Amazonewoud Suriname verdwijnt sneller

25

PARAMARIBO, 20 jan – Het oerwoud in Suriname en Frans Guyana verdwijnt relatief sneller dan in andere landen in de omgeving. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Puerto Rico. Ruim veertig procent van alle recente schade aan het Amazonewoud vond plaats in de twee buurlanden.

In de andere zeven Amazonelanden was het aanmerkelijk minder. Tussen 2001 en 2013 verdween ongeveer zeventienhonderd vierkante kilometer bos. Grootste boosdoener is de kleinschalige goudwinning. Het Wereldnatuur Fonds, WWF, is bezorgd. “De kleinschalige goudwinning is cruciaal voor de economie. Het probleem is dat er weinig kennis en kunde is in de sector”, zegt WWF-vertegenwoordiger Laurens Gomes tegenover de Ware Tijd.

Door het gebrek aan kennis zijn goudzoekers te snel geneigd bos om te kappen. Dit gebeurt nog voor ze zeker weten of er ook echt goud in de plaatselijke bodem zit. Ook het gebruik van kwik bij de goudwinning is een bron van zorg. Suriname heeft het Minamata-verdrag tegen kwikgebruik nog niet getekend. Volgens de commissie Odering Goudsector Suriname wordt er gewerkt aan aanpassing van het verdrag aan Surinaamse omstandigheden.

- Advertentie -

25 REACTIES

 1. Triest dat zo een van de mooie dingen van Suriname naar de kloten wordt geholpen, triest voor de bewoners i.v.m. met hun gezondheid, triest voor de dieren en vissen, triest voor de eo-toeristen, die steeds minder reden om noghet binnenland in te gaan en daardoor triest voor de touroperators en reisbureautjes die daar hun inkomsten uit hebben, roofbouw door goudroof, met instemming van de regering, die er indirect het nodige aan overhoudt, goed voordeek van het bekende kort termijn denken,
  het goud uit de grond, de natuur naar de kloten en de toeristen blijven weg, lang leve deze regering

 2. Het oerwoud in Suriname en Frans Guyana verdwijnt relatief sneller dan in andere landen in de omgeving. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Puerto Rico

  Hahahaha al de rijkdommen van Suriname zijn reeds verkwanseld tegen een aalmoes voor het volk terwijl de grote rijkdom achterblijft bij de Coalitie- en hun familieleden.

  Ga maar na wie al het hout letterlijk wegsleept
  Ga maar na wie geen geld wilt betalen om de bossen opnieuw te beplanten ehhh is dit plan er dan al??????????
  Ga maar na waar al het harde hout naartoe gaat.
  etc etc etc

  En hoe denken de maffe Surinamers dit handelen te stoppen?
  Moni no de dus word er gestolen, gehandeld a la dol.

 3. Voor de verkiezingen beloofde DDB o.a. de kwik-vergiftiging aan te pakken. Hij heeft het probleem echter alleen maar groter en volstrekt onbeheersbaar gemaakt. Er is ongelofelijk veel kwik in de afgelopen 4 jaar in de natuur terecht gekomen. ONHERSTELBAAR.

 4. Ja wat moet je hier nou van zeggen,het blijk maar weer dat Surinamers geen land kunnen runnen zonder corruptie.Maar eigelijk kunnen jullie niks.tis gewoon een zielig en ontzettend laag soortig mens wat in Su regeert.

 5. Wij djoekas denken alleen aan geld.Verder interesseerd ons geen bal.Zelfs onze eigen gezondheid is niet belangrijk voor ons.Zo zijn we nu eenmaal.

 6. Werelderfgoed in Paramaribo wordt door Zunder vernietigd. Het Amazonewoud in Suriname (een deel van de longen van de wereld) wordt vernietigd door geldwolven. Het wereldklimaat en de zuurstofproductie wordt voor een groot deel beinvloed door dit woud.
  Vroeger leerde je op school dat 70% van Suriname behoort tot het Amazonewoud. Hoeveel % is dat tegenwoordig?

  Kan iemand mij vertellen of er nog iets is in Suriname waar de Surinamer trots op kan zijn?????

 7. Sinds deze regering aan de macht is gekomen, dankzij oliedomme paarse stommelingen gaat alles zienderogen erop achteruit. Te beginnen met het morel en geestelijk verval. Gelukkig is wereldwijd bekend geworden het crimineel wangedrag van de zonen van bij verstek veroordeelde drugsbonzen en mensenrechten schenders. Geen wonder dat sinds deze onberechte misdadigers regeren, moord en drugshandel blijven stijgen. Veel slachtoffers en daders zijn oliedomme aanhangers van de paarsgele MI E Ka Combinatie. Mochten deze paarse idioten wederom diehard krijsend stemmen….baas/lon for pres………..kondre trong per direct…SURI BABWE.

 8. Alle amazone landen hebben dezelfde problematiek!
  De wezenlijke aanstichter is eigenlijk de aanhoudende armoede in het Noorden van Brazilië.

 9. De wolf heeft in de periode van de coup hoogst persoonlijk cocaïne op zeeeeeeeeeeer grote schaal geimporteerd, gevolg vele drugsverslaafden ..

  De wolf heeft in de periode dat hij press is kwik op zeeeeeeeer grote schaal laten gebruiken….gevolg dat heel veel mensen met kwik vergiftiging rondlopen en dat deze mensen op korte termijn komen te overlijden (leukemie/kanker).
  Triest maar waar…

 10. @ Su
  Kan iemand mij vertellen of er nog iets is in Suriname waar de Surinamer trots op kan zijn?????

