Ambassadeur: dubbele nationaliteit kan niet

49

PARAMARIBO, 6 jan – Nederlandse voetballers mogen niet twee nationaliteiten hebben. Dit stelt ambassadeur Ernst Noorman van het Koninkrijk der Nederlanden(FOTO). De Nederlandse wetgeving biedt eenvoudigweg de ruimte niet.

Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst moeten er rekening mee houden. Als zij ervoor kiezen de Surinaamse nationaliteit te aanvaarden, betekent het verlies van de Nederlandse. De Nederlandse wetgeving kent enkele ‘dwingende’ redenen voor het toestaan van een dubbele nationaliteit. “Maar het af en toe spelen van een wedstrijd voor het Surinaamse team kan niet gezien worden als een dwingende reden”, zegt Noorman tegenover de Ware Tijd.

De Surinaamse Voetbalbond, SVB, blijft erbij dat het wel kan. “De ambassadeur moet de toelichting van artikel vijftien van de Rijkswet goed lezen. Het gaat erom dat de voetballers van rechtswege, dus door de president benoemd worden in een functie en daar is de nationaliteit aan gekoppeld. We hebben ons goed laten informeren”, zegt SVB-voorzitter John Krishnadath. De bond heeft een wetsvoorstel voorbereid, die het toekennen van de dubbele nationaliteit regelt.


49 REACTIES

 1. en hoe zit het dan met de turken en marokanen die hebben wel en dubbele nationaliteit en niemand ook Holland kan het niet van ze afnemen. rare jongens die Nederalnders..


  Maak melding

 2. Noorman is weer bezig ons bang te maken.
  Waarom kunnen Turken en Marokkanen 2 nationaliteiten hebben?
  Waarom ontzegr deze allesweter ons het recht daartoe?
  Deze man weet ook dat honderde Surinamers ook de Nedelandse nationaliteit hebben.Zegt hij dit alles op eigen houtje of heeft hij kontakt gehad met Koenders?


  Maak melding

 3. Hans Prade heeft ook al zoiets gezegd wat Noorman zei. Dit moet goed uitgezocht worden voordat men doorgaat. Krishnadath kan wel zeggen dat hij goed zijn huiswerk heeft gedaan maar hij moet dat ook aantonen.

  Prem Girjasing je hebt wel een punt wat betreft de Turken en de Marokkanen waarom kan dat wel? Want die hebben al bij geboorte een dubbele nationaliteit.

  Het probleem met Surinaamse journalisten is dat ze hun huiswerk niet goed doen. Ze vragen NOOIT door, ze komen niet met eigen documentatie. Alles klakkeloos overschrijven. Ik wordt er echt moe van.


  Maak melding

 4. Sranan zelf is BANG voor verlenen van dubbele nationaliteit
  aan Srananman in het buitenland ! Nu probeert men via een
  omweg voor voetballers een surrogaatregeling te maken.

  Turken en Marokkanen krijgen bij geboorte de nationaliteit
  van hun land.

  Bij de onafhankelijkheid in 1975 heeft Sranan met veel
  gejuich een officieel voorstel namens ALLE Surinamers
  in Nederland tot invoering van de dubbele nationaliteit VERWORPEN ! De Nederlandse regering had toen geen bezwaar tegen dit plan.

  Srananregeringen hebben vaak vreemde argumenten en
  nemen soms vreemde besluiten.

  Zie bijvoorbeeld het feit dat men in Sranan GEEN
  buitenlandse strafvonnissen erkent. Elk beschaafd land
  neemt WEL de UITVOERING van strafvonnissen van een
  ander beschaafd land over. Wordt bij verdrag geregeld,
  maar Sranan regelt dit niet en wenst dit tot nog toe niet.

  De enige reden hiervoor is dat enkele politici zelf een
  vonnis op hun naam hebben staan.
  Gevolg is dat oa de drugsmaffia een veel te grote invloed
  heeft binnen de regering en de Sranan samenleving !

  PS De Sranan regering heeft alle kaarten gezet op het minimaliseren van de rechten van Surinamers in het buitenland, door invoering van de PSA-regeling ! Sranan wil af van de
  landen-overeenkomst met Nederland, de Toescheidings-overeenkomst.
  Deze regeling biedt in potentie de Srananman veel meer
  rechten.
  Echter de Sranan regering saboteert de uitvoering daarvan,
  en komt met een uitgeklede PSA–regeling !


