dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieTwijfels aan slagkracht centrale bank Suriname

Twijfels aan slagkracht centrale bank Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jan – Er is reden tot twijfel aan de slagkracht van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. De wisselkoersen lopen steeds meer uit de hand. Volgens de Vereniging van Cambiohouders neemt de illegale handel in vreemd geld toe. De wisselkoers op de zwarte markt stijgt met de dag.

Van interventie door de centrale bank is nergens wat te bespeuren. “Het heeft bijna geen zin om zo werken. Er moet iets gedaan worden”, zegt voorzitter Remie Bailal van de vereniging tegenover de Ware Tijd. De afgelopen maanden is weinig te merken geweest van interventie, zoals de bank het noemt. Volgens bankpresident Gilmore Hoefdraad wordt per dag een miljoen dollar op de markt gebracht. Dat zou dan de wisselkoers in balans moeten houden.

Maar zowel ondernemers als cambiohouders zeggen er weinig van te merken. De wisselkoersen voor dollar en euro schieten omhoog en staan steeds verder af van de officiële koersen. De cambio’s of wisselkantoren die formele koersen moeten handhaven, krijgen nog nauwelijks wat binnen. Het vreemd geld wordt buiten grif afgenomen. “Het zijn niet alleen de Chinese winkels. Overal kan je tegenwoordig wisselen”, aldus Bailal.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

37 REACTIES
  1. Wij weten allemaal dat Hoofdraad evenals zijn schoonpa bouta hard aan het LIEGEN is.
    Niks gaat goed in Suriname maar je moet horen van deze twee dat alls goed gaat..all is well …volgens deze 2 idioten.Deze 2 hebben geen kennis van niks maar het zijn juist deze twee die de belangrijkste funkties bekleden die anders gereserveerd zijn voor mensen MET KENNIS.


    Maak melding
  2. Het is weer zo ver.Het land ligt in een monetaire chaos.De regering heeft geen zicht gehad op de inkomsten en uitgaven.De president van CBvS zwijgt ,omdat hij nergens anders zoveel kan verdienen en wil daarom niet ontslagen worden.De domme Suri staan te juichen bij elke financiële debacel van de regering.Zij juichen ook wanneer de grootste nyangmaker op het podium verschijnt.


    Maak melding
  3. Er is geen geld om de koers van de SRD te ondersteunen!
    Er is geen geld om de aannemers te betalen!
    Er is wel genoeg geld om royale salarissen te betalen aan de president van CBvS ,directeur AZP,vele waardekoze adviseurs enz.
    Er is voldoende geld om nyangs te maken !
    Suriname is nu stuurloos en koerst op regelrechte ramp af.
    Waar is Abdoel:hoeveel percelen heeft hij nog gehad?
    Waar is Theo Vishnudatt de gatlikker?


    Maak melding
  4. Volgens bankpresident Gilmore Hoefdraad wordt per dag een miljoen dollar op de markt gebracht. Dat zou dan de wisselkoers in balans moeten houden.

    Deze handeling is voor de achterban van NDP en ABOP want zo kan er op een legale wijze extra inkomen worden genoten door het interventiebedrag op een normale transactie wijze in de zakken van deze heren te laten verdwijnen.

    Vraag maar aan al die zogenaamde ondersteuners van NDP of zij buitenlandse rekeningen hebben e valuta rekeningen aanhouden in Suriname.
    De belastingdienst weet zogenaamd niets van het valuta wegdragende karakter van deze handeling


    Maak melding
  5. Chaos is compleet. Graag een reactie van de paarse aanhangers, Pero, Parbo, Sabidirie, RobG, Abaisa, Paraman etc etc

    Het moge duidelijke zijn dat na 5 jaar Bouterse het land in puin ligt.


    Maak melding
  6. “Volgens bankpresident Gilmore Hoefdraad wordt per dag een miljoen dollar op de markt gebracht. Dat zou dan de wisselkoers in balans moeten houden.”

    Het is publiek geheim dat dit bedrag ( 1 miljoen US dollar)
    naar de ndp boeven lees Paraman en de rest van de probo’s
    gaat.


    Maak melding
  7. Waar is het commentaar van onze Paarse Pauper Vrienden die elke van mijn voorspellingen afdeed als haatmail van een pedo en slavendrijver?


    Maak melding
  8. Regering leent ruim SRD 1.5 miljard in 2015

    Voor het begrotingsjaar 2015 zal de regering een bedrag van SRD 1.480.000.000,- aan overige leningen aangaan.
    Dit is opgenomen in de begroting van het ministerie van Financiën voor het dienstjaar 2015.

    Dit bedrag zal gedeeltelijk worden gebruikt voor het financieren van de participatie van de overheid in de goudindustrie en de aanleg van de spoorbaan tussen Paramaribo en Onverwacht.

    Wat een hopeloze prutsers en corrupte amateurs…….


    Maak melding
  9. Beste @Henk Molenaar, toen Desie Bouterse aantrad had niemand dit kunnen bevroeden. (ha ha!) een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, daar moet je een mens voor zijn. vraag maar aan o.a. @paraman en @pero.


    Maak melding
  10. Beste Dre,

    Bouterse stort nu Suriname voor de 3de keer (!!!) in een economische afgrond.

    Alleen ongeletterde Paarse Ezels waren enthousiast toen deze sportinstructeur werd gekozen tot president van Suriname.

    Maar elk land krijgt de leiders die het verdient……


    Maak melding
  11. Financieel wanbeleid begint door te sijpelen naar de alledaagse economie. Ondanks de misleiding is het duidelijk dat de staatsfinanciën een paarse puinhoop zijn.


    Maak melding
  12. Als je de papier versnipperaar van het IMF als directeur van de CBvS zet,kan je onmogelijk verwachten dat hij de bank gaat kunnen leiden.Zodra DADA zegt dat een persoon de beste is voor die job,kan je verwachten dat die persoon brokken gaat maken.Ook zijn zoon was de beste persoon voor de job.


    Maak melding
  13. “Voor het begrotingsjaar 2015 zal de regering een bedrag van SRD 1.480.000.000,- aan overige leningen aangaan.”

    En toch zijn er mensen die geloven dat het begrotingstekort ergens in de buurt van de 4% ligt inplaats van bijna het dubbele.
    En toch zijn er mensen die geloven dat dat alles is wat er geleend wordt en is. Wat van de getrokken voorschotten bij de CBvS en wat ten aanzien van de stappel niet betaalde rekeningen.
    En wat nog ten aanzien van de dekking van de begroting met de posten VRAAGTEKEN.

    By The Way is er al een echte begroting voor 2015 want het ding wat de president 3 maanden geleden bij zijn jaarrede ingediend heeft bleek de volgende dag al niet meer te kloppen.


    Maak melding
  14. Beste Jacobus;

    De beste man voor de job is volgens de definitie van Bouterse:

    1) familie
    2) iemand met strafblad
    3) geen enkele opleiding
    4) corrupt


    Maak melding
  15. Hoe langer de Meka Combinatie aan de macht zullen de koersen blijven stijgen. En als paarse oliedomme aanhangers wederom stemmen op hun Meka lijders…….broodje ei srd.20.000,- na 2015.


    Maak melding
  16. Jongens, in feite wordt door die verwarrende koersen een mogelijkheid gecreerd om – door gebruik te maken van de verschillende koersen – rijk te worden. Hoe? Dat ga ik niet au plain publiek vertellen, maar als jij je koppie koppie gebruikt kom je er wel achter.
    Als ik weer in Suriname terug ben ga ik munt slaan uit deze kromme situatie.


    Maak melding
  17. Beste Bagson,

    Denk dat Bouterse dan bedrogen uitkomt.

    Theoretisch gezien is het eigenlijk onmogelijk voor een land om failliet te gaan. Een faillissement is namelijk een wettelijke constructie die in het leven is geroepen door de wetgever in een land. Doordat elk land ‘soeverein’ is, is de wetgeving van andere landen niet van toepassing op andere landen. In de meeste gevallen zijn veel schuldeisers buitenlandse geldverstrekkers, die dus niet naar de rechter kunnen stappen om hun geld terug te vragen bij het faillissement van een land. In de praktijk kan een land wel besluiten om haar schulden niet meer te betalen. Dit levert in de meeste gevallen een verdieping van de economische ellende op, aangezien buitenlandse investeerders het vertrouwen verliezen in het betreffende land, en geen geld meer zullen willen lenen. Investeringen zullen uitblijven, waardoor het land in een soort van isolement zal komen te zitten. De rente zal omhoog schieten, evenals de inflatie. Import van goederen wordt zoals gezegd nagenoeg onmogelijk, waardoor de bevolking afhankelijk wordt van de productie binnen het eigen land. De munteenheid stort in, en hyperinflatie kan de kop opsteken. Producten worden schaars en onbetaalbaar en de werkeloosheid neemt toe, wat er toe leidt dat de bevolking ontevreden en armer wordt. Concluderend: het land wordt teruggeworpen in zijn ontwikkeling.


