Suriname wacht op Nederland voor ‘open sky’

42

PARAMARIBO/UTRECHT, 15 jan –Suriname wacht op Nederland als het aankomt op het liberaliseren van de Mid-Atlantische route. Dit zegt minister Falisie Pinas van Transport Communicatie & Toerisme, TCT. Suriname is er klaar voor.

Het wachten is nu dus op Den Haag, dat ook zou moeten aangeven of het liberalisatie wil. “We zijn gereed. Als mijn partner in Nederland zegt, we willen open sky, geven we morgen de open sky. We zijn al lang gereed om een luchtvaartovereenkomst te tekenen met Nederland, waarbij open sky aan de orde is”, zegt Pinas tegenover de Ware Tijd. Weliswaar maakte Den Haag niet zo lang terug kenbaar dat er geen behoefte is aan verandering van het huidige beleid.

Volgens de huidige luchtvaartovereenkomst tussen beide landen kunnen nog twee maatschappijen worden toegelaten. Tot nog toe zijn het alleen SLM en KLM die de route onderhouden. Sommigen geloven dat met liberalisatie de tickets goedkoper zullen worden. Pinas denkt dat liberalisatie uiteindelijk de enige optie zal blijken. Behalve een lagere ticketprijs, zal ook de dienstverlening er beter van kunnen worden.


42 REACTIES

 1. De belastingen en landingsrechten maken het grootste deel uit van de ticket prijs. Ga daar eerst eens aan sleutelen dan lukt het prima met SLM en KLM samen


  Maak melding

 2. is dit dan één van de waarheden z.a. gezegd door de pres.

  laat ik hopen dát het echt zo wordt..,dan kan het volk toch nog voordeel aan hebben..

  en het land ook..

  de volgende waarheid is,dat er verkiezingen komen, althans dat is tot nog toe belooft en er geen wijziging in beleids inzichten komen..

  we gaan het zeker beleven en wachten af..


  Maak melding

 3. Ik stoor mij aan de beleidsmakers. De mensen die het voor het zeggen hebben. Open sky is goed voor Suriname. Maar het land opzicht is nog niet zover. De toeristen moeten Suriname kiezen boven Turkije of Spanje of neem maar curaçao.
  Dat zie ik niet gebeuren. Dus beleidsmakers als het niet zo is dan wel op korte termijn uitvoerbaar is a.u.b. zeg niets omdat jullie zelf weten dat het op korte termijn niet gaat gebeuren.
  Pak aub de binnen stad aan stel middelen ter beschikking voor ondernemers die graag in Suriname wil investeren. Want de PSA(ers) zitten vol plannen maar krijgen de steun niet van de regering. stop geld in stichtingen die Paramaribo willen aanpakken schoonvegen. Herstel de veerverbinding naar Meerzorg.
  Zorg dat die gasten daar bij de oude veerverbinding een andere plek krijgen. enz. enz.


  Maak melding

 4. deze mensen met name Nederland en suriname bedriegen het surinederlandse volk .vooral de vhp,nps die antieke partijen hebben boter op hun kop.en het deze zelfde partijen die weer aan de macht willen komen .Nederland is op dit moment de lachende derde zij verdienen , zij blijven profiteren van die dure tickets .schaamteloos buiten zij het volk en weet je ,die waardeloze regeringen van suriname spelen dat spelleetje ook mee .


  Maak melding

 5. @PERO

  Arke Fly en Transavia hebben het jaren geleden geprobeerd; er is allang een regeling dat een ieder op die route mag vliegen.

  Geen enkele Surinaamse maatschappij had interesse, alleen Nederlandse.

  Die twee Nederlandse carriers zijn huilend teruggekomen op hun plannen, omdat geen hond naar Suriname wil – zelfs niet voor de helft van de prijs.

  Er zijn nu nog steeds twee fly-windows voor twee carriers – ook voor Surinaamse… het is dus gewoon zand in de ogen strooien en doen alsof het aan Nederland ligt, terwijl Suriname zelf telkens weer incompetent blijft om pro-actief op te treden.


  Maak melding

 6. @ Pero,

  Dat de ticketprijzen zo hoog blijven ligt aan de simpele manier van denken van mensen zoals jij. Daarbij maak je nog een fout: Het zijn niet de vorige regeringen maar DEZE regering met een gezamenlijk IQ van een lagere-scholier die de zaken traineren zoals gebruikelijk. Het ligt echt niet aan Nederland. Die zijn inmiddels gepokt en gemazeld met het zakendoen met Suriname.


