dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaamse topeconoom: toekomst ziet er goed uit

Surinaamse topeconoom: toekomst ziet er goed uit

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 dec – Hoewel Suriname het nog even moeilijk krijgt, ziet de naaste toekomst er goed uit. Dit stelt Anthony Caram, hoogleraar aan de Universiteit van Suriname en oud-directeur van de Arubaanse centrale bank. De grootverdieners doen het aanmerkelijk minder.

Aardolie en goud brengen veel minder in het laatje dan pakweg drie jaar terug. Maar dit mag niet lang meer duren. De nieuwe raffinaderij van Staatsolie en de investeringen in goudwinning van multinational Newmont staan er garant voor. “Daarnaast wordt verwacht dat de prijzen van goud en olie zullen stijgen. Dus de toekomst ziet er goed uit”, zegt Caram tegenover de Ware Tijd. Dat het nu fors minder gaat, heeft te maken met een oud zeer.

De Surinaamse economie moet het te veel hebben van slechts enkele sterke branches. Het is dringend variëren geblazen. Een goed voorbeeld is de mijnbouw. De afhankelijkheid van slechts bauxiet, is afgezwakt door goud- en oliewinning. “Ik stel voor dat Suriname verder diversifieert in de mijnbouw. Het streven moet zijn te kijken naar andere mijnbouwproducten en het verhogen van de efficiëntie en productiviteit in bestaande branches”, aldus Caram.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

64 REACTIES
 1. blablablabla, veel wol weinig verf! Suriname gaat een goede toekomst tegemoet? En dat allemaal door ‘veronderstellingen’!! Het mag niet lang meer duren voordat de goudprijs weer omhoog gaat?
  Typerend voor het onderwijsniveau, dit soort uitspraken verwacht je niet van een hoogleraar.


  Maak melding
 2. Caram moet realistischer zijn en aangeven, dat niet alleen gekeken moet worden naar de markt, vraag en aanbod van natuurlijke grondstoffen en kijken wat de prijs is.
  m.a.w., we hebben grondstoffen, er is geinvesteerd, risico moet genomen worden, maar ook kijken naar welke koers het land vaart, de veiligheid, vertrouwen, hoe is het gesteld met de scholing, kennis en ontwikkeling van het land en haar bevolking, hebben afgestudeerden na hun studie werk of zijn ze werkloos, leidt het onderwijs en wetenschappen op voor werkgelegenheid, productie, een baan na je studie, welke soort ondernemingen, enz? (is er sprake van diversiteit, diversificatie), hoe kijkt het buitenland/ondernemers naar Suriname, enz, enz. Hoe is het gesteld met productie -exportondernemingen en wordt genoeg verdiend, waardoor elke individu, waar in het land hier beter van wordt en neemt de welvaart en welzijn voor iedere individu toe voor vast werk, goed loon/inkomsten om grond te kopen, een behoorlijk huis te bouwen, te ondernemen, voor zijn/haar gezin, te kunnen sparen, genoeg voedsel en drinken dagelijks, sport en ontspanning, een auto om de 5 jaar te kunnen kopen, jaarlijks met vakantie te gaan naar het buitenland, enz

  Behalve de natuurlijke rijkdommen moet gekeken worden naar andere sectoren zoals de landbouw, eco – toerisme, visserij, productiesectoren, eindfabrikaat, die de concurrentie op de internationale markt aan kunnen. Suriname is een onderontwikkelingsland en zal het daarom zeer moeilijk hebben in vergelijking met rijke landen, West-Europa, Westersewereld, Japan, China, India, Brazilie, enz

  Ook uitdagingen als stijgende waterspiegel, milieuvervuiling in flora en fauna met allerlei gevolgen voor de mens en zijn omgeving, de bodem, de lucht/ademhaling, vuilverwerking, enz,

  Met de bouw van het stuwmeer werd dat ook gezegd, evenals, onafhankelijkheid, west-suriname, aardolie, goud, militaire staatsgreep en dictatuur, devalutatie van de gulden, met een dekbedovertrek als portemonnee met waardeloos geld erin, petrocaribe deal, 18000 huizen van DDB, diepzeehaven, voedselschuur, Gouden Kerst, vierbaansweg naar Brazilie, gratis spoorlijn van Poelepantje naar Onverwacht voor de jeugd en ouderen van het Pad van Wanica met 4 of 5 stopplaatsen, regeringen waar DDB en de gangsters de koers bepaalden, enz, enz

  Spreekt Caram over korte termijn, middellang of lange termijn!!?, ja zo kan iedere dwaas dat zeggen. Waar moet de bevolking met deze wijsheden?


