Staatsolie bedacht op dalende prijs

15

PARAMARIBO, 15 dec – Staatsolie is bedacht op het steeds maar afnemen van de marktprijs voor aardolie. Dit zegt Rudolf Elias, die binnenkort benoemd wordt tot algemeen directeur van het oliebedrijf. Uiteraard zijn er wat aanpassingen.

De tering naar de nering zetten is wat nu prioriteit geniet. “Het is anders winkelen met duizend Surinaamse dollr dan met honderd. En met de gedaalde olieprijs kunnen we niet alles kopen wat we willen. Maar er zal voor het belangrijkste worden gezorgd”, zegt Elias tegenover de Ware Tijd. Na de miljoeneninvestering in de raffinaderij wordt het dus even rustig. Het bedrijf heeft nog te investeren in het goudwinningsakkoord met Newmont.

Intern wordt al flink bezuinigd. Voorlopig wordt geen personeel meer aangenomen. Ook zijn enkele exploratieprojecten uitgesteld. Het investeren in effectievere winmethodes wordt wel voortgezet. “Dergelijke upstream operaties zullen pas in het uiterste geval worden uitgesteld. Het beleid voor de komende vijf jaar zal zich primair richten op wat te maken heeft met de exploratie en productie van olie”, aldus Elias.


15 REACTIES

 1. Off the topic.

  Zie DWT

  Wat gebeurt er in Suriname.
  1. treinritten gratis voor de jeugd en 60 plussers en misschien nog gratis voor de rest. Subsidie tussen de 50 en 100 miljoen Euro per jaar.
  2. Pro deo kosten advocaten van SRD 250 naar 1.000. Vrijwel alle zaken in Suriname worden pro deo gevoerd. Subsidie zeker 100 miljoen per jaar. hoe zit het met subsidie aan boekhouders, administrateurs, notarissen, accountants etc.?
  3. Mongonese hosselaars moeten ook een woning. Subsidie zeker 100 miljoen srd.

  neen, ik zal geen andere zaken gaan zoeken.

  En ik had gedacht dat die Winti waai, Lanti paai gedachte Niet meer bestond.
  vraag: Wie gaat dit betalen?
  ik wens DDB cs alle succes toe in het jaar 2015.


  Maak melding

 2. Vraag: Moet de kop niet luiden Staatsolie beducht op dalende prijs in plaats van staatsolie bedacht op dalende prijs?
  Bedacht is naar mijn mening goed, maar beducht is in dit geval beter. zie van Dale.


  Maak melding

 3. John, hoe valt het onderstaande off topic bericht te rijmen met jouw off topic bericht?
  Zie Starnieuws.

  Geen geld in december voor sociaal zwakkeren
  15 Dec, 08:00

  Er is geen twijfel over dat de uitbetaling van de Financiële Bijstand voor zwakke huishoudens en mensen met een beperking door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) over december niet zal worden uitbetaald. Dit heeft het ministerie via een bekendmaking laten weten.

  De vorige week konden mensen met een beperking geen duidelijkheid krijgen hierover. Bij de verschillende wijkkantoren bleek dat ze geen afdoend antwoord hadden. De stichting Wan Okasi heeft reeds haar bezorgdheid geuit hierover. De mensen komen nauwelijks uit met de SRD 325 die per maand wordt uitgekeerd. De betaling van november was reeds verlaat. De organisatie die opkomt voor mensen met een beperking, stelt dat zij een armzalige kerst- en jaarwisseling tegemoet gaan.

  Sozavo heeft via de onderdirecteur administratieve diensten, Gregory Corinde, bekendgemaakt dat de uitbetaling van de Financiële Bijstand over de maand december 2014, door de dienst Administratie Uitbetaling Sociale Voorziening, tot nader order is uitgesteld. Dit vanwege bijzondere omstandigheden. Deze omstandigheden hebben te maken met financiën die voor deze maand niet zullen worden overgemaakt. De stichting heeft reeds de hulp ingeroepen van beleidsmakers. Aan de andere kant is het ministerie druk aan het onderhandelen opdat dit geld alsnog wordt overgemaakt.


  Maak melding

 4. Ter aanvulling:

  1) Gat bij EBS is opgelopen tot Srd 1.500.000.000
  2) betalingen aan aannemers is geen prioriteit.

  Elias heeft aangegeven dat de reserves in de grond hoger geworden zijn omdat men van de dikke olie in Suriname met de reguliere technieken slechts 25% uit de grond kan halen. Er zijn nu geavanceerdere technieken die 40% winbaar maken.

  Helemaal waar maar omdat rendabel te maken zal er extra geïnvesteerd moeten worden en kost het exploiteren van de bronnen ook meer.
  De business case voor olie winning en verwerking is de komende tijd geen vet pot.

  Tel dat allemaal op bij de problemen die deze regering al veroorzaakt heeft met haar onder productie en verspillingen op de begrotingen van 2011.2012, 2013 en 2014 en men moet gaan begrijpen dat alles binnen kort stil valt en de geld pers de enige oplossing voor binnenslands gebruik is.