  Maak melding

 7. beste mensen er is al jaren een open sky overeenkomst. Er mogen 2 carriers van Suriname bij en 2 carriers van Nederland bij. Op Pengel is er ruimte genoeg alleen zijn de klanten er niet.

  Zodra SLM verstandige beslissingen gaat nemen en gaat vliegen met vliegtuigen die zij 7 maal per week vol krijgt (dus dagelijks kan vliegen) op de route met Amsterdam kan het wat worden
  Helemaal als ze gaat samenwerking met TAM en/of TAP zodat die ook via Paramaribo heel noord Brazilie langs de kortste weg met Europa en de VS kan verbinden en bij uitval van eigen capaciteit snel met TAM en of TAP snel een vervangend gelijk vliegtuig kan inzetten.
  Als men met TAM en/of TAP gaat samenwerken kunnen ze de modernste A330 inzetten en hun operaties uitbreiden en optimaliseren en vooral hun onderhoud beter afstemmen dan wat men nu doet.
  Een B777 200 ER zou ook nog een oplossing kunnen zijn maar dan wordt samenwerken in Zuid Amerika moeilijk.


  Maak melding

 8. koos
  Hou toch op, behalve familie heeft Su weinig te bieden. Voor minder zit ik in Florida of ergens un Azie.
  ====================================================
  Ga snel en, blijf daar!


  Maak melding

 9. vele varkens maken de spoeling dun,
  nog een maatschappij erbij? hoe wil je al die vluchten dan volgeboekt krijgen, voordat een derde of vierde zijn vluchten rendabel heeft gaat er te veel tijd overheen, dus moeten ze te lang met verlies vliegen


  Maak melding

 10. @Pero

  “Nederland is op dit moment de lachende derde zij verdienen , zij blijven profiteren van die dure tickets .schaamteloos buiten zij het volk en weet je ,die waardeloze regeringen van suriname spelen dat spelleetje ook mee .”

  ================================================
  Ik ga vanuit dat de huidige REGERING ook BEHOORT de vorengenoemde verzameling van waardeloze regeringen.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 11. Gek, voor minder zitten koos in Florida of Azie, maar hij zit anders wel 24×7 365 dagen op waterkant.net, kerst, oud-nieuw jaar, zomers maakt niet uit koos is altijd te vinden op waterkant.net en waarvoor??????????


  Maak melding

 12. Geloof me , denk je nou echt dat suriname meer bezocht zal als er een open sky verdrag komt? Mensen denk even goed na. Die pinas die moet haar grote bek dichthouden en vertrekken. Net zoals velen daar is ook zij door fam in het parlement geplaatst. Een pienter persoon had eerst het land zelf in kaart moeten brengen en beter moeten faciliteren. Wat heeft suriname te bieden. Geen moer en als er iets is dan kun je naar het binnenland waar voor veel geld het bos kunt aanschouwen. Hoe wil zij dit open sky realiseren. Ik ben benieuwd.


  Maak melding

 13. Inderdaad wat heeft suriname te bieden?
  Krotten van huizen, armzalige binnenstad met zwervers en hangende djoeka’s die je proberen te roven. Zitten in een huis vol met tralies. Gigantische panden van drugsbaronnen. Vernietigende natuur door goudkoorts.
  Tegenwoordig ook verkeersverontreiniging door de files.
  En dan als je wilt gaan betaal je een prijs 3x vliegerij snaar Turkije .. Kom je aan onbeschofteriken douaniers , denken heel wat te zijn als ze een uniform aanhebben.
  Voor mij is suriname exit. Het is voor mij tweede haiti geworden.
  Heb te doen met de oorspronkelijke Surinamers die het land destijds niet zijn gevlucht.


  Maak melding

 14. @Mike
  Wat heeft Suriname te bieden:

  1) Rust (als je dat zoekt)
  2) Natuur (als je er wat voor wil uitgeven/ niets is gratis).
  3) Plezier en Plezierige mensen (als je wilt lachen en plezierig bent).
  4) Lekker eten.
  5) Veiligheid (je kunt in je eigen taal ver komen).Paramaribo is niet zo onveilig als velen roepen.
  6) Cultuur en Culturen (als je er voor openstaat).
  7) Goed klimaat (in zowel droge als regentijd).

  Het voorgaande niet eens voor een zo hoge prijs. Het enige is dat zij die de prijs willen en kunnen betalen door velen slecht behandeld worden en niet de kwaliteit krijgen die zij in Tanzania, Thailand, Zuid Afrika, Mauritius, Sri lanka, Indonesie wel krijgen voor de zelfde of lagere prijzen. Dit terwijl de dienst verleners in veel gevallen aanzienlijk minder verdienen dan die in Suriname.


  Maak melding

 15. Beste JoJo, hebben die dan op Suriname gevlogen? of fantaseer jij dat ook, maar jij niet alleen hoor, ik heb ook gefantaseerd dat ik en mijn vrouw in een vliegtuig zaten, en bediend werden door stewardessen in uniformpjes met een badge van Martinair erop, maar we zullen ook wel fantaseren dat Suriname een president heeft met veel doden op zijn geweten, met een veroordeling voor 11 jaar gevangenisstraf voor de handel in coke, net zo goed dat we fantaseren dat deze president een zoon heeft die in Amerika in de bajes zit voor wapen – en coka handel, wij zijn allemaal fantasten en Sabidirie ziet het allemaal zonder gekleurde (paarse) bril, Denkt hij !!


  Maak melding

 16. Ik zit niet te wachten op een open sky voor een mid Atlantische route, wel zou het leuk zijn als de tickets goedkoper gaan worden voor de Transatlantische route waar SLM en KLM nog steeds de monopoly positie in hebben.

  Zeker als je hoort dat een ticket naar Australie of indonesie goedkoper is en wat drie keer langer dan Su. Dan vraag ik me af hoe dan kan.

  Het wordt tijd dat deze maatschappijen hoge boetes krijgen want onderlinge prijsafspraken maken om een volk uit te buiten is verboden.


  Maak melding

 17. @Paagal
  u vergelijkt appels met peren. Vanuit Europa vliegen er dagelijks 10 talen vliegtuigen direct en indirect naar de landen waar u het over heeft.
  Emirates doet al haar bestemmingen van uit Dubai in principe 2 maal per dag aan.
  Mijn dochter vloog naar Djakarta voor euro 515 met een top maatschappij en had voor de terug weg 3 mogelijkheden om Djakarta Dubai te vliegen in een tijd vak van 24 uur.
  Vliegtuigen met 445 zitplaatsen (B777 300).Zit plaatsen die vol moeten en passagiers die allemaal door de Dubai airport shopping mall moeten.

  Vanuit Nederland heb je dan ook nog de keuze om in Dusseldorf 2 maal per dag die trips te gaan maken ofwel u vergelijkt een massa operatie met een mini operatie.
  Als je alle stoelen op de route Paramaribo Amsterdam per week optelt zijn het er gemiddeld 2.700/week ofwel minder dan 3 dagen Emirates op de Route Amsterdam Dubai een route waar KLM en Garuda ook op vliegen een Route waar Etihad ook nog eens een alternatief is.

  Aanvaard aub dat de route Paramaribo Amsterdam door het volume en het klanten gedrag (ze hebben geen alternatief en ze gaan ongeacht de prijs) duurder is en deze maatschappijen de kans bied geld te verdienen.
  Als ze geen geld kunnen verdienen stoppen ze er van zelf mee en dan kunt u of via Curacao, gaan zwemmen of met een container via Panama.


  Maak melding

 18. Het is niet de moeite meer waard om naar suriname te vliegen.
  Geef je geld liever aan ander maatschappij, kom dan uitgerust terug bv uit Maleisië waar je ook met respect word behandeld.
  Geen bureaucratie, geen berovingen door djoeka’s .vrijheid leven.
  Suriname is exit.
  Alleen maar een land geworden voor dieven,coke-handelaars,lelijke dikke mensen tegenwoordig,veel immigranten uit Haïti ,Brazilië ,Guyana . Goed om je heen kijken er word op je geloerd. Leven in een kooi ivm inbraak,corruptie etc….
  Bye suriname.


  Maak melding

 19. als de s l m de helft van zijn overtollige personeel naar huis stuurt en de vele vele faciliteiten afschaft,,dan kan de prijs ook met 50 % verlaagt worden..

  alle boekingen dan via internet boeken betalen..

  dan zijn alle vluchten wel volgeboekt..

  al die z.g.n. commissarissen , stafleden, niks nutigers allemaal weg jagen gewoon prestatie beloning invoeren,zie dan hoe zij gaan werken..


  Maak melding

 20. En zoals ik zal zei het is diep en diep triest gesteld met die waterkant professoren.

  Jojo beweerd doodleuk dat er al een open sky bestaat, dit terwijl de minister juist aangeeft dat Suriname open staat voor een open sky.