    Maak melding
  18. Koos,

    Een tijdje terug had een of andere ratingbureau Suriname zodanig ingeschaald, dat ze minder hulp kregen. Misschien wil men terug naar de sitautie daarvoor, toen ze meer kans maakten op ontwikkelinhshulp.


    Maak melding
  19. @Koos, ik snap niet waarom je zo hysterisch moet reageren.Het geklaag van de cambio’s heeft een oorzaak en mijn inziens heeft het met het volgende te maken……………………………. De afgelopen feestdagen hebben Surinamers heel veel geld uitgegeven aan eten,cadeautjes, en bovenal vuurwerk. Surinamers hebben heel veel geld uitgegeven de afgelopen dagen……………………………De buitenlandse winkeliers die veel van het Surinaams geld hebben verdiend willen dit geld z.s.m. omzetten in dollars omdat de koers van de dollar stijgt……………………………………De koersstijging van de dollar gaat voorlopig niet stoppen. De winkeliers moeten m.a.w. meer Surinaamse dollars neertellen voor een Amerikaanse dollar. ………………………………………..Deze winkeliers willen zo snel mogelijk veel Amerikaanse dollars binnenhalen en kopen op de illegale markt de Amerikaanse dollars……………………………………. Ze tellen nu meer Surinaamse geld neer om de Amerikaanse dollar zo snel mogelijk te bemachtigen……………………………Als de dollar te duur wordt zullen de kosten voor hen te hoog worden en dat is verlies.


    Maak melding
  20. als het aan brunsie ligt,,wordt de resterende bedragen die nog over is bij de centrale bank sme opgenomen en verdeeld onder de soort genoten van brunsi z.a.somo dat graag zegd,verdeeld onder de mensen die op hem lijken in dit geval brunswijk..

    het belooft wel wat allemaal wat er komende is..


    Maak melding
  21. Omdat de SRD overgevalueerd is, als USD omhoog gaat gaat de SRD ook mee omhoog zoals nu, terwijl daar geen enkele reden voor is. Maar SRD devalueren voor de verkiezingen dat zal de NDP niet doen, na 25 mei komt er een enorme devaluatie. De markt (straathandelaars) weten dit al en passen de koers al aan tegen de echte waarde van de SRD


    Maak melding
  22. Off Topic.

    Op dwt blijkt dat de kinderbijslag over het jaar 2014 nog niet is uitbetaald. Er worden diverse redenen voor deze stagnatie opgenoemd.
    Ik wil ingaan op een paar hiervan.
    Explosieve toename van het aantal kinderen voor de kinderbijslag. In 2011 toen de kinderbijslag slechts 3 srd per maand per kind bedroeg was het aantal kinderen veel minder dan in 2012 toen de kinderbijslag verhoogd werd naar 30 SRD per maand per kind. Surinamers denken kennelijk niet na bij het nemen van belangrijke beslissingen. Kijk voor 3 srd per maand, net genoeg om de bus te betalen, ga ik het huis niet uit. Voor 30 srd wel.
    Een tweede probleem in Suriname is wat ik bij mijn opleiding geleerd heb als “automatiseringseilanden”. Elke afdeling of dienst heeft zijn eigen computersysteem, die niet met andere systemen is gekoppeld. Met andere woorden: Suriname heeft nog nooit gehoord van een data base systeem.
    Het is de taak van het centrale bevolkingsregistratie om alle Surinamers te registreren naar sekse, leeftijd, geboortedatum en woonplaats. Met een druk op een knop moet men kunnen achterhalen hoeveel kinderen, waar en gesplitst in jongens en meisjes rondhuppelen. Ik ben dus ten zeerste verbaasd dat de afdeling kinderbijslag niet weet hoeveel kinderen in Suriname wonen. Ze moeten al deze kinderen nogmaals registreren. Het lijkt op een soort verkapte werkgelegenheid en wat mij nog erger verbaasd heeft is het feit dat al deze kinderen jaarlijks opnieuw in het computersysteem worden geregistreerd. Waarom gebruikt men geen standenregisters. Voor het geval men niet weet wat dit is de volgende toelichtingen. In 2012 zijn alle kinderen geregistreerd door de afdeling kinderbijslag. Deze stand is de basis voor de uitbetaling van de kinderbijslag voor de toekomstige jaren. Alleen de mutaties die plaatsvinden in het desbetreffende jaar dient men te registreren. Te denken valt aan geboorten, overlijden, emigratie, immigratie en kinderen die op de een of andere manier geen recht meer hebben op kinderbijslag. Waarom veel werk verzetten als het makkelijk kan. Ik denk dat ik goede diensten op het gebied van administratie, automatisering en opleidingen in deze vakken aan de Surinaamse staat zou kunnen leveren. Conclusie : door het administratief systeem te perfectioneren is men in staat om aan het begin van het jaar te berekenen hoeveel kinderbijslag met over dat jaar moet uitbetalen. Dit geld kan a priori worden gereserveerd en op basis van reele wijzigingen en controles worden uitbetaald. Misschien ben ik teveel gespecialiseerd op administratief gebied om andermans problemen op dit gebied niet te begrijpen.


