‘Belastingontduiking grootste vijand van het volk’

37

PARAMARIBO, 23 jan – “De grootste vijand van het volk is belastingontduiking.” Dit stelt oppositieparlementariër Ronny Asabina (BEP). Hij is het beslist niet eens met president Desiré Bouterse. Die ziet armoe als de volksvijand.

Niets van waar, vindt Asabina die ook belastingdeskundige is. Het is ook waarom hij zich niet kan terugvinden in de voorgestelde wijzigingen in de Loterijwet van 1933. Er is geen garantie dat de overheid ook echt meer inkomsten krijgt uit de loterijbranche. Maar ook het ondersteunen van het bedrijfsleven om die inkomsten zeker te stellen, valt niet op. De bedoeling is te nadrukkelijk meer geld binnen te halen. Maar of dit ook zal lukken, valt te betwijfelen.

De grootste bedreiging is de kans op belastingontduiking. “Elk belastingregime moet passen binnen een bepaald kader en elke wijziging of nieuwe wet moet onderdeel uitmaken van een uitgestippeld beleid en plan. Belanghebbenden geven unaniem aan dat belastingplichtigen in deze branche gebrek aan toezicht en naleving van de belastingwet ervaren”, zei Asabina in het parlement. Evenals de rest van de oppositie vindt hij dat de wijzigingen opnieuw bekeken moeten worden.


37 REACTIES

 1. Dit zou toch voor een belangrijk deel opgelost worden doord e invoer van BTW???

  O ja, paars is nergens anders dan tot tories en luchtkastelen instaat. Was ik ff vergeten.


  Maak melding

 2. Je krijgt de belasting ontduiking omdat sommige van die tarieven enorm hoog zijn zodat het zelf loont de Duane en overige belastings ambtenaren om te kopen.
  Verlaag de tarieven en verklein de loopholes die in gebouwd zijn. Zoals vrijstelling van belastingen bij importen?
  Heb dat systeem die ingevoerd zou moeten worden om belasting ontduiking tegen te gaan. Maar verlaag de invoerrechten.


  Maak melding

 3. “De grootste vijand van het volk is belastingontduiking.” Dit stelt oppositieparlementariër Ronny Asabina.

  Absoluut niet mee eens!!!! Dé grootste vijand van het volk is Het VOLK zelf!!!!! De grootste saboteur van het volk, is het volk ZELVE!!!!!!

  Mijn oma zei vroeger “als je naar een ander wijst, wijzen er altijd drie vingers naar jezelf terug”. En het klopt. Probeer maar eens te wijzen, zonder dat er drie vingers terug wijzen naar jezelf. Dat lukt je niet.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 4. “Elk belastingregime moet passen binnen een bepaald kader en elke wijziging of nieuwe wet moet onderdeel uitmaken van een uitgestippeld beleid en plan.”

  ================================================
  Over het bovenstaande ben ik eens met Ronny Asabina, echter
  ontbreekt het bij de huidige regering om zaken / processen structureel en planmatig aan te pakken.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 5. Wat voor onzin komt Asabina ons nu weer vertellen? De grootste vijand van het volk is de regering die uit schurken bestaat; de assemblee vergadert sporadisch maar strijkt elke maand het riante salaris wel op (Asabina doet braaf mee), de president verschijnt bijna nooit in de vergaderzaal (de poppenkast in zijn woorden) en de weinige keren dat hij wel verschijnt, houdt hij een monoloog, beantwoord geen enkele vraag en legt geen verantwoording af. De meeste ministers stelen als de raven en worden, wanneer ze het te bont maken, EERVOL ontslagen, waardoor we nooit meer iets van ons gestolen geld terugzien. Elke burger die onder deze regering belasting ontduikt, verricht een vaderlandlievende daad.


  Maak melding

 6. De mensen in het binnenland van Suriname die moeten ooit eens een keer ook belasting gaan betalen, want ze willen gratis generator sets, gratis brandstof, gratis drinkwater, gratis onderwijs, gratis medische zorg en maar geen belasting willen betalen ?????

  Deze Asabina moet eerst z’n mensen in de jungle leren dat ook zij moeten gaan bijdragen aan de staatshuishouding en niet alleen maar zuigen van de belastingbetalers.

  Ik ben verder ook een voorstander voor het heffen van onroerende zaakbelasting op elk stuk grond welke groter is dan 1 ha !
  Een ieder met zo’n lap grond bezit deze vanwege economische activiteiten dus moet men hiervoor betalen.
  Domeingronden van deze grootte zouden in principe dubbel belast moeten worden omdat men bewust de grond heeft aangevraagd voor het uitoefenen van economische activiteiten.

  Indien er domeingronden (door de pachters) worden verkocht, zou de staat 50% van de winst moeten claimen omdat het niet de bedoeling is om van de staat gratis grond te ontvangen en deze door te verkopen.


  Maak melding

 7. In het binnenland zijn ze in de war confused is het belasting of ontlasting ontduiken. Ze moeten geen moeilijke woorden in het binnenland gebruiken. Brunswijk de grootste belasting ontduiker van het land leert de marrons wo kah te yo pay lanti. Daarom zijn de marrons in de war.


  Maak melding

 8. Geen enkele NDPER betaalt belastingen !!!
  Degenen die wel betalen ,wel ja , hun zuur verdiende belastingcentjes gaan naar de advocaten van papa en zoon duo bouterse !!
  Brunsie die strooit met dollars etc…etc…


  Maak melding

 9. @Neus.Hojot

  Hahahaaaaaaaaa….hahaaaaa….
  De NDPers die slapen niet meer , ze hebben hun eigen record voor het plaatsen van minnetjes verbroken !!!
  Ze worden met de dag zenuachtiger en ze gaan hun eigen record strakjes weer verbreken !!


  Maak melding

 10. De paarse minnetjes idioot heeft toegeslagen. Ik stond gelijk op -70. Dat geeft aan hoe groot de paniek bij paars is.

  @MODERATOR
  wanneer gaat U hier iets aan doen?? Er zijn meerdere oplossingen denkbaar. Waarom worden die niet toegepast??


  Maak melding

 11. ik denk dat het belasting systeem van Suriname hervormd moet worden.
  zolang anti corrupte wet niet wordt behandeld dan wel aangenomen zal dit een probleem zijn. Het zijn de poppetjes in de assemblee die op dit moment bepalen hoe Suriname nu functioneert en het hand boven de hoofd houden. Zolang je vrienden blijft accommoderen en die ook geen belasting betalen creëer je een situatie dat niet goed is voor het land.
  En de jeugd pakt dit soort signalen op en denkt ik ga de politiek in want daar zijn de voorzieningen goed ik hoef niks te doen. Zolang dat de norm is in Suriname ,wordt het niks. Ook al zijn de vooruitzichten goed het moment je dit soort corruptieve handelingen niet aanpakt is het dweilen met een open kraan.


  Maak melding

 12. Milton!je moet niet zo dom lullen.Mensen in het binnenland hebben geen werk,hoe moet men dan belasting betalen.Als deze super regering ook in het binnenland werkgelegenheid schepte dan kan men betalen.En als men het over belasting betalen heeft! begin dan met al die casino”s te laten betalen.Ook de elite moet ook maar stroom en water gaan betalen,weet men hoeveel ambtenaren in Suriname geen water en stroom, meter hebben,juist zei die het kunnen betalen doen het niet.En Bouterse en voorgangers moeten zich diep schamen dat zei zich Surinamers noemen.Suriname is een rijk land,met de verkeerde mensen aan de macht.Maar het volk heeft gekozen.haha.


  Maak melding

 13. Haal geld/ de salarissen weg bij al die spook ambtenaren en bij de kleuter klas( DNA- leden) en natuurlijk ook bij Ronny en desi en het land heeft weer geld, oeng doeng


  Maak melding

 14. Beste Toff
  Dat was bijna rond eind 2011 begin 2012. Allen werd toen door het onderzoek duidelijk van BMC duidelijk wat men moest doen en welke lijken er in de kast zaten.
  Men heeft toen wijselijk besloten BMC voor bewezen diensten te bedanken en geen vervolg opdracht te geven voor de implementatie.

  Men heeft de kans laten liggen. Waarom vraag het de regering zou ik zeggen.


  Maak melding

 15. De belastingdienst is er maar om de normale burger te controleren.Vooral de mensen die in dienst zijn bij een legale werkgever.De dienst is te bang om bij enkele vooraanstaande mensen te controleren en durven ook niet de witte huizen bezitters in de kruis te tasten.Want ligt zo een ambtenaar in de kortste keren in een verbrandende auto of wordt met een kogel in zijn hoofd in de sloot terug gevonden.


  Maak melding

 16. @Ray, het vervolg over de belasting::::

  Mogelijk euro 12 miljoen megafraude bij Staatsbedrijf

  ==NPS-parlementariër Arthur Tjin A Tsoi wil van de regering weten als er sprake is van megacorruptie, al dan niet in georganiseerd verband, bij een Staatsbedrijf. Dit zei hij donderdagmiddag tijdens de behandeling van de ingekomen stukken in het parlement.

  In het kader van het jaar van de waarheid wens ik enkele zaken die in een Staatsbedrijf plaatsvinden aan te kaarten en gunningen die rieken naar corruptie, zei Tjin A Tsoi.

  Hij onthulde dat er betalingen voor bijkans 8,4 miljoen euro zijn gedaan voor spullen die nooit zijn geleverd en er is sprake van overfracturering bij de levering van spullen voor 4 miljoen euro.

  Bovendien koopt het bedrijf dat Tjin A Tsoi niet concreet bij naam noemde, (maar later in zijn betoog opmerkte dat vanwege corruptie de bevolking zich krom betaalt voor een aansluiting bij de EBS en vanwege wanbeleid bij het bedrijf de stroomtarieven omhoog gaan) materialen duurder op terwijl zij belastingvrij mag importeren.

  Valselijk opgemaakte facturen, het land van herkomst van de materialen klopt niet, waarschijnlijk bevoegdheden die zijn overschreden en contracten die zijn getekend zonder te voldoen aan de statutaire verplichting, zijn enkele mogelijke frauduleuze handelingen die Tjin A Tsoi opsomde.

  ‘Is er sprake van megacorruptie en wel in georganiseerd verband,’ vroeg de parlementariër. Deze informatie is volgens hem bekend bij de president.

  Thjin A Tsoi zegt de procureur-generaal te zullen vragen om een diepgaand onderzoek.


  Maak melding

 17. @Ira

  Gelijk heb je Ira,corruptie ligt heel diepgeworteld bij deze criminele NDP regering,corruptie en moord gaan hand in hand samen bij deze corrupte ndp kliekje


  Maak melding

 18. Zoals eerder al vermeld is corruptie de grootste vijand van een land en volk en economie.

  Roei alle vormen van corruptie uit, maak het zo zwaar strafbaar mogelijk en eventueel met hoge boetes en gevangenisstraffen en dan zul je zien dat het ook met de belastingen goed zal gaan.

  Zolang leiders en ambtenaren corrupt zullen zijn kun je geen goed belastingstelsel hebben.


  Maak melding

 19. Tegen een sardinevreters kan je geen belasting verwachten!! deze arme mensen hebben al niks!! pak de casino’s aan, denk ook aan de Pieten wier nevens inkomsten hebben, de parlementsleden met name! Mensen die grote landerijen hebben en niets mee doen, forse belastingen heffen of de gronden afstaan!!!


  Maak melding

 20. Ja d ebelasting is waardeloos geregeld, ze verwachten dat het volk zelf naa rhet belastingkantoor komt om alles op te geven, volgens mij behoort he tland he tinkomen van het volk te weten en gewoon een aanslag op te sturen, ik koop een huis en het belastingkantoor weet van niets ???? daarbij lopen ze 3 jaar achter met de aanslag ivm onroerendgoed… dus het is daar een zooitje… slecht geregeld.


  Maak melding

 21. ex VP Sardjoe die ook voorzitter was van de VHP stelde in de DNA, belasting heffen op bepaalde zaken over my deadbody, deze man had zijn zoon ook hooggeplaats op de belastingkantoor die pas 2 jaar geleden van zijn functie is ontheven.

  Belastingontduiking is gemeengoed bij de VHP’ers die gasten hebben nooit belasting willen betalen, ze hebben daarentegen het land wel altijd leeggezogen.


  Maak melding

 22. Over het algemeen zijn Surinamers geen belastingbetalers, wat ze wel willen is dat de overheid alles en nog wat regelt, van bijna gratis drinkwater, electriciteit, wegen, subsidie voor busvervoer, subsidie voor landbouw, rijstbouw enz.enz maar belasting betalen hoo maar.


  Maak melding

 23. Eigenlijk best wel goed hoor al die minnetjes, zo word de site opgeschoond, wel niet de manier die ik persoonlijk voorsta. Ik had liever dat de posters uit schaamte niet zulke domme reacties zouden plaatsen.

  En dan deze domme posters als kleine kinderen gaan zitten janken bij de admin, schandalig dit kinderlijk gedrag.
  Rot toch op man.


  Maak melding

 24. de grootste vijand van het volk is de moordenaar,die de staatskas heeft leeggeroofd.

  de lands economie 50 jaar heeft terug gezet..

  nu 25 mei a.s. nooit meer een n d p regering..


  Maak melding

 25. Dit is zeer frappant! Ronny Asabina is naast parlementarier ook hoofd van de fiscal controle dienst van de Belastingdienst. Alleen in Suriname kun je in het parlement zitten EN nog als ambtenaar een salaris vangen. Als Ronny zijn werk goed zou doen als hoofd fiscale controle dan hadden we inderdaad misschien minder belastingontduiking. Wat een grappenmaker!


  Maak melding

 26. Tune: “Wie beschaving wil, moet belasting betalen…”.

  Maar als we te doen hebben met een mega corrupte, criminele en misdadige regering, dan kan je zelfs 99% van je loon als belasting afdragen, je krijgt toch alleen maar een hoop paarse @#$%..


  Maak melding

 27. Het “medium” Abasina laat weer eens van zich horen.
  De man weet niet, waarover hij spreekt.
  Belastingontduiking is erg, maar armoede vele malen erger.
  Suriname hangt van corruptie – en dus ook belastingontduiking – aan elkaar.
  Iedereen weet het, omdat het een volkssport is.
  Waar was Abasina eigenlijk toen de anti-corruptiewet in behandeling dreigde te komen.
  De man spreekt met een gespleten tong.
  Daar hebben we er al veel te veel van in Suriname.
  Oprotten met deze gast.


  Maak melding

 28. NDP-Srananregering faalt door Onproductieve MEGA-uitgaven
  die nog steeds doorgaan ! Centrale Bank geeft per maand vele
  miljoenen uit om koers stabiel te houden, het zijn Onzinnige
  interventies, wanneer tegelijkertijd de regering Bouta doorgaat
  met ONZIN-uitgaven, leidend tot een MEGA-staatschuld en een MEGA-begrotingstekort !

  NDP is panisch voor BEZUINIGEN en vreest zowel een Anti-corruptiewet als een strenge Screeningswet !

  Tel daarbij op een falend belastingheffingsbeleid en een falend
  beleid voor het innen van heffingen op goud- en houtwinning !

  Het communistische Gratis-Staat-Idee van CHAVEZ, zal ook
  in Sranan tot een staatsfsailissement leiden !

  PS : Nu pas durft Gilmore vd Centrale Bank te babbelen over bezuingingen !
  Waar is het beloofde Stabiliteitsfonds gebleven ?
  Gilmore tracht nu de Valutaspeculanten de schuld te geven
  als het fout mocht gaan ! Het totale financiele beleid van de regering faalt ! Gilmore is OP BEVEL te laat !


  Maak melding

 29. de grootste vijand van het land / volk is de regering of te wel de gene die het land vertegenwoordigt die zelf door het dombo volk gestuurt is…

  ze zijn allemaal boeven,schurken,oplichters,zakken vullers..

  de volgende zal niet veel beter zijn,nu al scheuringen..


  Maak melding

 30. Asabina maakt een fout in zijn denken. Sinds wanneer betaalt iemand belasting? Belasting wordt niet betaald, het wordt gewoon ge-ind! Of je het leuk vindt of niet.


  Maak melding

 31. Nu zit jij bij VHP daar zitten de meeste belasting onderduikers.
  dus BEP heeft werk ! VHP heeft altijd geweigerd om een behoorlijke belasting systeem in te voeren…dus leg uit ! nu ben je daar…………… bij VHP.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.