Lening voor meer toegevoegde waarde private sector

8

PARAMARIBO, 19 dec – Suriname krijgt een lening van twintig miljoen dollar van de inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB,. Het geld moet de toegevoegde waarde van de particuliere sector verhogen.

De IDB gaat Suriname ondersteunen bij het uitvoeren van beleid dat productiviteit, diversificatie in de handel en duurzame ontwikkeling bevordert. Met het geld moet ook het ondernemingsklimaat verbeteren en het wettelijk raamwerk voor dialoog tussen de publieke en private sector. Ook moet worden bereikt dat ondernemingskosten afnemen. Gebleken is dat ondernemingen vaak beperkt worden als het gaat om groei en innovatie.

Via de overheid zal onder meer de productiviteit van kleine en middelgrote ondernemingen worden vergroot. Vrouwen en geïsoleerde gemeenschappen worden ondersteund door het stimuleren van hun vermogen tot innoveren. Samen met particuliere organisaties zal worden meegedaan aan een regionaal initiatief om de capaciteit van ondernemers te verbeteren. Dit omvat steun bij de vervaardiging van prototypes en verwerving van computerprogramma’s en apparatuur.


8 REACTIES

 1. nog een lening, en ze staan al tot de strot in de afbetalingsverplichtingen, Youp van’t Hek zong het al “lenen lenen, betalen betalen, maar wie moet er straks afbetalen, wanneer en waarvan, wat een onverantwoordelijke kloothommels


  Maak melding

 2. Radjkoemar Randjietsingh, fractieleider van het Nieuw Front, stelt diverse indringende vragen aan president Desi Bouterse over het treinproject, dat euro 130 miljoen zal kosten. Zonder een goedgekeurde begroting over dit project worden er uitgaven gedaan. De politicus wil weten of dit project doelmatig en rechtmatig is.

  Vragen

  1. Kan de president aangeven of deze uitgaven getoetst zijn op doelmatigheid en rechtmatigheid; eveneens wanneer De Nationale Assemblee officieel zal worden voorzien van de benodigde documenten (inclusief de haalbaarheids-, milieueffecten en de planologische studies ter zake) ter beoordeling van dit project en de staatslening ter zake?
  2 . Kan de president verklaren wat het bedrag is dat tot nu toe al uitgegeven is in het kader van dit project?
  3 . Hoe verklaart de president deze uitgaven voor de haalbaarheidsstudie en andere uitgaven zonder een goedgekeurde begroting van het dienstjaar 2014?
  4 . Hoe verklaart de president het aangaan van deze lening zonder goedkeuring bij wet van de voorwaarden voor deze lening?
  5 . Kan de president verklaren of alternatieve oplossingen zijn onderzocht en berekend voor het bereiken van aangegeven doel van dit 130 miljoen euro’s kostende project, nl. het personenvervoer aantrekkelijk te maken, zoals het kabinet van de president dat aangeeft?
  6 . Kan de president verklaren hoe deze lening zal worden afgelost en met welke rentevoet?
  7. Kan de president verklaren hoeveel een rit Paramaribo-Para zal kosten?
  8. Kan de president aangeven wat de jaarlijkse exploitatiekosten zullen bedragen?
  9. Het kabinet van de president zegt dat dit project valt in het sociaal contract van de president, kan de president aangeven waar dit contract te vinden is? Met wie heeft de president dit contract gesloten en wanneer?
  10 Gesteld wordt door het kabinet van de president dat de ritten met deze trein voor kinderen beneden 16 jaar en voor volwassenen boven 60 jaar, zullen worden gesubsidieerd, kan de president aangeven wat het bedrag is dat zal worden gesubsidieerd?
  11. Kan de president aangeven waarom onze eigen particuliere bussen nu niet worden gesubsidieerd?
  12. Gesteld wordt door het kabinet van de president dat in sommige landen het openbaar vervoer voor iedereen gratis is, kan de president aangeven in welke landen dat zo is?
  13 Kan de president aangeven wat hij zal doen voor de bedrijven aan de Indira Gandhiweg die schade lijden door omzetverliezen als gevolg van de aangegeven situering van de spoorlijn?
  14. Kan de president aangeven welke internationaal rechtelijke regels Suriname dwingend verbieden om een spoorweg dwars door weilanden te doen lopen, zoals door het kabinet van de president wordt aangegeven?
  15. Uw kabinet stelt dat de door de actiegroepen aangedragen alternatieve loop van de spoorlijn, niet zal worden onderzocht, kan de president aangeven waarom de regering voorbij gaat aan de belangen van het volk van betrokken gebied en wel zonder een studie ter zake?

  Antwoord van Bouterse…”uhhhhhh”


  Maak melding

 3. 20 Miljoen dollars is peanuts om voor een staat te gaan lenen. Ze zouden daartoe elke maand uit hun lopende rekening kunnen betalen. Behalve als het een soort garantie zou zijn voor een productieve activiteit voor een bedrijf. Desperate act.


  Maak melding

 4. “Radjkoemar Randjietsingh, fractieleider van het Nieuw Front, stelt diverse indringende vragen aan president Desi Bouterse ”

  Zijn brief met vragen hoort linea recta in de prullenbak van de President te verdwijnen, ik zou het niet eens openen. Zijn vragen hoort hij in de DNA te stellen en niet per brief. Oh ja DNA daar durven ze niet te komen, ze plegen obstructie en gaan nu brieven schrijven, stelletje grappenmakers zijn die frontjes toch ook.


  Maak melding

 5. Dus ik lees, het geld gaat in een bodemlose put. hahahaha.Het land van leningen en boergoe.Ga zo door over 15 jaar failliet en lekker iedereen weer in het bos leven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.