar 1000 % gelijk.
  Reden is dat ik niet in discussie wil treden met mensen van jouw niveau en ik hoop dat onze discussie nu definitief ten einde is. Met domme mensen zoals jij wil ik niet geen woorden vuil maken. Reden:jij doet mij denken aan de Nederlanders die willen weten wat ik weet.


  Maak melding

 12. @John
  Met djaffen kom je niet ver en ik ben nog geen “bijna 70” en gelukkig niet “bijna seniel”. Ik sla mij niet op de borst omdat ik mensen heb ontslagen of laten ontslaan. Zo iets is in mijn ogen een brevet van onvermogen van de gene die ontslaat omdat hij niet instaat bleek de juiste mensen aan te nemen, te motiveren en te laten groeien.
  Ik hecht er meer waarde aan dat er veel mensen zijn die, zodra zij mij zien, een warmgevoel van binnen krijgen en vertellen welke mooie zaken ze gerealiseerd hebben. Aan de vele internationale vrienden op LinkedIn en FB


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.