    Maak melding
  23. @RobG
    Weer zijn wij het eens met elkaar. Ondernemers die hun spullen uit het buitenland moeten halen zijn schijnbaar bereid een hogere koers te betalen voor hun valuta dan de officiële.
    Dat kan uit pure nood zijn omdat zij gewoon niet langs de formele weg aan valuta kunnen komen. Het kan ook angst zijn voor een vermoede devaluatie. Het kan leiden tot verliezen. Echter ondernemers zijn rationeel en wegen hun mogelijkheden.

    Zie de heden gepubliceerde gegevens met betrekking tot de deviezen voorraad die per november 2014 op het laagste niveau sinds 2009 aan gekomen is en dalende is.
    Zie dat nu uit alle hoeken en gaten van de samenleving geruchten komen van het niet voldoen aan de betalingsverplichtingen:

    1) Grote Combe markt alleen voor de naschoolse opvang 50 weken achterstand (50 mio Srd).
    2) Keukens naschoolse opvang 6 maanden achterstand.
    3) Min en niet vermogenden december niet betaald.
    4) Kinderbijslag 2014 niet betaald.
    5) Bijdrage schoolkosten wordt verwacht per 2de kwartaal 2015.
    6) Aannemers zoals de Nameco en Kiesel die nu beslag gaan leggen omdat men rekeningen meer dan een halfjaar laat liggen.

    begrijpt u nu waarom de begroting van 2015 met 30% gestegen is.
    Simpel om alle achterstallige betalingen van 2014 te kunnen doen omdat het geld van 2014 op is.

    Voeg hier aan toe de rituele dansen van politici (terecht of onterecht) en ook u zult begrijpen dat het geen fraai beeld is wat de regering moet gaan presenteren.

    Zoals iemand stelde als Bouterse nu de waarheid gaat vertellen dan heeft hij 4 jaar gelogen.


    Maak melding
  24. Wie praat er nu over bruggen en wegen. Laat de surinamers deze eerst op eten en daarna klagen. Dit hebben zij gezien als ontwikkeling. Hoe dom zijn jullie! De surinamers zijn mede verantwoordelijk voor deze situatie, vooral de surinamers die in nederland wonen en even op vakantie gaan. Als ze terug komen dan hoor je ze :het land is in ontwikkeling. Maar vraag of ze echt in su willen wonen . Je hoort hoe ze een afkeer hebben. We zullen zien hoelang het goed gaat in su.


    Maak melding
  25. Jojo
    In mijn vakjargon heet dat “Windowdressing”. Door creatief om te gaan met boekhoudregels kan je het financieel beeld mooier maken dan het in werkelijkheid is. Door bij toepassing van het kasstelsel, wat de Surinaamse overheid toepast, houd je geld over als jij je schulden niet betaalt. Je kan dus een geprojecteerd begrotingstekort achteraf in een begrotingsoverschot transponeren. Nu ga je zeggen dat door betaling van de niet betaalde posten dit jaar in het volgend jaar, het beeld van volgend jaar negatief wordt beïnvloedt. Dit is gedeeltelijk juist, maar door de posten van het volgend jaar niet te betalen wordt het negatief beeld weer gecorrigeerd. Dit heet “slepen”. Met andere woorden: Windowdressing wordt gevoed door slepen. De CLAD zou dit structureel gesleep in kaart moeten brengen en vermelden in hun controlerapporten. En de Rekenkamer van Suriname? Dat is een geldverslindend verlengstuk van DDB en mag voor mijn part voorlopig opgeheven worden. Reden: na vertrek van de heer Hans Prade heeft dit orgaan niet meer gefunctioneerd. Pas wanneer wij een oprechte regering hebben, die de maatschappelijke functie en taak van de rekenkamer niet alleen erkent, maar ook respecteert mag dit orgaan weer geactiveerd worden.


    Maak melding
  26. Ik denk dat er meer kennis dan slagkracht ontbreekt.Binnenkort failliet,kijk maar naar buurland Chaves erfenis,land staat bijna aan de afgrond. En Suriname komt er ook aan daar maak ik mij niet druk om.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES