Crowdfunding voor nieuwe docu over Javaanse Immigratie

9

Het is op 9 augustus in 2015 precies 125 jaar geleden dat de eerste Javaanse contractarbeiders uit Java (Indonesië) in Suriname aankwamen. Wat is er met de nazaten van deze Javaanse immigranten gebeurd? Wat doen ze? In welke maatschappelijke positie zijn ze terechtgekomen? Welke culturele erfenissen zijn er nog overgebleven? De Haagse documentairemaker Jeffrey Salimin gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen en verwerkt die in een documentaire.

In de film worden thema’s belicht die herkenbaar zijn voor de doelgroep. De film is een middel om de Surinaams Javaanse cultuur bij een bredere doelgroep onder de aandacht te brengen. Beoogd wordt om de documentaire in première te laten gaan in een bioscoop of filmhuis. Dit platform is geschikt om een groot en breed publiek te trekken. Aan (Javaanse) organisaties en personen wordt een financiële bijdrage gevraagd voor dit initiatief.

Het startschot voor de crowdfunding vindt plaats tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Werkgroep 125 Jaar Javaanse Immigratie. Dit vindt plaats op zondag 11 januari in het Haags Historisch Museum. Daar wordt de teaser voor de documentaire gelanceerd. Het financiële gedeelte wordt gecoördineerd door StichJi (Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie). Deze stichting treedt op als voorzitter van de Werkgroep 125 Jaar Javaanse Immigratie, die uit meerdere organisaties en personen bestaat.

Storten kan via IBAN: NL 10 INGB 000 86 48 942 tnv StichJi (alleen onder vermelding van DOCU125).


9 REACTIES

 1. @blaka djoeka

  ——-
  ================================================

  Als lid van een groep die langer dan 125 jaar in Suriname is, bezit jij geen druppel RESPECT voor je ander. Als jou denken je gelukkig maakt, houdt het voor jezelf, maar etaleer het niet hier.

  En La Sombra Del Arbol

  PS: Ik wens de organisatoren veel succes met de crowdfunding!


  Maak melding

 2. Hojot,
  bedankt voor jouw reactie. Ik ben maar een beetje Javaans en ben dus blij dat de Javanen geintegreerd zijn in Suriname en draag dus niet alleen de Javaanse, maar ook alle andere bevolkingsgroepen van Suriname een warm hart toe. De Javanen mogen dus rekenen op een bijdrage van mij. Triest te moeten vaststellen dat er figuren zijn die alles een negatief tintje geven.


  Maak melding

 3. Blaka Djoeka,

  Volgens mij heb jij het artikel in de Waterkant niet goed begrepen.
  De Javanen zijn misschien wat minder lang in Suriname, dan jouw voorouders, maar ze hebben wel degelijk een grote bijdrage geleverd aan het Suriname van nu.
  Sterker nog: ik heb grote waardering voor de Javanen.
  Geen betere bouwploeg, dan een Javaanse bouwploeg, geen betere mensen in de verfijnde beroepen, dan Javanen.
  Wat jij met je posting doet, is aanzetten tot racisme, maar zonder de Javanen en Hindoestanen waren jullie niet, wat jullie nu zijn.
  Er zijn gelukkig ook nog mensen in dit land, die wel bereid zijn voor hun geld te werken en dat kun je lang niet van iedereen zeggen.
  Niet voor niets wordt Suriname een bedelrepubliek genoemd.


  Maak melding

 4. Ik zelf ben opgegroeit tussen javanen en ik moet zeggen dat de hele wereld een voorbeeld zouden moeten nemen aan dit bevolkingsgroep. Heb je ze ooit gehoord in een negatieve daglicht. Ja somo , maar dat is een uitzondering. Als je je tussen criminelen en corrupte mensen gegeeft dan leer je niets anders dan stelen frauderen en chanteren.


  Maak melding

 5. Van harte gefelicteerd mijn Javaanse broeders,
  Een groep die zich uitstekend heeft aangepast in Suriname en in alle sectoren zichtbaar is, en die ook Suriname heeft verrijkt culinair.
  Deze mensen uit zuid-oost Azie hebben het mechanisme om zich te ontwikkelen ondanks de vele barrierers die zij hebben ondervonden.
  Nogmaals van harte gefeliciteerd en ga zo door.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.