maandag, april 15, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidEindejaarscontrole op vieze restaurants

Eindejaarscontrole op vieze restaurants

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 dec – In sommige delen van Suriname is de controle op restaurants opgevoerd. De districtscommissarissen van Noordoost Paramaribo en Paramaribo Zuidwest willen veilige eetgelegenheden met het oog op de feestperiode.

Kerst en oud op nieuw zijn in Suriname bij uitstek momenten om ‘even niet’ in de keuken te staan. Eten haal je dan van buiten of wordt een restaurant aangedaan. De afgelopen weken zijn ware razzia’s uitgevoerd bij diverse eetgelegenheden met waarlijk spraakmakend resultaat. De praktijken die sommige uitbaters aan de dag plegen te leggen, doen wel vragen rijzen. Wanneer lieden in staat zijn hun medemens zulke troep voor te schotelen, geeft het te denken.

Sommige zaakhouders zien kans vlees en vleeswaren in de badkamer te wassen en te preparen. Smakelijk! Met alles wat je je daarbij kan voorstellen. En wat te denken van de keukens met rond vliegende kakkerlakken en muizenpoep op het aanrecht. Dat het allemaal in zo’n walgelijke mate kon worden aangetroffen, zegt vooral meer van de staat van de hygiënecontrole in Suriname. Seizoengebonden controle laat alle ruimte voor gerommel tussendoor.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

26 REACTIES
 1. Hygiëne:

  afwassen;
  schone kleding kleding. mutsen op het hoofd;
  handen wassen;
  handschoenen dragen bij riskante karweitjes, aanrecht, bestek, pannen, glazen, bekers, borden, tafels, stoelen, vloer, toilet, handdoeken, schone servetten, enz schoonmaken en schoon houden, vuilnisbakken schoon maken en reinigen met de juiste schoonmaakmiddelen;
  dagelijks overal in de keuken op de juiste wijze reinigen en schoonhouden;
  schoon werken bij het bereiden van eten (hieronder vallen onder andere koken en het smeren van een boterham, belegd, rijst, bamie, vleesgerechten, vissoorten, groenten, wild, enz, enz);
  bederfelijke etenswaren in de koelkast bewaren;
  sterilisatie en desinfectie van besmette voorwerpen of oppervlakken;
  uitwerpselen van geslachte kippen, eenden, vissoorten, enz, enz op de juiste wijze gebeurt, wordt verzameld en naar de vuilverwerking kan plaats vinden, ook vetten en andere soort afval.
  rioolwaterzuivering;

  Schoon water moet er in voldoende mate altijd aanwezig zijn.kwaliteit schoon water van het waterleidingbedrijf.

  Het personeel moet een speciale opleiding en training hiervoor in de horeca/huishoudschool hebben gevolgd en er moeten om een bepaalde termijn opfristrainingen worden gevolgd.

  De BOG moet doorlopend toegang hebben om overal controle te verrichten en zaken waar zaken niet in orde zijn aangeven, zo nodig per direct sluiten.

  Voorkomen van ziekten is beter dan genezen. Een ondernemer van een restaurant en eetgelegenheid die haar klanten niet niet kan garanderen dat al dit soort zaken in orde zijn, mag dit werk niet uitvoeren en kan maar beter wat anders gaan doen.

  Ook de toiletten/plee moeten schoon zijn en van alle zaken voorzien zijn voor de bezoeker/ster.

  De toiletten van vele de BAR zijn smerig, geen toiletpaper, donker en stinken. soms niet voorzien van kraan met leiding water. Wie dit niet gelooft moet maar gewoon langs gaan en kijken, ook het uitgangscentrum.


  Maak melding
 2. @Passant

  Eet al jaren niet meer in Surinaamse restaurants. 1 grote bende.
  Precies om die redenen die jij opsomt. Ga naar de markt koop je boodschappen en ga thuis zelf koken. Of nog beter zet je vrouw aan het werk 🙂


  Maak melding
 3. Eindejaarscontrole 2014 op vieze restaurants in Paramaribo e.o.

