Politie: roofwapens vooral uit Frans Guyana

13

PARAMARIBO, 19 dec – Een groot deel van de vuurwapens die gebruikt worden bij roofovervallen komen uit buurland Frans Guyana. Dit zegt politiechef Humphrey Tjin Liep Shie. De politie heeft daarom een aantal extra maatregelen getroffen.

Onder meer wordt de controle opgevoerd op verkeer uit Frans Guyana. In het oostelijk buurland is het makkelijker om aan vuurwapens te komen. “Je hebt daar geen vergunning nodig, maar je identiteitskaart om een jachtgeweer of five shooter aan te kunnen schaffen”, zegt Tjin Liep Shie tegenover de Times of Suriname. In Suriname blijkt het liberale beleid bij de buren dus last te bezorgen. De wegcontroles moeten dit helpen terugbrengen.

Ook komt er meer overleg met de Franse autoriteiten. Binnenkort bezoekt een Franse politiefunctionaris Paramaribo. Volgens Tjin Liep Shie zal dan worden nagegaan of het beleid bij de buren kan worden aangepast. De verwachting is dat de misdaad, vooral roofovervallen, kan worden terug gebracht. Vorig jaar was er een stijging van ongeveer vijftien procent. Voor dit jaar zijn nog geen cijfers binnen.

13 REACTIES

 1. Nou. Er zijn geruchten dat de president ook heel wat wapens in het binnenland heeft opgeslagen. Zoiets noemt men strategisch inzicht. Want je weet nooit waar en wanneer een vijand ontstaat en een kopje kleiner moet worden gemaakt.


  Maak melding

 2. We hebben het hier wel over ILLEGALE wapens. En zoals de situatie nu is komen de meeste illegale wapens uit Brazilie Frans-Guyana binnen. Een vuistvuurwapen kost gemiddeld ongeveer 400 euro. Luchtbuksen tot 20 joules zijn vrij te verkrijgen in Frans-Guyana, maar dat zijn niet de wapens die de crimínele prefereren.
  Vergeet ook even niet dat na de Binnenlandse Oorlog Suriname de grootste exporteur van illegale wapens naar Frans-Guyana was. Nu is dat omgekeerd. Maar als ik de korpschef was zou ik iets grensoverschrijdender kijken en ook Brazilie in dit verhaal betrekken.


  Maak melding

 3. Meneer Humphrey Tjin Liep Shie.
  Heeft u ook de betrokken minister hierover benaderd. Zo ja, wat gaat hij op politiek niveau hiermee doen?

  Want toeristen worden regelmatig in hun ,vakantie, woning overvallen. Dit komt het toerisme niet ten goede.

  Bouta had minder criminaliteit belooft.
  Wat is uw mening hierover.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 4. Okay Tjin heef tbij mij nog niet afgedaan Bellie wel hoor… slapgedoe met die Bellie echt.. d epolitie doet hier niet echt veel…. en dat maakt dat mensne het recht in eigen handen nemen, wat ik nog terecht vind ook OMDAT skowtu geen HOL doet, je staat machteloos en kan nie top hun bouwen ze breken juist voor je AF…. goede burgers gaan zelfs wapens aanschaffen want wat moeten wij anders… alleen maar om Chan heb ik geen wapen in huis omdat mi no kis vergunning en hij tegen illegale vuurwapens is toch, dus moe tik met houwer en knuppel mij evt. verdedigen toch… stront sani, en cijfers zijn niet binnen noh , wel het is nog meer gestegen dan die 15% van het jaar ervoor, en Pres fawaka, dievenijzers konden toch wel, ik kon toch weer met goud wandelen, ja jammer dat alles van mijn lichaam GERUKT IS 🙁 en wat deed skowtu ondanks herkenning op foto van die stront dieven , ze deden NIETS nee noh da tmoet geen kwaad bloed zetten noh, hee nyan mi mars…. als skowtu niets doet neem ik het recht in eigen handen , laat ieman dmij nog lastig vallen ik verlaat dit leven en vecht mij DOOOD ik ga nie tin onvrijheid en angst leven sorto kaaaaa want hier in Su is het WILD WILD FUCKIN WEST mag niet vloeken noh, nee je moet lekker rustig blijven , KAN IK NIET … criminaliteit is weer op een hoogte punt, dieven /moordenaars komen met 3/4 tegelijk, mishandelen bestelen je enz enz… van mij mogen ze serieus allemaal een kogel door hun ede … pff ik moet geven om hun leven…. denk zelfs dat hun ouders blij gaan zijn van ze af te zijn…. ka criminelen… stront mensen… tegen de muur en afschieten ik geef totaal niet om hun pleuris leven…

  zo dat was weer duidelijk toch..

