zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieRechtszaak hoger stroomtarief in de lucht

Rechtszaak hoger stroomtarief in de lucht

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 5 jan – De overheid en energiebedrijf EBS wacht mogelijk een rechtszaak in het licht van de verhoogde energietarieven. Ondernemer en oud-bestuurder van EBS, Oemar Chiragally, overweegt zo een rechtszaak.

Een kort geding wordt niet uitgesloten, mogelijk samen met andere bedrijven. Het is publiek geheim dat meerdere ondernemers morren over de hogere tarieven. De prijs per kilowattuur stijgt van vijf naar twee en twintig dollarcent. “Een vervijfvoudiging van de stroomtarieven gaat niet in je koude kleren zitten”, zegt Chiragally tegenover de Ware Tijd. Behalve het drastische aan de verhoging, vinden de ondernemers ook de besluitvorming fout.

Van overleg met ondernemers vooraf is nauwelijks of geen sprake geweest. Er is onderhandeld met ondernemersorganisaties die nauwelijks ruimte en tijd kregen om terug te koppelen. Chiragally verwijt de regering ook te discrimineren tegen het Surinaamse bedrijfsleven. “Ik vraag me af waarom de regering naar buitenlandse bedrijven toe gudu p’pa (Sinterklaas, red.) speelt en eigen Surinaamse ondernemers laat creperen.”

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

29 REACTIES
 1. “Ik vraag me af waarom de regering naar buitenlandse bedrijven toe gudu p’pa (Sinterklaas, red.) speelt en eigen Surinaamse ondernemers laat creperen.”

  Omdat de eigen Surinaamse bedrijven niet die tjoekoe geven en ook geen geheimhouding kennen a la Ballast Nedam.
  .
  Trouwens water en energie word gratis verstrekt aan de achterban van ABOP want bang als DDB is dat deze groep verder in opstand zal komen na occupatie word het dus “mi no mang pai dus joe moes gi mi kratis”.


  Maak melding
 2. Bla bla bla bla bla…..

  Betalen en NIET procederen, het is bij het achterlijke af dat ze jaren en jaren nauwelijks in verhouding tot wat ze gebruikten, ook daadwerkelijk betaalden.

  Dus overheid, we hebben geld nodig, laat ze allemaal BETALEN naar de maatstaven van NU. Verhogen van alle tarieven is pure noodzaak, ook water moet meer kosten.

  Betalen, ho maar, maar als er geen stroom of water is dan gaan we hard lopen schreeuwen

  Door de verhogingen van de tarieven kunnen het water- en elektra systeem beter onderhouden worden.

  Of willen we anno 2015 dat de overheid alles voor jullie doet terwijl NF VHP NPS al die jaren al geen MOER deden.


  Maak melding
 3. Onder meer zullen werknemers die een maatschappelijke misstand melden, alle gewenste wettelijke bescherming krijgen.

  Ook bescherming tegen lood en of koper????????????????
  Want dan moet je corruptie openlijk aanpakken en met wortel en al uitroeien.
  Alleen is de vraag “kan dit in “Suriname ?”

  EBS kent genoeg fraude activiteiten van de huidige en al die vorige directieleden


  Maak melding
 4. De Surinaamse ondernemers hebben altijd geprofiteerd van lage tarieven omdat de overheid sinds jaar en dag de tarieven subsidieerde. De winsten die deze lieden opstreken verdwenen in hun eigen zak. Nu moet conform de marktprijs betaald worden voor energie en dat vinden de heren funest. Het moet afgelopen zijn met de verwennerij van ondernemers.De energiekosten kunnen ze opvoeren bij de bedrijfskosten en deze kosten zijn aftrekbaar voor de belastingdienst.


  Maak melding
 5. Eén ding heeft DADA versneld kunnen uitvoeren.En dat is het importeren van de chinezen.En die hebben zo een grote druk gelegd op de nutsvoorzieningen dat er niet genoeg geleverd kan worden.Chinezen zijn nu eenmaal groot gebruikers.Airco in hun winkels!heb je me ooit.Die moeten aangepakt en niet de arme Suri’s.Is niet hun schuld dat er elke maand zoveel nieuwe verbruikers bijkomen en ook nog de wegen volproppen.Ook dat[file] komt door de ongebreidelde import.


  Maak melding
 6. .. de ebs/overheid houd er geen rekening mee dat per slot van rekening toch alles op de consument zal moeten neerkomen, nu wellicht met heel veel strengere regels van ebs toe naar betalers. en duurdere artikelen in de winkels.
  laat iedereen gewoon iets meer betalen en doe iets aan de klantvriendelijkheid en aan de productaanbod en aan je snelheid van werken, bijvoorbeeld. en zoek wat concurrentie. dat houd je scherp.


  Maak melding
 7. Dat de tarieven voor water en electra fors omhoog moeten bepleit is al jaren. Maar dan wel in een tempo dat door de economie gedragen kan worden. Een stijging van 5 naar 22 is een toename met 350% Voor een onderneming waar electra een groot deel van de productiekosten uitmaakt is een dergelijke verhoging ontwrichtend. Zo zullen ijs van de schaafijs verkoper waarschijnlijk met 300% stijgen en daarom zal hij de prijs van een schaafijs meer dan verdubbelen. Waarschijnlijk moet de helft van de huidige schaafijsverkopers ander werk gaan zoeken.

  En zo zijn er meer sectoren waar dit hard en ontwrichtend aankomt.


  Maak melding
 8. Gagson.
  Sommige bedrijven mag je nooit privatiseren. Kijk maar naar Nederland. De energievoorziening is geprivatiseerd en het is , ondanks de vele aanbieders, een ware chaos geworden. Ziektekosten is geprivatiseerd en een ieder verlangt terug naar die oude vertrouwde ziekenfondsperiode. De post is geprivatiseerd. Gevolg: per dag wordt tot 3 keer toe post bezorgd en vaak verkeerd omdat al deze bedrijven winst moeten maken en dat gaat zeker ten koste van de kwaliteit en service. Ik denk dat je door privatisering van de EBS de situatie zal verergeren. En privatiseren is het bewijs dat een land in grote financiele problemen verkeert.


  Maak melding
 9. @John

  zo als de plannen nu liggen behoudt de overheid het net.Het is strategisch dat te behouden omdat de de overheid bepaald waar er stroom moet komen.
  Er mogen wel meerdere op wekkers van stroom zijn.En die gaan leveren voor de EBS,de vervoerder.

  In deze is er een grote kans voor de diaspora om hun geld in Sur. te investeren.Van bio centrales tot het bouwen van de Kabalebo dam.


  Maak melding
 10. rob g ik heb al een keer eerder gezegt,praat over zaken waar je verstand van hebt .niet interessant doen(de energiekosten kunnen ze opvoeren bij de bedrijfskosten)een ezel begrijpt zelfs dat uiteindelijk de consument betaald jij zal wel weer een andere zienswijze hebben.


  Maak melding
 11. Waar blijft de sanering bij de EBS zelf. Ze gaven de grootste nietsnut NPDer een op rot premie van 1 miljoen. Terwijl hij juist de EBS en het land miljoenen schade heeft berokkend. Nu is hij op de universiteit bezig met weer een andere lening zodat hij weer kan gaan jatten. 25 Mei pe yu de?


  Maak melding
 12. John,

  Privatiseren van EBS is niet slecht indien dat onder goede voorwaarden gebeurt, zoals voorwaarden voor: prijs, prijsverhogingen, investeringen, stroombeschikbaarheid enz.


  Maak melding
 13. @Verbaast, met de paar zinnen die je hebt geschreven heb ik in een keer door dat je ongeschoold bent.Ik heb geen medelijden met jou. Je krijgt bij mij geen tweede kans om het goed te maken.Ik heb je niveau door, typisch het gemiddelde niveau van een NieuwFront aanhanger.Ik geef gefundeerd commentaar vanuit mijn deskundigheid.Jij niet. Jij bent de mist ingegaan met je domme opmerking.


