Surinaamse Kerstbroden actie 2014 groot succes

5

Voor de zesde keer op rij organiseert stichting Dunya de kerstbrodenactie om aandacht te vragen voor stille armoede en vereenzaming van ouderen. Ruim tweeduizend Surinaamse kerstbroden worden uitgedeeld aan ouderen in Den Haag. De start vond afgelopen weekend plaats in bejaardenhuis WZH Transvaal te Den Haag. Daar werd het langste Surinaamse kerstbrood aangesneden door de Haagse wethouder ouderenbeleid, Karsten Klein.

De bakkers van Bakkerij Ashok hadden een 3 meter lang Surinaams kerstboord gebakken. Leerlingen van de Shri Vishnu School zongen voor de ouderen prachtige Hindostaanse kerstliederen. Onder aanvoering van ondernemersechtpaar Robin en Matrie Goelela van het Tapijttegelhuis is afgelopen periode hard gewerkt om weer zoveel mogelijk ondernemers de actie financieel te laten ondersteunen. ‘Het is een stukje dankbaarheid die we tonen naar onze eigen ouderen die ervoor hebben gezorgd dat we in één generatie door hun opofferingen zoveel bereikt hebben’, aldus Robin Goelela.

Initiatiefnemer PvdA Raadslid Rajesh Ramnewash vult aan: ‘maar ook dankbaarheid voor de Nederlandse ouderen die in de jaren zeventig onze ouders warm en goed hebben ontvangen. Jammer dat nu de stemming in Nederland over nieuwkomers geheel is omgeslagen’. Voorzitter van stichting Dunya, Lucia Baboelal, is in het dagelijks leven zorgmanager en spreekt ouderen die in bittere armoede leven. Ze kunnen geen winterkleding betalen en dragen daarom een paar lagen zomerkleding. Ook tekenend voor de eenzaamheid en stille armoede is de grote populariteit van de ouderenactiviteiten in de kerken, moskeeën en mandirs waar twee per week een gratis maaltijd aangeboden wordt.

De kerstbrodenactie heeft ook dit jaar veel aandacht gekregen in de Nederlandse pers en op tv. Terecht aldus raadslid Ramnewash; het is oneerlijk dat Surinaamse ouderen niet een volledig AOW ontvangen omdat zij geen 40 jaar in Nederland wonen. Dit terwijl Suriname gewoon een belastingbetalende kolonie van Nederland was. Ook het feit dat Surinaamse ouderen met een AOW nu niet langer zes maanden in Suriname mogen verblijven maar nu maximaal 3 maanden is onrechtvaardig. Zij verdienen op hun oude dag na een leven lang hard werken in Nederland meer respect. ‘Ik blijf deze onrechtvaardige behandeling agenderen bij de landelijk politiek’. Ramnewash mist daarbij de actieve inzet, steun en stem van de Surinaamse ouderenbonden en welzijnsorganisaties voor deze problemen van de ouderen. Als we samen een vuist maken staan we sterker’.

5 REACTIES

 1. Dat de leerlingen van een hindoeschool kerstliedederen zingen is iets waaraan velen een voorbeeld kunnen nemen.Ooit zullen ook moslimscholen kerstliederen zingen en kerst vieren! Die ontwikkeling zal ooit komen,maar duurt nog 200 jaar.Als djoeka heb ik alle respect voor de hindoe’s in olland.Kijk maar hoeveel doktoren,juristen,ondernamers zij olland hebben gegeven en hoe weinig hindoe’s in de gevangenis zitten.Broeders het gaat u goed!


  Maak melding

 2. de olie prijs op de wereld markt is gedaald naar 55 US$ voor een vat voor de venezuelaanse olie..

  wat gaat er miet van sme gebeuren,heeft de lijder daarop een antwoordt..,en de prijs van goud is ook al gedaald..

  de centrale bank is op een paar miljoen us$ na al failliet..

  hoe zit het met srd is het nog waarde vast..

  vader de lijder geef antwoordt..


  Maak melding

 3. De Surinaamse ouderenbonden en welzijnsorganisaties bestaan al heel lang. Onder het mom van het algemeen belang letten ze alleen op hun eigen makkelijke broodwinning..Het enigste wat ze doen is het bij enkele gedenk- en feestdagen een feestje/etentje te organiseren.


  Maak melding

 4. @Blaka Djoeka, ik ben het niet eens met uw visie ten opzicht van hetgeen u aanhaalt over moslims. Isl. verenigingen en stichtingen doen een handreiking naar anderen toe maar die handreiking wordt steeds geweigerd. In Duitsland heeft het Isl. orgaan ook het voorstel gedaan om in kerken kerstliederen door moslimkinderen ten gehore te brengen. Op hun beurt zouden Christenen in moskeeën Kerstliederen mogen zingen. Deze handreiking werd door de CDU van integraal afgewezen want het Kerstfeest is alleen voor Christenen bedoeld, aldus Merkel’s CDU. De ontwikkeling is dus al in gang gezet maar wordt door Christenen vooralsnog tegengehouden.


  Maak melding

 5. Sweeti Mofo,

  Gelukkig zijn er ook (westerse) landen, waar tijdens kerst wel oecomenische kerkdiensten worden gehouden.
  Ik ben het overigens met je eens, dat christenen, hindoestanen en moslims om maar een paar religies te noemen vaak op de eigen religie zijn gericht, maar het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.