  Tel alle niet betaalde aannemers en de EBS schuld eens op bij wat men officieel rapporteert.
  Ga aub inzien dat de goud inkomsten over 2013/2014 en 2015 veel en veel lager zullen zijn dan 2012.
  Ga aub inzien dat om een of ander duistere reden de informele goud winning vrijwel niets bijdraagt aan de staat en veel ellende veroorzaakt.
  GA aub inzien dat de inkomsten van staatsolie de afgelopen maanden en komende maanden enorm zullen afnemen terwijl de kosten zullen stijgen.

  Een regering moet voor uit zien en scenario’s hebben voor mogelijke trends.


  Maak melding

 5. Wat dat betreft is de raffinaderij precies op tijd klaar waardoor Staats de olie niet goedkoop hoeft te exporteren maar zelf kan verwerken voor de binnenlandse markt. 😀


  Maak melding

 6. bouta is de kluts helemaal kwijt hij weet niet meer wat te zeggen..

  of hij heeft flink gespoten tussen zijn ballen.

  zijn verstand is terug gelopen naar 0,0

  als hij des avonds niet flink snuift,kan hij niet slapen,jammer voor zijn vrouw die brodeloos ligt te liggen..zij behoeft beter bedient te worden..


  Maak melding

 7. henkes en jojo:
  ik zou niet gaan zoeken naar andere zaken, maar bedankt voor de aanvullingen. Suriname gaat zeker een zware tijd tegemoet. Wat ben ik blij dat ik de volgende president niet zal zijn.


  Maak melding

 8. Ik ben bang, dat Staatsolie nog lang bedacht moet zijn op een lage olieprijs.
  Er wordt in de wereld op dit moment zoveel geinnoveerd op het gebied van energievoorziening, dat Staatsolie met zijn investering van 700 miljoen dollar wel eens op het verkeerde paard kan hebben gewed.
  Ik hoop het niet, want het is zo ongeveer het enige Surinaamse bedrijf, dat goed boert ………… totdat zij moesten bijdragen in de goudconcessie van het rijk.
  Dat kon wel eens een te zware last zijn, die Staatsolie in de huidige wereldmarkt niet kan dragen en dan heb ik het nog niet over de goudprijs, die waarschijnlijk een groot aantal jaren op het huidige niveau blijft staan.
  Het zijn niet mijn woorden, maar die van internationale deskundigen.


  Maak melding

 9. @Rudinho.
  Het aller vervelendste is dat staatsolie onder de vorige regering veel met eigen geld kon financieren en slechts $ 200.000.000 vreemd geld nodig had.
  Nu heeft Staatsolie $ 700.000.000 vreemd gefinancierd omdat de regering de hand in de kassa heeft en haar dwingt vreemde dingen te doen zoals en aandeel in een goudmijn financieren of een mallotige ethanol project.


  Maak melding

 10. Aanvulling.
  Dat de schuld van staatsolie extra toegenomen is verdoezeld natuurlijk de schuld van de regering en van EBS.
  Een deel van de schuld houd ook verband met de opwekkingscapaciteit van elektriciteit die EBS niet kon financieren.

  je zou dus kunnen zeggen dat de regering Bouterse Ameralie naast de schulden bij de aannemers, het afnemen van de deviezen reserves ook nog eens $ 1.000.000.000 aan schulden weg sjoemelt.


  Maak melding

 11. met de kennis van nu als men dit 50 jaar geleden had gedaan, dan had suriname goed voor gestaan, maar helaas velen hadden de wijsheid toen niet.. en laten wij hopen dat de komende generaties leren van de fouten van de vorigen, en dat het langzaam beter wordt in suriname voor iedereen. minder landbouw en rijstteelt in nickerie en overschakelen op duurzaam aquacultuur. Naar vis is altijd vraag op de wereldmarkt. verschillende soorten vis kweken, temperatuur en klimaat leent uitstekend hiervoor…Alleen het gebeurt zo kleinschalig. visvangt is niet toereikend en de oceaan raakt leeg. 7 miljard zielen die vis eten. een groeiende markt richting china/japan als afzet gebied en bepaalde soorten die men daar eet, hier brengen en kweken..helaas in de regering zit alleen mensen die aan hun rekeningen denken en niet hoe je het land verder stuwt naar vooruitgang….


  Maak melding

 12. Als de getallen van Richard Kalloe (DB Suriname) maar een beetje kloppen en de olieprijzen een halfjaar laag blijven kan het met staatsolie maar zo gedaan zijn gezien de hoge productie kosten (winning en verwerking).

  Als NDP/President zul je zulke vrienden hebben die dit soort informatie in de krant laten komen.

  RobG, Pero, Sabidieri, Paraman, Abiasa dit wordt niet in de publiciteit gebracht door de oppositie maar door coalitie genoten/loyalisten.


  Maak melding

 13. booster,

  Zeewier en algen schijnen de nieuwe wondermiddelen te zijn voor zowel voedselvoorziening als ook energievoorziening. Beter dat Suriname zich toelegt op zulke nieuwe en schone methodes en technologien.


  Maak melding

 14. Wat hadden jullie verwacht van president van raad van commisarissen Prof Dr Ir Boerenveem? Een expert op het gebied van cocaine smokkelaars plotseling gebombardeerd tot hoof boef namens de president.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.