  Ja dat kan ik.
  Wij zijn trots op datgene dat wij nooit zullen bereiken en dat noemen wij, DDB heeft dit beloofd:
  – Fraudeloos land
  – Criminaliteitsvrij land
  – Eerlijkheid en transparantie
  – Respect voor elkaar en voor de grondwet

  🙂 neen het huilen staat mij eerder nabij 🙁 🙁
  als ik dit alles zou moeten opsommen

 11. @pokai Tongo

  Thanks. Het is intriest hė?
  Vroeger zeiden we: Suriname is een gezegend land. De zegeningen zijn vandaag de dag heel ver te zoeken, als die er al zijn.

 12. Ik vermoed dat er in Suriname meer illegale Braziliaanse goudzoekers actief zijn in de goudsector dan het aantal Surinamers.Daarnaast ontbreekt het de Surinaamse overheid aan (hulp)middelen om een goed beheer in het binnenland op te zetten.Internationale organisaties zouden Suriname moeten helpen een goed beheer op te zetten en te continueren.

 13. Haal de longen maar uit dit land……ik kan niet wachten op de gevolgen, maar kijk er reikhalzend naar uit.

 14. OGS zou voor ordening zorgen van de goudsector.
  Resultaat:
  Er zijn meer skalians van Bouterse op het stuwmeer.
  Dompig heeft geen afdoende antwoord op het verminderen/verbieden van kwikgebruik.
  Men kan nergens terugvinden wat de opbrengsten met name de belastingen zijn, als resultaat van de oprichting van de OGS.
  De OGS dient als prive bewakingsbedrijf voor de goudvelden van de familie Bouterse.
  Nieuwe goudvoorkomens door porknokkers ontdekt worden mbv de OGS toegeeigend door de familie Bouterse.

 15. RobG
  “Ik vermoed dat er in Suriname meer illegale Braziliaanse goudzoekers actief zijn in de goudsector dan het aantal Surinamers.”

  Als je de Marrons niet tot Surinamers rekent, dan zou je wel eens gelijk kunnen hebben ja.

 16. Laten we hopen dat suriname nu getroffen gaat worden door een verschrikkelijk natuurramp. Misschien gaan de ogen dan open.

 17. Aha ha….Wat een Bullshit wordt er gezegd,dat die Amazone Oerwoud verdwijnt. Wel beste mensen,de hout concessies die de illegale Paarse Bende opereren in dit gebied,weet geen hond in Suri.
  Dus je kan nu nagaan wat de oorzaak is van de Amazone Oerwoud.
  Nu vraag ik me af of deze Graaiers van de Regering het recht hebben om zulke dingen te doen. Waar blijft de Corruptie. Dat is de Paarse Bende van de huidige Regering. “”” San Dati A Erg Yere “””‘

 18. Wat zegt het WWF? “De kleinschalige goudwinning is cruciaal voor de economie”. Wat een ‘gotspe’. De kleinschalige mijnbouw heeft nog nooit een cent voor de staatskas betekend. Vooral het goud dat naar Brazilie wordt gesmokkeld. Nu deze regering het land naar de afgrond dreigt te slepen kan ik u melden dat die afgrond al gegraven is en dichterbij is dan u denkt! .

 19. Het rijkste ecosysteem ter wereld om zeep geholpen voor wat goud en hardhout, zo zonde. Wie weet hoeveel soorten(waarvan vele medicinaal) er nog onontdekt zijn in het Surinaamse Amazoneregenwoud, en die nu door ordinaire geldzucht uitsterven voor ze nog ontdekt zijn. Ik hoop dat Suriname niet dezelfde kant als Brazilië uitgaat.

 20. Vooral in de Guyana’s, waaronder ook Suriname, zou de mijnbouwontbossing voor 41 procent hebben plaatsgevonden.
  Jules wijst erop dat in relatie tot de totale oppervlakte aan woud in het land, er geen alarmerende situatie is. Tussen 2009 en 2013, simultaan met de hoge goudprijzen, was er wel een toename aan ontbossing in verband met de kleinschalige goudwinning. “Dit is wel een zorgelijk trend”, voegt Jules eraan toe.

  Dit verhaal komt over als:
  Oenoe no skeer oenoe e pot sanie tapoe apira op basis foe prioriteit. Moni dé ma Sranang leveranciers a no habi prioriteit wanti buitenland leverancier moro belangrijk want anders deng mang no s lever neks moro djie Sranang.

  Is dit nou niet een lachertje, terwijl de Universiteit van Puerto Rico recentelijk een onderzoeksrapport heeft uitgebracht waaruit blijkt dat alle ontbossing tussen 2000 en 2013 in relatie tot mijnbouwactiviteiten voor een groot deel in de drie Guyana’s en het noorden van Brazilië hebben plaatsgevonden

 21. @esretuob, ik weet niet vanuit welk interpretatiekader je denkt maar in mijn realiteit zijn marrons Surinamers met HOOFDLETTERS geschreven.Maar ik vraag me af waarom het in je hoofd opkomt om een dergelijke vraag aan mij te stellen.Ik laat het bij deze.

 22. Ik hoop dat de natuur de mensen die de natuur verpesten en hebben verpest, dodelijk raken en anders hun kinderen en kleinkinderen. Eigen schuld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.