Miljoenensubsidie energie sloopt overheid

17

PARAMARIBO, 7 jan – De honderden miljoenen die de staat jaarlijks aan subsidie uitgeeft voor de energiebranche, kunnen beter worden besteed. Dit stelt Willy Duiker, algemeen directeur van energiebedrijf EBS. De staat betaalt zich blauw aan de torenhoge energierekening.

Het verklaart belachelijk lage tarieven voor huishoudens en bedrijven van omgerekend nog geen tien euro. De zevenhonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer honderd en vijfentwintig miljoen euro) aan subsidie gaat wel ten koste van andere zorgsectoren. “Als de overheid slechts over de helft van dat geld kan beschikken om te investeren in onderwijs of gezondheidszorg zou het enorm verschil maken”, zegt Duiker tegenover de Ware Tijd.

De tarieven zijn veel te laag, wat al jaren door deskundigen wordt aangegeven. Het zou minstens vier maal meer moeten zijn. Opeenvolgende regeringen hebben nagelaten aanpassing door te voeren. Het zou ‘politiek gevoelig’ liggen. Intussen heeft EBS buitenlandse leningen kunnen aantrekken. Voorwaarde is wel dat er orde op zaken komt. “Het gaat om een stukje depolitisering en president Desiré Bouterse staat er volledig achter”, aldus Duiker.

17 REACTIES

 1. Er is een vrijwel gratis oplossing maar die willen Hok, Jozefzoon, Brunswijk, Bouterse en co. niet. Het Volk zou zich maar zo te goed kunnen ontwikkelen.


  Maak melding

 2. Is het gevolg van jarenlang politie bedrijf op de tarieven.
  Als er 15 jaar lang gewoon 2 tot 4 5 verhoging had geweest. bestand vandaag de discussie niet.

  @ jojo wat is de gratis oplossing?


  Maak melding

 3. Dit is niet alleen subsidie.In dit bedrag zijn de nyangs inbegrepen en wat te zeggen van de vele polietieke nietsnutten die met geweld bij de EBS zijn geplaatst? Hoeveel weknemers zijn boven de formatie aangenomen om vliegen te vangen bij de EBS? Hoe efficiënt werkt ons energiebedrijf? Iedereen weet dat de leiding niet deugt,maar heel veel verdiend.Salarissen aan deze nietsnutten is weggegooid geld.Van deze regering kunnen we zeker niet verwachten dat zij de corruptie zal aanpakken.


  Maak melding

 4. Hoeveel huishoudens zijn er in Suriname? 200.000?
  Dit betekent dat als de stroomrekening gemiddeld met 700.000/200.000 =3.5 SRD verhoogd wordt de subsidie van de overheid niet meer nodig is. Als ik in Suriname zou wonen zou ik een gat in de lucht springen en zonder problemen dit extra bedrag betalen. Als ik dit vergelijk met de 300 euro per maand die ik in Nederland betaal, is de EBS rekening in Suriname een lachertje. Soms moet je de mooie dingen in het leven zoals de lage water- en energierekening koesteren.


  Maak melding

 5. zeven honderd miljoen subsidie voor een bedrijf die maandelijks zelf miljoenen ontvangt aan inkomsten ..,met een personeels bestand van 1500 honderd zielen en 500 honderd staf leden
  200 commissarissen allemaal met auto van de zaak alle binnen buitenvrouwen een auto liefst een 4 wiel drive..

  hoe kun je in godsnaam dan quit draaien..

  wat mij betreft,,welk regering dan ook na 25 mei komt,,alle parastatale bedrijven direct privatiseren.. weg met die uitbuiters..


  Maak melding

 6. EBS moet geen politiek spelen, maar duidelijk vermelden dat het ook zo was tijdens de NF Regering, maar dat ze geen enkel maatregelen getroffen hadden alleen om de verkiezing te winnen en aan de macht door te blijven. De verkiezing nadert en er moet geen enkel verhoging plaats vinden, waardoor de Coalitie Regering stemmen kan verliezen.
  Na de verkiezing kunt U dat evalueren en in fase de verhoging invoeren. Dus jaarlijks een kleine verhoging indien dat nodig is.
  De Regering moet de mensen geen vijand maken, maar vriendschap blijven behouden en meer vrienden maken door hun niet zwaar te belasten met allerlei schulden/extra uitgaven.


  Maak melding

 7. @John
  Je maakt een rekenfoutje. Het gaat over 700 miljoen SRD.

  700.000.000 SRD / 200.000 huishoudens = 3.500 SRD / huishouden. = circa 900 EURO 75 EURO / maand

  Als ik dit omreken kom ik op een veel hoger bedrag. Een bedrag dat ik ook weer niet waarschijnlijk acht gezien het feit dat men in SU helemaal niet zo veel stroom gebruikt per hh.


  Maak melding

 8. @Blanke
  Een aantal Design Build Finance Maintain Operate biomassa eletriciteitsopwekkingseenheden die op basis van een door de goud industrie gegarandeerde Power Purchase Aggreement energie gaan leveren aan AIMGold en Surgold.

  Dit naar een blauw druk van een West Afrikaanse goudmijn. Gewoon een copie, geen enginering of nieuw ontwerp gewoon concessie overeenkomst maken meer niet. Het enige wat nog moest gebeuren is de houtkwaliteit testen en de branders afstemmen.

  Door dat hout afval waarde krijgt kan de houtsector en de palmolie in eigenbeheer op potten gezet worden en een soort vliegwiel ontstaan voor de lokale ontwikkeling.

  Helaas geen interesse door deze slimmeriken. Een minister begon direct te dromen over een nieuw houthaven.


  Maak melding

 9. @John
  u rekent als een Surinamer altijd positief. het is geen 700.000./200.000 maar 700.000.000/200.0000 of wel SRD 3.500/gezin als u de som goed maak. Dan staat u snel weer op de grond.

  Het is echter wel het beste dat men gaat betalen wat het kost want dan kan men investeren in bezuinigende maatregelen zoals aan en uit knopjes bij Ocer en het Brunswijk stadion waar het licht altijd aan stond/staat.
  Ik zou zeggen voor kleine en arme gebruikers de eerst X Kilowattuur voor een gereduceerd tarief en daarna als men de airco 24/7 wil laten draaien of de TW 24/7 aanlaat staan zal men de echte prijs moeten betalen. De vervuiler betaald als hij niet op zijn apparaten let en alles aanlaat staan zonder noodzaak.

  Een andere maatregel is natuurlijk dat men alles wel achter betrouwbare meters moet aansluiten en ook Brunswijk en Ocer moet dwingen zijn rekeningen te betalen.


  Maak melding

 10. Neus ook bedankt voor de correctie. Reden Ik zou als Surinaamse overheid nooit 700 miljoen SRD aan subsidie geven.
  Dat is in mijn ogen een astronomisch bedrag.


  Maak melding

 11. “Corruptie was er altijd. Pahlad heeft ook nog de DNA-zaal waar hij alles met bewijsmateriaal kan aankaarten. Ik wil zien als de president niet zou optreden als het bewijsmateriaal werd geleverd”, merkt Abdoel verder op.

  Wat een lul verhaal hangt deze Abdoel op.
  Hoe vaak hebben Doe en de oppositie geen bewijzen aangeleverd.
  Hoe vaak heeft de oppositie niet aangekaart de corruptiewet op de agenda te zetten.
  Hoe vaak hebben vooral de VHP niet aangegeven wie en waar en hoe vaak en hoeveel corruptie hebben gepleegd?

  En DDB staat er huilend bij en is niet in staat dit een halt toe te roepen.
  Zelfs zijn rechterhand en boezemvriend is zo corrupt als het kan en met zijn instemming want hij heeft hem weggehaald en een goed betaalde job gegeven terwijl hij dus niets doet voor dit geld.


  Maak melding

 12. De ex-directeur heeft in de media al aangegeven dat dit bedrag van 700 miljoen niet klopt en ook niet kan kloppen. En als ik eerlijk ben. Wanneer de subsidie zo groot was dan zou dit op de jaarlijkse begroting van de DNA zichtbaar zijn. Immers daar staan alle bedragen en zelfs als de 700 miljoen samen met andere bedragen onder een andere noemer op de begroting staat had het moeten opvallen dat er aan sommige zaken wel erg veel geld wordt uitgegeven.

  Het bedrag van 700 Miljoen is absurd veel en zo absurd dat wie met dit bedrag op de propen is gekomen slechts heeft aangetoond dat hij niet weet waarover hij praat. Maar ja dat zijn we wel gewend van de NDP.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.