Suriname wil selfie in stemlokaal voorkomen

8

PARAMARIBO, 22 dec – De zogenaamde stemfie, een selfie in het stemhok, schendt alleszins het geheime karakter bij verkiezingen. Dit stelt Lothar Boksteen, voorzitter van de beleidscommissie Verkiezingen op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het zichzelf met mobieltje fotograferen bij het stemmen, kan ook in Suriname worden gebruikt.

Gebruikt dan door politieke leiders om zich ervan te vergewissen dat gestemd wordt naar hun zin. Een kiezer wordt dan gedwongen een plaatje te overleggen waarop te zien is dat hij of stemt zoals is ‘afgesproken’. Omdat het geheime karakter zo verloren gaat, wordt in Suriname gezocht naar een oplossing. “We zijn bezig en hopen gauw met iets te komen”, zegt Boksteen tegenover de Ware Tijd. Zonder meer verbieden zal niet helpen.

Ook als een kiezer gedwongen wordt zijn toestel af te geven voor het stemmen, kan dit problemen geven. “Wat als straks de kiezer uit het stemhokje terug komt en zegt: dit is niet mijn mobiel, ik had een ander”, aldus Boksteen. Zelfs op bescheiden schaal bedreven, zou de stemfie weleens een andere dan de volkswil kunnen uitdrukken. Het kiesstelsel in Suriname is zodanig dat een enkele stem al een verschuiving teweeg kan brengen.


8 REACTIES

 1. Wat een gedoe om niet bestaand “probleem”. Wat maakt het nu uit als iemand behoefte heeft om een stemfie te maken. Verkiezingen zijn geheim maar een ieder staat het vrij dat voor zichzelf te houden of niet. Met een exit poll wordt toch ook gewoon gevraagd wat de persoon heeft gestemd! Dan moet je dat ook verbieden.


  Maak melding

 2. Aha lezen maar,

  Zevenenveertig gedetineerden worden naar verwachting vóór eind dit jaar in voorwaardelijke vrijheid gesteld, aldus meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 22 december 2014. De Commissie Voorwaardelijke Invrijheidsstelling (VI) en gratie onder voorzitterschap van procureur-generaal Subhaas Punwasie heeft minister van Justitie en Politie Edward Belfort een positief advies gegeven. Hij werkt nu aan de vereiste beschikking.

  Een gedetineerde die twee derde van zijn straf met een minimum van negen maanden heeft uitgezeten, kan als hij zich voorbeeldig heeft gedragen in gevangenschap, voorwaardelijk in vrijheid worden gesteld onder strenge voorwaarden.

  Ondanks dat er nog geen gedegen resocialisatieplan is en zestig procent van de gedetineerden een recidivist is, stelt Belfort er niet onderuit te kunnen komen zich aan de wet te houden. ‘Gedetineerden die vervroegd vrij komen gaan geen lekker leventje leiden. Ze worden constant in de gaten gehouden en indien ze zich niet aan de voorwaarden houden, kunnen ze elk moment worden ingesloten.’

  ‘Als minister kan ik gedetineerden die recht hebben op VI dat niet ontnemen. Er wordt een advies van de commissie naar mij opgestuurd. Onderteken ik de beschikking niet, dan heeft de staat een rechtszaak aan zijn broek hangen’, aldus de bewindsman.

  Eerder dit jaar ontstond in de samenleving veel commotie toen 105 gedetineerden voorwaardelijk in vrijheid werden gesteld. Belfort zegt te verwachten, dat ook deze kwestie zal worden aangegrepen om met modder te smijten

  Hai Baja zeker hebben de AANMELDEN ; criminelen hun ulo en computer diploma behaald in sneltempo..
  Dus 42 criminelen zullen losgelaten worden wat is santo boma jail ,is het geen gevangenis meer maar rehabilitatie inrichting voor de criminelen van Belfort?!Krijgen deze criminelen een politie agent als bodyguard?!
  Wat een poppenkast show in Suriname,wat een land !!!


  Maak melding

 3. Ja Surinamers, vooral een foto van je stem maken zodat men achteraf een digitale hertelling kan doen. Ik zou niet verbaasd zijn als Bouterse ineens 70% van alle stemmen haalt (vandaar dat ze nu bezorgd zijn, stemfraude kan voorkomen worden al iedereen zijn/haar stem fotografeerd).


  Maak melding

 4. Gevangenen mogen niet stemmen, vroeg vrijgelaten criminelen wel. Velen zullen in het leger worden ingezet, want dat is de enige optie van DDB.

  Al zouden alle criminelen nog vroeg vrij komen uit SB, dan nog zal de pondo met vele criminelen erop ten ondergaan in het moeras en zullen ze verdrinken, omdat ze niet weten te zwemmen en oerlui zijn en zullen enkelen door onze hulp hun vege lijf gered.worden.

  Sari (s)tori!

  Voor enkelen is er nog hoop!

  .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.