Tentoonstelling over Joodse geschiedenis van Suriname en Curaçao

15

Van 30 januari tot en met 14 juni 2015 presenteert het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Joden in de Cariben. Bezoekers van de expositie zullen op een toegankelijke manier de joodse geschiedenis van Suriname en Curaçao ontdekken. Het is een geschiedenis van bijna vierhonderd jaar waarin handel, plantages, slavernij en vermenging van culturen een grote rol hebben gespeeld. Het is voor het eerst dat aan dit onderwerp een overzichtstentoonstelling wordt gewijd.

Joden in de Cariben vertelt het verhaal van de joodse gemeenschappen die zich vanaf de zeventiende eeuw vanuit Amsterdam vestigden in een onbekende, nieuwe wereld: via Brazilië en Nieuw-Amsterdam (nu New York) trokken Portugese joden naar Suriname en Curaçao. Dankzij de grote economische en religieuze vrijheid die joden in deze landen genoten en door hun wijdvertakte handels- en familienetwerken, ontstonden daar bloeiende joodse centra. In de tropen waren de specifieke maatschappelijke omstandigheden anders dan in Nederland en deze leidden tot een nieuwe uitdrukking van de joodse identiteit.

De samenlevingen van Curaçao en Suriname vertonen wel verschillen. Terwijl in Curaçao sprake was van een handelscultuur, ontwikkelde zich in Suriname een plantagecultuur. Dit verschil was mede bepalend voor de mate waarin de joodse gemeenschap assimileerde met de overige bevolking. Door de omgang van de Portugese joden met de Afro-Surinaamse bevolking, aanvankelijk op de plantages en later in Paramaribo, vermengden hun culturen. Op Curaçao was ook sprake van vermenging, maar in mindere mate.

Na de bloei in de zeventiende en achttiende eeuw zette in beide gebieden de neergang in. In de loop van de negentiende eeuw trokken veel joden weg naar Nederland of Amerika. Tegenwoordig is de joodse gemeenschap in Suriname en op Curaçao klein. De sporen die de joodse cultuur heeft nagelaten in bijvoorbeeld culinaire tradities, taal en religieuze gebruiken zijn echter talrijk, zowel in Suriname als op Curaçao.

De tentoonstelling Joden in de Cariben is chronologische opgezet en bevat schilderijen van onder meer Frans Post en Job Adriaansz Berckheyde, prenten en dagelijkse en religieuze voorwerpen. Verder zijn er veel oude foto’s en boeiende interviews met Surinaamse en Curaçaose joden te zien. Daarnaast maken de persoonlijke portretten uit het project ‘Suri-joods’ deel uit van de expositie. In deze filmpjes vertellen Surinaamse Nederlanders over wat de joodse cultuur voor hun identiteit betekent.

Bij de tentoonstelling verschijnt de rijk geïllustreerde publicatie Joden in de Cariben dat wordt uitgegeven door Walburg Pers. In tien hoofdstukken schrijven verschillende auteurs over de betekenis van deze joodse gemeenschappen in de voormalige Nederlandse koloniën (prijs: € 34,50)


15 REACTIES

 1. Ik zie liever iets van de indiaanse geschiedenis van Suriname.Dit soort mensen wilden mijn indiaans volk in een reservaat.dat zegt genoeg over hun geloof.


  Maak melding

 2. Jullie moeten vooral de geschiedenis van deze mensen in Suriname vieren , omdat joden niet mochten deelnemen aan werkzaamheden in Gilden maar wel handel mochten drijven in de zeevaart zijn ze de oost indische companie begonnen en gaven ze als eerste aandelen uit om hun schepen en reizen te financieren , het begon met kruiden en specerijen uit oost indie maar dat was niet winstgevend genoeg toen werd het de handel in mensen , Slaven uit Africa waar ze stinkend rijk mee werden en letterlijk over lijken voor hun geld gingen , onze voorouders waren handel en geen mensen , waar denken jullie dat de naam JUKA vandaan komt ???? letterlijk vertaald , JODEN STRONT dus het vieren van hun geschiedenis zegt van onwetend heid van wat jullie vieren of dat jullie een stel UNCLE TOMS zijn die het verdiende om slaven te zijn .


  Maak melding

 3. Santos Biervliet
  Zonder de geschiedenis bestudeert te hebben denk ik dat jij je vergist. De Joden werden achtervolgt en waren op de vlucht geslagen. Kans om de OIC, WIC of slavenhandel te bedrijven hadden ze dus niet. Dat hebben die kak Nederlanders gedaan. De Joden waren juist blij dat ze ergens werden opgevangen. Wil je a.u.b. jouw geschiedenisboeken over de Joden raadplegen.


  Maak melding

 4. De Joden zijn een experiment van Aliens. Mozes en zo werden door die Aliens bevrijd en toen moesten ze allerlei duivelse rituelen doen. Maar het liep flink uit de hand en toen grepen die Aliens in en kwamen met de 10 geboden. Om de overspeligheid en materialisme van de Joden in te dammen. Veel heeft het niet geholpen, lijkt het.


  Maak melding

 5. Santos Biervliet,

  Je mag uiteraard over de Joden denken, wat je wilt, maar de inhoud van je mail is zoooooooooo rascistisch.
  Woorden als Joden Stront neem je niet in de mond, laat staan, dat je dat hier op dit forum uit.
  Het geeft aan wat voor niveau jij hebt.
  Ik begrijp ook niet, waarom de moderator dit soort postings toestaat, terwijl er wel wordt ingegrepen als iemand teveel hoofdletters gebruikt.


  Maak melding

 6. Santos Biervliet

  De grootste slavenhandelaren op het Afrikaanse continent waren Afrikanen en Arabieren, gore anti-semiet.

  Afrikanen hadden er geen enkele moeite mee om gedurende honderden jaren hun Afrikaanse broeders op een presenteerblaadje aan de blanken slavendrijvers te verkopen.


  Maak melding

 7. Henk Molenaar,

  Gierige mensen en gewetenloze mensen heb je onder alle volkeren.
  De Romeinen hadden ook geen enkele moeite met blanke slaven en slavinnen. Met verhandelen van allerlei mensen van alle rassen ook niet.
  De Indianen ook niet, de Aziaten ook niet, de Afrikanen ook niet, de Europeanen ook niet. Gierigheid naar macht, geld en luxe doet rare dingen met mensen.


  Maak melding

 8. Beste Bagson

  Ik met het volkomen met je eens.

  Maar er zijn hier types die denken dat slavernij een uitvinding van de blanken is en daar word ik een beertje moe van.

  Dat zijn meestal types die het woord ‘slavernij-syndroom’ tegenkomen en daar plotseling last van krijgen.


  Maak melding

 9. Een beetje extra geschiedenis.
  Mozes bracht de slaven uit Egypte. Konigin Issabel (diezelfde die Columbus financieerde) trapte de Joden uit Spanje. En als je de grafstenen in Joden savana leest, zie je geboren in Granada in de 1600’s. De synagoge op joden savana was de eerste synagoge op het westelijke halfrond. Een paar honderd joden in Joden Savanna hadden een paar duizend slaven en voor niet joden een aparte begraafplaats. Suriname en India zijn waarschijnlijk de enigste 2 landen waar geen anti semitisme plaats vindt, (uitgezonderd een paar randdebielen). Veel succes met de exhibitie.


  Maak melding

 10. RAM SINGH, hahahaha, India waar ik een stichting hebt met mijn lieve vriendin,is het meest rasistische land waar je kan leven.Het kaste systeem.denk daar eens aan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.