  Maak melding
 3. De prijzen van olie en goud zullen stijgen, die van goud misschien, weet ik niet , maar die van olie?
  De Opec landen hebben recent bekentgemaakt dat ze de productie van olie niet zullen verlagen, integendeel. omdat ondermeer Amerika meer olie is gaan produceren, en de Opec zijn marktaandeel wil behouden of vergroten, dus hardere concurrentie wat alleen maar kan leiden tot nog meer prijsverlagingen.
  Op de lange termijn zullen er wel weer prijsstijgingen komen, maar of Suriname die benodigde lange adem heeft?
  Kon het niet zo zijn dat die meneer Caram op verzoek of in opdracht van, tegen wel of niet een vergoeding deze mening verspreiding om het temvee nog meer zand in de ogen te strooien, het zou mij niet verbazen


  Maak melding
 4. Deze econoom verwacht dat goud-en olieprijzen zullen stijgen.maar wat als ze nog verder dalen? Wie garandeert dat deze prijzen zullen stijgen? Sinds wannneer kunnen economen prijsontwikkelingen voorspellen?


  Maak melding
 5. -Het wordt dus ook spannen met al die olie in de Zuid-Amerikaanse landen.
  Tongen beweren dat Obama olie van Venezuela wilt hebben daarom maken zij het goed met Cuba. Het wordt straks met vuil smijten en Bouterse is er al mee begonnen.

  -Een paar regels hier te lezen:::::
  De belofte van gewezen president Fidel Castro van Cuba dat de Amerikanen zullen terugkeren, is waargemaakt. Dit schrijft president Desi Bouterse aan Raul Castro.

  Heeft Bouterse zich dan afgevraagd waarom er dan zoveel Cubanen in Amerika wonen en dat zij de familie in Cuba onderhouden. Als dit niet gebeurt zouden er mee doden vallen vanwege ernstige armoede.


  Maak melding
 6. ik heb vaker stukken van prof. Caram gelezen en hem ook een keer meegemaakt in een presentatie: m.i. is het belangrijkste van wat hij zegt weggelaten,namelijk wat je ook in alle andere economische stukken zult lezen, (0ver suriname, in dit geval) suriname kan het redden, wanneer het op korte termijn begint de tering naar de nering te zetten. wellicht is weggelaten dat indien de trein komt, de economische voorspoed met dezelfde snelheid zal gaan.
  waterkant propt de berichten ook zodanig dat ze passen. niet altijd gebeurt dat even zorgvuldig.


  Maak melding
 7. Diversificatie Sranan economie moet nog starten, EN er
  wordt alleen maar gegraaid en niet bezuinigd !

  Vraag aan Venezuela (Maduro) welk land elke keer wannneer
  de olieprijs 1 dollar zakt : 800 000 000 Verliest !

  Voorbeeld van eenziidige economie ! Rust enkel op
  inkomsten grondstoffen !

  Venezuela in MEGA-fianciele-problemen !

  Nogmaals hr Boutje : Tapu “directamente” met je MEGA-
  Onproductieve-Uitgaven !

  Stop ONZIN-projecten zoals Spooktreinproject en stop
  de kosten voor twintig ZINLOZE show-ambassades !

  Angri e kiri wan lo sma na ini a kondre ! Moni no de !


  Maak melding
 8. Nog meer mijnbouw? Moeten we altijd het domme graafwerk blijven doen? Wanneer gaan we nou eens eindlijk producten maken en veredelen van begin tot eind? Wanneer gaan we WEER onze eigen jam maken etc? Waar zijn de grote fruitbedrijven die er hadden moeten zijn.

  Guyana maakte 30 jaar geleden als riceflakes als vervanger van cornflakes, wij eten nog dosi (niet dat ik het niet lekker vind, maar ik zie het me niet elke ochtend eten).

  Waar blijft de innovatie? Kopieer desnoods van andere landen!!

  Sorry Caram, ik mis een groot stuk in je betoog!!