  Maak melding
 14. DIRECT Zware sanering plegen en nieuwe deskundige
  leiding plaatsen bij EBS die vervolgens een strategisch
  plan ontwikkelt, desnoods met advies/ inhuren van externe deskundigen !

  Economisch strategisch plan maken hoe de EBS tarieven
  stapsgewijs verhoogt voor bevolking/bedrijven en andere
  afnemers. Dit plan moet evenwichtig zijn en rekening houden
  met ECHTE draagkracht van de betrokkenen !
  Uit de lucht vallende MEGA-verhogingen voor het
  bedrijfsleven, zoals thans voorgesteld, zullen de economie ERNSTIG schaden. Daardoor zal Sranan duizenden banen verliezen !
  En er is al te weinig werkgelegenheid !

  Alles wat Bouta aanpakt gebeurt ad hoc, na advies van zijn
  zogenaamde adviseurs, die vooral van financiele en economische zaken veel te weinig/niets afweten !

  Voorbeelden :

  Aanpak TREINPROJECT door een Adviseur die totaal ONdeskundig is op vervoersgebied en weinig weet
  van een bedrijfsplan, laat staan van een bedrijfsbegroting
  of een exploitatiebegroting !

  Aanpak AMBASSADE te Parijs door een ONdeskundige op
  het gebied van verwerven van panden in Frankrijk en de
  vereisten in de franse regelgeving omtrent openbare
  gebouwen. Gevolg complete verwarring en wegsmijten
  van ons belastinggeld. Enorme bedragen !

  Aanpak NASCHOOLSE OPVANG, een makkelijk te regelen
  en zinnig project. Door organisatie in handen te geven van ondeskundige boeven, is dit project een MEKI NJANG project geworden voor bevriende politici ! Terwijl het vooral gaat om
  de belangen van het Sranan kind !

  Ik zal voorlopig zwijgen over de aanpak van het Historisch
  Erfgoed van Sranan !

  PS Morgen ziet u de voortgang van de Aanpak van een
  strafzaak in de USA tegen de veelpleger Dino.
  Allen die deze zaak en de daaraan gekoppelde MISDADEN
  van Dino, gepleegd in Sranan, tot nog toe onder de tafel
  hebben gehouden, wens ik veel SUCCES !


  Maak melding
 15. rob g ten eerste ik ben geen aanhanger van geen enkele politieke partij in suriname,ten tweede wij hebben al eerder ieen confrontatie gehad over de economie toen zwetste je ook al,ik daag je uit leraartje ben zeker beter opgeleid.je hoeft ook geen medeleiden met mij te hebben ben48 werk niet meer geniet van het leven en jij lol.en leg eens uit welke domme opmerking ga inhoudelijk erop in laten we kijken wie beter onderlegd is.wil jij mij als ondernemer vertellen dat ik de prijs niet zou doorberekenen aan de klant lol. in de jaren 85 90 was ik ondernemer in suriname alles werd doorberekent.de gewone man die is altijd de dupe niet de ondernemer.dat was mijn punt en jij bent de gewone man dus jij zal het merken wie is de donk.


  Maak melding
 16. Verbaast, eigenlijk ben ik verbaast dat je nog ingaat op dat gezwets van RobG, iedere eenvoudige boerenlul ,maar wel een portie gezond verstand, zal begrijpen dat elke verhoging in kosten of dat nu voor de producent, de handelaar etc. is doorberekent zal worden in de prijs voor de consument, alleen dat wil er bij de paarse slimmerik blijkbaar niet in, en dan met een redenering komt dat bedrijfskosten aftrekbaar zijn voor de belastingen, iets waar de consument/en belastingbetaler geen boodschap aan heeft, het financieele gat wat door terugverrekening aan de ondernemer ontstaat, hoe moet dat dan weer gedicht worden?, maar daar zal Abrahams als adviseur wel weer een truc voor hebben


  Maak melding
 17. Ondernemers niet lullen maar betalen; jullie hebben jaren geprofiteerd van zowat gratis energie en niemand hoorde wat.
  5 ct per kw is toch te gek voor woorden.

  En dat achterlijke voorbeeld van de schaafijsverkoper slaat natuurlijk nergens op. als je de kostprijs van een stang ijs goed uitrekent dan bedragen de daarin verwerkte energiekosten slechts een heel klein deel van de totale kosten.
  Weer zo’n drogredenering van de beroeps drogger.


  Maak melding
 18. Abaisa, nooit gehoord van vele kleintjes, maken 1 grote, dus zo achterlijk is dat ene voorbeeld niet , het is 1 van de vele, om het duidelijker te maken, alle bedrijven zullen met hogere energieprijzen te maken krijgen, dus alle prijzen zullen hoger worden, en wie mogen die hogere prijzen gaan betalen?
  En wie wordt er uiteindelijk beter van die energieprijsverhoging?
  De Firma “Leugen en Bedrog”


  Maak melding
 19. @hans, natuurlijk moet de kostprijs van een product of dienst doorberekend worden in het product.Men noemt dit ook wel de verbijzondering van kosten. Een deel van deze kosten moet naar redelijkheid en billijkheid worden afgewenteld op de consumenten en dat is terecht. Maar het moet niet zo zijn zoals jullie dat voor ogen hebben, dat de overheid moet opdraaien voor de kosten. De ondernemer moet in jullie ogen vette winsten maken en dat kan alleen als de overheid een deel van de kosten voor haar rekening neemt. Als een ondernemer zijn kosten hoger zijn dan de opbrengsten dan heeft deze ondernemer te maken met een ongezonde bedrijfsvoering. Dit soort bedrijven hebben geen recht van bestaan.


  Maak melding
 20. Dus dan maar de prijs maar ver 5 voudigen, en wie zal daar beter van worden?, terecht dat ze naar de rechter willen om deze zeer extreme prijs verhoging aan te vechten


  Maak melding
 21. ACH! de burgers zijn toch uiteindelijk de klos!! het wordt toch doorberekend naar de consumenten toe!!! Hoe je keert of wendt!! wij de burgers zijn de lul!!!

  Weg met deze TollyKop regering!! uchhhhhh, hmmmmmm, ik bedoel lollypop regering!!!


  Maak melding
 22. rob g heb je misschien meerdere persoonlijkheden?je schrijft op mijn stukje dat je duidelijk kan zien dat ik ongeschoold ben.ben verbaast te lezen dat je tegen hans zegt,natuurlijk moet de kostprijs van een product of dienst worden doorberekend.ik geloof toch echt dat ik dit in andere bewoordingen ook schreef lol.je zwalkt van links naar rechts.dat is wat hans bedoeld je bent goed in rechtlullun wat krom is je praat jezelf tegen daarom geef je mij ook geen antwoord net als de vorige keer ,toen we het over economische groei hadden,maar dat zullen jou verwarde hersenen al niet meer weten.


  Maak melding
 23. Beste linglong je bent de beste balhanger van bouterse op deze site waarom ga je niet terug en wordt de nieuwer adviser of minister van hopeloze zaken.


  Maak melding
 24. Waarom zo moeilijk doen.

  Een overheidsbedrijf mag geen winst maken.

  Kostprijs van een kilowatt stroom is dus.
  Totale bedrijfskosten A
  Af: ontvangen subsidies -B
  Bij: opslag voor ontwikkeling en uitbreidingskosten C

  Som is door te berekenen kosten aan cliënten =A-B+C
  Som gedeeld door het aantal geproduceerde kilowatt stroom is kostprijs per kilowatt.
  Klant betaalt het aantal verbruikte kilowatt (volgens meteropname) x kostprijs.
  De hoogte van de kostprijs en ook de subsidie wordt bepaald door de overheid.
  Dezelfde berekening kan de SWM ook toepassen.
  Het verbaast mij dus ten zeerste dat de SWM en de EBS niet eens weten wat de kostprijs per kilowatt stroom of kubieke meter water is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES