woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname’s olie-industrie niet in gevarenzone

Suriname’s olie-industrie niet in gevarenzone

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 jan – De Surinaamse olie-industrie verkeert niet in de gevarenzone ls gevolg van de snelle prijsdalingen. Staatsolie verwacht nog redelijk te kunnen boeren bij verdere daling.

Het kan zelfs nog goed gaan bij een prijs van ongeveer dertig dollar. “We maken ons geen zorgen, omdat er nog veel moet gebeuren, voordat wij verlies zullen beginnen te lijden. Maar de inkomsten zullen sterk terugvallen, waardoor zowel wij als de overheid de buikriem strakker zullen moeten aanhalen”, zegt Agnes Moensi, financieel directeur van Staatsolie, tegenover de Ware Tijd. De inkomsten voor de staat zullen dus afnemen.

Het gaat nu al snel minder. In 2013 was de olieprijs gemiddeld vijf en negentig dollar per vat. De overheid ontving dat jaar ruim tweehonderd en tachtig miljoen dollar aan dividend en belastingen. Voor 2014 worden de inkomsten fors minder ingeschat. “Voor elke tien dollar minder per vat, verdient de overheid veertig miljoen dollar minder”, aldus Moensi.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

31 REACTIES
  1. Waarom daalt de olieprijs zo hard?Waarom blijft de olieprijs maar dalen? DFT zet de belangrijkste oorzaken op een rij.

    De olieprijs daalt momenteel hard. Sinds afgelopen zomer is de prijs van een vat met liefst 60% gedaald richting 50 dollar.

    Ondanks dat de euro de afgelopen maanden fors is verzwakt ten opzichte van de dollar, dalen ook de prijzen aan de pomp hard.

    Waarom daalt de olieprijs zo razendsnel ? Daarvoor zijn ruwweg vijf redenen:

    1 De eerste en verrweg belangrijkste reden is dat de VS, als grootste energieslurper ter wereld, enkele jaren terug het roer heeft omgegooid en schalieolie en schaliegas is gaan exploiteren. Dat is olie en gas die in onderaardse steen- en zandlagen zit en dus wat moeilijker te winnen. Met nieuwe technieken is dit proces echter zo geslaagd dat de VS zelfvoorzienend zijn geworden, ze hoeven nauwelijks olie meer te importeren. Hierdoor is een belangrijke ’slurper’ van de wereldmarkt verdwenen.

    2 De tweede reden is dat de internationale economie is afgeremd, het herstel van de wereldeconomie vertraagt. Met name de Chinese economie koelt af en daardoor daalt de vraag naar olie. Bovendien zetten de Chinezen zwaar in op de veel goedkopere steenkool, waarvan ze zelf voldoende hebben. In veel ontwikkelingslanden gaat het ook minder, waardoor mensen minder geld hebben om brandstof te kopen. Ook de Europese economie wil maar niet op gang komen en groeit slechts in een heel laag tempo.

    Ontwikkeling prijs per vat Brent olie

    3 In het verleden waren de 13 landen van de OPEC oppermachtig, maar dat is niet meer zo. Indonesië verliet het kartel al en de overgebleven twaalf hebben dure investeringsprogramma’s op touw gezet die nu met dalende prijzen in gevaar komen. Immers, in het verleden draaiden ze gewoon de kraan wat dicht, bij minder productie en toenemende vraag kon je wachten op een prijsstijging. Nu kijken de landen naar elkaar voor het dichtdraaien van de kraan, niemand wil de eerste zijn. Immers het sterk verhoogde levenspeil moet wel gefinancierd worden. Zo heeft Iran eigenlijk een olieprijs van $136 per vat nodig om alle dure plannetjes te financieren. Maar juist hierdoor gebeurt er niets, geen wonder dat de OPEC-leden het deze week niet eens werden over een productiebeperking. Maar hierdoor hebben ze wel de controle over de prijzen uit handen gegeven.

    4 Nieuwe regimes als dat van Libië en zeker de terroristen van IS hebben bakken met geld nodig en verkopen losse partijen op de zwarte markt tegen prijzen die het algemene niveau ook drukken. Er zijn zelfs theoriën dat de OPEC-leden bewust de olieprijzen laag houden zodat IS geen gorte sommen geld binnenkrijgt voor de partijen olie die de terroristen in handen krijgen. Immers de meeste landen in het Midden-Oosten, en zeker Saoedi-Arabië niet, zitten niet te wachten op uitbreiding van deze moordende bendes. Het vervelende is echter dat ze hierdoor zelf ook minder geld binnenkrijgen, waardoor de bevolking kan gaan morren, precies wat IS in de kaart speelt.

