Chinezen weigeren zwarte piet valutacrisis

22

PARAMARIBO, 8 jan – Chinese handelaren worden onterecht beticht van het veroorzaken van tekorten aan vreemd geld op de valutamarkt. Dit zegt Stephen Tsang, voorzitter van stichting Belangenbehartiging Chinese Gemeenschap, SBCG. Volgens berichten kopen de handelaren grote hoeveelheden dollars op.

Het geld wordt doorgesluisd naar het buitenland. Onterecht, vindt de stichting. “Het verwijt moet onderbouwd worden met cijfers. Het is helemaal niet zo dat grote valutabedragen worden opgekocht door Chinese winkeliers en handelaren”, zegt Tsang tegenover de Ware Tijd. Onder meer de verenging van cambiohouders houdt de Chinese zakenlui verantwoordelijk. Die zouden dollars rechtstreeks opkopen bij burgers.

Het opkopen geschiedt tegen een hogere aankoopkoers. Dit leidt tot groot klantenverlies bij de cambio’s of wisselkantoren. Volgens Tsang gaat het om bedragen van hooguit honderd dollar die klanten omzetten bij handelaren. “Als het om zulke kleine bedragen gaat, kiest men er ook voor om gemakshalve gewoon rechtsreeks zaken te doen met handelszaken in plaats van de moeite te nemen eerst de cambio te bezoeken.”


22 REACTIES

 1. Natuurlijk ligt de oorzaak van de valutacrisis niet bij de Chinezen.
  Bijna iedereen weet dat.
  Er wordt alleen een zondebok gezocht.
  De oorzaak van de valutacrisis ligt veel dieper en heeft ook te maken met het rondsluizen van geld binnen de overheidswereld.
  Iedere maand moeten 53.000 rijksambtenaren – en dan reken ik iedereen mee – worden uitbetaald.
  Per maand is dat ontzettend veel geld voor economisch non- productieve arbeid.
  De helft minder ambtenaren en dat kan in een klein land als Suriname heel goed en je creeert veel geld, dat wel kan worden ingezet voor economische activiteit, waarvoor ook buitenlandse valuta worden betaald.
  Economische gezien, is het monster van een heel veel te grote overheid, een enorme sta in de weg voor economische vooruitgang.


  Maak melding

 2. De chinezen kunnen ontkennen,maar iedereen weet dat elke winkekier in valuta handelt.Bovendien wordt door hen valuta opgepot.Zij hebben niets aan SRD als zij terugggaan naar china,want ze zijn hier alleen om geld te verdienen en te sparen.


  Maak melding

 3. Natuurlijk worden de dollars elders buiten de cambio’s opgekocht tegen een hogere koers. De handelaren proberen zoveel mogelijk dollars op te kopen omdat de dollar in waarde stijgt en daardoor duurder wordt om te kopen. Deze lieden willen zo snel mogelijk tegen een gunstige prijs de dollar opkopen om de dollars straks behoorlijk duur zal worden.


  Maak melding

 4. Onder meer de verenging van cambiohouders houdt de Chinese zakenlui verantwoordelijk. Die zouden dollars rechtstreeks opkopen bij burgers.

  De Chinese zakenlui kopen kleine valuta bedragen bij de burgers, hetgeen verwaarloosbaar is.
  Ga eens kijken bij Malhoe aan de Rust en Vrede straat hoeveel er dagelijks word gewisseld. Het gaat om enkele tientallen duizend euro’s en dollars omdat het bekend is dat je daar 3 tot 5 SRD cent meer krijgt dan bij de gambio’s.

  En terecht dat ieder daar naartoe gaat want net zoals ik denken wij aan onze eigen zak. 400 euro levert al gauw een voordeel op van circa 20 SRD wat goed is voor een portie BB met rijst aan de Waterkant.


  Maak melding

 5. Degenen die daadwerkelijk verantwoordelijk is, is de Meka Combinatie, waar rovers,dieven,fraudeurs, corruptelingen en ander zwaar crimineel paarse tuig de dienst uitmaken. Ma kut, wat wil men nog meer, oliedomme paarse stommelingen stemden bewust op onberechte moordenaars,bij verstek veroordeelde drugsbonzen wiens zonen in het gevang zitten. Geen wonder dat vele misdadigers paars ogen, want redeneren deze oliedomme stommelingen paars, baas nanga Lon na oenoe lijdsman, enne misdaad heft ze geloond.


  Maak melding

 6. =Deze situaties krijg je in landen waar er GEEN goed beleid is en de regeringsleiders alleen maar aan hun zelfs denken en hun zakken blijven vullen met geld van de belastingbetaler.


  Maak melding

 7. Surinamers weten de schuld altijd bij anderen te leggen…Nederland/Amerika/China. Maar dit land is gewoon leeggeroofd door de politieke rattenkolonie.


  Maak melding

 8. Er bestaat in Suriname, voor zover ik weet, geen enkele wet die mij kan verplichten om mijn bezit te verkopen en alle producten in mijn bezit mag ik verkopen aan wie ik wil, waarom mag ik mijn Euro’s en USD’s niet verkopen aan iemand die mij meer wil betalen dan een cambiohouder?


  Maak melding

 9. Neen ,de schuld ligt niet bij de chinezen!!
  Het zijn niet zij die de staatskas leegroven.
  De schuld ligt bij de ndp bende . Hoe anders kan je dan verklaren dat Brunsie met dollars rondstrooid?!
  O,ja de advocaten van dinootje ,zij ontvangen toch geen Surinaamse dollars maar AMERIKAANSE DOLLARS, zoveel vreemd geld wordt verkwist om een crimineel vrij te krijgen!!!


  Maak melding

 10. Als het alleen de Chinezen zijn die dit doen dan betekent het dus dat Surinamers erg dom zijn. De Chinezen spelen in op het feit dat de SRD gedevalueerd zal worden dit jaar ten aanzichte van de USD. De koers van 3.30 kan niet behouden worden zolang de USD blijft stijgen. De SRD zal moeten worden bijsteld en hierop spelen Chinezen in, gelijk hebben ze. Als Surinamers maar een beetje van dat handelsdrijf van de Chinezen hadden dan was het een totaal ander land.


  Maak melding

 11. Hmmm, hoe zit het met de (witwas)casino’s.
  De Turken doen niet onder.

  En de Brazilianen
  En de Haïtianen etc. etc.

  Alle buitenlanders (die het werk doen ipv de suri’s) sluizen geld weg naar het land van afkomst.
  De Chinezen zitten aan de top.


  Maak melding

 12. Het is helemaal niet zo dat grote valutabedragen worden opgekocht door Chinese winkeliers en handelaren”, zegt Tsang

  Welke varken zegt dat zijn hok stinkt??? Vergeet niet dat die Tsang is ook een spleetoog is!!! Soort komt voor soort op niet waar???


  Maak melding

 13. De enigste volk die geld wegsluis naar Suriname zijn Surinamers in Nederland…

  De rest van de buitenlanders in Suriname hebben geen binding met het land Suriname en zullen dus hun harde valuta naar hun eigen moederland wegsluizen…


  Maak melding

 14. 08 jan. 2015

  Beste mensen,

  Dat Chinezen US$ opkopen is niet vreemd. Dat doen ze ook massaal in enkele landen in Afrika, waar zij actief bezig zijn de regeringen van die landen te ondersteunen. Voorts is bekend dat zij ook grote lappen grond in die landen opkopen. In Nederland zijn het geen dollars of euro’s, maar de massale opkoop van baby voeding.En vergeet niet, dat hierachter een hele organisatie schuilgaat.

  Het opkopen van US$ door Chinezen is volgens Srika een strategische handeling om zo de economie in die landen waar zij actief zijn te beïnvloeden en zelfs uiteindelijk te controleren. Wie de economie controleert, controleert ook de politiek.

  Is dat uiteindelijk het doel dat de Chinezen subtiel voor ogen hebben met Suriname? In de Congo hebben de Chinezen al bewezen de economie en uiteindelijk de politiek te kunnen controleren.

  En wat zetten zij in Tjow-Min voor de veeletende Surinamers?
  En krijgt Srika ook wat Tjow minpunten ?
  Srika


  Maak melding

 15. Het komt er van ,dat de Regering geen controle uitoefent bij de valutacrisis. Kijk de Chinese broeders die komen uit een gemeenschap waar meer den een miljard mensen wonen.Dus ze weten heel goed hoe zij de aankoop van dollars moeten pakken.Vooral als de chinezen de dollars naar het buitenland doorsluizen.


  Maak melding

 16. Omoe snesie weet beter dan jullie dat die papieren met srd erop gedrukt niets waard is. Zelfs een staatsbedrijf als de SLM weet dat ook. Dus omoe snesie weet verdien 35 srd dan even snel voor 10 US dollar wisselen want daar kun je iets mee doen en beter slapen.


  Maak melding

 17. De Chinees is in Su. om geld te maken….punt uit ! Die Chinees is geen goedheiligman komen spelen…….geld en nogmaals geld….daar tikt de klok op !! geld !! .!! wie speelt voor idioot…NIEMAND….Het land veroveren….wat voor leiders hebben wij ?


  Maak melding

 18. Of de winkelier de US$ duur bij de cambio koopt of goedkoper bij een klant maakt niet uit. Hij moet die US$ wel kopen om de importeur te betalen. Zolang er geen betalingsverkeer is waarbij de winkelier en importeur op een efficiënt wijze hun importen kunnen betalen zal dit systeem zo in stand blijven En ja de meeste winkeliers zijn chinezen maar ook winkeliers uit andere etnische groepen doen ditzelfde.

  Het probleem of beter de inefficiëntie van het financiële verkeer wordt pas zichtbaar als de overheid aan de rem trekt omdat zij te weinig valuta heeft. Onder Veni kregen de Cambio voldoende valuta. Maar nu onder DDB krijgen ze te weinig valuta EN wordt de koers kunstmatig te laag gehouden. Het gevolg is dat de cambio’s niet alleen geen geld krijgen van de overheid maar ook niet meer van het publiek.
  Dit is een signaal dat de officiële koers al lang niet meer de marktkoers weer geeft. Een logisch gevolg van het valuta tekort. Immers wat schaars is wordt duurder. Een economische wet die altijd en overal geldt. Zelfs DDB kan dit niet naar zijn hand zetten, ook al blijft hij dit waanidee na 30 jaar en meerdere afstraffingen aanhangen.
  Nee het volk gaat weer leiden onder een zwartemarkt wisselkoers en de enigste die profiteren zijn de wakaman en hosselaars rond DDB die voor een officiele koers de US$ krijgen en aan de chinezen verkopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.