  Maak melding

 5. Maxima heeft een dubbele nationaliteit,
  Het Nederland koningshuis heeft ook dubbele of meer nationaliteiten, oa de engelse, Canada, prinses margriet, familie van spaanse koningshuis, ea in europa;
  Marokkanen hebben ook dubbele nationaliteiten, Ned en Marokkaanse en zijn ook uitgekomen voor Oranje;
  Turken in Nederland geboren hebben de Nederlandse en Turkse nationaliteit,
  Geboren Amerikanen in Nederland hebben ook de Amerikaanse nationaliteit en kunnen ook de Nederlandse hebben als ze dat willen,
  Er zijn vele landen in EU, die een dubbele nationaliteit hebben.

  Er zijn Surinamers die zowel de Nederlandse als de Surinaamse nationaliteit hebben gehad/hebben. Ook gewone Surinamers, die mogelijkheid was er of die nog is weet ik niet.

  Nederlandse voetballers mogen niet twee nationaliteiten hebben.
  Dit stelt ambassadeur Ernst Noorman van het Koninkrijk der Nederlanden(FOTO). De Nederlandse wetgeving biedt eenvoudigweg de ruimte niet. Hoe kon het dan dat (bepaalde) Surinamers en later Surinamers die in de jaren 80 en 90 in Nederland kwamen wel over beide konden beschikken? Ik heb ze wel gezien/doc hiervan gezien en ken ook die mensen.


  Maak melding

 6. tsja, ik had ook zo half en half gerekend op een dubbele nationaliteit, had ik direct aangevraagd.

  turken en marokkanen kiezen niet, die hebben het gewoon.

  stel dat de surinaamse overheid zo was als de turkse en marokkanse overheid, dan hadden wij die dubbele nationaliteit wel gehad. maar ja, in suriname schijten zij op surineds en ze hebben ze constant nodig.

  zelf kan ik er wel om lachen. misschien moeten wij dan anders met elkaar omgaan. tenslotte komen wij uit dezelfde oso. lo, wosoedendo, stam. maar ik kan erom lachen, ha ha ha, koti a spang djie oenoe! ha ha.


  Maak melding

 7. Kan ik als niet profvoetballer wel in aanmerking komen voor dubbel nationaliteit zoals vele autochtone Nederlanders die wel een dubbele nationaliteit ook bepaalde politici in Nederland


  Maak melding

 8. De Initiatiefnemers hadden beter voorbereidend werk moeten hebben gedaan, dan zouden ze het standpunt van de Nederlandse overheid weten. Maar hier wreekt zich wederom het slechte niveau van de parlementarisers. Wat een onzin om slechts voor voetballers dubbele nationaliteit te bevorderen. Bij naleving van de Toescheidingsovereenkomst is een dubbele nationaliteit niet eens nodig. Laten ze zich maar daarin verdiepen. Stelletje grappenmakers van de bovenste plank.


  Maak melding

 9. Turken en Marokkanen vallen niet te vergelijken met de situatie van Surinamers. Wat deze groepen betreft is hun nationaliteit middels hun grondwet geregeld. Ze kunnen geen afstand doen van hun nationaliteit, omdat het ook gevolgen zou hebben voor hun erfrecht. Ze kunnen daar simpelweg geen afstand van doen. Voor Surinamers is niets geregeld. Ga zelf onderzoeken en verlaat je niet op die psuedo-wetenschappers op het Kabinet van de President. Ongeschoolde etters!!!!!!!!


  Maak melding

 10. Wat een heisa allemaal.
  Je hebt je nationaliteit, Surinaamse, opgegeven toen je opteerde c.q. de Nederlandse nationaliteit in de schoot kreeg.
  De Surinaamse regering verkracht nog steeds de toescheidingsovereenkomst en nu word het afgedaan met een
  PSA document alsof dit in de buurt komt van de toescheidingsovereenkomst
  Omdat de PSA niet voorziet in de dubbele nationaliteit die word nagestreefd voor voetballers word er nu een uitzondering gemaakt voor voetballers let wel niet de sporters an sich.
  Suriname is en blijft een land van tweesporig beleid en visie zoals een slang een gespleten tong steeds naar voren duwt.


  Maak melding

 11. Surineds met een dubbele Natio, hebben het slim aangepakt!

  Effe terug voor het verstrijken van de vervaldatum, een dikke tjoekoe betalen aan Lena van de burgerlijke stand, en whalla; een nieuw (verlengd) suri paspoort.
  Met je verlengd suri-paspoort kun je landerijen kopen, werken, betalen in srd voor je hotel en of vakantieoso.
  Dit heeft geen invloed op het rooie boekje.

  Totdat ze de twee databases gaan vergelijken.
  Maar………dat gaat bauwta niet doen, want dan komen de namen van de zogenaamd naar Holland verkaste suri’s naar boven, terwijl ze 10 voet diep, ergens in het bos liggen.
  Bovendien moet het aantal spookkiezers angstvallig verborgen blijven.

  Het land van afkomst bepaald in hoeverre iemand zijn Nationaliteit behoud.
  Uitzondering Marokko en Griekenland, juridisch dichtgetimmerd.
  Voor verdere info zie: dubbele- nationaliteit Rijksoverheid.

  Allen:
  Alsnog een goed, gezond 2015 toegewenst, vruchtbare discussies, goede journalistiek en spannende politiek!


  Maak melding

 12. Turken Marokkanen hebben wel twee nationaliteiten (omdat dat in de Turkse / Marokkaanse grondwet staat – niet omdat het in de Nederlandse zo is geregeld), maar kunnen NIET [!] voor hun eigen land uitkomen met sport…

  En daar gaat het om; een Turk kan niet opteren om te spelen voor Turkije en tegelijk aanspraak maken op de Nederlanse faciliteiten…

  Dus de NL Surinamers mogen gewoon uitkomen voor Suriname, als dat zo in Suriname wordt geregeld- maar kunnen daarna alle aanspraak op NL faciliteiten vergeten… het is de vraag of ze dat weten / willen.


  Maak melding

 13. PETER JACKSON
  probleem oplossen.surinamer worden.
  inleveren die nederlandse.
  of is dat iets minderwaardigs!!

  Peter! en na afzwaaitijd naar de las-grong gaan( soc.uitkering) en die heb je ook niet!! Dus niet( Sur.PP aannemen)je eigen doodvonnis tekenen aub!!


  Maak melding

 14. Srafu,

  Je hebt het probleem van de dubbele nationaliteit naar aanleiding van bovengenoemd artikel voortreffelijk verwoord !!
  Het zit precies, zoals jij beschrijft in elkaar en niet anders.


  Maak melding

 15. Wat kletst deze idioot nou! Hoe zit dat dan met de Turkse- en Marokkaanse Nederlanders die ook een dubbel paspoort hebben en dus een dubbele nationaliteit bezitten?


  Maak melding

 16. Ik heb helemaal geen nationaliteit ik ben een bewoner van deze planeet aarde.
  De blanken hebben mij uit afrika gehaald ik was daar ook een bewoner van deze planeet, alleen noemen ze ons Afrikanen.
  In Suriname aangekomen noemen ze mij Surinamer, maar ben nog steeds een bewoner van planeet aarde.
  Naar Nederland verkast noemen ze mij een Surinaamse ww-er of een allochtoon, maar ben nog steeds een bewoner van deze planeet.

  Wat ik wil zeggen benaming zijn door mensen aangebracht maar blijf nog steeds een bewoner van deze planeet.

  We lul tak soso law sani djaso


  Maak melding

 17. adaoki zo voel ik dat ook.als ze mij vragen waar kom je vandaan zeg ik ben geboren in de jordaan o dus je bent nederlander nee ik ben een wereldburger.


  Maak melding

 18. Ik was weer even vergeten waarom ik weg was uit Nederland.
  bedankt voor de update nu weet ik het weer..
  – kortzichtig
  – regelzucht
  – discriminatie van alles en iedereen
  – meten met 2 of meer maten
  – voc mentaliteit
  – er zal nog wel meer zijn…..  Maak melding

 19. @blaka djoeka, dat Turken en Marokkanen en dubbele nationaliteit hebben heeft te maken met de wetgeving van die landen.

  Argentinië heeft ook hetzelfde en daarom mag Maxima nooit haar Argentijnse nationaliteit opgeven.

  Suriname is met een domme PSAwet gekomen die nergens op slaat en ook maar voor een kleine groep bestemd is.


  Maak melding

 20. die nederlandse ambassadeur heeft groot gelijk..

  als jij kiest voor een suri.nat. dan moet je niet lullen over een ned.nat.

  je kunt niet vreten van twee walletjes..het is of of..en niet en .en..

  dus donder straal op..


  Maak melding

 21. Noorman, waarom kan dat niet? Is er sprake van een door God zelf bepaald verbod? Nederland kon het Nederlands paspoort van mij zonder meer intrekken omdat ik langer dan 2 jaar onafgebroken in Suriname woonde, had ik in Guyana gewoond dan had ik nog steeds de Nederlandse nationaliteit (niet dat ik dat wilde). Er is van Nederlandse zijde dus gewoon sprake van willekeur en als dat kon/kan, is het ook mogelijk om naast het Nederlandse paspoort het Surinaamse paspoort erbij te krijgen, het is gewoon een kwestie of Nederland wil meewerken of niet.


  Maak melding

 22. Ram Singh,

  Als je als Nederlander geboren wordt in de USA, Engeland, Canada, Australie om maar een paar voorbeelden te noemen krijg je naast het Nederlanderschap automatisch de nationaliteit van die landen.
  Dat gebeurt in bijna alle Engelstalige landen in de wereld.
  Dat wordt het territorialiteitsbeginsel genoemd.
  Je krijgt automatisch ook de nationaliteit van het land, waar je wordt geboren.
  Ik wil je ook nog even verwijzen naar de posting van Srafu, waarin haarfijn wordt uitgelegd, waarom Surinamers geen dubbele nationaliteit kunnen hebben.
  De Surinaamse regering destijds heeft die optie zelf geblokkeerd in 1975.


  Maak melding

 23. wat rest ons nog? creatief met de toescheidingsovereenkomst? wie weet het?

  en wie houdt mij / ons op de hoogte van het feestje van dino straks?

  groet


  Maak melding

 24. Turken en Marokkanen hebben deze nationaliteit al wanneer ze zijn geboren. En Noorman heeft gelijk. Deze voetballers hebben een Nederlands paspoort en ze wonen niet eens in Suriname dus dan kunnen ze ook niet opeens een Surinaams paspoort krijgen alleen om voor Suriname te spelen terwijl ze er niet eens wonen. Lijkt me meer dan logisch.
  Ik denk dat Noorman gelijk heeft want Nederland doet altijd goed zijn huiswerk en dubbele nationaliteit ligt gevoelig in Nederland.


  Maak melding

 25. Hoofdregel in Nederland is dat iemand die door naturalisatie Nederlander wordt zijn oude nationaliteit moet opgeven. Maar er zijn uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld als het land van herkomst het opgeven van de oorspronkelijke nationaliteit simpelweg niet toestaat. Dat geldt voor zeventien landen, waaronder Marokko, Griekenland, Tunesië en Algerije. Ook Argentinië behoort tot deze landen; ook prinses Maxima heeft dus een dubbele nationaliteit.

  UITLEG,
  er zijn landen in de wereld die hun staatsburgers verbieden hun
  oorspronkelijke nationaliteit op te geven !!
  Daarom hebben deze burgers een dubbele nationalietit want dat staat bepaald voor ze in hun grondwet waar ze oorspronkelijk vandaan komen !!!!


  Maak melding

 26. @Aboikoni

  Gelijk heb je.
  Surinamers zijn vrij om de nederlandse nationaliteit Eigen te maken bij naturalisatie ,met dien verstaande dat ze dan afstand moeten doen van hun surinaamse nationaliteit.

  De nederlandse voetballers van surinaamse afkomst Mogen vragen om de surinaamse nationaliteit aan te nemen maar dan moeten zij wel de nederlandse nationaliteit inleveren. En hiermee zij ze dan ook in 1 klap alles kwijt.
  Nu afwachten hoevelen deze stap zullen durven te maken.
  Het gaat niet alleen om hun nationaliteit maar ook om hun Toekomst.


  Maak melding

 27. Daarom zeg ik. Suriname moet net als de Verenigde Arabische Emiraten kennis en expertise in huis halen. Kost wat maar dat is de enige manier hoe we 100% volledig in control zijn.


  Maak melding

 28. Als de journalist domweg vraagt als de spelers de dubbele nationaliteit kunnen verkrijgen dan krijg je natuurlijk bovenstaand antwoord. Hadden ze de moeite genomen om door te vragen of er eventueel wel mogelijkheden te bedenken zijn waardoor deze jongens wel voor SME kunnen uitkomen ongeacht hun NL nationaliteit, dan hadden ze waarschijnlijk een ander antwoord gekregen.

  De nationaliteitskwestie is een wetgevingskwestie, en waar er een wil is, is er een weg, luid een bekend gezegde.


  Maak melding

 29. Als deze voetballers echt zo veel van Su houden, kunnen ze toch ook de Surinaamse Nationaliteit aanvragen, voor de clubs in Nl. waar ze voor spelen zal het niet uitmaken welke nationaliteit ze bezitten, moeten ze alleen voor een verblijfsvergunning in Nl. aanvragen, maar of de liefde voor Su. echt zo groot is dat zij er het Nederlandschap voor op willen zeggen is maar helemaal de vraag.


