Suriname in zee met Indira Gandhi Open University

31

PARAMARIBO, 9 jan – Suriname gaat in zee met de Indira Gandhi National Open University in India. Volgens minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling wordt ook in Suriname een open universiteit opgezet.

Het moet een instituut worden voor tweedekansonderwijs op hoog niveau. “Mensen die om één of andere reden hun universitaire studie niet hebben kunnen afronden, kunnen het nu online”, zei Adhin tijdens een persconferentie. Indira Gandhi National Open University is de grootste open universiteit van India. “We kunnen gelijk instappen”, zegt Adhin. Hij brengt binnenkort een bezoek aan India om de formaliteiten af te ronden.

Op de terugweg doet hij Nederland aan voor een ontmoeting met Surinaamse studenten daar. Hun problemen zullen besproken worden en Adhin denkt dat hij enkele oplossingen heeft. Het studiebeurzenbeleid wordt drastisch veranderd. Anders dan nu komt er meer transparantie. “Alle beschikbare beurzen worden online gepubliceerd. Studenten moeten al binnen enkele weken weten of ze in aanmerking komen.”


31 REACTIES

 1. Wat een vreemde reactie van Kolibri. Hij vindt het aanbod lullepraat en zet Surinaamse studenten neer als zijnde zielig. In zijn reactie lees ik verbittering en wraakgevoelens. Velen zullen blij zijn dat er landen zijn die Suriname helpen zich verder te ontwikkelen.


  Maak melding

 2. @Kolibri.

  Ik ben zeer verbaasd over jou bekrompen reactie.

  Heb je eerst op internet gekeken en gelezen over deze organisatie.
  Wat hun doelen en ambities zijn?

  Weet je welke opleidingen ze allemaal aanbieden en of dit Suriname tot een hoger academisch niveau kan brengen?

  Ik vind jou stompzinnig.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 3. Wat ik al eerder schreef. Een deel van de Surinaamse bevolking doe er alles aan om zich te ontwikkelen en een ander deel parasiteert alleen maar. Kolibri is een van die parasieten. Ligt de hele dag onder de Palmbomen met zijn Stout biertje, fluit en sist naar iedere vrouw die langs loopt, geeft af op mensen die succes in hun leven kennen waarbij zijn haat jegens Hindoestanen ongekend groot is. Kortom, deze man is een racist.


  Maak melding

 4. Suriboy, Wat voor onzin vragen stel jij? India was en is in staat raketten naar de maan te sturen, Bill Gates loopt India plat vanwege de ICT kennis in dat land en de Anton de Kom Universiteit staat zeker niet hoger aangeschreven dan Indiase universiteiten. Suriname kan dus heel veel van India leren.


  Maak melding

 5. @Suriboy: ‘dankbaarheid is een bloem die in weinige tuinen bloeit’. India is na de VS, China, Europa, Duitsland de 5e economische macht. India, het land dat door de eeuwen heen uitgebuit en leeggezogen werd door de Grieken, de Perzen, de Mogols, de Turken, de Britten,heeft na de onafhankelijkheid in 1947 haar rug gerecht en zich sterk ontwikkeld. Ja, doet u maar sarcastisch over India maar de kans is heel groot dat de de kledij die u draagt in India is gemaakt. De kans is groot dat de medicijnen die u moet slikken, in India ontwikkeld zijn. De kans is ook heel groot dat de staal van uw auto door Indiërs (Mittal ) gefabriceerd is. Toen men in Suriname nog in boomhutten woonden en op krokodillenjacht ging, reed men in India al op scooters van het merk Tata, wat later in Suriname ook naamsbekendheid zou krijgen. De kans is groot dat de verlichting van Paramaribo en andere dorpen (ik doel op de lantaarnpalen) door Indiase LTS’ers zijn aangelegd omdat de Surinaamse ingenieur daarvan geen kennis heeft.
  Google, Philips, Microsoft, Unilever, Mercedes benz, Landrover, Jaguar, Saldoz enz. enz zijn allen in India gevestigd, om maar niet te spreken over de ontwikkeling die India in de agrarische sector doormaakt.
  Ik verwees naar de geschiedenis van India. Dit heb ik met een reden gedaan. Churchill zei het als volgt ‘ zonder India had Groot-Brittanie nooit de 2e wereldoorlog overleefd’.
  Ondanks de vele uitbuitingen en het leefroven van bodemschatten, heeft India daar NOOIT genoegdoening voor gevraagd. Dat is een mentaliteit waar de Indiër trots op mag zijn.
  En wat doet men in Suriname ? Men klaagt over het koloniaal verleden, over de slavenperiode, is trots op de zelfstandigheid van het land, heeft miljarden guldens aan ontwikkelingshulp uit Nederland ontvangen maar is geen moer vooruit gekomen.

  Dank voor uw aandacht


  Maak melding

 6. Blijkt weer dat de Surinaamse samenleving op racisme en wantrouwen gestoeld is. Dat wantrouwen is nergens voor nodig en alleen mensen met een gebrekkige ontwikkeling wantrouwen elkaar.


  Maak melding

 7. @ Sweet Mofo Dus je noemt India ontwikkeld? India is nog steeds een van de armste landen ter wereld zelfs Suriname is rijk vergeleken met India. 5de van de wereld ja klopt maar dat is makkelijk met 1,3 miljard mensen. Je komt me niet wijsmaken dat India Suriname meer kan aanbieden van bv Singapore. Wat ik probeer te zeggen wat jij zegt klopt maar dat is allemaal puur doordat ze 1.3 miljard mensen hebben, dat ze 1 miljoen afgestudeerden hebben aan de Universiteit jaarlijks is nog steeds een druppel in de oceaan.

  En blijf verwijzen naar de geschiedenis, vergaande glorie brengt geen voiding op tafel. Ik ben niet tegen samenwerking met India, ik denk gewoon dat als Suriname serieus over haar ontwikkeling is dan werkt het samen met een Zuid Korea, Singapore, Canada, Australie. Laatste twee omdat het ook mijnbouwlanden zijn die zich hebben weten te ontwikkelen. India exporteert vooral IT deskundingen, blijkbaar kunnen ze in Eigen land niet aan de slag.


  Maak melding

 8. Wat een dom gelul,doe gewoon zaken met een universiteit uit Holland.Als je studie af is dan lekker in India werken??????.Doe je best en als weg kan uit het land voor je toekomst! lekker doen.En wat voor kwaliteit heeft universiteit uit India te bieden,in India ben je voor 150euro DRS.


  Maak melding

 9. @Suriboy,
  U hebt mijn posting gelezen maar niet begrepen. Het zal wel zo zijn dat India een van de armste landen van de wereld is. Het kan ook wel zo zijn dat Suriname rijker is dan India. Mijn vraag aan u…wie klopt bij wie aan ? Niet India klopt aan bij Suriname maar andersom….toch ?
  De rest van uw betoog slaat als een tang op een varken. Bent u werkelijk zo achtergebleven in uw ontwikkeling ? Dan adviseer ik u dringend gebruik te maken van de mogelijkheid die India in de vorm van de Open Universitair biedt. India exporteert meer dan alleen IT kennis. De wereld heeft dit door behalve de mensen in Suriname. Dom !


  Maak melding

 10. Suriboy, je bent niet verplicht om gebruik te maken van wat India aan Suriname geeft maar er zijn honderdduizenden Surinamers die blij zijn dat ze hulp krijgen. Je hebt dat niet nodig want jij hebt je schaapjes op het droge met je hosselwerk.

  India is het armste land van de wereld maar heeft vorig jaar geïnvesteerd in landbouw, producten en landbouwmachines zodat het rijke’Suriname iets te eten heeft. Daar ben ik India dankbaar voor. Ik heb ook een grote mond maar ben daarnaast ook dankbaar.

  En je zegt dat landen als Canada en Australis expertise op het gebied van de mijnbouw heeft
  Denk je dat de mijnopbrengsten aan het volk van Suriname ten goede komt en vullen zij hun eigen zakken ? Ja, dat denk ik eerder.
  Kijk naar de bosbouw en wat de chienese aan het doen zijn. Wat gebeurt met de opbrengsten ? Die vloeien door naar China en het volk blijft apathisch toekijken.
  Je hebt een vlotte babbel maar die zul je wel nodig hebben voor je hosselwerk.
  je bent een lummel.


  Maak melding

 11. @Kolibri en Suriboy

  Jullie baasje is van plan Modi uit te nodigen.
  NU spuwen jullie gal uit maar straks zullen jullie beiden het zijn die VERPLICHT langs de straten moet staan zwaaien met de surinaamse en Indiaase vlag op bevel van baasje.
  Ps
  Modi is geenhaar beter dan bouta. Beiden zijn gangsters en horen in de gevangenis thuis!!


  Maak melding

 12. We moeten blij zijn dat er een universiteit in het buitenland bereid is om ons te helpen. Universiteiten in in andere genoemde landen hebben betere dingen te doen dan een kleine onbetekende universiteit in een dorpje te helpen. De meeste nederlandse universiteiten kijken liever ook de kat uit de boom als het om de ADEK gaat.

  We hebben niet eens een goede samenwerking met locale universiteiten in Georgetown, University of West Indies in Trinidad of Jamaica kunnen bereiken in tig jaren.

  Over jullie mijnbouw droom wat is de legacy van 100 jaar Suralco in Suriname? We betalen ons blauw aan de stuwmeer en de bauxiet is bijna op en Suralco houdt ons in een wurgreep. En dan Iamgold, deze verdient en maakt over een biljoen per jaar naar Canada en gooit wat kruimels richting Suriname om ze stil te houden.

  Ik had mijn reserveringen over IGU en liever in regionaal verband samen met Guyana en Trinidad een IIT overgebracht hebben met een echte campus. Dit is wat we nu hebben dus werken ermee tot de volgende gelegenheid zich doet.

  Jai Hind (om de koelie haters even op te naaien en als jullie denken dat het in Afrika beter is denk maar Universiteiten in Kenia Ghana en Nigeria hebben heel veel koelie professors)


  Maak melding

 13. Een dom besluit. Zorg er eerst voor dat jouw eigen opleidingsinstituten goed zijn toegerust. Je voorkomt daarmee kapitaalvlucht naar het buitenland. Bovendien ben je niet in staat de kwaliteit van de OU-India te controleren. Wat een bestuurders hebben ze in dat land.


  Maak melding

 14. Ram Singh, het klopt dat veel geleerden uit India leidende positie in het buitenland hebben. Ook in Zuid-Afrika en het Midden Oosten, Europa en de USA hebben Indiërs hoge posities. En de neger kijkt met afgunst toe in plaats van zelf hard te gaan studeren. Nu krijgen ze die mogelijkheid, want inderdaad welk ander land gaat in het achterlijke Suriname investeren, dan is het ook weer niet goed.


  Maak melding

 15. Alle hulp om het kennisniveau in Suriname naar een hoger niveau te tillen is naar mijn mening welkom.
  Er wordt in verschillende postings wel denigrerend gedaan over India, maar op universitair niveau behoort het land tot de wereldtop.
  Sommige posters gaan daar volledig aan voorbij of reageren uit volstrekte onwetendheid.


  Maak melding

 16. @Jimmy, wellicht heeft u het artikel niet goed gelezen. Het gaat hier om online onderwijs op academisch niveau. De student hoeft dus niet vanuit Suriname naar India af te reizen, hoeft niet fysiek aanwezig te zijn maar alles gaat via de digitale weg. Ik kan mij het goed voorstellen dat het voor een land als Suriname als toekomst -muziek klinkt maar niet voor India.
  Vond uw reactie al zo vreemd en voorbarig.
  Nogmaals, niemand in Suriname wordt gedwongen om verplicht gebruik te maken van de aangeboden onderwijsfaciliteiten. India wint hierbij nml niks Suriname heel veel. !


  Maak melding

 17. Bij de naam Ghandi krijg ik een vieze smaak in mij mond. Ik was voeger uit onwetenheid een fan van Ghandi. Maar toen ik me ging verdiepen in zijn periode in Zuid-afrika, bleek al snel dat deze man twee gezichten had.


  Maak melding

 18. @Sweeti Mofo,

  Hoe komt het dat 400 miljoen indiers moeten leven van minder dan 1 dollar per dag met zoveel kennis in eigen huis? Vergeet niet dat alle technologische vindingen worden in Europa en Amerika bedacht en de massa productie gebeurt in o.a. India.


  Maak melding

 19. @Armand,
  De armoede is een feit evenals het een feit is dat India haar problemen zelf oplost ! Nooit heeft India om ontwikkelingshulp gevraagd, dat moet u niet vergeten. India heeft pas de laatste decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt; wat dat betreft heeft het idd een achterstand op Europa en de VS. Maar die achterstand wordt snel ingehaald.

  En over uw 1ste opmerking over Ghandi. Het gaat om Indira Ghandi en niet over Mahatma Ghandi. U doet er goed aan eerst te lezen wat er staat alvorens te reageren.


  Maak melding

 20. SWEET MOFO,waar het mij om gaat SU heeft genoeg kennis om zonder buitenlandse hulp te kunnen studeren.En als dit een wat jij zegt om it projekt gaat,dan zal SU eerst beter internet moeten hebben.En kom mij niet vertellen wat India is.Ik ben elk jaar 2maanden en mijn vrouw 6 maanden per jaar in India,om voor scholing voor kids te zorgen.En wat moet India nou met kennis uit Su,zelfs in India loopt men 10 jaar voor op Su.Nog geen 10 jaar terug waren Surinaamse studenten de beste leerlingen in tu Delft of welk universiteit in Nederland dan ook.Maar als je trots en toekomst als mens wordt onderdrukt! door in een dictatuur te leven,dan kan ik geloven dat je hulp zoek in India.


  Maak melding

 21. Indira Ghandi een man.
  De Ghandi die in Zuid Afrika het opnam voor de kleurlingen en zwarte bevolking was echt een man. Als je een vieze smaak in je mond krijgt, komt omdat de vrouw in jou mond haar plasje heeft gedaan.


  Maak melding

 22. @Sweeti Mofo,

  We moeten de dingens niet mooier gaan praten, dan hoe de werkelijkheid is voor de mensen waar het om gaat. Surinamers van Hindoestaanse afkomst hebben vaak een geromantiseerde beeld van India. Terwijl de realiteit voor die mensen daar heel anders is.


  Maak melding

 23. @Armand, mij werd ook een dikke vette worst voorgehouden dat in het buitenland het geld voor het oprapen lag. Van de USA heeft men ook een geromantiseerd beeld dat alles daar honing en melk is terwijl 60 miljoen mensen dakloos zijn en van de Voedselbank afhankelijk zijn.
  Waar het mij om gaat is dat ondanks de armoede in India (door mij is dit nooit ontkend), dat land bereid is om andere landen te helpen. Daar draait het mij om.


  Maak melding

 24. beste mensen de criools bevolking heb nog niks geleerd zoo te zien klop een biertje en de helft rook marwana en pss fluit naar ander man vrouw want watter tand naar de blanke vrouwen en brasilaans en natuurlijk naar de licht gekleurd hindustaan en javaan vrouwen ooo wat willen jullie ze graag de xriools zijn een zielig ras zeuren over alles ook nu nog over slaaf tijd sinterklaas alles werken hoo maar zit de meesten alleen op zen lui reed en roof ander man eigendom en verkracht nog er bij india heb dit ook is waar de verkrachting klop maar de land india is erg groot en ze hebben wel veel geleerden die de wereld samen met andere geleerden de blank of japan of china de wereld wat voor uit laten komen en ze hebben wel een raket naar de maan gestuurd en japan en china werk samen met india de ene geef zijn kennis en ander ook wat is er mis mee niks wat doet afrika geen moer nu hoor je bhoka haram terorist die iedereen dood maak verkracht omdat ande cristen zijn en afrika blijf altijd in de zelfde probleem weet wel dat zuid afrika word gedraaid door de blanken ja bakra en mensen uit india en ander gebied ik ben geen rasist maar denk na de criools ras dan alleen zeuren stelletje oud maf ketels eerst helpen jullie suriname naar de klote door onavankelijk te nemen meneer aroon wist goed en zaai ook nog haad in de bevolking en vergeet 1 ding niet suriname word gedraaid door de surinaams nederlanders die hebben de land mooi gemaakt met mooi huis en veel meer ook surinamers zelf met alle respek maar wel de hindustaan en javaan chinees en de blanke bakraa ja die ja sukkels wat doet bouta bruinswijk niks voor de land ga bij hun zeuren tjauw


  Maak melding

 25. Suriboy, 1,3 miljard mensen met het IQ van Suriboy legt niet veel zoden aan de dijk, dan kan je beter een half miljoen mensen met een normaal IQ hebben.

  Harris, één (1) Ghanees pleegt een aanslag in Parijs en meteen zijn alle 77 doden gemaakt door de hoogblonde Scandinaviër Anders Behring Breivik vergeten, de miljoenen doden van Hitler, Mussolini, Pol Pot en Stalin, zijn ook niet belangrijk meer, het zwarte ras is nog erger dan iedereen op aarde. De vergevingsgezindheid van Martin Luther King en Mandela spelen ook geen enkele rol meer; in jouw onbevooroordeelde ogen is het zwarte ras het meest misdadige ras dat er op aarde rondloopt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.