‘Achterban gebaat bij eenheid Marronpartijen’

29

PARAMARIBO, 16 jan – Samenwerking tussen de zeven politieke partijen die door Marrons worden geleid, is het beste voor de achterban. Dit stelt cultuurantropoloog Salomon Emanuel. De verdeeldheid is groter dan ooit, terwijl al bewezen is dat er veel te winnen valt.

Bij de laatste algemene verkiezingen behaalde de A Combinatie het gros van de parlementszetels in het binnenland. “Wij hebben de vruchten kunnen plukken. Wij hebben zeven zetels behaald”, zegt Emanuel tegenover de Ware Tijd. En dan te bedenken dat de combinatie van drie politieke partijen in drie districten niet mocht deelnemen. Salomons vindt het een negatieve trend dat de partijen en hun leiders steeds verder van elkaar af drijven.

Dit is niet goed voor de ontwikkeling van het binnenland, waar de meeste Marrons nog wonen. Salomons gelooft dat de Surinaamse politieke cultuur verantwoordelijk is voor de verdeeldheid. Volgens Ronny Asabina, parlementariër van Marronpartij BEP, ligt het eerder aan verdeel- en heerspolitiek. “De ontwikkeling van Suriname de komende jaren heeft te maken met natuurlijke hulpbronnen. Die komen in het binnenland voor.” Anderen zijn dus niet gebaat bij een bundeling.


29 REACTIES

 1. Ik dacht altijd dat de maron bevolking zich nooit zou laten gebruiken.Maar nu weet ik beter.Hoe kunnen deze Afrikanen waarvan ik dacht die gaan mijn natuur en bodem schatten respecteren.Hoe kunnen deze mensen in een land van Indianen zoveel grond hebben en het zomaar kunnen uitbuiten of verkopen.hoe kan dit ik kan het nog niet begrijpen.


  Maak melding

 2. Meneer, ALLE grondstoffen die in het binnenland voorkomen behoren aan het GEHELE SRANANVOLK !

  Binnenlandbewoners moeten in de spiegel kijken en eigen
  tekortkomingen herstellen, in samenwerking met alle andere bevolkingsgroepen !

  Ook binnenlandbewoners moeten PRIORITEIT geven aan
  het weren van CRIMINELEN , als politieke leiders !

  Dat zal meer ontwikkeling en perspectief brengen !

  Hou verder vast aan de mensenrechten van alle bevolkingsgroepen !

  Nooit meer MASSAMOORDEN zoals MOIWANA of
  MASSAMOORDEN 8 december !


  Maak melding

 3. Samen staan wij sterk en dan vooral DRUGSBAZEN de
  leiding van het land in handen geven !
  Hierdoor is een groot deel van de binnenlandjeugd verslaafd
  aan de harddrugs, met als gevolg ZWARE over-vertegen-
  woordiging van deze jeugd in ALLE gevangenissen !

  Dus, kondreman un opo un ai !
  Net leki ini Parmarbo, ini a binnenland tumsi furu Sribi Srafu e libi !


  Maak melding

 4. wat eenheid sinds wanneer heeft men eenheid in suriname .
  laat mij niet lachen hoor .iedereen vecht voor zijn eigen belang .
  allemaal willen ze bij die jam pot hoe meer verdeeldheid hoe meer kans bij die jam pot te komen .hoeveel marrons heb je en hoeveel politieke partijen heb je bij de marrons .trouwens het zijn niet alleen de marrons tel die creoolse partijen .in mijn ogen zijn de creolen en de bosland creolen het zelfde . geen enkel verschil . voor mij mogen al die creoolse partijen een worden .jullie slapen worden jullie wakker.
  vormen jullie een eenheid ,voeren jullie geen verdeelde politiek .neem je verantwoording .


  Maak melding

 5. Het beste waar ze thuis horen is in het bos.
  Dus weg uit de stad.
  Uit de stad met de marrons zal er weer vreedzaam worden gewoond zonder roven,verkrachtingen,op straat hangen. Veilig verkeer, want de meeste kunnen niet rijden.
  Marron go to your jungle


  Maak melding

 6. @MM

  Als jullie niet zo nodig een binnenlandse oorlog moesten ontketenen uitvechten dan zaten wij nog gezellig en met de nodige economische kracht inderdaad nog rustig in het binnenland.

  Ba Suku, Ba Fini, Ba Musu Tyari!!!!

  De negatieve gevolgen die jullie zogenaamd ondervinden zijn maar een schijntje van de gevolgen die wij ondervinden door jullie hebzucht en dorst naar macht,.


  Maak melding

 7. -Het is een goed idee dat de Inheemsen en de afro Surinamers een eenheid gaan vormen om bijeen te komen en samen voor een partij gaan. Scholing en ontwikkeling zijn heel erg belangrijk voor deze groepen en zodoende kunnen zij veel verder komen om beter te integreren.

  Wel moet ik zeggen dat er geen ongeschoolde leiders en zakkenvullers deze groepen moeten leiden.
  Zoals meneer With het al zegt en ook nog een feit is, is dat de achterban deze mensen dom houd vooral bij de afro Surinamers.
  Zie maar het gedrag op het podium.

  Ik moet ook zeggen vanaf Bouterse en Brunswijk aan de macht zijn gekomen en dergelijke uitspraken hebben gedaan zie je een haat tussen de verschillende culturen.
  Onder Venetiaan is dit nooit gebeurd.


  Maak melding

 8. Komen jullie dan met betrouwbare leiders en niet met veroordeelde criminelen zoals Brunswijk. Bovendien moeten jullie afstappen van het idee als zouden jullie de enige rechtmatige eigenaren zijn van het binnenland. In dat geval moeten jullie de stad verlaten en je terugtrekken in jullie woongebieden.
  Ik wil jullie erop wijzen dat alle Surinamers mede-eigenaren zijn van het totale land, zonder uitzondering.


  Maak melding

 9. “Ik wil jullie erop wijzen dat alle Surinamers mede-eigenaren zijn van het totale land, zonder uitzondering.”

  Wie denk jij dat je bent om aan de rechtmatige eigenaren te dicteren wie de mede eigenaren zijn.


  Maak melding

 10. Waarom zijn dan de Hindoestanen in Saramacca en Nickerie dan niet de eigenaars van alle hulpbronnen daar? Zij wonen daar ook al generaties lang. Iets engs is in de gedachtengang geslopen, dat alleen maar in het voordeel van de marrons werkt en in het nadeel van alle anderen werkt. Dit moet echt rechtgetrokken worden!!!


  Maak melding

 11. @Abaisa Ik weet niet waar jou verbaasde reactie vandaan komt. Want om deze reden heeft jouw zogenaamde president de vergadering van het grondbeleid 2 jaar geleden afgeblazen. Hij heeft jullie allemaal naar huis gestuurd. Achterlijke bende daar in het binnenland.


  Maak melding

 12. aan mevrouw Abaisa,

  Jullie houden van eisen, wij eisen het binnenland met haar natuurlijke hulpbronnen en als dat op is, wij eisen gironummer 555 om ons van voedsel en kleding te voorzien, Jullie politiek lijder/leider eist dat jullie als gangster moeten gedragen.

  Het rare is jullie eisen alles maar jullie hebben niets gepresteerd, jullie zijn afstammelingen van weggevluchte slaven die het oerwoud in is gevlucht. Jullie hebben geen zweepslagen gekregen en geen brandmerken.

  Als jullie vandaag de dag niet in het oerwoud waren gevlucht, hadden jullie beschaving, normen en waarden geleerd.

  Want dat is het probleem van jullie, jullie terroriseren de Paramaribo en omstreken, roven, verkrachten, moorden a la Afrika.


  Maak melding

 13. Door het beleid van de huidige regering is de welvaart van de marronbevolking toegenomen. Bepaalde politieke partijen denken nog steeds dat ze de marrons kunnen gebruiken voor hun politieke doelen, terwijl op een bepaalde website van de VHP men de vloer heeft geveegd met de marron bevolking van Suriname.Vorige week was de website ineens uit de lucht omdat het artikel zeer grievend was.De Marrons moeten zich niet laten gebruiken.


  Maak melding

 14. te zot voor woorden, “Wan Pipel” hoe zo.
  Hollander betichten van Racisme. en onderling elkaar hier afmaken, de roots is toch dezelfde, of krijgen we straks ook Afrikaanse toestanden, levert alleen maar verliezers op


  Maak melding

 15. @RobG, ik zou graag willen weten op welke wijze de welvaart van deze groep is toegenomen.

  -De criminaliteit onder deze groep is wel toegenomen, dankzij Brunswijk en Bouterse
  -Door het traditionele manier van leven is de armoede sterk toegenomen, omdat een man meerdere vrouwen en kinderen mag hebben, en wie moet ze dan verzorgen????Zie internet en luister naar Mosis.
  -Hoe zit het met de waarde en normen van deze groep?
  -Mevrouw Pinas uit Brokopondo heeft zelfs gezegd dat velen geen respect meer hebben en zich ook niet meer aan de regels en wetten van het land houden.
  -Het gedrag onder deze groep is sterk achteruit gegaan vanwege het het gedrag van Brunswijk, “wij op een gangster manier ons zin krijgen als het niet gemakkelijk kan”.

  Je kunt alles zeggen wat je wilt, maar Brunswijk, Bouterse en Wijdenbosch hebben allen een zooitje van het land gemaakt.


  Maak melding

 16. @hans,
  Liever Afrikaanse toestanden dan Europese.

  Vlamen versus Walen,
  Germanen versus de rest
  Fransen versus de Anglo Saxons
  Bosniërs versus Serviërs
  Croaten versus de rest,
  Serviërs versus Albaniërs
  Ukrainers versus Russich sprekende Ukrainers
  Niet Slaviërs versus Slaven,
  enz. enz.

  Stammenoorlog op zijn best!!!


  Maak melding

 17. -Dit gedrag komt bij velen voor, maar ik wil het perse hebben over de afro Surinamers in het binnenland.
  Vaak genoeg hoor je wat met onze voorouders is gebeurd en de tijd van omkopen met kralen verleden tijd is.
  Wel nu het volgende::::en zie hier de voorruitgang van de doelen die je wilt bereiken.

  Een stukje tekst::

  = 17 Jan, 00:00

  Bouwmaterialen voor de woning van René Apianai, die overgelopen is naar de NDP.
  René Apianai uit Brokopondo, een van de medeoprichters van de BEP, is samen met zijn zoon en diens familie overgelopen naar de NDP. Dit heeft voor veel consternatie gezorgd. Thuis bij de familie Apianai was ook jarenlang een informatiecentrum van de BEP gevestigd. Hoofdbestuurslid Ronny Asabina, afkomstig uit Brokopondo, en voorzitter Celcius Waterberg, zeggen dat Apianai bouwstenen en cement heeft gekregen van de NDP. Zij hebben het over omkoping. Herman Schalwijk, ex-assembleelid van NDP en leider van deze operatie, vindt dat de BEP-bestuursleden leugens vertellen.


  Maak melding

 18. Abaisa, voor de goede orde ik het over de toestand en verhoudingen tussen bevolkingsgroepen met de zelfde oorspronkelijke afkomst in Suriname, dat jij Europese wantoestanden er bij haalt zegt genoeg over jouw geestelijke toestand, triest wel, sterkte en beterschap ermee


  Maak melding

 19. Niet de achterban maar de voorban is gebaat bij massaal stemmen op Abop. Zie je de achterban strooien met geld? Zie je de achterban in hummers? Dus laat ze maar hun sprookjes vertellen.


  Maak melding

 20. ABAISA en de rest wat is geimporteert.Donder lekker allemaal naar waar je vandaan komt.En laat mijn indiaans volk en natuur met rust.Het enige wat jullie kunnen is uitbuiten en dan bakras of anderen de schuld geven.donder toch op man, nooit zal een land waar een neger regeert vooruit komen.EN dat is nou eenmaal de waarheid.


  Maak melding

 21. @Abiasa
  wel eens van Somalie, Ertrea, Egypte, Boko Harm, Oost Congo, Tjaad, Zuid Soedan,Tutsies & Hutu’s of Zimbabwe en Mali gehoord, om Ebola maar te vergeten. Als de mensen niet van zelf van de honger en ellende dood neer vallen is de kans groot dat ze door geweld neer gemaaid worden of als slaven door de war lords ingezet worden voor mijnbouw activiteiten.

  Beste Abiasa er is overal wel wat over aan te merken. Europa is wat geweld betreft een oase. Er is slechts wat gedoe rond om IS en Oekraine. Alle andere dingen leidt zelden nog tot geweld omdat er naar oplossingen gezocht wordt. Dat is structureel anders in Afrika waar de individuele belangen vaak aanleiding zijn van staatsgrepen en stammenoorlogen die door blijven etteren en waarvan de gewone mensen de pineut zijn.


  Maak melding

 22. Hoor de nakomelingen van de laffe slaven (stadscreolen) afgeven op de nakomelingen van de slaven die wel de moed hadden te vechten tegen de blanke meesters.

  De boslandbewoners verdienen het gewoon meer van het binnenland te hebben omdat hun voorouders er hard voor gestreden hebben en zich niet laf lieten afranselen maar in actie kwamen. Zodanig dat de blanke overheersers niet anders konden dan vrede met ze te sluiten. Misschien moeten wij meer over deze heldhafitge mensen in onze geschiedenisboeken gaan verwerken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.