  @passant!
  Heeft reeds alles opgenoemd.

  Dus onze (@Koos) haalt de boodschappen voor vrouwtje.
  Maar je dient ook een handje te helpen in de keuken.
  Alleen vrouwtje in de keuken aan het werk zetten kan in deze moderne tijd niet meer.

  En nu pas gaan ze een zogenaamde (BOG) controle uitvoeren.
  Komt het door het korte bezoek in december door het aantal personen uit Nederland etc. etc.?

  Die luie zeven (7) even Landsdienaren, dienen elke week of regelmatig de eetgelegenheden te gaan controleren.
  dus niet wachten tot de feestdagen in de maand december.
  Dus sluiten die smerige onhygiënische tenten.
  Geen (tjoekoes) aannemen maar een behoorlijke boete opleggen en vervolgens die laten sluiten.
  Ook niet laten paaien met wat smerige porties (eten).

  Alle zeven (7) even Landsdienaren van BOG., dienen echt aan de totale volksgezondheid te denken.
  Daarvoor zijn jullie ook aangenomen en niet om op jullie luie reed de gehele dag te zitten.
  En de bezoekers dienen ook foto’s/filmpjes te maken van zulke smerige zaken als bewijs via Internet.


  Maak melding
 4. Ay Brada Pe Yang De A Musu Krin……Volkomen terecht van de Voedings Inspecteur. Ik vind ,dat Restaurants , Rotihuis, Warunghuis die moeten echt schoon en aantrekkelijk zijn voor de klant.
  Het moet niet een Smeerboel zijn,dat je gelijk afkeer van krijgt.


  Maak melding
 5. Regelmatige controles vooral bij de “smerige zaken” 3 x gele kaart is rood. Bij rood gaat de zaak dicht en zoek je het maar uit. Met de gezondheid van mensen mag je niet spelen. De overheid heeft er baat bij om er voor te zorgen dat men zich aan de hygiëne code houdt. Ziekte komt op de rekening van de Ziektekosten verzekeraar.


  Maak melding
 6. @Bagson,

  Smakelijk eten bij de volgende filmpjes.
  via (YouTube) raadplegen.

  Dining on Dogs in Yulin: VICE Reports (Part 1/2) (8:25 min)

  Stop Yulin dog meat festival (3:12 min.)

  Ook de nieuwe kinderen in SU. van wijlen Mau & Lau, weten er raad mee.
  Maar de controleurs van BOG weten het niet en krijgen dit regelmatig voorgeschoteld tijdens het uitoefenen van hun functie als ze zogenaamd op controle gaan.


  Maak melding
 7. beste mensen,,wij hoeven elkander niet te beschuldigen af te snauwen..

  wij zijn in het algemeen allemaal vieze vuile smerige suris bij elkaar..

  laten wij eerlijk zijn,niemand is beter dan een ander,kijk maar in je directe omgeving,zijn we netjes schoon,, zijn onze huizen toiletten,w.c.’s, bad gelegenheden ,schoon aantrekkelijk..

  wart dacht je van je eigen erf

  ze zeggen wel eens,verbeter de wereld begin bij je zelf..

  het is makkelijk commentaar kritiek te leveren op een ander,maar kijk eerst naar de splinter in je eigen ogen..

  begin bij onze grote lijders de lijding v/h land land, zij moeten aller eerst de goede voorbeelden geven over de hele linie,heeft niks met partij te doen..

  waarom steeds een ander beschuldigen,terwijl je zelf al vier tot vijf jaar aan de macht zit..

  als je al bijna veertig jaar zelfstandig bent,,dan kun je onmogelijk iemand ander de schuld geven..

  op veertig jarig leeftijd,ben je al een zelfstandig persoon met alles erop en eraan,huisje ,boompje,beestje,vrouw en kinderen,een gezegd toekomst afgestudeerd en wel goed salaris prima leven voor de rest van je leven.


  Maak melding
 8. @ kolibri,
  Probeer eens Restaurant Chi Min. Een echte sranan snesi.
  Kost den beetje, maar je krijgt ook kwaliteit voorgeschoteld en op hygiënische wijze bereid.
  De rest zijn allemaal viezeriken die het niet zo nauw nemen met hygiëne en klantvriendelijkheid.
  Blijkbaar hebben deze ondernemers wel recht van bestaan gezien hun grote clientèle. Dat is enigszins te begrijpen vanwege het beperkte budget van de doorsnee Surinamer om met gezin eens lekker een culinair onderonsje te beleven.
  Restaurants met redelijke tot zeer goede kwaliteit zijn in Suriname maar erg dun gezaaid.


  Maak melding
 9. Mensen eten van nature een heleboel smerige zaken. Zelfs dieren eten schoner dan mensen. Een koe, een hert, een pard, je zult ze nooit betrappen op het eten van rotzooi. Maar mensen? Ze branden hun eten met alcohol, gieten er wijn in, gooien te pas en te onpas overal eieren in, spugen in hun eten, stoppen het 4 keer in de koelkast om het 4 keer weer op te warmen enz. D restaurants weten dus dat mensen hun vermogen om kwaliteit te proeven kwijt zijn en spelen daar handig op in. Kun je ze dat kwalijk nemen? Zo ja, eet dan gewoon thuis of bij familie.


  Maak melding
 10. @Bagson
  Kun je ze dat kwalijk nemen? Zo ja, eet dan gewoon thuis of bij familie.

  Je heel verhaal geeft aan dat je de mensen, dus ook je familie, beschuldigd van het eten van smerige zaken (Mensen eten van nature een heleboel smerige zaken).

  Dus waarom dan bij de familie eten? Je eet alleen datgene waarvan je weet dat jij het goed genoeg vind als je het zelf hebt klaargemaakt. Dus niet je familie.

  Maar ik snap je verhaal wel wat je hiermee bedoeld ALLEEN “het geldt niet voor een ieder”


  Maak melding
 11. @Bagson,
  Ga jij maar lekker grazen in de wei met de koeien, herten en paarden.
  Ik ben een levensgenieter en daar horen culinaire hoogstandjes ook bij.


  Maak melding
 12. Waarom eindejaars en niet door het hele jaar en altijd plotseling binnen dringen???? Nu maak je slapende honden wakker, maar deze honden gaan na de storm wederom slapen als de buikje vol zijn!!!


  Maak melding
 13. Ik was een jaar of 5 terug in Su op vakantie. Wat mij was opgevallen is dat er in een tijdsbestek van 4 jaar er heel veel Chinese restaurants waren gevestigd in Suriname.

  Een aangetrouwde tante van mij werkt bij één of ander instantie die controle uitvoert, denk BOG ofso. hou mij ten goede. Zij vertelde doodleuk hoe ze haar dagelijkse controle taken uitvoerde. Naar een Chinese winkel gaan, met hem afspreken en onder tafel boodschappen voor krijgen. Zij en mede collega’s hoefden dan na elke bezoek/’controle’ voor een week geen boodschappen te halen.

  Ipv de chinees een waarschuwing te geven en na 3 waarschuwingen zijn vergunning intrekken of boete volgens voorschriften, werden de regels en wetten zelf door de uitvoerende instanties overtreden. Als wij zo door blijven gaan voor eigen gewin, gaat het nooit goed komen met de horecabranche in Suriname.
  zie maar een voorbeeld op FB. En we blijven het maar accepteren door steeds voedsel te kopen in dergelijke restaurants.

  Wanneer gaan we de eer aan ons zelf houden???

  Verbeter Suriname, begin bij je zelf moet ons motto worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES