‘Suriname moet oppassen met geld lenen’

61

PARAMARIBO, 5 jan – Suriname moet de nodige voorzichtigheid aan de dag legggen wat betreft het lenen van geld voor de staat. Dit stelt Anthony Caram, hoogleraar economie aan de Anton de Kom Universiteit va Suriname en voormalig president van de Arubaanse Centrale Bank. Er is nog nauwelijks ruimte.

De wet op leningen geeft een beperkte ruimte voor staatsleningen. Dit geldt voor zowel binnenlandse als buitenlandse leningen. De toegestane ruimte voor beide typen is zestig procent van het bruto binnenlands product. Tegenover De West zegt Caram dat de totale schuld van de overheid nu rond de dertig procent ligt. Normaal gesproken zou dus nog een behoorlijke marge openliggen voor meer lenen.

Met de parlementsverkiezingen voor de deur, lijkt het aantrekkelijk ook meer te gaan lenen. Het laatste dan om populistische projecten te gaan uitvoeren. Caram maant tot voorzichtigheid aan. Nagegaan moet worden of de economie het aankan. Dit vergt dus verder kijken dan alleen maar of het juridisch kan of niet. Vooral leningen voor consumptieve projecten moeten vermeden worden. De gevolgen zijn anders niet te overzien.


61 REACTIES

 1. Suriname moet de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen wat betreft het lenen van geld voor de staat. Dit stelt Anthony Caram, hoogleraar economie aan de Anton de Kom Universiteit va Suriname en voormalig president van de Arubaanse Centrale Bank. Er is nog nauwelijks ruimte.

  Had deze zelfde hoogleraar niet eerder aangegeven dat Suriname een mooie toekomst heeft en economisch zal groeien door de aanwezigheid van olie en overige delfstoffen?

  Indien je wilt groeien moet je geld hebben om te investeren. En als je zelf geen geld hebt moet je gaan lenen.
  Maar nu zegt deze hoogleraar dat Suriname nauwelijks ruimte heeft om geld te lenen.
  RAAR maar WAAR toch of niet soms.


  Maak melding

 2. Pokai tongo, heeeeeel goed opgelet! En het zijn deze zelfde mensen die eigenlijk het verstand hebben van een garnaal.
  Zo dom zijn ze , en het volk van suriname wordt dom gehouden . Ze trappen in deze uitspraken, en vervolfens lopen ze allemaal te vertellen dat deze regering goeie dingen doet. Ondertussen klagen ze allemaal over de situatie in het land. Ik ben benieuwd wat resultaten zullen zijn met de volgende verkiezingen.


  Maak melding

 3. ‘De toekomst van Suriname ziet er rooskleurig uit dankzij de aanwezige natuurlijke hulpbronnen’ en ‘Suriname wordt de volgende Dubai’, om zomaar twee oneliners aan te halen. Dat beide overschreeuwers het bij het verkeerde eind hadden, wordt wel heel snel gelogenstraft. Schreeuwen en overschreeuwen kunnen ze als de beste. Caram is geen voorstander van nieuwe leningen maar In bedekte termen steunt hij het voorstel van Bouterse voor hogere belastingheffingen en accijnzen. En dat zal dus door het bedrijfsleven opgehoest moeten worden en die berekenen dit dan weer door aan de consument. Gevolg ? de massa zal nog mee pinaren.


  Maak melding

 4. Financiele Sneeuwbaleffect in tropisch Suriname. Klinkt paradoxaal maar is toch waar.

  Volgens DWT slepen de aannemers eindelijk de Surinaamse staat voor de rechter.
  Reden: de overheid betaalt niet en de aannemers willen nu eens eindelijk geld zien.
  Risico: deze bedrijven lopen de kans geen overheidsopdrachten meer te krijgen.
  Mijn persoonlijke mening: Ik heb bewondering voor de moed van deze aannemers en juich deze actie toe.
  Oorzaak en gevolg: De overheid staat er kennelijk niet bij stil dat wanneer ze niet of niet op tijd betalen zij een negatieve financiele sneeuwbaleffect in Suriname kunnen creeren met alle vervelende gevolgen van dien.
  Hoe?
  Als de aannemers werken uitvoeren moeten zij op hun beurt ook verplichtingen aangaan zoals: aantrekken personeel, inhuren van onderaannemers, kopen van grondstoffen, materiaal en gereedschappen, inhuren van materieel, etc. Ook deze belanghebbenden van de aannemers moeten op den duur betaald worden.
  Nu het probleem heel simplistisch uiteengezet: als de aannemer niet wordt betaald kan hij deze mensen niet betalen. Deze mensen hebben op hun beurt ook verplichtingen. Als zij niet betaald worden kunnen zij hun verplichtingen ook niet nakomen en zo kan je doorgaan en doorgaan. Als dus de aannemersbranche betalingsproblemen heeft gaat dit zich als een soort olievlek uitwaaieren over een heel groot gebied van de Surinaamse aannemerseconomie of -branche. Dit is slechts een van de vele voorbeelden van de wanbetalende Surinaamse staat.
  Weet je wat ik denk. Ik denk dat de Surinaamse overheid hardleers is en ook niet wil leren van fouten van anderen. Als ze even in de Nederlandse kranten kijken dan zullen zij tot de ontdekking komen dat de bron van de Nederlandse kredietcrisis, naast hebzucht, is veroorzaakt door wanbetaling. De meeste Nederlandse bedrijven zijn door wanbetaling met als drogreden “de economische crisis” failliet gegaan. En als een bedrijf failliet gaat sleept zij anderen mee in haar val.
  Als Suriname niet oppast zal dit haar ook overkomen. De actie van de aannemers moet je dus zien als een poging om erger te voorkomen en geniet zeker mijn goedkeuring.

  Dus al die mededelingen dat het goed gaat met de Surinaamse economie neem ik met een korreltje zout. Dit geloof ik pas wanneer de ondernemers in Suriname (aannemers, bus en boothouders, naschoolse opvang, ziekenhuizen etc.) niet meer klagen over wanbetaling.
  Ja, ook de berichten dat het goed gaat met de Nederlandse economie zie ik als Staatspropaganda. Dat het goed gaat met de Nederlandse economie zal ik pas geloven wanneer mijn 48 jarige buurman, die al 5 jaar werkloos thuis zit “door de economischhe crisis” en zich kapot solliciteert, weer een baan heeft.


  Maak melding

 5. Waktie,..stop,..hooo,…de regering gaat geld lenen om haar schulden te betalen??? Watttt?? Ben ik dom of zijn ze zo slim?? eeeee,..Suriname moet gauw af van deze grappenmakers.


  Maak melding

 6. Bron: GFCnieuws

  Voor het begrotingsjaar 2015 zal de regering een bedrag van SRD 1.480.000.000,- aan overige leningen aangaan.
  Dit is opgenomen in de begroting van het ministerie van Financiën voor het dienstjaar 2015.
  Dit bedrag zal gedeeltelijk worden gebruikt voor het financieren van de participatie van de overheid in de goudindustrie en de aanleg van de spoorbaan tussen Paramaribo en Onverwacht.
  De kosten voor het project bedragen euro 130 miljoen en is het Nederlands bedrijf Strukton belast met de uitvoering.


  Maak melding

 7. Het is zo wie zo een vraag of de cijfers wel kloppen en daarnaast is nu al bekend dat het BBP sterk zal dalen door dalende prijzen van grondstoffen en de stagnerende economie.
  Komt nog bij dat er ook nog eens een groot aantal aangekondigde en afgesproken leningen op stapel staan die nog niet administratief verwerkt zijn.

  En tot slot nog de leningen die buiten de overheidsadministratie gehouden worden zoals de leningen van Staats.


  Maak melding

 8. @Pokai Tongo

  Als we alleen naar de goud en oliereserves kijken heeft Suriname de potentie rijk te worden. Maar als we vervolgens al die rijkdom als onderpand geven voor leningen en met de leningen gaan feesten dan zijn we snel van onze rijkdom verlost.
  Overigens is de rijkdom maar relatief. Het kost de grote ondernemingen in SU zeker 900 USD om één ounce goud te winnen. Dus als de goudprijs verder zakt wordt het al snel onrendabel. En de kleinschalige goudwinning kan alleen een klein percentage van al het goud winnen waarbij ze onherstelbare schade aan het milieu brengen. Dus die kleinschalige goudwinning levert Suriname alleen maar verliezers. Dit zelfs los van de Wild-West praktijken die er plaats vinden.


  Maak melding

 9. @Anthony Caram

  Zo meneer, eerder berichtte u ons allen anders en bovendien, als we slechts 30% geleend hebben dan zitten we binnen de toegestane marge. Er zou nog eens 30 % geleend kunnen worden.

  Wat is het doel dat u nu schrijft over voorzichtig lenen?

  Suriname heeft geld nodig om ontwikkeld te worden. Risico’s moet je eenmaal aangaan in dit leven, zonder risico nemen kunnen we NIETS, privé noch de staat Suriname.

  Het hele leven is nou eenmaal een groot misschien en ja bij het aangaan van de leningen hoop ik, dat het gedekte leningen zijn die verstrekt worden.

  Ik heb totaal GEEN hoge pet op van Anthony Caram omdat hij zichzelf tegenspreekt.

  Wat zijn de motieven om nu weer op deze wijze te berichten?

  Suriname zal zich prima redden en kan zich prima redden en ontwikkelen waarbij geld een noodzaak is. Met andere woorden, of we nemen risico’s en lenen wat extra bij onder de supervisie van de ECHTE deskundigen.

  Ik zou zeggen, meneer Anthony Caram, zoekt u maar een nieuwe baan!


  Maak melding

 10. Mensen lezen is heel belangrijk,

  Den Blauwvinger: President Bouterse krijgt koekje van eigen deeg in door hem aangespannen rechtszaak tegen opponent Santokhi

  COLUMN: Vertragingstactiek? Dat zou Bouterse bekend in de oren moeten klinken

  Gerold Sewcharan, de advocaat van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, heeft woensdag 24 december 2014, de rechter in een door president Desi Bouterse tegen zijn grootste opponent aangespannen rechtszaak, gewraakt. De rechtszaak lijkt een op voorhand mislukte poging van Bouterse om Santokhi feitelijk monddood te maken.

  Santokhi is door de president voor de rechter gedaagd, omdat de VHP-leider tijdens een vergadering van de Pertjajah Luhur op 23 november in Lelydorp had gezegd, dat Bouterse drugsmaffia van Colombia naar Suriname heeft gebracht. Hij heeft volgens Santokhi Suriname in de greep van de drugscriminelen gebracht. Bouterse zou Suriname ook in handen gebracht hebben van wapenhandelaren. Een paar weken na die uitspraken is Bouterse pas naar de rechter gestapt en eist dat de VHP-voorzitter zijn woorden intrekt.

  De advocaat van president Bouterse, Nailah van Dijk, liet via de nieuwswebsite Starnieuws weten verbaasd te zijn over de wraking. De belangrijkste reden om een rechter te wraken is wanneer die eerder een uitspraak gedaan heeft tegen de betrokken persoon, Bouterse, of als zij een familierelatie zou hebben. Dit is echter niet van toepassing op de rechter in de zaak Bouterse-Santokhi.

  Van Dijk vindt dat haar collega een vertragingstactiek toepast. ‘Hij wilde al zes weken uitstel, maar hiertegen heb ik geprotesteerd. Het gaat om de president van het land tegen wie ernstige beschuldigingen zijn gedaan. Deze zaak moet zo snel mogelijk worden afgehandeld.’

  Hoe luidt dat spreekwoord ook al weer? De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Ongelooflijk dat de advocaat van de president met die opmerking over vertragingstactiek komt. Is het immers niet Bouterse zelf die al vele, vele, vele jaren het 8 decemberproces traineert via zijn kanalen en vriendjes met allerlei vertragingstactieken? En nu een door hem zelf aangespannen rechtszaak tegen een politiek opponent ietwat wordt uitgesteld, zodat de advocaat van die opponent zijn zaak goed kan voorbereiden, komt hij plots, via zijn advocaat, op de proppen, oh hoe hypocriet, met de kritiek dat zijn tegenstander vertragingstactiek toepast. Het lijkt op de omgedraaide wereld.

  Rozendaal sprak…..
  Overigens plaatste een aan de VHP gelieerde schrijver van ingezonden stukken in de media, Idris Naipal, terecht de opmerking in een ingezonden stuk van zaterdag 27 december ‘het heel vreemd’ te vinden ‘dat president Bouterse niet durft Rozendaal voor het gerecht te slepen’.

  Ruben Rozendaal, de wapenbroeder en boezemvriend van Bouterse, heeft immers op 23 maart 2012, in het 8 decemberproces voor de Krijgsraad onder andere onder ede verklaard, dat hij wapens importeerde. ‘Ik had meer dan 250 wapens. Deze wapens werden door Bouterse geruild met de FARC voor drugs. Ik blijf erbij dat hij een crimineel is’, zo verklaarde Rozendaal.
  Overigens zou zoon Dino Bouterse later ook betrokken zijn geweest bij deals waarbij de FARC cocaïne leverde in ruil voor wapens.

  Bouterse zweeg. Geen rechtszaak, geen eis tot rectificatie van de woorden van Rozendaal.

  Inmiddels dreigt Santokhi om binnenkort met veel documentatie naar buiten te komen om onder andere zijn op 23 november gedane opmerkingen over Bouterse kracht bij te zetten. De door de president tegen de leider van de VHP en oud-minister van Justitie en Politie aangespannen rechtszaak kon zich nog wel eens tegen de hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces keren…..

  Hoogachtend,

  Den Blauwvinger

  05 januari 2015

  Amsterdam-Paramaribo


  Maak melding

 11. @Ray, uitstekend verwoord ! En wat mw. Van Dijk betreft denk ik dat het wrakingsverzoek van de advocaat van Santokhi een ander reden heeft.
  Er zijn verschillende redenen waarom de onpartijdigheid van een rechter ter discussie kan komen te staan. Van rechters wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze geen zaken behandelen waarbij familieleden, vrienden/kennissen of (vroegere) echtgenoten zijn betrokken. Ook nevenfuncties kunnen een reden zijn om rechtsre te wraken. Misschien had die rechter wel een functie binnen de partij van Bouterse en is hij terecht gewraakt.


  Maak melding

 12. @linglong,..wat voor opleiding heb jij genoten dan, dat je de kennis van de heer Caram in twijfel trekt? Kun je met een goede onderbouwing komen?


  Maak melding

 13. @Sweet Mofo

  In Suriname werken de rechters voor bouta.Bouta bepaald voor ze. Zie het dec proces. Bouta is nooit verschenen in de rechtszaal noch heeft hij ooit oproepen ontvangen van de rechters om zijn mars naar Boxel te begeven.
  EErder had ik het vb van Michael Jackson aangehaald dat hij van de rechter in de rechtszal moest verschijnen anders zou hij opgepakt worden en vervolgens een celstraf opgelegd krijgen.,
  Zo hoort het ,RECHT maakt geen uitzondering voor niemand. Iedereen .In Suriname laat de Amnestie moordenaar de rechters wachten en dit al 33 jaren lang.Overbodig te zeggen dat de rechters in Suriname bang zijn.Ze zijn lafaards!!.


  Maak melding

 14. ik blijf erbij dat prof. Anthony Caram eerder niet adequaat geciteerd is. wanneer je naar de mededelingen kkijkt van de kredietbeoordelaar (standards & Poor en andere) dan zie je ook een verschil in hoe het er in de krant komt uit te zien.

  maar in ieder geval wisten wij dit al, dus als een verassing komt het niet: Suriname moet oppassen met geld lenen!


  Maak melding

 15. Professor Tony Caram:

  13-8-2013 Financiële situatie uiterst zorgwekkend
  07-10-2013 Oorzaak fin. neergang ligt in het regeringsbeleid zelf
  24-02-2014 Caram waarschuwt voor oplopende Staatsschuld
  24-12-2014 Toekomst ziet er goed uit
  05-01-2015 Suriname moet oppassen met geld lenen

  Conclusie binnen 1 jaar ziet de wereld van Dhr Caram er heel anders uit. De man zal best wel iets kunnen, maar ik neem hem niet serieus. De huidige regering komt niet met de werkelijke cijfers naar buiten en wij weten allemaal dat de Surinaamse Bank geld bijdrukt en dit verspreid onder de bevolking. Suriname staat er beroerd voor.


  Maak melding

 16. hier heb je al die deskundigen die het woord voeren ,het zijn de intellectuelen van de waterkant hier die weten wat goed is voor suriname .kaka oeng no sabie jullie praten allemaal poep stront.
  elk land leent zelfs amerika leent bij de chinezen .als santhoki president van suriname zou zijn zou hij niet lenen dus .
  als ik zie watsommigen hier zeggen is je buik al vol .
  men mag zeggen wat men wil deze regering heeft prestaties geleverd en dat telt .als ze geld willen lenen prima zolang het niet voor consumtie is vindt ik het prima dat ze lenen ..


  Maak melding

 17. @Pero,

  Welke prestaties heeft deze regering dan geleverd ? Graag 5 voorbeelden van grote (winstgevende) projecten. Dat moet niet zo moeilijk zijn toch.


  Maak melding

 18. Aan de heer Pero, er wordt nergens beweerd dat Suriname geen geld mag lenen. Er gaat alleen een waarschuwing van Caram dat de staatslening gebruikt zal worden voor populistische projecten m.a.w. weggegooid geld dus.
  En wat heeft u toch met poep en stront ? Populaire woorden !
  En dat de VS bij de Chinezen leent is bekend alleen vergeet u dat de wereldeconomie gedragen wordt door de VS, China en Europa. Of stelt u Suriname op gelijke voet met de VS ?


  Maak melding

 19. @Pero,..er is niks met lenen, als je het kan terug betalen. Het probleem begint pas als je het niet meer kan terug betalen en het land stuurt op een faillissement. We hebben de jaren 80 al mee gemaakt, geen spijsolie, wc papier, geen suiker. Scholieren de straat op “geen brood geen school”,..by the way ik heb de striemen nog op mijn rug van de militaire politie.