    Ontwikkeling benzineprijs bron: United Consumers

    5 Olie is allang niet meer zaligmakend. Deels gedreven door milieuregels, maar ook door technische ontwikkelingen, groeit het gebruik van alternatieve en duurzame energiebronnen. Die zetten een druk op de vraag naar olie.

    Bron: Telegraaf, 6 januari 2015


    Maak melding
  2. Olie industrie nog niet maar de regering gaat ongeveer $ 200.000.000 op jaar basis aan inkomsten mislopen.
    Dat is ongeveer 10% van de beoogde inkomsten. Ofwel de regering zou begroting 2015 nr 3 reeds gereed moeten hebben en voor ongeveer SRD 700.000.000 bezuinigingen moeten door voeren.

    Dat probleem hebben ze waarschijnlijk op gelost door EBS niet meer te subsidieren waar door alle Surinamers de rekening gaan krijgen van te optimistisch plannen presenteren en allerlei niet duurzame wetten te maken en zonder nadenken er door te drukken.

    let wel met deze ontwikkeling staat de economische groei en de Bouterse Ameerali periode zeer waarschijnlijk op min als men in echte dollars rekent.

    Weet u nog waarom men de regering Venetiaan bij de laatste verkiezingen gestraft heeft. Die regering is gestraft om dat men te weinig ketelmuziek maakte en goed op de winkel paste.


    Maak melding
  3. Als de overheid straks 200 niljoen USD minder aan inkomsten krijgt hoe gaat zij de nyangs kunnen maken? En als er geen nyang kan worden gemaakt komt er ook geen project meer van de kant van de overheid. Wat zal de kampioen-nyangmaker nu doen? We bennen benieuwd!


    Maak melding
  4. in de suri.woordenboek komt het woord ,,bezuinigingen,, zuinig omgaan,,met middelen, niet nergens voor..

    in sme heerst nog altijd ..de mentaliteit van het moet kunnen,biegi-ting,sa joo mang doe mie..mie habbie-ing,mie é miking..

    groot dik doenerij, persoonsverheerlijking ,

    zie maar naar de leiding van het gezag..

    al verdrinken ze in de macht uit oefening,ze zullen nooit toe / op geven,blijven zitten tot de dood hun schijdt..

    de hele wereld huilt van de verliezen van hun land,gaan ten onder van allerlei schulden stagnatie ontwikkeling achteruitgang,,maar in sme is er niks aan de hand..


    Maak melding
  5. “Het kan zelfs nog goed gaan bij een prijs van ongeveer dertig dollar. “We maken ons geen zorgen, omdat er nog veel moet gebeuren, voordat wij verlies zullen beginnen te lijden.

    Wat een ongelofelijk kul verhaal. Straks hoeft Suriname zich geen zorgen te maken als de prijs zakt naar $ 5, per vat.

    Nie


    Maak melding
  6. Net diplomatiek verhaal om gevreesde Bouta te omzeilen,
    Staatsolie verliest enorm aan inkomsten ! Daardoor krijgt
    de staat ook minder uitgekeerd, de begroting van de staat
    wordt ondeugdelijk. Maar wij hebben pech want die bestond
    formeel toch al niet ! Wij handelen al enige tijd GEEN
    begrotingen af volgens de wet en de regelgeving, Sranan
    werkt uit de losse pols !

    Tel daarbij op de massale ONZIN-onproductieve-Bouta-
    uitgaven ! En toch begrijpen de NDPers niet waarom de SRD wankelt ! Koersschommelingen komen volgens Desi
    gewoon uit de lucht vallen !

    Ik denk dat een DEVALUATIE en een Staatsfaillissement
    uit de lucht komen vallen !

    Slapende srafus wake up en verbreek de dictatoriale ketens !


    Maak melding
  7. 08 jan. 2015

    Bekeken vanuit de korte termijn visie heeft mw. Moensi gelijk.

    Staatsolie krijgt straks de verwerking van aardolie tot een eindproduct zelf in handen en creëert zo een meerwaarde van het product voor de economie van Suriname.

    Maar de productie tot eindproduct dient geschraagd te worden door aangetoonde en te exploiteren aardolie voorraden. Hierin zal Staatsolie harder en slimmer haar best moeten doen om tot verruiming van de reserves zorg te dragen.

    Een 2D kaart is voor de geologische situatie van Suriname vaak misleidend. Gebruik van 3D ( kost een grotere investering) zal Staatsolie meer informatie en perspectief bieden voor grotere aardolie (misschien gas) vondsten.

    Maar Staatsolie durft zeker deze uitdaging aan te gaan. Want er zit veel meer aardolie in de bodem van Suriname, dan nu bewezen is. Pas dan heeft deze aardolie economische interesse en krijgt het waarde.

    Kunnen op dit forum nu ook 3D minpunten gegeven worden??
    Srika wil nu van 2D naar 3D !!!
    Srika


    Maak melding
  8. Volgens Agnes Moensi: We maken ons geen zorgen, omdat er nog veel moet gebeuren, voordat wij verlies zullen beginnen te lijden
    Maar de inkomsten zullen sterk terugvallen,

    Deze Merrie heeft een ververs grote beurt nodig van 8.500 km!!!!


    Maak melding
  9. Beste posters,

    Ik reageer al een aantal keren op bovengenoemd artikel, maar mijn postings wordt door de moderator niet geplaatst.
    Blijkbaar ben ik te kritisch of een gevaar.


    Maak melding
  10. Prijs is van 100 naar 50 dollar gedaald dus dat is 5X10 dollar, enke 10 dollar is 40 miljoen USD minder voor lanti, dus in total 200 miljoen USD minder. Resultaat: nog meer luchtkastelen van de NDP en weinig tot geen vooruitgang.

    Ik ben daarentegen wel erg trots op Staatsolie dat ze vanaf 30 dollar per vat winst maken. Zelfs de Saudi’s halen dit niet (40$), en Bouta’s mattie in Venezuela heft 90$ nodig. Staatsolie is misschien wel het enigste overheidsbedrijf dat efficient werkt in Suriname. Men kan het dus wel!


    Maak melding
  11. 08 jan. 2015

    Beste Rudinho,

    Dit overkomt Srika wel vaker en welkom tot de groep !

    Ook het geven van minpunten, zonder inhoudelijk op de posting van de ander in te gaan, is een normale gewoonte op dit forum.

    Maar ja!, het forum heet toch Waterkant?
    Srika


    Maak melding
  12. Ook dit wilden de vijanden bekladden en als blamage neerzetten voor de huidige regering.

    Mensen, ik LINGLONG garandeert u dat olie en goud met regelmaat TIJDELIJK in prijs zullen dalen. Dit is anticipatie op de ontwikkeling in de wereld.

    Feit is en feit blijft: Olie zal weer binnen afzienbare tijd in de prijs omhoogschieten. Het fluctueert eenmaal en dat is niet door Bouterse!. Zij die verstand hebben van de huidige ontwikkeling en enige dosis kennis uit studie hebben, zullen het met mij eens zijn. Olie en goud heeft velen slechts door te beleggen grote rijkdommen gebracht. Helaas, velen weten in Suriname geen eens wat beleggen inhoudt.

    Zij die slim zijn zullen hoop ik, ook in olie gaan beleggen nu de waarde van olie op dit moment omlaag is gegaan.

    Een ieder die hier iets anders wil beweren wil ik graag persoonlijk afleveren bij een psychiater.

    Dus we hebben goede investeringen gedaan waarvoor ook geldt, alles heeft z’n tijd nodig!


    Maak melding
  13. Serieus : Sranan krijgt een zware, doch tijdelijke Devaluatie
    van de SRD !

    Ook de MEGA-begrotingstekorten van Bouta zijn tijdelijk !

    Met de MEGA-tekorten en de MEGA-leningen gaan wij
    beleggen in Goud en Olie !

    Ook de beleggingen in 18000 huizen, de beleggingen in het Spooktreinproject en in de Spookambassade te Parijs zullen
    op zijn tijd geld opbrenegen. Alles heeft zijn tijd !

    Dit is de kern van NDP-economische visie ! (Naast uiteraard MEGA-corruptie, MEGA-staatsschuld en MINIstaatsreserves)

    PS : DINO heeft een lijst met namen van zijn Mededaders
    ingebracht in zijn strafproces, om nog wat strafvermindering
    te verkrijgen ! Deze namen zijn voorlopig nog Geheim !


    Maak melding
  14. De productiekosten in Suriname liggen veel lager dan bijvoorbeeld in Amerika, Frankrijk,Nederland en Duitsland.Zolang de meeropbrengsten boven de vaste kosten liggen is er winst. Het is belangrijk dat Staatsolie zich strategisch opstelt en dit moment niet streeft naar grote winsten.


    Maak melding
  15. Staatsolie streeft wel Op Bevel naar verstrekken
    MEGA-leningen ! Terwijl het geld dringend nodig is
    voor EIGEN investeringen !

    In een dictatuur/bananenrepubiek kun van alles verwachten !

    PS : Zo ook het feit dat de mededaders in Sranan van
    megacrimineel-preszoonDino nog steeds niet zijn opgepakt !


    Maak melding
  16. Een verhoging van de prijzen van ruwe olie hoeft niet perse te betekenen dat de economie van Suriname zal stabiliseren.
    Zie Venezuela een van de grootste olie producenten ter wereld, met een heel arme bevolking waar de eerste levensbehoeften schaars zijn.
    Als leider dien je te werken voor volgende generatie. Niet de lijder die we nu hebben die slechts werkt voor de volgende verkiezing.


    Maak melding
  17. @RobG
    Het gaat niet over de gezondheid van staatsolie. Indien de olieprijzen zo laag zouden blijven hebben zij pas over een jaar of 4 een probleem omdat bij deze prijzen de behoefte om dure olie (op zee) te zoeken afneemt en het aanboren en productie gereedmaken van dure putten op zich zal laten wachten.
    Staatsolie kan nog 12 jaar vooruit en dan is alles op. Er is wel optimistisch gerekend dat men meer uit de bestaande putten kan krijgen maar dat betekend dure technieken en hoger kosten.

    Wat voor Suriname (wie er ook regeert) belangrijk wordt is dat er bij deze lage prijzen op jaar basis $ 200.000.000 dividend weg valt voor de begroting en dat kan men zonder drastische maatregelen niet maar zo compenseren.
    Ook als de prijs terug veert naar $ 70/ barrel zal de schade voor de begroting $ 120.000.000 op jaar basis zijn.
    Daarnaast kent schijnbaar niemand het effect wat de enorme leningen van $ 700.000.000 die nu boven water gekomen zijn (raffinaderij uitbreiding, de powerplant, voorinvesteringen ethanol en gouddeals) voor effect op de cashflow en winstgevendheid zullen hebben.

    Het is voorlopig geen roze geur en maneschijn nu de goudprijs ook nog eens rond om de $ 1.200 blijft hangen en de resultaten op goud ook sterk terug beginnen te lopen.

    De enige dollars die ten aanzien van de Surgold mijn naar Suriname zullen komen zijn de dollars die Suriname zelf inbrengt dus je rijk rekenen met die investering is ook onzin. De andere dollars (exploratie) en materieel zij of reeds uitgegeven of worden middels materieel leveringen uit het buitenland ingevoerd. Net doen of er in Suriname bijna $ 1 miljard uitgegeven gaat worden is volksverlakkerij.

    Voor mij is een ding duidelijk de regering laat zich steeds overvallen door de gebeurtenissen en proberen met mooie verhalen er de moet in te houden.


    Maak melding
  18. Kruwa jou naam spreekt boekdelen. Je hebt gelijk: met een klein beetje verstand hoeven we amper iets van jou zijde te verwachten. Doe de groeten voor mij aan je evenbeeld Ray “Charles” van het BLINDENINSTITUUT.

    Henk Molenaar, het is prachtig om een HOOLIGAN als jou hier op de site met z’n afbrekende staaltjes waar te nemen. Henkie volg je het drama in Parijs van Parijs. Geef je familie geen schande en laat het niet zo ver komen. Hou Ray voor ons in de gaten. Vertel hem hoe lekker die bara’s en roti’s van Roop Ram smaakten die Santhoki je onlangs gaf.

    We leven binnen een democratie. Als die andere politieke partijen jullie niet willen, denk ik dat de VHP – de Verschrikkelijke Hersenloze Piraten iets voor jullie en HOOLIGAN-makkertjes is. Daar wordt er constant met modder gegooid. Jullie kunnen als DEUGNIETEN heerlijk modderbaden.

    Laten de mensen niet teleurgesteld raken in jullie. Henkie en Ray wij laten jullie niet in de steek.

    Jongens wees niet bang. De Surinaamse olie-industrie is erg stabiel. Wat dacht je van het goud in onze bodem Ray, als je echt een steentje wil bijdragen?

    DEUGNIETEN, vergeten jullie niet om RESPECT te hebben voor jullie medemens. Ongeacht of je nou in Suriname of Nederland woont of elders. Jullie hebben een GOEDE en STERKE President in ONS GELIEFDE. Laten wij het ook merken BELHAMELS, dat jullie terdege en niet “onterecht” TROTS zijn op jullie koosnaam, BELHAMELS.

    BUT REMEMBER ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHERS!


    Maak melding
  19. Kruwa jou naam spreekt boekdelen. Je hebt gelijk: met een klein beetje verstand hoeven we amper iets van jou zijde te verwachten. Doe de groeten voor mij aan je evenbeeld Ray “Charles” van het BLINDENINSTITUUT.

    Henk Molenaar, het is prachtig om een HOOLIGAN als jou hier op de site met z’n afbrekende staaltjes waar te nemen. Henkie volg je het drama in Parijs van Parijs? Geef je familie trouwens geen schande en laat het nooit zo ver komen. Hou Ray voor ons in de gaten. Vertel hem hoe lekker die bara’s en roti’s van Roop Ram smaakten die Santhoki je onlangs gaf.

    We leven binnen een democratie. Als die andere politieke partijen jullie niet willen, denk ik dat de VHP – de Verschrikkelijke Hersenloze Piraten iets voor jullie en HOOLIGAN-makkertjes is. Daar wordt er constant met modder gegooid. Jullie kunnen als DEUGNIETEN heerlijk modderbaden.

    Laten de mensen niet teleurgesteld raken in jullie. Henkie en Ray wij laten jullie nimmer in de steek.

    Jongens wees niet bang. De Surinaamse olie-industrie is erg stabiel. Wat dacht je van het goud in onze bodem Ray, als je echt een steentje zou willen bijdragen aan de opbouw van ons land? Dagelijks op het internet is ook zo eentonig.

    DEUGNIETEN, vergeten jullie niet om RESPECT te hebben voor jullie medemens. Ongeacht of je nou in Suriname of Nederland woont of elders. Jullie hebben een GOEDE en STERKE President in ONS GELIEFDE land Suriname. Laten wij het ook merken BELHAMELS, dat jullie terdege en niet “onterecht” TROTS zijn op jullie President en ook koosnaam: BELHAMELS.

    Ongeacht jullie “beperkingen” HOOLIGANS zijn we doorgaans trots met jullie “bijdrage” hier op de site.

    REMEMBER ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


    Maak melding
  20. OK dan zou ik al het geld wat er nog is(staads olie)lekker vasthouden voor als het wel onder de 30 dollar zakt.En niet van die domme plannen om dat geld in goudmijn te investeren,want als het fout gaat verlies je alles.


    Maak melding
  21. Nu wel in de gevaren zone want de regering heeft besloten voorschotten voor belastingen en dividend te onttrekken aan de algemene reserve’s.

    Deze regering is nu formeel begonnen met plunderen en voor de volgende regering alleen maar schulden achter te laten.


    Maak melding
  22. met een tweede termijn van deze boef-moordenaar- lieger bedrieger,is sme letterlijk ten dode opgeschreven..

    armoede zal zeker dominant zijn de movinas zullen werkelijk pinaren..


    Maak melding
  23. JoJo
    Nu wel in de gevaren zone want de regering heeft besloten voorschotten voor belastingen en dividend te onttrekken aan de algemene reserve’s.

    Deze regering is nu formeel begonnen met plunderen en voor de volgende regering alleen maar schulden achter te laten.
    =================================================
    Hoe zal het bedrijf volgens jou rekening houden met de te betalen dividend en belasting?

    Ik hoop dat je meer kaas hebt gegeten van bouwkunde dan van BA anders sta ik niet graag in de schoenen van jouw opdrachtgevers.


    Maak melding
  24. Abiasa ik heb toevallig twee titels en is in AE en BA.

    Beste Abiasa. Staatsolie gebruikt olie die ongeveer $ 10 / barrel lager gewaardeerd wordt dan de olie in de VS of Europa. Staatolie zou het meer en deel van de investeringen uit eigen middelen doen en de rest met obligatie rekeningen waarvan de eerste al in 2015 afgelost zouden worden.
    Nu is Staatsolie volgehangen met Schulden ($ 700.000.000 in plaats van de geplande $ 350.000.000.
    De winst over 2014 neemt door de dalende olie prijzen en door de sterk toenemende financieringslasten ongetwijfeld af.
    Het is een heel slecht signaal voor de markt en financiers dat de aandeelhouder een greep in de kas doet voordat er door de directie een jaarrekening gepresenteerd is en die gecontroleerd en door de AVA goed gekeurd is.