  Maak melding

 30. Ja jongens.
  Pijnlijk te moeten vaststellen dat het koloniale tijdperk een hele lange naijleffect heeft. Bijna 40 jaar onafhankelijkheid en nog steeds stoten wij onze kop tegen een Nederlandse wet, waartegen Suriname waarschijnlijk geen moer kan doen. Ik heb het al lang geleden gezegd en ik blijf het zeggen. Gebruik die werkloze Surinaamse juristen om eindelijk echte Surinaamse wetten te maken. Argentinië, Marokko, Turkije en vele andere landen staan dubbele nationaliteit toe. Waarom Suriname niet? Ga toch onderzoeken welke wetten nodig zijn om dit te bewerkstelligen. Informeer bij die landen. Pas wanneer wij een echte 100% Surinaamse wetgeving hebben, zal Suriname echt onafhankelijk zijn. De heer Proeve van de DSB is toch enkele jaren geleden veroordeelt op basis van een koloniale deviezenwet uit 1947. Dat moet toch niet meer kunnen.


  Maak melding

 31. Zoals gewoonlijk loopt Suriname natuurlijk weer km’s achter de feiten aan.

  Honderd jaar zijn ze aan het praten over het inzetten van deze voetballers en nu weer dit.
  Wat een verrassing!


  Maak melding

 32. suriname opdonderen met spelers van nederland te pikken en ze zijn hier in nederland geboren en hier heb de spelers hun kans gekregen om voor uit te komen in de sport trouwens suriname elftal zie je alleen afrikanen is om te lachen en discriminatie in het volk suriname is om te lachen ons mooi nederland elftal is mooi gemix en mooi om het te zien net de molukkers marokanen surinamers die hier geboren zijn de halfbloedjes en de zoo veel meer en daar op is suriname jaloers en andere landen ook omdat nederland elftal blijf een sterk team en we gaan zeker dit keer wereldkampioen worden let maar op tjauw


  Maak melding

 33. @Roberto.

  Jij bent net zoveel Nederlands als dat Sinterklaas Chinees is!
  Wat een wazig en raar verhaal zet jij neer! Zullen we het nog maar niet hebben over je “taalvaardigheid”!

  Inhoudelijke reactie op het bericht: Het is zoals het is, de Nederlandse wet voorziet dus niet in een dubbele nationaliteit. Aan de voetballers de keus!!!


  Maak melding

 34. ze wilden dol graag srefidinsie zijn,op eigen benen staan,,weg met die wittie basie en nu heullen ze voor het suri nat. met behoudt nederlanderschap..

  wat voor een huigelarij is dat..

  laat die 15 spelers hun nederlanderschap inleveren en opkalivateren al daar wonen werken (voetballen) leven..verder niet zeuren..


  Maak melding

 35. Wat een toestand om daar een punt van te maken.Waarom deze jongens geen dubbele nationaliteit te gunnen.De ambassadeur zit er goed naast.
  De Marrokanen hebben allen een dubbele Nationaliteit deze uitspraak riekt naar Discreminatie,

  leo Snel.


  Maak melding

 36. Frankrijk en Algerije hadden 5 jaar geleden het zelfde probleem over het feit dat Franse Algerijnen niet voor Natio Algerije konden uitkomen.
  Algerije is nu al twee keer achter elkaar met de Franse Algerijnen op het wereldkampioenschap voetbal geweest.


  Maak melding

 37. Marokkanen hebben een dubbele nationaliteit omdat de koning Hassan II dat wou en hij heeft wat te zeggen aangezien Marokko en land is met bijna 40 miljoen inwoners en Suriname met maar een half miljoen. Kom op man zelfs Amsterdam heeft er 2 keer zoveel. Suriname is een grap 😉


  Maak melding

 38. Die ambassadeur lult uit zijn nek want die Turken en Marokkanen hebben ook de dubbele nationaliteiten maar Nederland kan ook niets doen.Als je 1 maal die dubbele nationaliteiten hebt dan kan je niets aan doen punt uit.Als je 1 maal die Amerikaanse nationaliteit hebt gekregen blijft het zo ook als je niet meer in Amerika woont.Als je als Nederland terug keert en de Nederlandse nationaliteit vraagt en krijgt en je keert terug naar Amerika ben je weer Amerikaan.Aan een verkregen recht kan je niet komen.Nederland denkt nog steeds aan de slavernij tijd.


  Maak melding

 39. Die Nederlanders die ook de Surinaamse nationaliteiten hebben genieten van beide landen en Suriname moet blij zijn i.p.v.moeilijk lopen doen.In Suriname doen ze aan komedie.Laten ze het land eerst goed besturen en dat Suriname vooruit gaat i.p.v.achteruit als nu het geval is.Bouterse moet goede adviseurs zoeken liever uit het buitenland want die hebben meer verstand van zaken.Dat is mijn advies.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.