  En Pres je hele mond lijkt op ”geen dievenijzers en goud omdoen” BEDANKT VOOR MIJN VRIJEMENING IN DEMOCCRATISCH SU JA.

  🙁


  Maak melding

 5. “Voor dit jaar zijn nog geen cijfers binnen.”…cijfers gaan wij ook nooit zien..It’s all about crime fashion: tot nu toe alleen een horloge en een trui van de interpol gezien..wellicht komt er nog een onderbroekje bij!!


  Maak melding

 6. Ook worden er wapens buit gemaakt bij inbraken.Van Abrahams werden er 3 AK47 meegenomen en een hele brandkast zonder dat de wachtdoende militairen wat gemerkt hebben.


  Maak melding

 7. Na Albina is Moengo de 2e opslagen aanmeer plek waar de partijleden van Bravo, vraag het maar aan Belfort, hun illegale vuurwapens opslaan en te koop aanbieden.
  Dit is publieksgeheim en noch doet Belfort er niets aan en dat komt omdat hij boter op zijn kop heeft vooral als hij een handstand doet.


  Maak melding

 8. Wat hebben wij, de burgers die met deze wapens bedreigd, beroofd en beschoten worden, aan dit bericht? Wij gaan die boeven niet vragen waar ze hun wapens vandaan hebben als ze zo’n wapen op ons gericht houden, wat wij willen is dat de politie de wapens en vooral de boeven die deze wapens hanteren, waar ze ook vandaan mogen komen, tegenhoudt.


  Maak melding

 9. Ik denk dat het tijd is voor een hindoestaanse of javaanse minister van justitie en politie.

  Het blijkt dat na Santoki: de creoolse ministers het niet aandurven om de bosland creoolse criminaliteit goed aan te pakken. zij plegen de meeste gewapende overvallen.
  Er zitten hier waarschijnlijk ook politieke motieven achter.

  Het doel is de criminaliteit gestaag omlaag brengen zodat mensen zich weer veilig in hun huis kunnen voelen.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 10. Tjin weet je dat wij djoeka’s ook weten te varen:Cottica-,Commewijne- en dan de Surinamerivier.Zo “leveren”sommigen ook.Wat kan je daar tegen doen?


  Maak melding

 11. “”Ik denk dat het tijd is voor een hindoestaanse of javaanse minister van justitie en politie.

  Het blijkt dat na Santoki: de creoolse ministers het niet aandurven om de bosland creoolse criminaliteit goed aan te pakken. zij plegen de meeste gewapende overvallen.
  Er zitten hier waarschijnlijk ook politieke motieven achter.””

  Bovenstaande is slap gelul. Toen de militairen werden teruggedrongen durfde niemand minister van defensie te worden. Iedereen was bang. Siegfried Gilds is het toen geworden en heeft Bouterse toen ontslagen. tegen de adviezen van iedereen in, zelfs die van Vene. Toen Bouterse begon te dreigen en Graanoogst het paleis omsingelde heeft ie zijn poot stijf gehouden. waar waren toen die dappere Javanen en Hindoestanen?

  De Hindoestanen willen Justitie alleen maar om ongestraft corruptie te kunnen plegen. Zie jij veel Hindoestanen en Javanen in het leger en bij de arrestatieteams?

  Echt niet. Geld willen ze wel, maar hun nek uitsteken? Ho maar!!

  Ik ben tegen die paarse bende en ook tegen het gelul van Belfort, maar jullie moeten dat niet gebruiken om de waarheid te verkrachten. Er moet opgetreden worden, welk ras dat doet is niet belangrijk.

  Wie heeft trouwens DiDiBri uiteindelijk verslagen? Waren dat die dappere Hindoestanen en Javanen of uiteindelijk de djoeka’s op wie iedereen nu zit te schelden?

  EN NEE, IK BEN GEEN DJOEKA, MAAR IK BEN OOK NIET BLIND, DOM OF GEK!! VERDER HEB IK OOK GEEN SLECHT GEHEUGEN!!


  Maak melding

 12. Je kunt de hele illegale of legale wapenhandel aanpakken , maar daardoor verdwijnt de criminaliteit en de crimineel niet, pak die maar eens flink aan, en geef eventueel de burgers een wapenvergunning en wapen om de overvallers van de wereld te schieten als de overheid het niet aankan en in gebreke blijft, scheelt een hoop geld en overlast


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.