‘Onrustige wisselkoers oud Surinaams zeer’

20

PARAMARIBO, 7 jan – “Het probleem wat wij vandaag de dag in de economie zien, is een structureel probleem dat door deze regering ook onvoldoende is aangepakt.” Dit zegt parlementariër Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/Palu). Ook vorige regeringen hebben te kampen gehad met onrustige wisselkoersen.

Suriname is door de tijden heen te weinig in staat gebleken zijn economie onder controle te houden. “Op de eerste plaats gaat het om de financiële huishouding van de Surinaamse overheid en op de tweede plaats de structuur van onze economie, waarbij wij erg veel afhankelijk zijn van de mijnbouwsector”, zegt Ramnandanlal tegenover Dagblad Suriname. De uitgaven van de overheid worden onnauwkeurig begroot.

“Van alles wat we aan uitgaven begroten, realiseren we slechts zestig procent. Aan de inkomstenzijde zien wij de afgelopen twaalf tot dertien jaren juist een overrealisatie. We kunnen onze inkomsten en uitgaven niet nauwkeurig voorspellen, waardoor steevast elke regering in een cashflowprobleem terecht komt”, aldus Ramnandanlal. Hij vindt het ruim tijd dat ook de komende regering werkt aan een structurele oplossing.


20 REACTIES

 1. Zei Ramnandanlal ook niet dat er genoeg geld was voor de goud deals en dat er dan ook nog geld verdiend werd als de goudprijs onder de $ 800/troy ounce zou zakken.

  Het lijkt mij niet verstandig als Ramnandanlal iets over de economie of geld zegt.

  Hij geeft gelukkig wel toe dat de regering onder besteed heeft en dat de schulden nog mee vallen omdat men heel geplande en beloofde zaken gelukkig niet uit gevoerd heeft. De regering heeft de schulden in de hand weten te houden door op de handen te gaan zitten en niets te doen.
  Vervellend dat er zoveel ambtenaren nodig waren om al die projecten niet te realiseren.
  Echter het zou hellemaal erg zijn als al ze wel wat gedaan hadden en alle projecten tegen hoge investeringen mislukt zouden zijn.


  Maak melding

 2. je moet je echt afvragen,,welke blaka-mang regering waar in de wereld heeft ooit ontwikkeling welvaart gebracht voor de mensheid in in dat land..

  onder leiding van welke pres. die puur zwart is/was vooral in het caraïbisch gebied is tot ontwikkeling gekomen,ik spreek niet over de afrikaanse landen,want daar is het elkander opeten..

  neem nou ons land,,hoeveel zwarten hebben werkelijk ondanks heel goed geschoolden een goed leven in het land,waarop je kunt zegen,dat het goed gaat met die mensen..

  wat hebben ze werkelijk opgebouwd voor zich zelf..

  als ze niet in loondienst zijn,pinaren ze no kaa..

  dit heeft niks met racisme te doen,maar puur de harde werkelijkheid..

  velen leven nog steeds in die slaven krotten van hun voor ouders..

  kijk om je heen,santo boma puur zwart van de bevolking..heeft brunsie zelf geconstateerd..

  de lijders van al die partijen,zijn dagelijks blut grote bla bla bla ,maar totaal inhoud loos..


  Maak melding

 3. je kunt lullen wat je wil,,maar gelukkig zijn de tijden verandert,,

  geen avond-klok,

  geen verbod samen scholen van meer dan twee personen,

  geen verplichte wissel koers, één op 1000 srd ,

  je hoeft niet bang te zijn om bij vreemden te slapen,na zeven uur s’avonds.

  je hoeft niet bang te zijn voor je buurman/vrouw om je menig te zeggen..

  al verlaat je de zinkende schip,je wordt niet meer van je bed gelicht om in fort zeelandia in een kamer op ..de vlucht dood geschoten .. te worden..

  bovendien is de zoon nu letterlijk de pineut..en wat doet pa lief,,niks..

  máár wat er niet is,,kan nog komen…

  hoewel…


  Maak melding

 4. er worden teveel linkse hobby’s uitgevoerd die alleen maar geld kosten. en dat gaat ten koste van de activiteiten die geld opbrengen. Het netto rendement van de houd deal moet nog positief blijken. Door deze deal te financieren moet er dus ook veel rente betaald worden wat het netto rendement sterk doet afnemen.
  Suriname is geen partij voor de multinationals die met hele goed constructies en begrotingen hoofdzakelijk in hun eigen zak weten te rekenen.
  Wie gaat die gegevens van de multinationals controleren, of met andere woorden hoe betrouwbaar zal die controle zijn.
  Suriname is gewoon een corrupt land en dus daar zal de corruptie tijdens de controle hoogtij vieren. Geeft de controleur een miljoen US en die zal 50 miljoen door de vingers zien…


  Maak melding

 5. sme is werkelijk een achter achter achter gestelde land die mijlen ver achter loopt.. zie you-tube news.

  ze leven nog in het jaar 2014 op 23-11- want alleen dan nog kan je het journaal horen.,,

  terwijl europa lang en breed in 2015 en wel op 7-1-2015 lang en breed leeft..


  Maak melding

 6. Alles word duurder. Ik was 6 maanden terug in Suriname toen wisselde je 1 euro voor 4,45 nu is het 1 voor 4,10 dus kun je minder met je euro en dat is dus een daling van circa 8% dat spullen duurder worden voor de vakantiegangers.

  Dus ook voor de sranang bedrijven is dit nadelig en dus ook voor de sranag mangs in het algemeen,


  Maak melding

 7. 08 jan.2015

  De begrotingen van Suriname zijn/waren altijd gebaseerd geweest op de buitenlandse steun en tegenwoordig op de opbrengsten van aardolie.

  De opbrengsten van aardolie lopen nu sterk terug. Niemand had dit verwacht en Srika denkt dat een positieve herstel hiervan richting het oude niveau pas over twee jaren zal plaatsvinden.

  Staatsolie heeft nog te weinig extra oliereserves in Suriname aangetoond om de komende jaren de financiële leningen van de olieraffinaderij enz. af te betalen. Dus het aanboren van een aardolie rijke bron, of gasbron, wordt nu nijpender.

  Srika geloofd wel dat Suriname rijk is aan aardolie en/of gas, maar de kans om het binnen de komende vijf jaren te vinden schat Srika maar op 18 procent.

  Staatsolie werkt (te) veel met twee dimensionale metingen, i.p.v. drie dimensionale. Want Suriname bezit zowel voor de kust (in zee) als in de jonge kustvlakte geen uitgestrekte formaties waarin aardolie of gas (moet) zitten.Deze formaties liggen in ”brokken”’met daar tussenin de ”traps” waar de aardolie moet zitten.Het zal nog zoeken en boren blijven !!

  Staatsolie heeft verstandig gedaan om het ethanolproject te Wageningen in te ruilen voor het kunnen meedoen aan de goudproductie. Deze levert op termijn per saldo meer op dan het ethanolproject.De raffinaderij zorgt al straks voor voldoende brandstof en kan ethanol voorlopig geparkeerd worden.

  Echter blijft volgens Srika het grootste probleem van Suriname, dat het nog niet echt instaat is diversificatie met sterke economische groei te bewerkstelligen. De economie drijft nog steeds op een grote productiekurk: de aardolie.

  De nu zittende regering in Suriname heeft wel een aanzet gegeven door de goudindustrie, naast de aardolieproductie, te stimuleren. Landbouw, bosbouw en zeker ook visserij hebben jammer genoeg die stimulans minder gehad. Ook het onderwijs gericht op de bemensing van de productie blijft achter !!

  Een sterke munt is afhankelijk van een sterke en stabiele economie, die ook echt gediversifieerd moet zijn. Dan hoeft Suriname minder tot geen hoofdpijnen te hebben met het spook, genaamd de wisselkoers.
  Srika


  Maak melding

 8. Niemand zou in een vliegtuig stappen, dat bestuurd wordt door een halfgare gek, die niet is opgeleid tot piloot, maar we kiezen wel een clowneske sportinstructeur, die pornoblaadjes in Europa verkocht heeft in zijn jonge jaren, tot president van het land en wanneer alles fout gaat (neks no fout = niets is niet fout) en het land naar de verdoemenis gaat, zijn we verbaasd.


  Maak melding

 9. ““Het probleem wat wij vandaag de dag in de economie zien, is een structureel probleem dat door deze regering ook onvoldoende is aangepakt.” Dit zegt parlementariër Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/Palu).”

  Wederom valse voorlichting door Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/Palu).
  U weet wel de partij die aan de moorden heeft meegedaan.

  De militaire dictatuur heeft ons monetaire schade toegebracht,
  met als gevolg voornoemd structureel probleem!!!

  Zo is het en niet anders!


  Maak melding

 10. Henk Ramnandanlsl vergeet natuurlijk erbij te vermelden dat alleen regeringen met een Bouterse aan de macht problemen hebben met het beheersen van de economie van het land. Dat blijkt nu weer het geval te zijn en er zal wederom een Front NPS/VHP regering nodig zijn om het land uit deze economische malaise te halen.
  De deviezenreserve moeizaam opgebouwd door de vorige regering wordt besteed aan populistische projecten. Leningen worden aangegaan zonder zich druk te maken hoe deze zullen worden afgelost.
  Soms hoop je dat de NDP de komende verkiezing wint slechts alleen zodat zij hun eigen Augias stal opruimt. Maar zelfs dat kunnen ze niet.


  Maak melding

 11. De onrustige wisselkoersen hebben niet alleen te maken met de sterke US dollar en de relatief zwakke Euro, maar ook met het bijdrukken van nieuw geld in ons eigen land.
  De geldpers staat aan, omdat in Suriname teveel geld wegvloeit naar projecten, die economisch geen geld opleveren.
  Dat is hetzelfde als dweilen met de kraan open.
  Deze regering voert geen monetair en economisch beleid en is voor een groot deel zelf schuldig aan nu de schommelende koers van de SRD.


  Maak melding

 12. ”Hij vindt het ruim tijd dat ook de komende regering werkt aan een structurele oplossing.”

  Juist de komende regering NIET de huidige dus….. heel goed geformuleerd.


  Maak melding

 13. Ik zou mij zeker rijk wisselen in Suriname. En als de Surinaamse overheid niet wilt dat ik mij rijk wissel moeten zij maatregelen treffen om de koersen te stabiliseren.


  Maak melding

 14. @ Pokai tongo
  je hebt dus overduidelijk geen gebruik gemaakt van de onofficiele koers van de euro.
  Srika
  waarom beoordeelt men jou met negatieve punten. ik heb jou positief beoordeelt.


  Maak melding

 15. 08 jan. 2015

  Beste John,
  Een aantal hier op het forum, plus zij die dit forum beheren, begrijpen al-te-vaak niet wat een simpele doch objectieve en inhoudelijk verrijkende post inhoudt.

  Ze zien dit dan als een gevaar voor hun eigen belevingswereld en handelen conform hun denken.Srika vindt dit jammer, maar het is niet anders. Dus zo ook de minpunten !!!
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.