  Daarna gaat die jojo vragen “Onder welk verdrag vloog Martinair en heeft Arke Fly geprobeerd te gaan vliegen.”

  En dit staat gewoon in het artikel hoor mensen nl “Volgens de huidige luchtvaartovereenkomst tussen beide landen kunnen nog twee maatschappijen worden toegelaten. ”

  Jojo de waterkant wannabee de 2 maatschappijen hebben gewoon volgens de huidige luchtvaartovereenkomst gevlogen en dat IS GEEN open Sky, het is gewoon een overeenkomst, zie je het verschil FANTAST.


  Maak melding

 21. Beste Sabidieri
  ik ben groot genoeg om ongelijk onder ogen te zien. Open sky betekende gehele liberalisatie en niet de beperkte zoals ingevoerd tussen 2004 en 2006. Ik ben te kort door de bocht gegaan. er is sprake van een openmarket en geen open Sky.

  http://www.seo.nl/uploads/media/2009-53_Amsterdam-Paramaribo__Open_Skies_of_Open_Market.pdf

  Ingevoegd informatie die alles op een rijtje zet.

  Ik heb open market gelijk geschakeld met open sky omdat het illusionair is dat er 6 maatschappijen kunnen gaan vliegen op het traject Paramaribo Amsterdam
  Ofwel ik heb de realiteit laten prevaleren. Sorry


  Maak melding

 22. @blanke, deels heb je groot gelijk in en als men merk dat er te weinig mensen gebruik van zullen maken zul je toch op een of ander manier weer op hetzelfde bedrag moeten betalen.

  @pero, soms vraag ik mij af wat jou niveau is, omdat je soms alleen maar rommel schrijft.
  -Ga Wijdendbosch vragen waarom hij het contract heeft verlengd en niet eerder aan open sky heeft gedacht.
  -De SLM zal de Surinamers nooit alleen kunnen vervoeren.

  Trouwens Nederland staat op de derde plaats met een sterke economie. Wie heeft wie nodig???


  Maak melding

 23. sabidirie, ik denk dat Jojo gelijk heeft dat er een opensky verbinding is maar geen hond lust dat omdat de toeristen Suriname niet lusten simpel weg om de reden jullie allemaal hebben aangegeven. De vraag is hoe nu verder. De regering naar huis sturen en echt vakinhoudelijke mensen met bagage aanstellen en beleid ontwikkelen hoe wij Suriname dan wel toerisme kunnen bevorderen. Ik zeg dit omdat Suriname iets te bieden heeft. Maar daar moeten beleidsmaker wel luisteren naar markt partijen.


  Maak melding

 24. hallo,weer een lading geconfisqueerd in de industrieweg parbo-zuid. 375 kg..zuivere coke..in een graaf machiene verstopt bij de motor..

  vraag niet van wie het was..

  inmiddels 4 mannen gearresteerd niet bekend wie het zijn..

  máár zullen wel zeker aan iemand gelieërd zijn niet bij een kleine jongen..

  je kent die uitspraak nog van toen…if aai bos,dang aai bos..


  Maak melding

 25. Ik geloof al lang niet meer in dat ‘mid-atlantische’ sprookje. Maar ik richt mijn pijlers dan ook op de rest van de wereld, want Su heeft mij verder weinig te bieden helaas. De vraag-aanbod relatie op AMS-PBM is al decennia op een bepaald punt en is nooit echt veranderd, los van het toevoegen/verwijderen van een handjevol vluchten. Alsof open sky daar iets aan gaat veranderen?

  Goedkopere tickets zijn leuk voor ons als consument, maar de maatschappij in kwestie heeft er geen zak aan, en op PBM in het bijzonder zullen ze alleen maar verlies draaien.

  De relatie AMS-PBM gewoon laten zoals het is met KLM en SLM. Wat PBM vooral nodig heeft zijn betere verbindingen op het eigen continent en Noord-Amerika. Delta, American, TAM, Gol, COPA….die moeten maar eens naar PBM komen!


  Maak melding

 26. Maar goed dat de ticket duur is (hoe duur de suiker is, zijn ze nog steeds niet achter), want anders wordt Suriname overlopen door blanke Belgen en Hollanders en wordt land, huizen en alle andere zaken helemaal onbetaalbaar voor de gewone man,vrouw en kind in Suriname.


  Maak melding

 27. jojo het wachten is nu op hans en toff die je stupiditeit als zoete koek hebben ingeslikt om ook hun excuses aan te bieden, zien jullie nu waarom je naar school had moeten gaan.


  Maak melding

 28. Trouwens jojo het had niet gehoeven hoor, want je zal zo steeds door moeten gaan, elke reactie van jou totnutoe ziet vol onvolkomenheden oftewel klinkklare leugens, ik vind je een fantast.


  Maak melding

 29. @ BRS en @ Steenhard de waarheid.

  Hebben jullie gehoord van eerst lezen en onderzoeken voor dat je reageert op zulke complexe materie?
  Ga eerst het artikel lezen die JoJo heeft geplaatst over open sky op 16 januari om 17.55 uur.

  Want de Surinaamse regering, SLM en de KLM hebben bij de open markt allerlei voorwaarden aan verbonden.

  Lees bijvoorbeeld de stukjes:

  -Toetredingsdrempels.

  -Ruimte in huidige Luchtvaartovereenkomst groter dan de verwachte marktgroei.

  – Het opheffen van restricties op het ongeregeld vervoer en de daaraan verbonden risico’s.

  Minister Falisie Pinas van Transport Communicatie & Toerisme, TCT hoeft niet op Nederland te wachten want hun bepalen wanneer ze het willen open breken.

  Verder heeft de minister nog veel werk te verzetten op politiek niveau.
  Bijvoorbeeld op mijn laatste punt. Want er is nog geen wetgeving hierover in Suriname.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 30. Alsof die wetgeving iets gaat uitmaken. Er moet niet alleen worden gekeken naar economische belangen, maar ook demografische belangen. En hoewel het (non-surneds) toerisme naar Suriname vanuit NL al jaren groeit, heeft het relatief weinig effect op de vraag-aanbod relatie die er tussen NL en Su al jaren bestaat. Ik vermoed ook dat die relatie de komende jaren aardig gaat veranderen aangezien er nu generaties surneds in NL opgroeien zonder duidelijke band met Suriname en die veel meer mogelijkheden zien qua horizonverbreding. Zelfs als er echt open-sky mogelijk wordt, zal het relatief weinig gevolgen hebben voor de vervoersvraag. Over de rest van Europa zal ik al helemaal niet beginnen, waar je in Birmingham en Karlsruhe ‘gezondheid’ als terugkoppeling ontvangt als je Suriname zegt.

  Suriname moet gewoon beter inzetten op verbeterde vliegverbindingen met de Amerika’s. American Airlines vliegt inmiddels naar vrijwel elke hoofdstad in midden -en zuid-Amerika, behalve Georgetown en Paramaribo. AA zou er goed aan doen om PBM te openen, eventueel in combinatie met Georgetown….en er gaat aan de andere kant (in Miami) een wereld aan overstapmogelijkheden open. Zowel voor lokaal als overstappend verkeer ideaal.

  Hetzelfde geldt voor COPA, die al jaren groeit. Een verbinding met Panama zou ook zeer gewenst zijn. COPA heeft een zeer breed netwerk binnen de Amerika’s, dus goede doorvliegmogelijkheden naar o.a. Canada, de VS en Mexico.

  Last but not least; ook SLM kan eens out of the box denken. Waarom alleen een verbinding met Belem? Probeer eens minimaal 2x per week een verbinding met Rio/Sao Paulo!

  NL en SU zullen hun banden altijd behouden, maar het is voor SU van groot belang veel verder te kijken, en de beste manier om daar een begin mee te maken qua vliegverbindingen is de eigen regio!


  Maak melding

 31. Àls je toerisme wil bevorderen, goedkope tickets, laat welke regering dan ook eerst beginnen om de vieze binnenstad op te knappen. ik ben nu bijna 65 jaar. Als 8 jarige heb ik in de Saramaccastraat gewoond.Mijn vader had een hotel boven een apotheek naast vroegere Bata schoenenhandel. ik heb een leuke tijd gehad. Dezelfde straattegels liggen er nu armzalig bij . vroeger was Su schoon. ik zag het als een vakantieland. . Hoe is het mogelijk dat er dure auto”s rijden maar de straten niet gemaakt worden. Suriname is een mooi land, maar er moet nog veel gebeuren.Ik hou van het land, Ik krijg soms tranen in mijn ogen als ik in de stad loop.Maar je mag niks zeggen..Anders moest je in het land gebleven zijn. Maar degene die zijn achtergebleven hebben er niks aan gedaan.. Ik hoop dat ded volgende regering er wat aan gaat doen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.