    De banken hebben rechten die boven die van de aandeelhouder gaan. Nu zien de banken een regering die voor haar beurt spreekt en handelt. Ik ben nergens meer verbaasd over. Baas pakt dit geld al vast zodat de kas op 5 mei echt helemaal leeg zal zijn


    Maak melding
  25. JoJo
    Abiasa ik heb toevallig twee titels en is in AE en BA.

    Beste Abiasa. Staatsolie gebruikt olie die ongeveer $ 10 / barrel lager gewaardeerd wordt dan de olie in de VS of Europa. Staatolie zou het meer en deel van de investeringen uit eigen middelen doen en de rest met obligatie rekeningen waarvan de eerste al in 2015 afgelost zouden worden.
    …………………….
    ====================================================

    Tsja iemand met 2 “Titels” die spreekt over het “meer en deel” en over “obligatie rekeningen” doet mij wel heel raar opkijken. Typisch F(st)rontkader; daarom kwam het land geen ene meter vooruit onder ’t oranje groene front. Gekochte of gekopieerde papiertjes misschien?

    De rest van je verhaal is onsamenhangend en staat in de juiste verhouding met je opening. 😀


    Maak melding
  26. @Abiasa
    Staats olie zou $ 650.000.000 uit eigen middelen (cashflow) doen en $ 350.000.000 middels een obligatie lening (foutje dat ik obligatie rekening schreef) financieren.

    Beste Abiasa ga eens in op de feiten. Geef aan wat er fout is. In plaats van te reageren op een tekst vorm of een type/schrijf fout.

    De president geeft gaat geld uit de reserves (liquiditeit) van Staatsolie aanwenden dat door de onderneming nog niet als winst of belasting geoormerkt kan zijn.
    Bij een goed beleid zal men eerst af moeten wachten of er uberhaupt onder de gegeven omstandigheden wel winst genomen kan worden en of er een basis is voor belastingheffing. In een reguliere wereld zouden de heren Boerenveen en Elias ontslag moeten nemen omdat de aandeelhouder over hun hoofden heen ingrijpt in de onderneming en de bankrekening als diens eigen beschouwd.

    Deze regering gaat geld uit geven dat er formeel nog niet is. leg at eens uit aan eventuele schuld eisers van Staatsolie die er op vertrouwen dat Staatsolie de baas is over haar eigen bankrekening.Wat als de honderden miljoenen die op de bankrekeningen staan bedoeld waren om Saipem haar een na laatste termijn te betalen en deze hierdoor haar Surinaamse onder aannemers niet meer gaat / kan betalen.

    Heeft u wel in de gaten welk signaal deze olie domme president met deze publieke greep in de kassa van Staatsolie uit gezonden heeft naar de hele wereld.


    Maak melding
  27. @RobG

    De productiekosten in Suriname liggen veel lager dan bijvoorbeeld in Amerika, Frankrijk,Nederland en Duitsland.Zolang de meeropbrengsten boven de vaste kosten liggen is er winst. Het is belangrijk dat Staatsolie zich strategisch opstelt en dit moment niet streeft naar grote winsten
    ==========================
    Je hebt niet goed opgelet tijdens de les.
    De kostprijs kan in twee delen gesplitst worden. De vaste en de variabele kosten. Stel je hebt een machine die maiskoekje maakt. De variabele kosten zijn zijn dan de blom en het gas. Daarnaast moet je nog de huur van het pand betalen en de afschrijving op de machine in een vervangingsspaarpotje doen. Dat zijn je vaste kosten. Vast omdat je dit geld elke maand moet ophoesten, ook al verkoop je niets.
    Wel door de vele leningen en investeringen zit Staats met hele hoge vaste kosten. en volgens eigen opgave zijn de variabele kosten voor een vat ongeveer 40 US$. Dus als de prijs tot 40 US$ zakt dan houden ze al niet meer genoeg over om de schulden af te lossen en bijbehorende rente te betalen. Als Staats iets meer dan 40 US$ verdient dan gaat het extra direct op aan de aflossingen en rente op de leningen.

    De vraag is dan ook wat zijn de vaste kosten zijn die staat elke maand moet ophoesten en wat de maximale productie omvang is. Dan weten we bij welke prijs-productie aantallen Staats in gevaar komt.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES