Bono Velantie nieuw opperhoofd Aucaners

6

PARAMARIBO, 15 jan – Bono Velantie wordt het nieuwe grootopperhoofd of granman van de Aucaners. Dit meldt de Ware Tijd. De installatie met rituelen vindt naar verwachting eind februari plaats. Er wordt een grote massa verwacht, maar politiek wordt buiten de deur gehouden.

In elk geval mogen politieke partijen rond de installatieperiode geen activiteiten ontplooien in het Tapanahony-gebied. Politici zouden wellicht op het idee kunnen komen mee te liften met de grote publieke opkomst. “We gaan de politieke partijen geen toestemming geven voor politieke vergaderingen, omdat we focussen op één zaak”, zegt Johan Djanie, lid van het Kabinet van de Granman. Het besluit komt van het traditioneel gezag.

De ervaring leert dat politieke partijen misbruik maken van culturele momenten. Abop, de politieke partij van Ronnie Brunswijk, zegt het besluit te respecteren. De partij heeft een grote aanhang in het gebied, maar zal de rust helpen bewaren. “Als een partij haar kracht wil tonen, moet ze zelf een vergadering bijeen roepen”, zegt Abop-parlementariër Walter Bonjaski. Bono Velantie volgt granman Matodja Gazon op, die ruim drie jaar geleden overleed.


6 REACTIES

 1. Ik wil Bono van harte feliciteren met zijn benoeming tot Granman alsmede met het verstandig besluit om de politiek buiten de deur te houden.
  ABOA !


  Maak melding

 2. Lang leven toegewenst.

  in ieder lang genoeg om te kunnen veranderen dat dodo opperhoofden 1 miljoen surinaamse dollar meekrijgen in hun graf.

  lang leven toegewenst, veel geluk en gezondheid en succes met het werk.


  Maak melding

 3. Al dit soort gedoe houdt alleen maar de ontwikkeling van Suriname tegen. Groot opperhoofd (graman) als een soort onderhands kabinet in de binnenlanden. Lijkt Afrika wel maar dan in het klein. Als dat gedoe met opperhoofden, bij welk volk dan ook in su moet een halt aan toe worden geroepen.


  Maak melding

 4. Als ze de inauguratie en de festiviteiten daar omheen zelf financieren heb ik er vrede mee. Maar geen overheids- (lees belasting) geld naar dit circus!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.