  Maak melding

 20. De Surinaamse economie doet het goed en dat moet ook zo blijven. Suriname dienst als voorbeeld voor heel veel landen in de regio en in de wereld. Volgens de wet mogen de leningen niet meer dan 60% van BBP bedragen. Suriname zit op 30% en dat is nog ver onder de grens van 60%. We nemen een aantal landen:
  Nederland 72% (2013), Belgie 101% (2013), japan 250%(2013), India 70%+, Amerika (92%+,enz.

  Suriname doet het dus redelijk goed. Maar lenen is niet slecht zolang het wordt aangewend om de PRODUCTIEVE SECTOR, DE PRODUCTIE VAN HET LAND TE STIMULEREN.Lenen voor consumptieve doeleinden is slecht.


  Maak melding

 21. Feit is en blijft dat deze regering in grote moeilijkheden verkeert. Als de minister van Financien zelf beweert dat het betalen van overheidsalarissen prioriteit nummer 1 is, moet dat een teken aan de wand zijn hoe diep onze economie achteruit is gegaan. Aannemers die bouwwerkzaamheden moeten stopzetten omdat de overheid haar betalings verplichtingen niet nakomt.
  Met de deviezenreserve opgebouwd door de vorige regering probeert men de wisselkoers stabiel te houden. Er is geen transparantie voor wat betreft leningen en uitgaven van de overheid en de monetaire autoriteiten waardoor er ook geen vertrouwen is in de SRD getuige de wisselkoers van de U$.


  Maak melding

 22. @Ray

  Suriname doet het buitengewoon GOED.

  Laat Bouterse aub verder gaan met zijn werk.

  En Ray, NIEMAND is objectief in Suriname, zeker niet van de politiek, de rechtspraak, JUSPOL en de rest van de hele bende.

  Dit is niets nieuws, of willen we nu verkondigen dat de voorgangers van Bouterse zo zuiver waren?

  Suriname kan het niet zonder lenen, Suriname moet, maar de tegenstanders willen Suriname juist financieel op slot zetten zodat Bouterse de beoogde doelen niet zou kunnen realiseren……ha ha ha….. WEL WEL WEL, Nederland dacht ook al dat Suriname financieel kapot zou lopen als de blanken hun ambassade terug zouden halen, geldkraan dicht zouden draaien…. ha ha ha….

  Alles bleek een illusie, een grote wens van NL dat Suriname haar kindje zou blijven. Wel sodemieter allemaal die denken dat aan de zijlijn staan en schreeuwen helpt.

  Suriname is een kwestie van:

  Vandaag, niet morgen!


  Maak melding

 23. De MEGA-UITGAVEN van Desi zijn altijd voor
  ONPRODUCTIEVE doeleinden ! Desi is LEENZIEK !

  Bij teveel betalingsachterstanden en sterk dalende
  staatsreserves moet niet meer geld geleend worden !

  Staat minister Lackin daar met zijn Fromu-Cassavemeel-
  fabriek-smile, tezamen met de Chinese ambassadeur !

  Op naar het staatsfaillissement via de door Desi
  geimporteerde Venezuelaanse-Gratis-economie !

  Wij zingen twee liederen voor de NDP :
  1. Ope wi sa go kibri te NDP-nowtu moro wi ??
  2. Treintje komt zo ……., maar DINO is niet thuis …. !

  PS Leve d NDP-prijsverhogingen mbt minimumloon,
  water en electriciteit, ter stimulering van de economie !!!


  Maak melding

 24. @Surinam Patriot,

  Suriname heeft weinig tot geen leningsruimte meer over. Waarom anders dan Staatsolie garant laten staan voor het goudproject.

  Ze zijn skeer broeder, ze spelen Hans Kazan met de boekhouding.


  Maak melding

 25. Suriname moet oppassen met geld lenen. Bij de Surinaamse bank moet voor de ingang deze waarschuwing op een groot bord geplaatst worden: Beware of the dog!


  Maak melding

 26. Meer dan de helft van de broodnodige en effectieve staatsreserves opgebouwd door de door NDP
  uitgekafferde Vene,heeft NDP-Bouta al VERNIETIGD
  door ONPRODUCTIEVE NONSENSuitgaven !

  Spookambassade Parijs, Spooktreinproject,
  SpookNDP-ABOB-ambtenaren, Spookbegrotingen,
  spookaanbestedingen,Spook-naschoolse-opvang,
  Spook-verdwenen-begrotings-gelden OW, Spook-
  Vergoeding aan bedrijf die de toestanden in spookhaven
  zou ordenen, Spookbetalingsachterstanden aan bedrijven,
  Spookkoers Suridollar, spookbetaling-schadevergoeding-aanvaring-brug, spook-chinese-leningen, Spook-uitgifte-
  extra-bankbiljetten, Spook-schoolboekenaankoop-Zoon-
  Jozef, Spookcassavemeelfabriek, Spookpresidentszoon-
  Dino-met-spook-blanco-diplomatieke-paspoorten,
  Spook-18000-huizen, spookspoedvergunningen-voor-nieuw-aangekomen-Chinezen en niet te vergeten Quorumspook !

  Gron Gado sa luku Sranan !!


  Maak melding

 27. Let wel, Andy van Financien is en was de recherhand van
  Bosje ! Bekend van oa de staatslening bij Brazilie op de
  laatst dag van het Bosje-Bouta-kabinet !


  Maak melding

 28. Waar professor Caram in diplomatieke termen probeert uit te leggen is dat de regering geen domme mega projecten meer moet gaan lanceren want ze zijn gedoemd te mislukken. Zonder gedegen onderzoek en planning worden adhoc plannen gelanceerd die catastrofaal kunnen zijn voor een fragiele economie als van Suriname.

  Die NDP bende heeft geen mega projecten kunnen uitvoeren die beloofd waren. Voorbeeld de cassave fabriek die mislukt is maar waar flink njang gemaakt is. Mega corruptie bij OW is nog steeds niet opgehelderd, waar is het geld??? Het ziekenhuis van Wanica is ook zo’n verdacht project waar de NDP aasgieren loeren. Al met al moet deze regering inderdaad wat gereserveerd omgaan met de gelden van het volk, want de DDB kornuiten zijn aan het stelen..


  Maak melding

 29. @Robg

  Suriname heeft een fragiele op grondstoffen gebaseerde economie. In principe produceert Suriname niets, alles is import Als de leningen teveel worden krijg je Griekse of Venezuelaanse toestanden.

  Als het meezit met de economie moet geinvesteerd worden in verbreding van de economie in duurzame en productie sectoren.
  Geld dat geleend wordt uitsluitend ter investering in duurzame sectoren zoals de landbouw en opbouw industrie.

  Njang Dringie Prisirie NDP mentaliteit is kort termijn denken. Loze beloften en projecten die niets opleveren, geld lenen ten behoeve van consumptie en zelfverrrijking. Geld lenen om schulden te betalen, wie houd wie voor de gek…


  Maak melding

 30. @Ray, bedankt voor je uitleg en velen lezen wel, maar begrijpen niet wat ze lezen. Jammer dat de jongeren alles terug moeten komen betalen.

  @Ray, alles wat Bouterse gezegd en verkeerd heeft gedaan stond in alle kranten en ook via de tv en internet kon je alles volgen.
  Toch zijn er mensen die hem ophemelen voor zijn daden.

  @Pero, deze zelfde Bouterse en Wijdenbosch hebben ook zonder na te denken maar geld geleend en ja hoor wie heeft alles terug moeten betalen???
  Dat land was bankroet, maar omdat Venetiaan een goede econoom is heeft hij alles weer recht getrokken. Door deze situatie heeft Venetiaan ook nooit iets voor het volk kunnen doen.
  Vandaag schreeuwt een ieder jipie jeeee, omdat Bouterse kinderbijslag heeft verhoogd, vergetende wat voor puinhoop Bouterse had achtergelaten en met zijn kont in boter is gevallen dankzij Venetiaan,

  Bouterse doet precies wat zijn vriend Chavez had gedaan en zie die ellende en puinhoop die deze man heeft achtergelaten.
  Venezuela is al bankroet en kan zijn schulden niet meer betalen.
  De Chinezen nemen nu over.

  Ik hoop niet dat de NDP’ers in de toekomst met een ander naam op deze forum komen, omdat het probleem van terugbetalen een hel zal worden voor een handje vol mensen.

  NDPérs leer in dit jaar nou niet uit te schelden zoals velen dat doen als zij niet tegen hun verlies kunnen.


  Maak melding

 31. sranansma oe wiki no!

  In Suriname was er in de jaren 80 van de vorige eeuw geen geld, geen pleepapier, lege schappen in de winkels, maar wat wel hadden was veel pindakaas.

  De vraag hoe produceerden dat?
  – Niet van pinda in elk geval, de plee was er dagelijks vol van.

  Surinamers moeten daarom hun gezond verstand gebruiken en heel goed inzien wie niet geschikt is voor die ene functie en het land sinds 1980 van de vorige eeuw alleen maar ellende heeft gebracht en nu nog steeds brengt.

  Triest met die pleefiguur.


  Maak melding

 32. @Surinam Patriot
  @RobG,…wat zijn je bronnen??

  Surinam Patriot de bronnen voor de aangegeven schuld percentages zijn algemeen te vinden en kun je vrijwel dagelijks lezen in de krant of de specifieke internet sites. je kunt het googelen.

  Wat belangrijker is dat het niet erg is om te lenen als het maar niet consumptief besteed wordt. En daar wringt nu net de schoen. Al het lenen leidt niet tot verbetering van de verdiencapaciteit.

  Er wordt opgevoerd dat er de trainverbinding in 2015 mee gefinancierd wordt en de deelname in gouddeals. Beide is onzin. Het grote geld voor de treinverbinding zal pas nodig zijn (indien het doorgaat) in de jaren 2017, 2018 en 2019.
  De goud deal die nu loopt is door gegeven aan staatsolie en die heeft de fianciering reeds rond door $ 700.000.000 te lenen.

  Er wordt maar wat geroepen net zoals al die spook projecten die niet gerealiseerd worden of zijn of die op drijfzand (ziekenhuis Wanica) gebouwd worden. Het funderen van het ziekenhuis in Wanica op drijfzand is zowel letterlijk als figuurlijk waar te nemen.

  Naar mijn bescheiden mening verdwijnt alle geld in consumptie (sociaal contract) en dat is heel schadelijk aangezien er straks geen capaciteit is om het terug te betalen.


  Maak melding

 33. @Ling Long
  Ira heeft het goed gezegd,jij als een idioot zal nooit in staat zijn de realiteit onder ogen te zien !

  Zo als suriname het niet zonder leningen kan doen dan kan jij toch ook de LIJDER van Suriname worden ,want dan hoef je toch niks te doen behalve de handen ophouden en bedelen om leningen? Wil jij perse de moordenaar as lijder hebben?!
  Is die moordenaar beter dan jou?Heb jij geen zelfrespect voor je zelve?
  Dan kunnen we gerust de scholen,de universiteiten sluiten en we dienen stuk voor stuk een sollicitatie in om plesjident te worden !!Want als ik het vb van je baasje aanhaal dan heb je letterlijk geen diploma’s nodig ,je hoeft geen brein met hersenen te hebben ,je crimnele brein op zichzelf is voldoende en je moet het allerliefst staan op de opsporings lijsten van de euro-en Interpol!!
  Kort en bondig als iemand het CV van je baasje bouta heeft is hij al plesjidents kandidaad !!!

  Ps jou achter-achter-bed achterkleinkinderen gaan helpen om de schulden terug te betalen met INTEREST. Nog voordat ze geboren zijn zullen ze met de schulden van je baasje belast worden!!Ze zijn al gestraft en ze moeten nog geboren worden!!!
  Een levenlandge straf voor je nazaten !!


  Maak melding

 34. RobG
  De Surinaamse economie doet het goed en dat moet ook zo blijven. Suriname dienst als voorbeeld voor heel veel landen in de regio en in de wereld.

  Hoe diep zit jij in het achterwerk van Bouterse en in de witte poeder???


  Maak melding

 35. Suriname dit dat.blablabla..niet Suriname als mooi land, maar al die paarse criminelen die oliedomme stommelingen wederom een kans gaven, misleiders die denken dat verworden Suribabwe van hun is, die corruptelingen in duister paars, die maken het land tot Suri Babwe.


  Maak melding

 36. De Hoogleraar Caram beweert,dat er nauwelijks ruimte is voor de regering om geld te lenen.Het is Zorgwekkend. Ik vraag me af of het nodig is zoveel schuld te hebben. Waar blijven de inkomsten van de Natuurlijke Hulpbronnen en de steun van Buiten Suri. Komen deze bij de Graaiers terrecht. “””Che Poti “”


  Maak melding

 37. @Filteren, de Surinaamse economie heeft extra stimulansen nodig in de vorm van investeringen. Aangezien we weten dat buitenlandse investeerders niet in de rij staan om in Suriname te investeren, is het mijn inziens de taak van de overheid om te investeren in bepaalde sectoren waardoor de economie gestimuleerd kan worden. Die investeringen kunnen als een aanjager van de economie worden gezien. Als de buitenlandse en binnenlandse investeerders het laten afweten is het de taak van de overheid om toch die maatregelen te treffen waardoor de economie een positieve impuls kan krijgen.


  Maak melding

 38. @Henk Molenaar, sinds jaar en dag verkondig jij alleen maar onzin op het internet. Alleen al het feit hoe jij de standpunten verwoord en hoe je reageert op postings van anderen die niet jouw politieke kleur hebben, laten duidelijk zien dat je minimaal geschoold bent.Je doet me denken aan Santokhi die het spoor bijster is en die niet meer weet hoe hij het goede beleid van de regering Bouterse moet afkraken.


  Maak melding

 39. Sranansma Oe Wiki No!

  De politiek van Obama naar Venezuela en Cuba en de lage us-dollar voor een barel aardolie op de oliemarkt dwingen Huu go om de koers te wijzigen of anders gezegd, Huu go! duidelijk te maken dat hij kan inbinden . Venezuela verdient niets aan olie momenteel. De schappen in de winkels in Venezuela raken verder leeg, het is nog even wachten tot de massa massaal op straat komt in Venezuela en Huu go weg jaagt. Huu go is failliet en heeft geen us-dollars meer voor Cuba. De rol van het communisme in de wereld is zo goed als afgelopen. Fidel, oud, zwak, strompelt nog wat in zijn kamer en is bedlegerig in Havana en ik zal niet vreemd op kijken hij vandaag of morgen sterft. Met zijn dood zal ook het het communisme in Cuba zo goed als voorbij zijn.
  De USA is van plan Cuba enige adem ruimte te geven onder hun voorwaarde. Oooo!, wat is Raul blij als een klein kind, die een snoepje krijgt.

  Huu go kan niets voor Cuba betekenen en ook DDB is zo goed als zeker uitgerangeerd. Zie Dino, CIA, zijn partij in Su, enz en hoe het hele Surinaamse volk zich in de oppositiepartijen bundelen. In wezen moeten er voor 25 mei 2015 vervroegde eerlijke verkiezingen gehouden worden als men de verhoudingen coalitie staat op oppositie bekijkt.

  Het communisme is dood, het tijdperk Fidel, Hugo en DDB
  is zo goed als afgelopen. DDB moet niet geen enkele gelegenheid geboden worden om met het SLM-vliegtuig naar Equatoriaal Guinee te vluchten. Ook als hij het oerwoud in wil vluchten moet men hem dit onmogelijk maken. Elke test move van hem moet men in de gate houden.

  Sherif!, er loopt een oude boze wof in Suriname.
  Sherif: waar dan?
  Momenteel in het oerwoud.
  Hij moet aan zijn borstelsnor en baard gepakt worden en voor de rechters van de krijgsraad in Boxel worden gesleept die de vonnis over hem geeft.

  Einde oefening voor de oude vieze vos met zijn streken.
  De dagen van de oude boze wolf zijn zo goed als afgelopen.

  Sranan Sa Wini!
  Sranansma Sa Wini!
  Fri, Fri, Fri!, Sranan Fri!

  God Zij Met Ons Suriname/rs!


  Maak melding

 40. RobG
  @Henk Molenaar, sinds jaar en dag verkondig jij alleen maar onzin op het internet. Alleen al het feit hoe jij de standpunten verwoord en hoe je reageert op postings van anderen die niet jouw politieke kleur hebben, laten duidelijk zien dat je minimaal geschoold bent.Je doet me denken aan Santokhi die het spoor bijster is en die niet meer weet hoe hij het goede beleid van de regering Bouterse moet afkraken.

  Goede beleid van de regering Bouterse….

  Mag ik een kotszakje…….


  Maak melding

 41. @RobG, zolang het op deze manier aan toe gaat in Suriname kun je niet spreken van investeringen maar van grote oplichterijen.

  Lees maar het volgende:::::::::

  Aannemersvereniging staat achter harde opstelling leden

  – PARAMARIBO – Hoewel het een erg gedurfde stap is van de bedrijven om maatregelen tegen een wanbetalende overheid te nemen, juicht de Algemene Aannemersvereniging (AAV) dit erg toe. Bouwbedrijven Nameco en Kiesel hebben onlangs stappen ondernomen om betaling bij de overheid af te dwingen.

  AAV-voorzitter Anthony Wong vindt dit gedurfd, omdat dergelijke maatregelen het risico hebben dat de overheid het bedrijf bij volgende projecten uit rancune uitsluit. Toch ondersteunt hij de bedrijven.

  Kiesel zal binnenkort een openstaande rekening van rond de 200.000 euro indienen voor het werk aan het pand van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Directeur Kenneth Lim A Po zei eerder aan de media dat het bedrijf hiernaast ruim 300.000 euro bij de regering tegoed heeft voor al opgeleverde projecten. Dit geeft volgens hem aan dat de onderneming voldoende geduld heeft betracht.

  Bouwbedrijf Nameco heeft onlangs voor het bouwen van de Saronbrug een verzoek ingediend om beslag te leggen op de middelen van het ministerie van Openbare Werken. Vertegenwoordiger Waldo Ramdihal zegt dat het bedrijf geen andere keus heeft omdat zelfs het uitbetalen van personeel in gedrang is gekomen.

  “De bedrijven zijn meer dan verantwoord bezig. Wij van de AAV juichen deze stappen toe en staan 100% achter deze ondernemers. Wij zullen hen alle ondersteuning geven”, aldus Wong die aangeeft dat er eind vorig jaar enkele betalingen aan aannemers door de overheid zijn gedaan. “Maar dat is maar een druppel op een hete plaat en niet voldoende om sommige ondernemers uit hun financiële crisis te helpen die is ontstaan door het niet tijdig ontvangen van gelden van de overheid”, zegt de AAV-voorzitter.


  Maak melding

 42. Het is echt lachwekkend om te lezen hoe de fronters zichzelf proberen te overtreffen in domheid, kortzichtigheid en hun onkunde om begrijpend te lezen. Het is niet verwonderlijk dat ze na 15 jaren en meer er ook niet in geslaagd zijn om Suriname en de Surinamers enigszins te ontwikkelen.


  Maak melding

 43. Wat een ontzettend leeghoofdige reacties van die stronters hier. Men is duidelijk in paniek geraakt van het goede beleid van de regering Bouterse. De oranje en de groene stronters moeten beseffen dat ze de komende vijftig jaar niet meer aan de bak komen en hopelijk nooit meer. Suriname heeft geen behoefte aan kontlikkende Eurofielen die zich voor het karretje van Nederland laten spannen. Suriname is een Zuid Amerikaans land dat haar toekomst zelf bepaald en zich door niemand meer de les laat lezen. Lenen is noodzakelijk voor de juiste ontwikkelingen in Suriname en men zou eens nogmaals de reacties van RobG moeten lezen om dit te kunnen begrijpen. Van de stronters verwachten we natuurlijk geen inhoudelijke reacties want haters kunnen niet inhoudelijk reageren.


  Maak melding

 44. de tactiek is veranderd, paars wordt groen en drukt overal zijn groene stempel op.

  ik blijf erbij dat prof. caram onjuist geciteerd wordt. in de economie is het vooral: …. behalve als …. en wanneer je dat niet ziet, moet je het erbij denken. je hebt zelf ook een eigen brein. als het regent word je nat. als het regent en je hebt een paraplu dan word je niet zo nat. denk denk denk na.
  als je geld leent en je weet dat je het niet kunt terugbetalen dan kom je in problemen. dat hoeft niemand je uit te leggen.


  Maak melding

 45. @Surinam Patriot

  Het doet er niet toe, mijn functioneren staat niet ter discussie.

  Feit is dat Suriname een gebrek heeft aan goed en objectief functionerende mensen. Ik zie namelijk een patroon in de gedragingen van de mensen die als eerste hun mond open doen of die juist zichzelf tegenspreken. Het is hartstikke fout dat deze heer Anthony Caram op deze wijze de Surinaamse economie beschadigd of daartoe poogt. Het laatste woord is nog niet geweest…..Let op!

  Beste heer Bouterse,

  Gelet op de uitlatingen van Anthony Caram ben ik van mening en hopelijk u ook, dat deze beste man graag Suriname schade wil toebrengen. Hoe betrouwbaar is de heer Anthony Caram????

  Ik ben ervan overtuigt dat Anthony Caram zaken ingefluisterd krijgt en in de media over de rug van de kwetsbare Surinaamse economie, zijn stem wil doen gelden. Anthony Caram wil dat Surinamers bang worden en anders gaan stemmen.

  Anthony Caram, wat mij betreft, OPROTTEN!.

  Hoogleraar??. Ik vind jou uitlatingen een misdrijf omdat je Suriname opzettelijk schade wil toebrengen door juist steeds verschillende uitspraken te doen.

  BOUTERSE, IK WIL DAT U HIER WAT AAN DOET!


  Maak melding

 46. Waarde heer Linglong,
  Puntsgewijs ga ik in op uw reactie. Mijn reactie is voorzien van een cijfer.

  Het doet er niet toe, mijn functioneren staat niet ter discussie.

  1. Ben ik helemaal met u eens. Of u nu chirurg of loodgieter bent maakt niet uit. Per slot hebben beiden dezelfde functie; het dichten van lekkages.

  Feit is dat Suriname een gebrek heeft aan goed en objectief functionerende mensen.

  2. Toevoeging: Surinamers hebben moeite met kritiek en kunnen die niet verdragen. Het uiten van kritiek wordt gezien als een aanval terwijl het juist als een aandacht /verbeterpunt gezien moet worden.

  Ik zie namelijk een patroon in de gedragingen van de mensen die als eerste hun mond open doen of die juist zichzelf tegenspreken.

  3.Wees blij dat er mensen zijn die hun mond durven open te doen. Een teken dat men het niet eens is met het gevoerde beleid.

  Het is hartstikke fout dat deze heer Anthony Caram op deze wijze de Surinaamse economie beschadigd of daartoe poogt. Het laatste woord is nog niet geweest…..Let op!

  4. Waar waarschuwt u ons precies voor ? U schrijft beschadigt met aan het eind een d en dus verwijst u naar het verleden. Een gepasseerd station dus.

  Beste heer Bouterse,
  Gelet op de uitlatingen van Anthony Caram ben ik van mening en hopelijk u ook, dat deze beste man graag Suriname schade wil toebrengen. Hoe betrouwbaar is de heer Anthony Caram????

  5.U kunt beter aan de heer Bouterse de vraag voorleggen of Prof. Caram nog wel loyaal is aan hem. Heeft niets met de vraag of hij nog wel betrouwbaar is te maken.

  Ik ben ervan overtuigt dat Anthony Caram zaken ingefluisterd krijgt en in de media over de rug van de kwetsbare Surinaamse economie, zijn stem wil doen gelden.

  6.ik ben ervan overtuigD …. u bent nog snel te overtuigen. Een kinderhand is gauw gevuld.

  Anthony Caram wil dat Surinamers bang worden en anders gaan stemmen.
  Anthony Caram, wat mij betreft, OPROTTEN!.

  7. Een pen kan het gevaarlijkste wapen zijn dat men bezit. Maar oprechte en integere mensen zijn nergens bang voor.

  Hoogleraar??. Ik vind jou uitlatingen een misdrijf omdat je Suriname opzettelijk schade wil toebrengen door juist steeds verschillende uitspraken te doen.

  8.Ik vind jouW uitlatingen …..
  Het vrije woord als misdrijf kwalificeren getuigt van een ziekelijk geest. Wellicht is het uw doelstelling om het volk monddood te maken en dit kan bereikt worden door het volk angst aan te praten. Want een angstig volk is monddood.
  Mensen die de taal begrijpend kunnen lezen, weten wat de bedoeling van Caram is. Hij heeft niet de intentie gehad om Suriname in een kwaad daglicht te zetten (hoe komt u daarbij ??), maar heeft juist geadviseerd om geen dure staatsleningen af te sluiten. Want wie moeten die aflossen ? Niet u en of ik. Maar wel onze kinderen ! Wilt u uw kinderen met toekomstige schulden opzadelen ?

  BOUTERSE, IK WIL DAT U HIER WAT AAN DOET!

  9.Zo zo in gebiedende wijs nog wel. U lijkt wel een klein kind. De volgende keer uw babyfles en een doos Pampers meenemen aub.


  Maak melding

 47. wat is er potverdorie aan de hand. zijn het NDP-ers die als warme bollen met negatieve punten rondstrooien. Wel, ik heb alle postings positief beloond. Kijken wat de effecten zijn.


  Maak melding

 48. @LingLongslaafje Caram pleegt misdrijf ? MEGA-MISDRIJVEN
  zijn 8 december en Moiwanamassamoorden ! Met jouw
  BAASJE als hoodverdachte, LEIDER !

  Lees en herlees de cijfers van de Centrale Bank !
  Stoppen met lenen en met idiote Onprodcuctieve uitgaven !
  Bouta moet de durf hebben zware bezuinigingen te plegen
  om een faillissement van de staat Sranan te voorkomen !

  Helaas hebben wij een president die NIETS begrijpt en
  verstaat over financien en economie !

  Nieuwe banen met toekomst NUL, 18 000 huizenplan
  blijkt NDP- goocheltruc, voedselschuur- en cassavemeel-
  fabriek-debacle zeker ook de schuld van Holland of van
  de USA !

  De GRATIS-staat van Chavez wankelt net als die van Desi,
  want gebaseerd op Het Nieuwe Socialisme, ook bekend als Communisme !

  De SRD is al ingestort, nu het leenzieke regime DDB nog !

  PS : Strafproces-DINO-de-veelpleger- vanaf heden live vanuit
  de USA, kan Sranan people waker schudden en redding
  brengen voor land en volk !
  NO crimis in charge ! Stop Sranan new slavery !


  Maak melding

 49. RobG
  “Aangezien we weten dat buitenlandse investeerders niet in de rij staan om in Suriname te investeren, is het mijn inziens de taak van de overheid om te investeren in bepaalde sectoren waardoor de economie gestimuleerd kan worden. Die investeringen kunnen als een aanjager van de economie worden gezien. ”

  Met een dergelijk plan zijn wij naar de regering gegaan. Het plan zou resulteren in:

  1) Duurzame sanering van de elektriciteitsmarkt zonder eigen investeringen (Bio energie uit in eerste instantie afvalhout in tweede instantie rijststroo etc en in derde instantie perspulp van plamolie).
  2) Sanering van de houtsector. export van FSC gecertificeerd hout op een industriële schaal. Potentieel is 300% groter dan wat men nu heeft.
  3) Ontwikkeling 2 palmolie locaties in eigen beheer (financiering via hout exploitatie) met een export volume van ongeveer 300.000 ton/jaar.

  Deze regering heeft niet de kleinste stap willen nemen (bieden van een zekerheid voor de investeerder in een DBMFO overeenkomst) terwijl de blauwdrukken van uit west Afrika zo overgenomen konden worden.
  Waarom kon men niet omdat er schijnbaar rechten gegeven zijn aan politici en hun adviseurs die niet echt voor hun achterban op komen maar meer met hun eigen bankrekening bezig zijn.

  Zelfs in deze deal was genoeg geld voor fee’s (eufemisme voor steekpenningen) geregeld. Echter geen enkele investeerder doet zaken zonder zekerheden en betaald de fee’s voor af. Fee’s betaal je na bewezen diensten.


  Maak melding

 50. @Srafu

  Luister eens vriend, jij moet eerst goed lezen voor je reageert…..
  Het is vanzelfsprekend dat de leningen ook daadwerkelijk aan Suriname ( ontwikkelingen) worden besteedt. Het is volstrekt correct als Bouterse een veilige wagen wil aanschaffen wat van de staat eigendom blijft.

  Dus NIET op voorhand OORDELEN!


  Maak melding

 51. Kan nou deze regering wat schelen??? Die gaat toch weg! waarom zouden zij geen zooitje achter laten, door de volgende hun shit op te laten ruimen!! en dan wordt weer gekakeld/gekraaid dat het niet goed gaat!! Santokhi WEG!!!


  Maak melding

 52. Sranangmang stijl,lenen, boergoe,moeder aarde plunderen,altijd makkelijke weg zoeken.Wie er ook aan de macht komt, het zullen altijdt van die zakkenvullers.Maar met zo een dom volk kant je lekker je zakken vullen.


  Maak melding

 53. Hallo,
  Dit is om het grote publiek dat mevrouw, Debra Morgan onderhandse lening geldschieter heeft het openen van een financiële kans voor iedereen die behoefte hebben aan enige financiële hulp te informeren. We geven lening tegen 2% rente aan particulieren, bedrijven en bedrijven onder een heldere en begrijpelijke termen en conditie. contacteer ons vandaag nog via e-mail op: (morgandebra816@gmail.com)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.