Procureur-generaal: minder drugs uit Suriname

32

PARAMARIBO, 21 jan – De hoeveelheid drugs die vanuit Suriname gesmokkeld wordt, is aan het afnemen. Dit zegt waarnemend procureur-generaal Roy Baijnath Panday. Maatregelen in Suriname zelf sorteren duidelijk effect.

Cijfers van de Nederlandse luchthaven Schiphol bevestigen het alleen maar. Onder meer maatregelen op de Johan Adolf Pengel luchthaven lijken de smokkel te ontmoedigen. Het zogenaamde BID-team is effectief gebleken. “Wij en onze counterpart op Schiphol zien, wat betreft drugs die Zanderij zouden verlaten en op Schiphol zouden moeten aankomen, een neerwaartse trend in aantallen”, zei Baijnath Panday tijdens een persconferentie van de politie.

De dalende trend is voor een belangrijk toe te schrijven aan het beleid in Suriname zelf. De afgelopen twee jaar zijn meer hoeveelheden drugs onderschept. Ook zijn tientallen drugskoeriers in de kraag gevat. Volgens Baijnath Panday wordt het beleid onverstoord voortgezet. Ook de controle aan de grenzen wordt steeds beter. Er zijn regelmatig wegblokkades en waar nodig worden invallen gepleegd op huisadressen. Samenwerking met het buitenland is een speerpunt.


32 REACTIES

 1. Hoe dom kun je overkomen met zulks een opmerking van :
  “De hoeveelheid drugs die vanuit Suriname gesmokkeld wordt, is aan het afnemen. Dit zegt waarnemend procureur-generaal Roy Baijnath Panday. Maatregelen in Suriname zelf sorteren duidelijk effect.
  Cijfers van de Nederlandse luchthaven Schiphol bevestigen het alleen maar. Wij en onze counterpart op Schiphol zien, wat betreft drugs die Zanderij zouden verlaten en op Schiphol zouden moeten aankomen, een neerwaartse trend in aantallen”.

  Maar wordt dan de drugs uit Suriname die in Spanje, Frankrijk, Nigeria en andere landen dan niet geteld bij de export van drugs door Suriname?
  Is het geen verschuiving van Schiphol als bestemming naar andere landen??????????

  Ja maar zo kan ik het ook weergeven dat de drugs vanuit Suriname is gedaald omdat er minder op Schiphol word aan getroffen.
  Dit is zo iets als dat krom is recht praten.


  Maak melding

 2. Meneer waarnemend procureur-generaal Roy Baijnath Panday.
  U bent universiteit geschoold.
  Dan weet u toch wat het woord afbakenen betekend?

  U moet aangeven dat er een afname van drugs is van de Surinaamse luchthaven naar de Nederlandse luchthaven Schiphol.

  Want de doorvoer van drugs naar andere landen heeft u niet aangegeven. En is niet gespecificeerd.

  Door op zo een manier te rapporteren wekt u de schijn dat u geen kaas heeft gegeten van ( gecompliceerde) drugs onderzoek .

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 3. Omdat er via Schiphol minder drugs binnenkomen , kun je de conclusie trekken dat er minder is uitgevoerd?
  Hoe zat het ook al weer met die graafmachine met 430 kg. coke?
  Nederland en Europa in zijn geheel blijven een leuk afzetgebied dus zoeken ze wel andere wegen om die rotzooi daar te krijgen.
  Hoe dom kun je zijn om te denken dat de mensen zo naief zijn om die praatjes van R.B. Panday nog geloven, wat een gasten in die narcostaat


  Maak melding

 4. “De afgelopen twee jaar zijn meer hoeveelheden drugs onderschept. Ook zijn tientallen drugskoeriers in de kraag gevat”

  “De hoeveelheid drugs die vanuit Suriname gesmokkeld wordt, is aan het afnemen.”
  ================================================

  Bovenstaande passages uit het berichtgeving spreken elkaar tegen. Ik had van de heer procureur-generaal Roy Baijnath Panday meer verwacht dat hij zo iets niet zou zeggen. Hij had beter moeten op letten wat hij aan de pers zegt.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 5. De vraag is ook hoe Suriname aan al die drugs komt. Waar in Suriname wordt het geteeld? En indien niet, dan is er duidelijk sprake van een georganiseerde samenwerking met buitenlandse drugshuizen. Dus de import-export business loopt goed. Was het niet zo dat op Schiphol de Nederlandse douane de wand van een SLM vliegtuig aan het scannen was voor mogelijke drugs dat daar verstopt zat?


  Maak melding

 6. Wow, ineens vangt de politie meer drugs. Hoe zou dat toch komen? Het Belfort-effect? De drugsbaronnen melden hun handel aan bij de politie? Of probeert iemand indruk te maken op de VS?


  Maak melding

 7. Export van Surinaamse cocaïne neemt af…

  Export van Surinaamse graafmachines nemen toe, gelukkig gaat het goed met de graafmachinebouw in SU, goed voor de economie, trouwens…

  Mijn petje af…


  Maak melding

 8. Er klopt niets van de kop van het artikel. Het had moeten zijn er worden minder (muil)ezels gepakt die als bolletjes slikkers en op ander wijze coke naar NL vervoeren.

  De statistieken zeggen niet over de toename van andere smokkelpogingen. Zoals de coke in een graafmachine, de diverse zendingen dan coke via R’dam en Antwerpen die recent onderschept zijn, de grote partijen die tijdens het begin van de DDB regering overal ter wereld werden gevonden, de vangst van diverse partijen drugs in Afrika, etc.

  Straks gaat de PG vertellen dat er een nieuw stoplicht is en dat dankzij dat stoplicht het aantal aanrijdingen (op die kruising bedoeld hij maar zegt hij niet) met 80% is afgenomen terwijl ondertussen het dodental stijgt.

  Is de P.G. zo dom of begreep de journalist niet wat hij zei??
  Any way. Dit is een onzinnig en dom verhaal


  Maak melding

 9. Minder drugs uit Suriname? De PG moet wel minder roken.
  Deze regering heeft Fort Bouterse in Apoera laten bouwen de landingsstrip uitgebreid voor de import. De laatste gevonden drugs waren natuurlijk al verpakt ingelood in de graafmachine voordat de DEA de politie inlichtte.Die domme slikkers en sopropo smokkelaars die op Schiphol worden betrapt zijn slechts kruimelsmokkelaars voor een afleidingsmanoeuvre.


  Maak melding

 10. meneer roy de p.g. ,,jij komt mij niet zo geloofwaardig over..

  het spijt mij voor jou,maar ik had heel veel hoop jou gevestigd..

  man wees realistisch open en eerlijk kijk neutraal voor je uit..


  Maak melding

 11. Reageerders, odi odi.

  Ik moest een beetje lachen om het verhaal van deze P.G. in aanwezigheid van de Korpschef H. T-L-S.

  Als gewoonlijk durven de Surinaamse journalisten wederom geen vragen te stellen. Ze durven niet verder te (graven).
  Want ze werden natuurlijk overrompeld op zo’n persconferentie door een Graafmachine verhaal.

  Kan iemand zich dit nog herinneren over de export van Tegels uit Suriname?

  donderdag, 22. oktober 2009: Surinaamse tegels bevatten tientallen kilo’s cocaïne.

  Rotterdam- De Nationale Recherche heeft vorige week in de havens van Rotterdam en Trinidad 40 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 1,5 miljoen euro. Er zijn acht aanhoudingen verricht. Dit heeft het Landelijk Parket donderdag bekend gemaakt.

  In samenwerking met de douane onderschepte de Nationale Recherche vorige week vrijdag een container met 16 pallets met tegels uit Suriname. Daarin bleek tussen de tegels 29 kilo cocaïne verstopt. De pakketten cocaïne waren verpakt in drie rugtassen.
  In verband met deze drugsvangst zijn acht verdachten aangehouden. De dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) doorzocht dinsdag zes woningen en twee bedrijven in Rotterdam, Maastricht, Andijk, Heerlen, Hoensbroek, Brunssum en Zwaag.
  Daarbij is beslag gelegd op twee vuurwapens, ruim 280.000 euro aan contant geld, 600 gram cocaïne, administratie en mobiele telefoons.
  In het onderzoek naar internationale drugshandel is op 10 oktober ook een container met 11 kilo cocaïne onderschept in de haven Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad en Tobago.

  In een geprepareerde balk in de container waren 11 pakketten met onversneden cocaïne verstopt.
  Zes verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Twee verdachten zijn gisteren in vrijheid gesteld.

  Lees ook het verhaal over Jaap Ligthart verder via een ander artikel van (26-10-2010)
  Google even naar: Jaap L.: ‘Ik weet niets van cocaïne voor Stone Gallery’
  Geplaatst op 26 september 2010
  Jaap Ligthart.

  In augustus 2010 werd het natuursteenbedrijf The Stone Gallery in Zwaag failliet verklaard door de rechtbank in Alkmaar.
  De directeur van Stone Gallery (Jaap Ligthart) zou betrokken zijn bij drugssmokkel vanuit Suriname, maar ontkent dit.
  Jaap Ligthart voormalig eigenaar van Stone Gallery in Zwaag.

  80 kilo cocaïne in zeecontainer uit Suriname: Bron-waterkant.net
  4 februari 2013 | 46 reacties | Justitie en politie | Nieuws uit Nederland | Uitgelicht


  Maak melding

 12. waarom zegt de lijder opperhoofd hoofd verdachte moordenaar de pres. niks over die 430 kg. coca die onlangs ontdekt is in een graaf-machine of de drugs gebruiker zelf belliy hoofd jus/pol//

  het wordt tijd,dat C A E interpol zijn intrede doet in sme.,want het begint te gortig te worden..

  één voordeel is wel,,dat de financiëring van de komende verkiezing wel vertraagt wordt..of er zijn nog andere bronnen..

  hoewel de staats-kas al leeg is,kan el brunsie nog bijdragen..


  Maak melding

 13. Wat een rare vaststelling. Gelukkig is hij waarnemend en niet de echte. Hij praat in het straatje van zijn baas. Laat hij mij vertellen hoe Dino aan een diplomatiek paspoort is gekomen. Dat zou onderzocht worden, maar ik heb niets meer van vernomen. Deze procureur maakt zichzelf ongeloofwaardig en en het land Suriname belachelijk. Hij leeft in een andere realiteit. Er is volgens mij nog nooit zoveel drugs onderschept, als tijdens de regeerperiode Bouterse/Amerali. Suriname is een narco état, zoals de Fransen dat noemen. Na de verkiezingen moet deze pg meteen naar huisworden gestuurd, ook al kost het de Surinaamse overheid geld. Zulke minkukels kan je gewoon niet handhaven.


  Maak melding

 14. Procureur-generaal: minder drugs uit Suriname.
  Vind je het gek of proberen ze hiermee USA en de Surinamers voor de gek te houden?
  Zou dat te maken kunnen hebben met de D(ino)show in USA?
  De hoogste tijd dat nu nog de grote Dino of Vader Rex oprot!
  Grote Dino met Pengel Vlithoed? Zelf Waterkant heeft het artikel Dinorex met vlithoed online weggehaald. Surinamers moeten niets van Dino en DinoRex hebben. Laf(s)torie!


  Maak melding

 15. Ik heb de meeste reacties gelezen en allemaal geven duidelijk de tekortkomingen weer van de posters.

  Zoals gewoonlijk merk je de onderontwikkeling van de posters, ze kunnen namelijk niet begrijpend lezen of ze lezen en verzinnen hun eigen rommel en reageren daarop.

  Resumerend, alleen maar bagger reacties en een heel trieste aanblik.


  Maak melding

 16. Roy Baijnath Panday conclusies kloppen wel. Veel drugs uit Suriname wordt in kleine hoeveelheden door duizenden koeriers Nederland binnen gesmokkeld. Als je veel van deze koeriers pakt, daalt hel hoeveelheid drugs uit Suriname. Het is ook een mythe dat Surinamers grote spelers zijn in de drugshandel in Nederland. Surinamers zijn meestal slechts handlangers in de drugshandel in Nederland. De kleine jongens dus.


  Maak melding

 17. Is het nooit goed? Als een OvJ in nederland dit had bekendgemaakt, zou het wel door ons Suri’s geloofd worden. Nu een jonge, integere OvJ in Suriname dit doet, krijgt hij alles over zich heen. De reacties hier van de grootste deel duidt op mensen die ten koste van alles hopen dat de oude garde weer aan de macht komt zodat de vrienden en familie nodig weer een fever gedaan wordt. want bijna 5 jaren niet in de staatskas kunnen graaien maakt wanhopig. Het is toch alleen maar goed voor de imago van het land als de OvJ dit op een persconferentie meldt? Of zijn jullie nou zo dom en ik zoslim?


  Maak melding

 18. de s l m vliegt constant heen en weer over en weer met drugs in de wand van de vliegtuig..

  niemand durft het weg te halen..
  hoezo minder uit sme.

  elke vlucht zit er minstens één passagier die geslikt heeft of tussen de benen gestopt of in het achter werk in geschoven,bewijzen te over..

  hoeveel gescheiden mannen / vrouwen zitten niet in het santo boma tehuis in afwachting om vrij gelaten te worden..

  hoezo minder druga uit sme..

  wat dacht je zelf van die 430 kg.. nu recent….


  Maak melding

 19. En hoe zou het komen dat deze waarnemend PG deze mededeling doet? Van wie moet deze mededeling gedaan worden?

  Wat is de oorzaak dat er minder drugs van Suriname wordt geëxporteerd?

  Ik heb zo mijn vermoeden….

  Wie het antwoord weet mag reageren.


  Maak melding

 20. “Nuchtere man

  Het is toch alleen maar goed voor de imago van het land als de OvJ dit op een persconferentie meldt? Of zijn jullie nou zo dom en ik zoslim?”

  Hoe zit het met mededelingen over de acties van Politie en CTU
  (u weet wel, de beste, aller, aller allerbeste Dino) die tot op de
  bodem onderzocht zouden worden? Denk hierbij aan de
  afslachting van vier weleens waar criminelen. Deze afslachting
  zou tot op de bodem uit gezocht worden.

  Wat schets onze verbazing nuchtere man, tot opheden
  geen mededeling.

  Ook ndp?! U komt bij bij niet nuchter over man!


  Maak melding

 21. @ Nuchtere Baby Is de IMPORT afgenomen ? Is de Productie
  of Bewerking in Sranan afgenomen ? Zijn de drugssmokkel-
  ladingen in Containers afgenomen ?

  Waar zijn de ladingen en grote voorraden in Sranan van
  veelpleger DINO gebleven ??

  Vordert het onderzoek naar de MOORD door politie en CTU
  op VIER ongewapende verdachten van roof ?

  Wanneer start het onderzoek naar de zware misdrijven die
  Dino op Sranan grondgebied en tegen de staat Sranan heeft gepleegd ?

  PG ik stel deze vragen NUCHTER ! Wens u gelet op de
  gemankeerde democratie in Sranan sterkte !

  PS : Er is werk aan de winkel, binnenkort zendt OBAMA u
  de lijst van Mede-Verdachten van Dino !
  Het Sranan volk wacht op een duidelijk en strak optreden !


  Maak melding

 22. Wij blijven ook de rechtszaak van de vriend van DINO vanuit T&T volgen.

  Surinamese moves to block US extradition.
  Derek Achong (Bron-guardian.co.tt)

  Published: Wednesday, January 21, 2015
  Edward Quincy Muntslag

  Surinamese businessman Edward Quincy Muntslag, who is wanted in the United States for cocaine trafficking, has made a last-ditch attempt to block his extradition.
  The move comes almost two weeks after Chief Magistrate Marcia Ayers-Caesar signed off on his extradition proceedings which dragged on for over one-and-a-half years.
  Since then, his lawyers Keith Scotland and Asha Watkins-Montserin have filed a habeas corpus writ seeking a review of Ayers-Caesar’s decision.

  The case came up for hearing before Justice Charmaine Pemberton in the Port-of-Spain High Court yesterday morning but had to be adjourned shortly after to allow Muntslag’s lawyers to file supplementary documents central to their claim.

  Pemberton has adjourned the case to next Thursday.
  The US interest is being represented by attorneys Israel Khan, SC, Jagdeo Singh and Central Authority head Netram Kowlessar.

  Muntslag, whose family runs a restaurant in Suriname’s capital, Paramaribo, was arrested while shopping at Trincity Mall shortly after arriving in Trinidad in August 2013.
  He remains detained at the Maximum Security Prison, Arouca, after Ayers-Caesar refused his request for bail pending the outcome of his legal challenge.

  Muntslag is jointly charged with Dino Bouterse, the 41-year-old son of Suriname’s president Desi Bouterse, for conspiring to import five kilos of cocaine into the US and for using a gun during a drug trafficking crime between 2011 and August 2013.

  Bouterse was arrested in Panama, shortly after Muntslag was held and has since been extradited to the US.
  He was later slapped with an additional charge for providing material support to Lebanese militant and political group Hezbollah, which the US has designated a terrorist organisation. The terrorism charge arose from meetings in Greece and Panama with undercover US agents, posing as representatives of the militant organisation.

  Bouterse is said to have agreed to take US$2 million to provide Hezbollah operatives with fake identities, weapons, including surface to air missiles, and locations in his country to establish bases to attack US and Dutch targets.
  Bouterse pleaded guilty to the charges in August last year.
  He faces a maximum sentence of 15 years in prison when he is sentenced later this year.


  Maak melding

 23. Nuchtere man,

  Slaap lekker door in het winterse Nederland.
  Je hebt werkelijk geen idee, wat zich in Suriname afspeelt op het gebied van drugs.
  En wat de minister betreft:
  Wie schrijft die blijft en wie geeft die heeft.
  Zolang de pen en de inkt zijn uitgevonden, kunnen alle feiten worden gemanipuleerd.
  Ik geloof overigens direct, dat de drugssmokkel vanuit Suriname naar Nederland is verminderd, maar er wordt met geen woord gerept over andere Europese smokkelroutes.
  Ik kan me nog herinneren, dat de Fransen vorig jaar een enorme hoeveelheid drugs uit Suriname hebben onderschept.
  Anders gesteld: het is maar net wat je naar buiten wilt brengen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.