Surinaamse zanger Kenny B nu ook in het Nederlands

10

Vandaag verschijnt het nummer ‘Als Je Gaat’ van de nieuwste Top Notch signing Kenny B. Kenny wie? Kenneth Bron! Oftewel de Surinaamse zanger met de meeste nummer één hits in eigen land. Na diverse succesvolle albums in het Engels, Aucaans en Sranantongo stapt Kenny B over op het Nederlands. En niet eenmalig, er komt dit jaar een volledig album aan. De vrolijke video bij de single is vanaf nu te zien op Youtube.

Kenny B zingt al vanaf zijn achtste. Een tijd voerde hij de band ‘Fransisco’ aan en maakte hij muziek in de toneelgroep van het Surinaamse leger, ‘Mofo’. Op zijn 28e kwam Kenny B naar Nederland. Maar zijn succesvolle carrière zorgde ervoor dat hij regelmatig in het buitenland en nog veel vaker in Suriname te vinden was. Toch mag Kenny een muzikale laatbloeier genoemd worden. Pas sinds 2006 heeft de muziek zijn volledige aandacht. Het ging gelijk als een speer en twee van zijn albums werden overzees zelfs tot het beste van dat jaar gekroond. “Ik wilde mezelf eerst in het Engels en Surinaams in de spotlight zetten”, aldus Kenny B. “De overstap naar Nederlandstalig heeft altijd in mijn hoofd gespeeld, maar dat heb ik lang afgehouden. Leent het Nederlands zich wel voor reggae? Kom je in het Engels niet beter weg met bepaalde woorden en uitdrukkingen?”

Kenny B stond al op de radar van Top Notch baas Kees de Koning. Op vakantie in Suriname, was er helemaal geen ontkomen meer aan. “Je hoorde bijna niets anders in Paramaribo. Uit elke auto en bar klonken zijn hits. Ik raakte geïntrigeerd en ben naar de bekende platenzaak Disco Amigo gegaan en heb er zijn cd’s gekocht. Toen ik terug was in Nederland heb ik gelijk met Kenny afgesproken.” Onder de indruk van zijn invalshoeken en de thematiek van de liedjes vroeg De Koning de zanger om een aantal van zijn teksten te vertalen naar het Nederlands. “Zes weken lang hoorde ik niets meer van hem en toen stuurde hij ineens twee gloednieuwe liedjes. Ik werd helemaal weggeblazen en een week later hadden we een deal.”

“Het was een uitdaging”, erkent Kenny. “Nederlands is geen gemakkelijke taal voor muziekteksten. Je zult moeten spelen met klanken en intonaties. Uiteindelijk raakte ik helemaal in de ban en ben ik gek op de nummers.” Ondanks de nieuwe koers is Kenny zijn moedersland niet vergeten. “Nee joh, dit album is absoluut ook voor Suriname. Zij zullen dit zeker diggen. Ik zie het zelf als een mooie toevoeging aan de Surinaamse muziek.

Kenny’s single ‘Als Je Gaat’ is vanaf vandaag verkrijgbaar via iTunes, streamingdiensten en de video staat op Youtube. Dit jaar verschijnt tevens het album, hierover later meer. Kenny B is morgen ook te horen en te zien op festival Noorderslag. Tussen 22:00 ­ 23:00 uur speelt hij in de 3 On Stage container in de Groningse Oosterpoort. Mis deze sensatie niet!


10 REACTIES

 1. Toepasselijk lied voor een surinamer van creoolse afkomst. Het clipje laat zien hoe creolen van hollanders houden en zij niet van hun. Maar toch succes.


  Maak melding

 2. Astaman, ik geef mijn mening! En wat ik er over denk. En trouwens hij kan zich liever houden aan zijn surinaams muziek , want dit klinkt voor geen meter. Hier maak je alleen maar hollanse vrouwen mee gek! Want zijn zo sentimenteel als wat.


  Maak melding

 3. labaria heb jij bij de schoolmeester zitten te janken om mijn reactie. waar heb je het over want ik zie mijn reactie niet meer. weet je wat jij bent ? een slang en je naam wijst daar op


  Maak melding

 4. Zusje van Rubia en Kenny B, dubbelganger van BB. Klinkt als jantje smith met een donkere bastoontje, heeft veel weg van Wan Pipel van Pim de Laparra, zonder Willeke van Amelrooy, maar wel in het kikkerlandje ip.v. Suriname.

  Hij/Zij heeft/hebben zijn/.haar/hun best gedaan, helaas matig! zie de rol van de bijfiguren, die niets extra toe bijdragen aan de inhoud van het lied/thema.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.