  Maak melding
 9. Gelukkig is er iemand die alsnog de boodschap van deze president blijkt te begrijpen !

  Het gros van de eerdere reacties op deze topic is negatief gestemd over dit bericht, want men had liever gehoord dat het slecht zal gaan met Suriname.

  Een top econoom geeft z’n outlook over de economische toekomst van Suriname en een diaree van pseudo economen hier op Waterkant.net spreekt deze man tegen.

  De prijs van olie is ietwat onderdruk vanwege de Amerikaanse productie van schaliegas en eigen olie op het Nrd Amerikaans continent.
  China en Brazilie doen het iets minder tegenwoordig, echter verwacht ik dat India gaat pieken ! Check deze website: http://www.makeinindia.com

  En als de vraag naar olie gaat toenemen in India, ivm het nieuw economisch programma van pres. Modi, dan zal je zien wat de prijs zal gaan doen op de wereldmarkt.

  Ergo, de raffinaderij is een hele goede investering geweest voor Suriname en is het nu wachten op het multiplier effect welke o.a. deze deze investment zal gaan genereren.


  Maak melding
 10. meneer karam met alle respect voor uw tekst en uitleg, bla bla bla,,

  de bedrijven zijn nu al failliet,,wat hebben ze aan de komende toekomst..

  als je zit te wachten op eten en je krijgt pas over een periode wat te vreten,tegen die tijd ben je al naar de hel..

  weet jij meneer karam hoeveel bedrijven die toch sukkelen eind dit jaar ,,volgend jaar niet meer bestaan..

  kom met koncrete voorstellen

  nu is de wereld markt prijs van ruw olie gezakt beneden de 50 US$ voordat deze weer omhoog gaat,zijn vele bedrijven allang gesloten..en jij nu..

  de verwachting is,,dat de olie prijs rond 25 – 30 US$ zal schommelen..

  kan staats-olie dit bevatten..


  Maak melding
 11. Als het regent worden we morgen nat…..

  Daarnaast wordt verwacht dat de prijzen van goud en olie zullen stijgen. Dus de toekomst ziet er goed uit”, zegt Caram tegenover de Ware Tijd. Dat het nu fors minder gaat, heeft te maken met een oud zeer.

  Jezus wat een voorspelling van helemaal niks.


  Maak melding
 12. Beste midete,

  je slaat spijker op zijn kop. Suriname heeft de afgelopen 30 jaar geen enkele nieuwe industrie ontwikkeld en mag God op de blote knieeen danken dat er goud en olie in de boden zit.

  Geen euro uit die inkomsten is geïnvesteerd in duurzame ontwikkeling. Het geld is verspild aan een waterhoofd van een niets presterend ambtenarenkorps van 50.000 mensen die de hele dag uit hun neus zitten te vreten.


  Maak melding
 13. @Hans, Henk en ander zwartgalligen op dit forum. Toen Caram deze regering de oren waste met zijn analyses en aangaf hoe slecht het economisch perspectief voor Suriname was, was de euforie groot op dit forum en werd hij alom geprezen. Nu dezelfde man een ander geluid laat horen, zijn jullie boos en verontwaardigd en weet hij van toeten nog blazen. Wat een stel hypocrieten zijn jullie!


  Maak melding
 14. Beste Lucien:

  Hier bericht van de Surinaamse topeconoom van nog geen 9 maanden geleden:

  “Professor Tony Caram: ‘Financiële situatie uiterst zorgwekkend’

  ‘Financiële situatie uiterst zorgwekkend’

  Anthony Caram De situatie van de overheidsfinanciën is “uitermate zorgwekkend”. De uitgaven van de overheid lopen uit de pas met de inkomsten, waardoor het kastekort groeit en de overheid economisch noodzakelijke projecten niet kan uitvoeren. De boodschap van de regering Bouterse-Ameerali is: ‘Er is nog niet genoeg bereikt, we gaan voor het einde van de regeringstermijn méér doen’. Voor Anthony Caram leidt dit meer uitgeven juist tot verstoringen”. De hoogleraar economie aan de Anton de Kom Universiteit en voormalig president van de Centrale Bank van Aruba, hield een lezing in het VHP-partijcentrum De Olifant. Hij adviseert om het kastekort terug te dringen. Dat tekort verdubbelde het afgelopen jaar naar SRD 439 miljoen (4 procent van het bruto binnenlands product) en kan volgens Caram dit jaar uitkomen tot boven de vijf procent. “En dat is alleen op kasbasis: het tekort op basis van verplichtingen die de overheid is aangegaan is veel groter”, aldus de hoogleraar. Daarom worden projecten uitgesteld en kan de Staat niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. Voortzetting van het huidig financieel beleid zal het risico van verdere verstoringen doen toenemen. Heroverwegen van het budgettair beleid is dan ook noodzakelijk. Voortgaan met de versterking van het monetaire beleid is wenselijk.

  Wie neemt wie in de maling??????

  Operatie geslaagd: patiënt dood

  Het kan vriezen en het kan dooien.

  Deze charlatan neemt niemand meer serieus,


  Maak melding
 15. Het tekort op de Surinaamse begroeting is in 9 maanden gegroeid van 4 naar 7 procent en toch ziet de economische toekomst van Suriname er gunstig uit????

  Bouterse heeft hem vast en zeker een ministerspost beloofd en nu moet hij voor de verkiezingen de kiezers zand in de ogen strooien.


  Maak melding
 16. ach ja, wiens brood men eet, diens woord men (s)preekt!
  het heeft er i.d.d. alle schijn van dat er e.e.a. beloofd is voor het doen van deze uitspraak, nogmaals van zo’n “hoog” opgeleid persoon zou je deze uitspraken niet verwachten. Tenzij………….?


  Maak melding
 17. @Lucien
  Iemand die kundig is / zou moeten zijn, kan zijn prognoses/veronderstellingen niet 180 graden doen draaien! Dat heeft niets met hypocrisie te maken! Of dhr. Caram is het spoor bijster, of er is hem iets beloofd!


  Maak melding
 18. astaman

  Caram is het spoor bijster, of er is hem iets beloofd!

  Wat denk je zelf…. het is alle hens voor Bouterse die het land voor de zoveelste keer in een financiële afgrond stort.


  Maak melding
 19. Caram bedoelt : toekomst criminele top KAN er goed uitzien !

  Indien goud- en olieprijs zou stijgen, dan kan de criminele
  top van het land ALLES afromen !

  Het volk blijft met LEGE HANDEN en met de slechte
  voorzieningen !

  Volk zit met 18000 spookhuizen, spookfly-overs,
  spookvoedselschuur, spookcassave-project en fabriek,
  spookwaterexport, spooktreinproject, spookhighway naar
  Brazilie, en een spookkabinet, waarbij Desi en zogenaamde
  adviseurs ALLE staatsbeslissingen nemen.

  Hr Caram weet ook wat met de eenzijdige aardolie-
  economie van Venezuela gebeurt ! In een jaar tijd
  55 x 18 000 000 dollar verlies !

  Caram weet als econoom ook dat de begrotingen en de
  uitgaven van het land oever de afgelopen JAREN niet zijn afgehandeld ! Eigenlijk heeft praten over de toekomst van
  onze economie zonder deze cijfers/berekeningen, precieze uitgaven en goedkeuringen door het parlement, geen zin !

  Toch vergroot de regering Sranan thans de inflatie met haar
  veel te hoge NIET-Noodzakelijke onproductieve uitgaven
  (beleid komt er op neer dat men WEIGERT te bezuinigen )
  en een paniekbeleid met de stroomtarieven. Bedrijfsleven
  zal als gevolg daarvan de prijzen van goederen verhogen !

  Diverse vakbonden wachten ook niet op nog meer praatjes
  van de regering en zullen nog voor de as verkiezingen aktie voeren voor hogere lonen.

  Gevolg van dit slechte beleid : SRD verzwakt verder,
  aan devaluatie valt niet te ontkomen !

  PS I Venezuela zoekt buitenlandse steun voor het MILJARDENGAT in haar begroting ! Paniek bij Morales !
  Financiele analisten verwachten een faillissement van
  Venezuela !

  PS II Sranan People zorg ervoor dat de criminelen uit de
  top van het land verdwijnen ! Kies een regime dat gaat voor
  de belangen van het Volk !


  Maak melding
 20. De economie ziet er rooskleurig uit voor de toekomst. Mooi. Intussen wordt de aarde van Suriname steeds leger aan verkoopbare stoffen en moeten we hopen dat over 30 jaar (wanneer alles op is) de wereld veel zand nodig heeft. Misschien dat we daar dan een redelijke prijs voor kunnen krijgen. Zo niet, dan zullen de Surinaamse economen vast wel een techniek uitvinden om lucht te bakken en te verkopen. Air de coloigne.


  Maak melding
 21. Olie, hout, aluminium, goud. Zie daar de voornaamste geldverdieners. Maar dit allemaal is door de natuur geschonken. De Surinamer zelf heeft niks kunnen produceren wat hij kan exporteren. Dus zie ik de economie in de toekomst niet zo rooskleurig in. Pas wanneer men zelf een fiets (desnoods van hout, houten frame en velg) kan maken, een fietsband kan produceren (rubbermogelijkheden genoeg) etc. kan er sprake zijn van ontwikkeling.
  Wat we nu hebben is geen ontwikkeling maar afwikkeling. Met de natuur wordt afgerekend op een roekeloze manier. Intussen wordt van alles geimporteerd. Pas wanneer de importen verminderen en de export van onnatuurlijke producten tot stand komt, is er sprake van ontwikkeling. Tot dan is er slechts sprake van uitverkoop.


  Maak melding
 22. Gelukkig hebben wij uitstekende journalisten die hun mannetje staan in de economische vraagstukken dus kunnen zij deze professor flink aan de tand voelen. M.a.w. Ik geloof niet dat iemand die zo een samenhangend verhaal kan houden nu zo zou bazelen. Een goed deel van zijn verhaal moet zijn kwijtgeraakt. Veel mensen hebbe het rapport van laatst in oktober ook deels geleen, namelijks het leukste deel. Achter de komma moet er ook worden gelezen, want dat kan voor de komma opheffen of richting geven.
  Als ik jullie was zou ik me drukmaken om de boodschap in plaats van om de boodschepper.


  Maak melding
 23. “Ik stel voor dat Suriname verder diversifieert in de mijnbouw. Het streven moet zijn te kijken naar andere mijnbouwproducten en het verhogen van de efficiëntie en productiviteit in bestaande branches”, aldus Caram.

  Jammer genoeg houdt deze bekende econoom geen rekening met de pyramide van Maslow want dan zou hij het mijnen eerder moeten aanhouden totdat Suriname iets vind dat het milieu beter beschermt waardoor gezond leven in een gezonde omgeving een belangrijk onderdeel is van het leven.


  Maak melding
 24. ’topeconoom’ its totaal misplaatst. Caram laat met een een dergelijke opvatting zien dat hij totaal geen wetenschapper is. Wellicht heeft hij nog een toekomst als helderziende, maar die van een slechte soort.


  Maak melding
 25. Suriname krijgt voor de watersector een lening van euro 12.5 miljoen van het Franse Ontwikkelings Agenschap (AFD). Dit geld is bestemd voor de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) en zal tegen een zachte rente over twintig jaar worden terugbetaald.

  Vraagje aan de top econoom:
  Door al het lenen, schulden toenemen, stijgt het water Suriname boven de ogen. Suriname kan nagenoeg niets meer zien boven water, kijkt alleen onder water, en ademt met behulp van een zuurstoffles op de rug.

  Wie Geleend bedrag
  SWM 12.500.000 euro
  EBS 30.000.000 US$
  Staatsolie 320.000.000 US$

  Dan heb ik het nog niet over alle leningen die terugbetaald moeten worden.
  Caram,
  Hoe moet de Surinaamse gaan economie bloeien als Suriname zelfs niets produceert en alles importeert?????
  Aan alles komt een einde mede als gevolg van een hoge kostprijs waardoor de bodemschatten nagenoeg niets meer opleveren.


  Maak melding
 26. Vaag en twijfelachtig verhaal. Neem bv de goudprijs. Iedereen verwacht dat deze, zodra de economieën in de wereld weer goed draaien, behoorlijk gaat dalen. En ja op korte termijn kunnen ze even stijgen, maar dat is tijdelijk.
  Olie. Wel die zal zeker weer een beetje stijgen maar dat is niet de vraag. De vraag is hoe hoog moet de olieprijs zijn wil de investering van Staats rendabel zijn. Immers Staats is van het land dus failliet gaan laten ze Staats niet. Maar Staat kan ook niet hele hoge gazoline prijzen vragen. Ook al heeft ze het grootste deel van het distributienet in handen. Het zou immers te veel opvallen als de Winst op import Gazoline erg groot wordt en de prijzen aan de Niet-Staats pompen zou substantieel lager zijn.
  Ook worden in het artikel geen concrete zaken genoemd. Ja een vage uitspraak als het gaat in de komst beter dat kan iedereen altijd doen.

  Het lijkt dan ook veel op een door de regering afgedwongen uitspraak.


  Maak melding
 27. -Als dit niet genoeg is krijgt de vorige regering toch nog de schuld van het feit dat velen nog steeds niet betaalt kunnen worden.

  – Zie de branding en luister naar::::::Volksvertegenwoordiger Amzad Abdoel.
  Ik kan mij na jaren van deze regering niet voorstellen dat de vorige regering nog steeds de schuld krijgt van vele wandtoestanden van deze regering. GEEN goed beleid, corruptie en wandtoestanden onder Bouterse.

  -Abdoel praat niet over Bouterse die geld en goud van de bank heeft weggehaald zonder dit te vermelden, terwijl je anderen had kunnen uitbetalen.
  -Corrupte zaken zoals bij Abrahams die nooit zijn onderzocht

  Oordeel zelfs maar wat deze Abdoel te vertellen heeft

  ==Wat een zooitje als deze groep weer aan de macht moet komen==


  Maak melding
 28. karam ,,roep alle geleerden, afgestudeerden,hoog geplaatste boeven,bij elkaar en maak een goed voorstel aan deze boeven bende wat zich zelf regering noemt..

  berijdt eventueel een gesprek voor om deze gasten op te sluiten in santo boma..

  ze zijn nu demiesionair,dus ze regeren niet en wachten op de genade slag op 25 mei a,s,..


  Maak melding
 29. meneer karam ,, je bedoelt sme se economie ziet er ;;;goed somber;;;; uit..

  de toekomst is heel donker,gezien de lege staats kas.,die geplunderd is..

  inkomsten zeer gering..

  die 50 duizend imbiezielen bij lantie moeten terug gebracht worden tot minimaal 20 duizend en de rest gewoon op straat ,laat ze zelf hun boontje doppen..

  alle inkomsten van de niet actieven direct stop zetten..


  Maak melding
 30. Voor de goede orde (Milton) Suriname is na de rampzalige
  regering Wijlenbosch (ook ndp) door het Nieuw Front weer
  op de rails gezet. En echt niet door een ndp regering, die
  maken alleen maar goede zier met andermans werk!


  Maak melding
 31. @Anthony Caram

  Fijne kerst aan alle lezers.

  Heer Caram,

  Ik weet niet precies wat ze u betaalt hebben om dit onzin verhaal te verkondigen. Het lijkt wel gepland, vooral als ik lees dat Suriname door zal gaan op de ingeslagen weg. Het sluit allemaal, qua verhalen, perfect op elkaar aan, zou je zeggen.

  Niets is minder waar, want het ingeslagen weg is niets anders dan een doodlopende weg. Ik oordeel niet wie goed of wie slecht regeert, maar in deze is het kwalijk dit soort verhalen te lezen.

  Ik garandeer u allen dan Suriname berooid achter gelaten zal worden door bepaalde figuren die het allemaal echt voor eigen zak en in eigen belang handelen.

  Ach, wat maakt het allemaal toch ook uit?. Wie is nou eerlijk in Suriname, en waar is men eerlijk op deze wereld?

  Ik voorspel u allen een hel in Suriname na de verkiezingen van 2015!

  Zalige kerstfeest!


  Maak melding
 32. Caram wordt vast minister in het nieuwe kabinet van Bouterse, dat kan niet anders. 9 mnd geleden zag de toekomst van suriname bedroevend uit volgens dezelfde top econoom.

  Wat is er in die 9 mnd dan gebeurt ?


  Maak melding
 33. @ Koos
  Caram wordt vast minister in het nieuwe kabinet van Bouterse, dat kan niet anders. 9 mnd geleden zag de toekomst van suriname bedroevend uit volgens dezelfde top econoom.

  Wat is er in die 9 mnd dan gebeurt ?

  Ik denk dat hij op zijn ouwe dag na 9 maanden wat verwekt heeft en nu totaal alles als een wonder ziet.


  Maak melding
 34. @LUCIEN,

  Kan je mij aangeven wat Bouta economisch allemaal goed heeft gedaan dat de staatschuld tot nul is gereduceerd. In plaats van groter door de vele leningen?

  Kom met Feiten.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 35. Beste Djamoe

  Op het moment dat jee Paarse Pauper om feiten om aan te tonen wat Boutere economische bereikt zou hebben, blijft het stil.

  Suriname is/gaat economisch in sneltreinvaart naar de kloten en de Paarse Paupers staan aan de kant te applaudisseren.

  Dart heb heb je met dom ongeletterd stemvee, die bij het word gratis geld spontaan een orgasme krijgen..


  Maak melding
 36. Meneer Caram dit staat nu geschreven::::::

  Iamgold verwacht geen veranderingen goudmarkt
  26/12/2014 04:21

  PARAMARIBO – Iamgold, moedermaatschappij van Rosebel Gold Mines N.V., bekijkt mogelijkheden om andere goudmaatschappijen op te kopen of zelf overgenomen te worden in 2015. Dat zegt Iamgold-directeur Steve Letwin tegen de financiële website Seeking Alpha. Iamgold is bezig een van haar mijnen in Canada te verkopen voor zo een half miljard Amerikaanse dollar, aldus Letwin.

  De directeur zegt verder dat Iamgold momenteel onderhandelt met een partner over potentiële transacties met een waarde van ongeveer US 800 miljoen dollar en ook over nog grotere deals. Iamgold heeft goudmijnen in Burkina Faso, Canada en Suriname. De maatschappij streeft ernaar de productiekosten in haar mijnen terug te brengen naar maximaal US 1000 dollar per troy ounce. In het derde kwartaal bedroegen de productiekosten US 1.115 dollar per troy ounce.

  Letwin verwacht dat de huidige situatie op de goudmarkt in 2015 niet zal veranderen. Managers en bestuursraden van de goudmaatschappijen hebben zich, aldus de Iamgold-topman, aangepast aan de verwachting dat de goudprijzen over een langere periode laag zullen blijven.-.


  Maak melding
 37. Suriname en communicatie problemen….

  Van de LVV tot de Kvk en tot de Agentschap van Investeringen…..niemand blijkt in staat een antwoordt te geven op landbouw projekten, delegaties aanvragen uit Azie etc etc.

  Je kan je afvragen of de huidige regering prioriteten heeft om buitenlandse investeerders buiten te houden?

  Ook een zakenvisum aanvraag wordt behandelt met een antwoordt dat iemand die wil investeren minimaal 2 weken tot 8 weken moet wachten tot een besluit is genomen of hij wel of niet een visum krijgt ………..is dit serieus te noemen ? neen. Er wordt geen enkele interesse getoond op de ambassades ook. Of ze zijn er niet of ze antwoorden nooit.

  Zou graag eens met iemand van de Regering Bouterse spreken hoe we dit oplossen, het is niet goed dat een Regering niet anticipeerd op goedbedoelde aanvragen uit het buitenland. Dat schaadt de bevolking ook van Suriname want er is genoeg belangstelling bij buitenlanders.

  Wie kan ons helpen hierin ?

  Met vriendelijke groeten

  Jan Hoekstra
  landbouwkundige


  Maak melding
 38. Jan Hoekstra,

  suriname heeft genoeg landbouwkundige van de universiteit van Wageningen. Ook de voorzitter van de politieke partij Gegory Rusland heeft hierover gestudeerd in de USA.

  Als je ze niet in Suriname via de politiek kan vinden, informeer dan bij de universiteit van Wageningen in Nederland of bij de media in Suriname.


  Maak melding
 39. Aan PASSANT

  De stelling is niet dat Suriname wellicht enige Landbouwkundigen heeft. Het ging mij erom waarom van regeringsnivo er zo laks gereageerd wordt of beter gezegd helemaal niet. Dus vraag ik bij deze een Surinamer die ons kan brengen naar de NDP of Regering.

  Jan H.


  Maak melding
 40. Als de regeringspartij van de heer Bouterse het volk met cassave-projecten inpalmt, dan zegt dat genoeg over de vooruitgang die Suriname in de agrarische sector bereikt heeft. Ook staat de fabriek die speciaal voor de verwerking van cassave was opgezet al geruime tijd stil. Industriële inertie ? Nooit van gehoord in Suriname en toch voelt de Surinamer zich trots.

  Jan Hoekstra: investeren in Suriname ? Ik heb dat voornemen ook gehad en had liever mijn investeringen elders gedaan. Alleen door toeschietelijk te zijn naar corrupte ambtenaren (lees steekpenningen) gaat het u lukken om iets voor elkaar te krijgen maar zelfs dat is niet een zekerheid. De Surinamer doet er alles aan om de boel te belazeren.


  Maak melding
 41. -Er zijn velen die de Chinezen toejuichen. Geen probleem natuurlijk, maar ik vraag mij wel af of de leiders en velen zoals de heer Zunder het niet door hebben wat de Chinezen van plan zijn op de wereld.

  =lees twee stukjes van een tekst, de rest mag je zelfs gaan lezen op Strnw.::::::::::::::::
  -De regering van de Chinese president Xi Jinping bekommert zich niet om het opkrikken van de economie, de gezondheid van de fiscale regimes of de centrale bank reserves. Het geeft om loyaliteit. De quid pro quo: Voor onze gulle hulp verwachten wij uw volledige ondersteuning in alles van Taiwan naar territoriale geschillen tot het verzwakken van de “irriterende aandacht van het Westen voor mensenrechten.”

  Rusland, Argentinië en Venezuela staan al op gespannen voet met de VS en haar bondgenoten. In 2011 en 2012 keek ook Europa naar Beijing om de euro obligatiemarkten te redden door massale aankopen. In 2015 wordt nieuwe onrust in de eurozone verwacht door deze dynamiek van China. De Aziatische reus verwacht zelf dat Europese leiders hun diplomatieke handschoenen uit de kast zullen halen.


  Maak melding
 42. Er zijn vele wegen die naar deze regering kunnen leiden. Suriname heeft ook een Ambassade in Den Haag aan de Alexander Gogelweg.

  De Ambassade van de Republiek Suriname in Den Haag, Nederland
  Alexander Gogelweg 2
  2517 JH Den Haag
  Tel. no. : 070-3650844
  Fax no. : 070-3617445

  Ik kan jouw niet goed volgen, waarom jij/jullie zo moeilijk doet/doen, als je Suriname iets te bieden heb/ben?

  succes!.


  Maak melding
 43. Mega Combinatie/ NDP assembleelid Amzad Abdoel pleit voor meer maatregelen die Surinaamse Nederlanders (Surineds) zullen stimuleren in Suriname te investeren, zo zei hij in gesprek met de Ware Tijd.

  jaja zo kennen wij het NDP. De Surineds de rechten, zoals aangegeven in de toescheidingsovereenkomst, ontnemen die hen toekomt en tegelijkertijd hun geld nodig heeft om het land vooruit te helpen.
  Ik heb het gedaan 15 jaren lang totdat ik in 2013 tot inkeer ben gekomen en nu mijn poen in een ander land heb geïnvesteerd.
  Sranang no mang never nooit meer. Ik heb het gehad met al die haaien


  Maak melding
 44. Ja, Paraman, met LEGE Staatskas, miljardenoverheids-
  schuld, dalende nationale reserves, dalende olieprijs,
  maandelijkse steun aan SRD opdat die niet wederom
  devalueert, uitbreiding aantal ambtenaren,
  MEGA-leningziekte, uitbreiding aantal onnodige
  ambassades tot in Timboektoe, en uitgifte/verkoop
  diplomatieke paspoorten en een gedeelte van ons
  grondgebied aan terreurbeweging Hezbollah !

  PS : Sranan is op de Venezuela-highway, op weg naar
  bankroet !
  Massaal-Onzin-Uitgavenbeleid gewoon voortzetten !

  Kerstmenu : Broodje Spooktrein, Broodje geleende brug !


  Maak melding
 45. pokai tongo: Je vergeet: het weer snel aannemen van duizenden spookambtenaren van Paarse Kleur in de afgelopen weken die niet eens hun veters kunnen strikken.


  Maak melding
 46. NOU meneer CARAM, weet niet of je je titel in India heb gekocht?Maar wat jij schrijft geeft geen blijk van echt kennis over de economie of SU.lul niet zo dom man.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES