Suriname kan zelf diesel en gasoline maken

75

PARAMARIBO, 13 dec – Suriname kan voortaan zelf diesel en gasoline maken. De lokale markt kan zo goed als volledig worden voorzien. Volgens president Desiré Bouterse en Staatsolie-directeur Marc Waaldijk kwam het niet uit de lucht vallen.

De afgelopen jaren is hard gewerkt en gedurfd geïnvesteerd. Het is ook waarom Bouterse Waaldijk huldigde bij de opening van de raffinaderij te Tout Lui Faut. Waaldijk is geordend tot drager van het Grootlint in de ereorde van de gele Ster. Het is Suriname’s hoogste onderscheiding. De raffinaderij heeft ruim zevenhonderd miljoen dollar gekost. Volgens Waaldijk is het goed besteed geld. Suriname zal op jaarbasis minstens tweehonderd miljoen dollar besparen.

Dat is wat betaald wordt aan importen uit Trinidad. De raffinaderij is er speciaal op ingericht om zware stookolie te verwerken. Dit type aardolie wordt op verschillende plaatsen in Suriname gewonnen. Het bedrijf verwacht voor de komende vijf en twintig jaar over voldoende olievoorkomens te beschikken. Intussen wordt samen met multinationals geboord naar grotere voorraden in de zeebodem voor de kust.


75 REACTIES

 1. Het moet nog blijken als dit goed besteed geld is. Hopelijk dat er snel aardoliebronnen voor de kust/grondgebied van Suriname gevonden worden.

  Deze investering moet gezien worden op lange termijn en doet men meestal al men zeker is van genoeg aardolie voorkomens op lange termijn.

  De toekomst zal het uitwijzen en de terugverdientijd van deze investering. Op dit moment liggen de olieprijs per barrel heel laag. Ook dat is niet zo gunstig voor Staatsolie.om het geld snel terug te verdienen.

  Deze investering heeft veel van bonnefooi. Ook gelet op duurzame energie mogelijkheden.


  Maak melding

 2. Door de lage olieprijzen op de wereldmarkt lijkt het me wel een slim idee als men in Suriname naast de eigen productie ook aardolie gaat importeren en deze gaat verwerken tot benzine en dieselolie voor de export naar Frans Guyana en Guyana.Het lijkt me wel de moeite waard te onderzoeken als dit haalbaar is.Het is maar een idee.


  Maak melding

 3. Suriname kan zelf diesel en gasoline maken.
  En waarom niet?
  Maar de arbeiders en het Italiaans bedrijf hebben in deze toch wat werk verzet voor zo’n resultaat.

  Hulde voor alle werkers raffinaderijproject Staatsolie
  13-12-2014
  (zie foto van René Gompers bij het artikel) Bron-starnieuws.com)

  President Desi Bouterse stelt de uitbreiding van de raffinaderij van Staatsolie onder grote publieke belangstelling in werking.
  De technologie en het teamwork bij de realisatie van de uitbreiding van de Staatsolie raffinaderij is alom geprezen vandaag bij de officiële oplevering te Tout Lui Faut.

  Er is jarenlang gewerkt en bijkans US$ 1 miljard geïnvesteerd om deze droom binnen de geplande tijd te realiseren. President Desi Bouterse bracht hulde aan iedereen die een bijdrage geleverd heeft, “van de putjesschepper, de koffiejuffrouw tot de staf en directie van Staatsolie, de 150 toeleveringsbedrijven en aannemer Saipem uit Italië.

  Deze raffinaderij behoort tot de modernste in de regio.
  Rudolf Elias, projectdrager van Refinery Expansion Project (REP), legt uit dat 11 miljoen manuren besteed zijn om de uitbreiding te realiseren. Hij verduidelijkt met diverse sprekende voorbeelden hoeveel tijd, materiaal, geld, kennis en wilskracht nodig waren om de zeer complexe technologisch hoogwaardige raffinaderij op te zetten.

  Als de drie wijzen uit het oosten deze uren zouden maken om kindje Jezus in Betlehem te bezoeken, zouden ze volgens Elias nog steeds onderweg zijn. Elias deelt mee dat 40 duizend kubieke meter beton is gebruikt.
  Dit is twee keer zoveel als in de bruggen over de Suriname- en Coppenamerivier is gebruikt.
  Er is twee keer zoveel staal gebruikt als in de Eiffeltoren in Parijs. Een miljoen meter elektrische kabel was nodig.
  Dit is van Albina tot Nickerie naar de grens van Brazilië en terug.

  Met de uitbreiding van de raffinaderij wordt de productiecapaciteit verdubbeld. De eindproducten zullen hoogwaardig zijn. Naast diesel, stookolie, asfaltbitumen, zwavelzuur zal ook gasoline worden geproduceerd.
  Algemeen directeur, Marc Waaldijk, vindt dat op de verjaardag van Staatsolie aan de gemeenschap geen beter cadeau kon worden gegeven.

  Er is door vertrouwen in eigen kunnen, met de ondersteuning van de raad van commissarissen en de regering een uitzonderlijke prestatie neergezet, concludeert Waaldijk.

  En ondanks de (lage) olieprijs op dit moment, dient men ook positief in deze te blijven denken & doen.
  En over de (lage) olieprijs gesproken!
  Raadpleeg een artikel Trinidad & Tobago.
  Toevallig las ik een uitgebreid artikel op Newsday.com van Trinidad & Tobago.
  Looking beyond petroleum
  By St Clair King Thursday, December 11 2014


  Maak melding

 4. De beslissing om uit te breiden is meer dan 7 jaar terug genomen. Staats heeft vele 100-de miljoenen op de internationale kapitaalmarkt moeten lenen om het project gereed te krijgen.


  Maak melding

 5. slaaf marc waaldijk is zo blij met zijn ere orde van de gele ster dat hij straks met droge ogen aandelen van staatsolie verkoopt aan een unknown stichting dat behoord aan zijn baas dibrie. of het nog niet gebeurd is zal deze ster er voor zorgen dat het gebeurd.


  Maak melding

 6. Sranan heeft een prestatie geleverd en een mijlpaal bereikt,
  ondanks tegenwerking van bepaalde toppolitici, die zelfs zover
  gingen met hun waanideeen en tjuku-denken dat zij dit bedrijf
  wilden VERKOPEN. Gelukig is dit op het nippertje verhinderd !

  Olieproductie is een goede factor om zakelijk verder te groeien
  als land.

  Echter er is een FERME waarschuwing nodig dat er voor
  gewaakt moet worden dat Staatsolie niet verder wordt geinfiltreerd door politieke nitwits en stromannen, die
  weinig verstand hebben van het besturen van een groot industrieel bedrijf !

  Belangrijk is ook dat Sranan inziet dat het hebben van wat olieproductie niet zaligmakend is.
  Venezuela met een enorme productie en potentieel op dit
  gebied is door verkeerde politieke, financiele en economische keuzen, momenteel als land in ERNSTIGE problemen geraakt !

  De toonaangevende internationale bureaus, woordvoerders
  en deskundigen van de financiele markten, geven duidelijk
  aan dat zij verwachten dat Venezuela op korte termijn, dat wil zeggen heel binnenkort, als land FAILLIET zal gaan !

  Sranan moet lering trekken uit de grote fouten in Venezuela
  en zich niet laten meeslepen door verkeerde beleidsinzichten
  van Cuba (Communistische) of van Venezuela (Zogenaamd
  Nieuwe Socialisme). Praktisch hebben BEIDE systemen in de
  genoemde landen zeer ernstig gefaald, met desastreuze
  gevolgen voor de economieen en voor de bevolkingen !

  Sranaman un opo un ai ! Denki go moro fara !


  Maak melding

 7. Suriname gaat eigen diesel produceren,dat is mooi. Maar waarom heeft het er dan veel van dat de dieseltrein van Bouta ontspoord is? Ik hoor en zie Josefzoon tenminste niet meer verkondigen dat de trein nog voor de verkiezingen al gaat rijden. Misschien heeft het iets met de koning van Nickerie en het quorumspook te maken, je weet het met zulke poppenkastspelers maar nooit, hun linkerhand weet immers niet waar hun rechterhand mee bezig is, ze staan op een morgen op en lanceren een of ander luchtkasteel, dat totaal geen connecties heeft met andere economische activiteiten in het land.


  Maak melding

 8. Mensen niet zo negatief denken,wees trots.Nog 1 ding zoals de zaken erop dit moment er uit zien in het midden oosten dan denk ik dat Venezuela niet bankroet zal gaan.IS zorgt ervoor dat geen enkele westerling meer durft die kant op te gaan en dus ook geen investering durven te doen.Het westen kan niet zonder zijn luxe en heeft olie nodig voor allerlei zaken en dan zal Venezuela aan de orde zijn.Un denk a tori.

  odi odi Mundo


  Maak melding

 9. He he, zien die andere partijen het ook in dat Bouterse het verschil maakt tussen kennen en KUNNEN. Bouterse brengt vooruitgang in Suriname, Bouterse durft te investeren, Bouterse heeft lef, Bouterse heeft MOED, Bouterse durft!

  Meneer Bouterse, eindelijk wordt het liedje waargemaakt:

  Wij geloven in eigen kunnen en niet in koloniale machten!

  Laat AUB Nederland Nergens mee bemoeien. Eerst hebben ze alles eraan gedaan om Suriname om zeep te helpen en nu ze een voorbeeld aan Suriname kunnen nemen, komen ze met hangende pootjes terug.

  Meneer Bouterse, ik, wij zijn trots op deze ontwikkelingen in Suriname.

  Ik spreek mijn hoop voor nog eens 15 jaren regering Bouterse uit zodat hij met passie al zijn doelen voor Suriname KAN EN MAG bereiken.

  We love SU we love Bouterse!


  Maak melding

 10. takkie
  Hahaha die haters zijn nu still alleen deze deskundig probeer nog uit zijn nek te kletsen met z,n uitleg haha

  Takkie is een beetje dom…

  Het gaat niet goed met Staatsolie dankzij Bouterse maar omdanks Bouterse….


  Maak melding

 11. @lelijk

  Suriname is een paradijs! Dat jij geen tickets kunt betalen omdat je met je dinkitoy de hele dag zit te spelen terwijl Nederland jou onderhoudt. Jij bent lelijk, je nakomelingen zijn lelijk……

  Ik weet dat een heleboel veranderd moet worden en veel puin geruimd moet worden wat veroorzaakt werd door VHP NF. Ik weet ook dat de rechterlijke macht, notarissen, advocaten etc aangepakt moeten worden. Bouterse is ermee bezig. Bouterse zal ze ook aanpakken alleen is het kwaad wat opgezet en opgericht is door VHP NF niet in een dag weg te poetsen.

  Blijf jij lekker in NL, straks misbruikt Demmink jou ook en Opstelten zal hem weer het hand boven het hoofd houden.


  Maak melding

 12. Bedoelen ze benzine met gasoline?
  Voegt Staatsolie ook stoffen in hun diesel en benzine om de motor te smeren zoals andere fabrikanten dat doen, zo niet dan moeten ze onder de prijs per liter gan zitten van heel e.d. anders hebben deze een voordeel.


  Maak melding

 13. De 2 meeste gebruikte woorden voor Suriname:

  In potentie….
  Suriname kan…..

  Maar het gebeurt nooit… door de enorme corruptie en het volkomen gebrek aan ambitie.

  Het is niets voor niets dat Chinezen, Brazilianen en Hollanders nu zorgen voor investeringen en activiteiten in Suriname.

  Surinames werken liever voor Lanti

  Om 10.00 inklokken en en om 13,00 weer naar huis .


  Maak melding

 14. Henk Molenaar: “De 2 meest gebruikte woorden voor Suriname: In potentie….Suriname kan….”

  Henk, het woord BOUTERSE wordt vaker gebruikt en dan zou men eigenlijk moeten vervolgen met IMPOTENTIE, hij kondigt namelijk vaak met krasse taal allerlei luchtkastelen aan, maar wanneer puntje bij paaltje komt is er vaak sprake geweest van slap gelul of een losse flodder.


  Maak melding

 15. @linglong,

  Denk je nou echt dat Bouterse even gaat zitten, zijn mensen bij elkaar roept en zegt: nu gaan we een ziekenhuis bouwen, een raffinaderij bouwen, een universiteit bouwen, bruggen bouwen enz? En vervolgens een plan in elkaar gaat zetten hoe het allemaal te doen?

  Bijna alles wat hij heeft gedaan waren reeds jarenlang bestaande ideeen of plannen. Ze hebben het echter weten uit te voeren met ontvangst van veel tjoekoe. Dat is de prikkel voor hen. Zonder tjoekoe gaan andere mooie en goede en nodige plannen niet door!

  Dus: no tjoekoe, no development.


  Maak melding

 16. @Henk Molenaar, eens zien als de olie prijzen omhoog gaan, kijken waar su dan staat. Elke idioot weet dat de toekomst van fossiele brandstof aan een zijde draadje hangt. Su staart zich blind op goud en olie.


  Maak melding

 17. De tegenstanders van de regering Bouterse hebben geen ruggengraat om op te bouwen.Ze kletsen maar in het luchtledige en zijn van plan om alles af te breken als ze de kans voor krijgen. Die kans gaan ze van de kiezers in Suriname niet krijgen om af te breken wat opgebouwd is.Voor het eerst in de Surinaamse bevolking voelt en ziet de bevolking da er ontwikkeling is.Men ziet de veranderingen om zich heen voltrekken.Er wordt gewerkt en de verandering is aantoonbaar.

  Het ergste is dat de tegenstanders met de grootste onbetrouwbare figuur in de Surinaamse geschiedenis weer zijn gaan samenwerken. Somohardjo is terug naar hun kamp met de staart tussen de pootjes gekropen omdat hij in de regering Bouterse niet de vrije hand kreeg om alleen zijn clubje voordelen toe te schuiven.Dit geeft ook de zwakte van Santhoki en zijn verbond weer.


  Maak melding

 18. Stelletje paarse idioten zonder quorum staat Bouterse met lege handen, wat nu het geval is. Staatsolie gaat straks ook in de goud business en verdampt als sneeuw in de zon.


  Maak melding

 19. @Lingalonga Verdachte Bouta heeft NIETS te maken met
  de grote investeringsbeslissingen die staatsolie in het
  verleden heeft genomen ! Integendeel. B was de motor
  achter het plan Staatsolie te VERKOPEN aan een ander
  land ! Gelukkig is dit plan door ingrijpen van anderen van
  tafel geveegd !
  Dussss………. NDP moet zwijgen over dit succes !

  Momenteel spelen andere problemen in Sranang door
  weigering van de regering te bezuinigen ! Nog steeds wordt
  het ambtenarenappparaat vergroot, terwijl minimalisering gewenst is !

  De Sranan dollar moet nog steeds ondersteund worden
  om een keldering te voorkomen.

  De tekorten van EBS zijn al meer dan een MILJARD, maar
  Bout gaat inzetten op een ZWAAR VERLIESGEVEND
  treinproject ! Dus tel uit je verlies !!!

  PS : Het zogenaamde Nieuwe Socialisme van Chavez zal
  gelet op de zware mislukkingen in Venezuela, ook in Sranan
  niet werken ! GRATIS-kondre no e bestan !!


  Maak melding

 20. Safru:

  Bouterse probeert de Suriname economie die op sterven na dood is, aan de beademing te houden tot aan de verkiezingen. Daarna dondert alles in elkaar, inclusief de SRD.

  Dat worden weer gouden tijden voor Jos Steeman.


  Maak melding

 21. Je bespaart valuta door de eigen benzine voorziening in Suriname hetgeen een pluspunt is.
  De vraag is, gezien de wereldmarkt prijs, of benzine en diesel die staatsolie levert ook kan concurreren met de prijs bij import.
  Gezien de kleine vraag en productie en mede gezien de grootte van de investering kan, ja zelfs moeten, worden gesteld dat de prijs niet in de buurt zal komen van de importprijs.
  Indien de overheid dat wil bewerkstelligen aan zal zij of genoegen moeten nemen met een lager c.q. negatief resultaat op de producten of zij zal in de staatskas moeten graaien door subsidie te vertrekken op de producten benzine en diesel met alle gevolgen van dien


  Maak melding

 22. En wat denk je dat het voor de Surinaamse natuur betekend.jullie kunnen gewoon niks en zullen ook nooit met zulke sukkels aan de macht wat bereiken.En ook degene die aan de macht willen komen,gaan op dezelfde manier door.


  Maak melding

 23. @RobG.
  Luister naar de woorden van de heer Waaldijk, die duidelijk uitleg geven dat de Vorige regering deze investering, uitbreiding en vernieuwing mogelijk gemaakt heeft.

  Het heeft niets met tegenstanders te maken. Ere wie ere toekomt.


  Maak melding

 24. @Dwaas
  @Srafu
  @Henk Molenaar
  @Koos

  Een dwaas als jou kan ik moeilijk wat bijbrengen, een dwaas die zichzelf dwaas noemt, blijft een dwaas, wat er dan ook gebeurt. Kennelijk ben je al door je acceptatieproces heen dat je een dwaas bent en knap dat je het accepteerd en naar buiten uitdraagt. Een gevaarlijk gek zou ik maar zeggen met je bestaande plannen……in je ezelshoofd zeker.

  Voor de anderen geldt…..ik snap dat jullie levensmoe zijn en alles beter zouden kunnen doen…..ik noem types als u een PSYCHOPAAT.

  Wat zijn we zielig, zelf kunnen ze het niet doen, maar als Bouterse wel iets goeds doet, dan staan we op het eerste rij om het af te kraken.

  VHP NF……ofwel onderkruipers en reet likkers, vriendjes politiek en slechts eigen belang wat jullie prefereerde heeft ervoor gezorgd dat de kiezers voor Bouterse hebben gekozen en dat weer gaan doen.

  Wij hebben zoveel respect voor onze president, volgens jullie heeft hij:

  gemoord, gemarteld, drugshandel, en ga zo maar door…….

  EN TOCH IS MENEER DESI BOUTERSE ONZE PRESIDENT GEWORDEN OMDAT DE KIEZERS VERTROUWEN IN HEM HEBBEN!

  Ik meen dat dit ook iets zegt over het vertrouwen van het volk in NF VHP.

  ALS ER IEMAND OP DEZE WERELD RESPECT VERDIENT, DAN IS DAT DE HEER BOUTERSE.

  Dit noem ik een wonder en om dit wonder te bevestigen heeft God zijn vertrouwen geuit door te laten zien dan wonderen bestaan, WANT HET HEEFT GEHAGELD IN SURINAME ten tijde dat Bouterse onze president was.

  We want Bouta


  Maak melding

 25. En omdat het surinaamse zware olie is dat verwerkt wordt tot brandstoffen ,komt er nog een gulden gouvernement take op zodat er nog voor de verkiezingen een paar Abrahamsen ontstaan compleet met schoenen en heli’s.


  Maak melding

 26. @Lingalonga

  Het heeft Coke gehageld, vraag maar aan Dino in USA jail !

  We want broodje Spooktreinproject !

  Wij streven naar faillissement van Sranan !

  Onze grote voorbeelden zijn de strategen van de Nieuwe Socialistische staatsorde, die GRATIS-maatschappij gestalte
  geven in Venezuela ! Resultaat : Een failliet Venezuela !

  Oproep : Wake up slapende Surinaamse slaven !
  Wij hebben gestreden om DAT DING af te
  schaffen en toch slapen de onwetenden nog !
  WAKE UP ! STOP the killing of our people !


  Maak melding

 27. Linglong:

  “Wij hebben zoveel respect voor onze president, volgens jullie heeft hij:

  gemoord, gemarteld, drugshandel, en ga zo maar door…….

  EN TOCH IS MENEER DESI BOUTERSE ONZE PRESIDENT GEWORDEN OMDAT DE KIEZERS VERTROUWEN IN HEM HEBBEN!

  Ik meen dat dit ook iets zegt over het vertrouwen van het volk in NF VHP.

  ALS ER IEMAND OP DEZE WERELD RESPECT VERDIENT, DAN IS DAT DE HEER BOUTERSE.

  Dus een moordenaar verdient respect….?


  Maak melding

 28. Linglong heeft te lang met zijn snufferd in de waspoeder gezeten.

  EN TOCH IS MENEER DESI BOUTERSE ONZE PRESIDENT GEWORDEN OMDAT DE KIEZERS VERTROUWEN IN HEM HEBBEN ??

  Niet wetende dat de President in de DNA wordt gekozen en niet door het volk. Voor de goede orde de NDP heeft heeft niet met absolute meerderkeid de verkiezingen gewonnen. De quorum spook is het bewijs.

  Have a nice day Linglong


  Maak melding

 29. Beste Koos:

  het presidentschap van Suriname ie te koop voor de hoogste bieder, net als het moraal en de gerechtigheid.

  De domheid van types zoals Linlong, Parbo en Keihard doet de recht en zorgt er voor dat Suriname te boek staat als de ultieme banenrepubliek van Zuid Amerika.


  Maak melding

 30. Dankzij Bouterse gaat het gelukkig weer goed met Su en een tweede termijn voor de huidige regering ligt in het verschiet.
  Wij Surinamers houden van Bouta en we zien vooruitgang in ons land. De negatieve krachten hebben gelukkig geen invloed meer.
  Leve SU.


  Maak melding

 31. Bre, sls ze het door jou meest gelikte deel van Bouta aansluiten op een tank van Staatsolie hebben we een onuitputtelijke bron van biogas, hij produceert namelijk een heleboel @#$%.


  Maak melding

 32. Links zijn verboden op waterkant zodat men zijn bronnen niet meer kan tonen. Suriname staat niet stil we zijn bezig om onze dieren voedsel temaken, iets dat de REGERING VHP+NPS hebben nagelaten. Dit toont aan dat Suriname onder VHP+NPS bewind een inkoopland is en dat willen de partijen zo houden. Men kan zeggen wat men wilt maar de NDP combinatie is bezig om van Suriname een producerende land te maken. Wat men vergeet is dat je zoiets niet van de ene na de andere dag kan veranderen, verandering heeft tijd nodig en in zulke situatie zie je dat de hebzucht van mensen voorruitgang belemmerd en krijg je corruptie. In alle landen in de wereld heb je corruptie en Suriname is geen uitzondering, maar voorruitgang in Suriname zien we met ons eigen ogen. De vraag die wij ons moeten stellen is waarom de regering VHP en NPS die de afgelopen 35 jaar hebben geregeerd het niet nodige vonden om bruggen tebouwen, eigen dieren voedsel te verbouwen , raffinaderij te bouwen , de industrie en fabrieken in Suriname op te zetten zodat Suriname haar minerale en grondstoffen kan omzetten in producten. Als de VHP en NPS dit hadden gedaan dan was er geen NDP nodig. Na mi zei geen fan van NDP te zijn maar steun hun beleid en mijn vakantie in Suriname heb ik echt grote voorruitgang gezien met mijn eigen ogen van de NDP met hun beleid en projecten om Suriname te ontwikkelen.
  X
  X
  11 Dec, 12:00
  PROEF MAÏSPROJECT VEELBELOVEND
  Een zichtbaar ingenomen minister Soeresh Algoe bij de maïs-aanplant op het terrein van het ministerie van LVV. (Foto: min. LVV)
  Na een proefperiode van ongeveer twee en een half jaar van zaaien, selecteren en herhaalprocessen, is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zover dat hij een maïsvariëteit klaar heeft, die goed gedijt in Suriname. Minister Soeresh Algoe blijft zich en zijn personeel inzetten om kwalitatief goed zaaizaad voor diverse producten te leveren.
  Samen met twee Cubaanse deskundigen is het op het LVV-terrein aan de Letitia Vriesdelaan en op dat van Lelydorp een maïsvariëteit geplant. De vooruitzichten zijn veelbelovend, zegt minister Algoe aan Starnieuws. Hij wijst erop dat we voor veevoer volledig afhankelijk zijn van het buitenland. En daar is waar hij op wil inspelen.
  De finale oogst is gepland voor 20 januari, na een zaai- en groeiperiode van 90 dagen. Voor droog maïs dat wordt gebruikt voor de veevoer is de productieperiode 120 dagen. “We hebben de resultaten uitgetest en zijn nu in een vergevorderd stadium,” zegt de bewindsman. “In het vervolgtraject zullen boeren worden geselecteerd die met dit kwalitatief goed zaad verder moeten gaan.” Het ministerie zal verder gaan met het vermeerderen van het zaaizaad, die hij naast de bestaande variëteiten ook in het binnenland wil verspreiden.
  “En we gaan verder in het ontwikkelen van goed zaaizaad. Nu lopen er proeven met boulanger en komkommer,” wil Algoe nog kwijt. De maïsvariëteit waarmee het ministerie nu bezig is, is ook geschikt voor menselijke consumptie. “We kunnen er vele kanten mee op.” Op deze manier wil de bewindsman de maïssector in betere banen leiden. Eind februari zullen de geselecteerde landbouwers de eerste maïszaden ontvangen om te planten. De zaden van deze variëteit moeten op tijd in de grond gezet worden, zodat de bloei in de droge tijd valt. Het droge seizoen is gunstig voor een goede bestuiving, bevruchting en oogst van kolven.


  Maak melding

 33. W.Whome

  De Nationale Debielen Partij pronkt wederom met de veren van een ander!
  X
  X
  Kan je ons vertellen welke veren van andere je bedoelt, het is algemeen bekend dat de NPS en VHP wilden geen raffinaderij bouwen, ze zeiden het is niet verantwoordelijk om een zoiets te doen. Hetzelfde zeiden ze ook bij de bouw van bosjes brug en anderen projecten. Het lijkt mij dat de NPS en VHP met andere mans veren willen gaan pronken zoals ze nu het doen door hun Vlaggen op de bosje brug te bevestigen en het een project van de VHP +NPS maken. Lees wat de NPS zei de benzine BOOT was goed voor Suriname we moeten niet aan zulke grote projecten beginnen zelfde zeiden ze bij de bouw van de bosjebrug de boot was een betere alternatief. de NPS en VHP staan voor het stilstaan van Suriname en het inkopen van alle goederen.


  Maak melding

 34. Tot en met de poosting van de paars BRE, zondag 14 december 2014 om 18:15 uur , is het minnetjes monster weer bezig geweest. Maakt niets uit. Normaal weet je dat de postings met veel plusjes van de normale mensen zijn, nu zijn het de posters met veel minnetjes.


  Maak melding

 35. De Paarse plus en minnetjes brigade is weer gemobiliseerd….

  De stumpers..

  Even tellen hoeveel minnetjes ik nu binnen 10 minuten achter mijn naam heb staan….


  Maak melding

 36. Nog even een korte aanvulling op bovengenoemd artikel alsmede
  over de lage olieprijs op dit ogenblik.

  Stronger US dollar and lower oil prices: Effects on the Caribbean

  DECEMBER 14, 2014 | BY KNEWS | FILED UNDER FEATURES / COLUMNISTS, RONALD SANDERS
  By Sir Ronald Sanders

  Caribbean countries whose value is fixed to the US dollar should benefit, at least in the short term, from the fall in oil
  prices and the strengthening of the American currency.
  Oil prices fell to below US$65 a barrel for the first time in 5 years, while the US dollar strengthened against every major currency, including China’s Yuan.

  Raadpleeg het volledig artikel via (kaieteurnewsonline.com) en trek vervolgens uw eigen conclusie.


  Maak melding

 37. Waarom een opening of inbedrijfstelling als de eerste diesel etc pas per maart 2015 geproduceerd zal worden.

  Mis-plaatst evenement voor positieve media aandacht in tijden van allerlei tegenvallers.

  Een DNA die niet vergaderd omdat de coalitie maar 16 leden kan mobiliseren.
  Rashied Doekhie die van de aardbodem verdwenen lijkt.
  Amerikaanse Ambassadeur die Suriname de les leest zonder dat Lackin of de President hem weg stuurt of zelfs maar reageren.
  Gat bij EBS van Srd 1.500.000.000
  Allerlei partij loyalisten die baantjes krijgen.
  Jozefzoon die een nieuwe staatsonderneming aankondigt zonder dat er wetgeving en budget is.
  Beloofde projecten (brug Carolina en doorsteek Zanderij – Paranan) die niet feestelijk opgeleverd worden.

  etc.etc.


  Maak melding

 38. joop
  henk halvezool

  ik heb medelijden met je want je bent de domste op deze forum. schrijf toch een keer iets wat zinnigs is jo idioot.

  Het is Dit forum en niet DEZE forum….

  Welkom op DIT forum Joop, lastig he al die nieuwe nicknames voor je zelf verzinnen…?


  Maak melding

 39. Ik hoop, dat de investering van 700 miljoen dollar kan worden terugverdiend, maar voor mij is dat geen appeltje-eitje-verhaal.
  In de hele wereld wordt steeds meer geinvesteerd in alternatieve vormen van energievoorziening, omdat de fossiele brandstoffen hun langste tijd hebben gehad.
  Soms heb ik ook het idee, dat Suriname bij de ontwikkelingen op een aantal gebieden altijd te laat is of op het verkeerde paard wedt.
  Hoewel Staatsolie een prima Surinaams bedrijf is, doe je er wel een hele tijd over om een investering van 700 miljoen dollar terug te verdienen als dat al gebeurt.
  Als de heer Waaldijk 25 jaar vooruit kijkt op een wereldmarkt, die erg aan het veranderen en innoveren is, lijkt mij dat een groot risico.


  Maak melding

 40. hans
  Bouterse adepten gefeliciteerd hoor, wees maar blij.
  Een kinderhand is gauw gevuld
  ==================================================
  Wat een arrogantie!!!


  Maak melding

 41. @Henkmolenaar
  @Koos

  Ga maar eerst in NL een kijkje nemen en daar de zaken goed op orde krijgen. Ja, ik heb respect voor Bouterse en als jullie hem moordenaar noemen, so be it, immers het is jullie visie.

  Feit is dat ik liever een moordenaar als president hebt dan een pedo sympathisant Opstelten als minister van Justitie.

  Kijk naar je eigen NL en oordeel dan pas. Kijk maar naar je euro die door vriendjes politiek is ingevoerd. Kijk naar de ravage in NL, hoe jullie studenten voor 70% hoereren om te kunnen studeren. ZIjn ze afgestudeerd, dan zijn het niets anders dan verbitterde hoeren en flikkers. Kijk maar naar je rechters in NL hoe zij in het verleden hun eigen blanke broeders kind misbruikt hebben, kijk maar daar naar. In NL lopen ze je te discrimineren omdat je een andere huidskleur hebt, maar in Suriname nemen diezelfde zogenaamde heilige studenten (hoertjes) elke dag pikken die zwart en groot zijn, alles om geld!

  Jullie zijn niets, je huid is blank denk ik en die kleur wordt aangetrokken door kwetsbare mensen overal ter wereld en diezelfde blanke gebruikt en misbruikt graag ouders en kinderen overal ter wereld. Eentje die zogenaamde Lobi Blessi gekut deed in Suriname heeft bewezen wat zijn doel was…… KINDEREN MISBRUIKEN IN SURINAME.

  Overal lopen deze zieke blanken in de wereld rond met hun projecten om zogenaamd de arme te helpen, ze gaan zelfs naar Vietnam om daar zelfs kinderen die in een tehuis zitten, omdat ze met een handicap geboren zijn, seksueel misbruiken.

  Een harteloze volk dat scherp staat en meteen reageert op de meest kwetsbare groepen om slechts hun seksuele drang te bevredigen.

  De waarheid horen over je eigen nazi en SS’ers in NL??

  Kijk naar de rechtspraak, kijk naar de rechters die opzettelijk een rechtzoekende met een andere huidskleur benadeeld en gebeurt er iets in Nederland, worden er maatregelen getroffen?. Alles is met regelmaat op de TV geweest in NL dus ik vertel hier geen leugens!

  De waarheid willen weten????/ Nou hierboven heb ik de waarheid geschreven en dat zal altijd pijn doen!

  Jullie hoeven mij NIETS uit te leggen over Bouterse’s presidentschap, ik weet het allemaal.

  Bijzonder dat mensen als jullie die levensmoe zijn, nog iets willen voorstellen.

  Goor vies en pedo volk, in ons land zitten oordelen over ons land en onze mensen?.


  Maak melding

 42. @hans

  Inderdaad een kinderhand is gauw gevuld. Je spreekt uit ervaring he, een beetje snoepje in zijn/haar handje en misbruiken. Dit is jullie natie, dit is jullie leven, dit is jullie toekomst en dit is jullie kunnen. Overal ter wereld de armen een beetje geld toeschuiven en vervolgens hun kinderen misbruiken.

  Kijk maar de Gambia, die zielige ingezakte blanke vrouw en diezelfde stinkende blanke man, die de school van de Afrikaanse kids betaald en net zo lang wacht dat hij/zij wat ouder is, en diezelfde blanken die deze arme kinderen in Gambia misbruiken…….over kinderhandjes vullen gesproken… ga maar eens een kijkje nemen wat jullie doen en wie jullie zijn.

  Een van de meest misselijk makende volk ter wereld. Waar je dan ook gaat in deze wereld, overal hetzelfde liedje…. de blanken met hun projecten…..

  Wat te denke van wat in NL gebeurt? Kijk maar naar jullie jeugd voetbaltrainers, kijk maar naar jullie zwemleraren die gehandicapten die ook hun eigen blanken in NL worden misbruikt.

  Jullie zoeken alleen maar kwetsbare mensen en groepen op met een doel, zodra er een kans is, grijpen jullie het!

  ZELFS jullie rechters, top van justitie Demmink…..


  Maak melding

 43. Linglong:

  “Een van de meest misselijk makende volk ter wereld. Waar je dan ook gaat in deze wereld, overal hetzelfde liedje…. de blanken met hun projecten”

  Ondertussen komen uit alle delen van Afrika boten vol met gelukzoekers aan in het blanke Europa om mee te profiteren van de welvaart….

  Gek he?


  Maak melding

 44. LINGLONG.Je bent een beetje van het padje.Dat je een kind bent van je oom en jij met je nicht bent getrouwd,daar kan je niks aan doen. kijk eens naar je vrienden die kleine meisjes verkrachten.Wist je dat in nickierie incesth het meest voorkomt dan waar ook ter wereld.kijk lekker naar jezelf.Idioot wat hebben ze in holland met jullie waardeloze regering te maken.Maar als ze weer geld komen delen dan is die hollander wel goed.


  Maak melding

 45. Allen, vooral Henk Molenaar:

  Henk dacht dat jij van een hoger niveau was, sorry vergissing van mij.
  Waarom denk jij dat uit Afrika boten vol met gelukzoekers richting Europa komen ?

  Als je alles van mij heb gestolen, waarom mag ik dan niet terughalen wat er te halen valt ?
  Sterkte verder.


  Maak melding

 46. @Eerlijk

  Goedzo, de blanke rovers en piraten hebben jaren andere landen geroofd, is toch logisch dat ze allen naar Europa willen?

  Als je steeds de bananenschil komt ophalen om varkens te voeden dan moet je op een dag ook die banaan nemen!


  Maak melding

 47. beste Linglong
  Er is een boekje “Why nations fail” in het Nederlands “Waarom sommige landen rijk zijn en andere niet”

  Hierin wordt heel grondig uitgelegd waarom de rijkdommen/welvaart zo verdeeld zijn als ze zijn.
  Slavernij en roven heeft daar in een heel ver verleden wel iets mee te maken. Laten de blanken iets effectiever geweest zijn in het roven en het houden van slaven. Echter in alle culturen is door staten, vorsten en personen geroofd.
  Denk aan de mensen roof in Afrika. De blanken waren echt niet talrijk genoeg om het binnenland in te gaan. Afrikanen verkochten hun broeders en zusters.

  De huidige scheve welvaartsverdeling is het gevolg van het gegeven dat er leefgemeenschappen zijn waar individueel bezit en ondernemen beschermd is en beloond wordt en dat er leefgemeenschappen zijn waar weinigen de macht kunnen verdelen en zich rechten toe kunnen delen. De westerse maatschappij biedt de meeste mogelijkheden tot zelfontplooiing en creatieve destructie door iets beters. In Zuid Amerika (dank zij de Spanjaarden) heb je veel meer exclusieve systemen die de maatschappij leegzuigen (denk eens aan hoe Carlos Slims zo rijk is kunnen worden, van de staat gekocht/gekregen monopoly op mobiele telefonie).

  Het betreffende boekje begint bij de situatie in Nogales (VS en Mexico). De zelfde mensen. beide landen zijn kapitalistisch ingesteld, maar aan beide zijden van het hek een enorm verschil in welvaart. Texas was ruim 100 jaar geleden nog Mexico. Ofwel er is evenveel geroofd onder de lokale bevolking toch is de VS kant veel verder dan de Mexicaanse kant.

  Voor iedereen die de hogere westerse welstand aan slavernij wil toeschrijven is Nogales een prima voorbeeld.
  Zelfde soorten verschillen zijn ook in Bolivia terug te vinden.


  Maak melding

 48. Heheh, de blanken roven de Sranan staatskas leeg !

  De blanken geven onze hout- en goudconcessies
  GRATIS weg !

  De blanken hebben de staatskas van Venezuela leeggeroofd !

  De blanken hebben onze Grondwet gestolen !

  De blanken hebben Sranan-helden vermoord bij de
  Decembermoorden en de bewoners van ons dorp Moiwana !

  De blanken hebben Sranan TWEE criminelen geleverd en
  hebben hen ook nog in de leiding van het land geplaatst !

  De blanken hebben ons parlement afgeschaft, er wordt
  niet meer vergaderd !

  De blanke Amerikanen hebben onschuldige Dino in de val
  gelokt !

  Bout INTRODUCEERT Sranan-gratisbeleid !
  De Chinezen en de Islamitische Staat zullen Sranan redden !

  PS : Wiki den Sranan sribi srafu !


  Maak melding

 49. Het stelletje gore ratten van het front heeft niks klaargespeeld in Suriname en tot Bouterse gebeurde er helemaal niets. President Bouterse, maak het karwei af en wij volgen.


  Maak melding

 50. @Erratatatata Wat was de MEGA staatsschuld die Vene
  heeft geerfd vd NDP.Hij heeft die ingelopen en heeft
  bovendien een Maxireserve aan de UITGEEFzieke Bouta/
  NDP overgedragen !

  Thans is het klaar/finito met de GRATIS-maatschappij van meneer Desi en adviseurs ! Wij volgen het failliete Venezuela
  op de voet !

  De GOUDEN Kerst is er ook dit jaar niet gekomen !
  Niet eens de armsten in de Sranansamenleving kunnen
  de toegezegde maandelijkse uitkering uitbetaald krijgen !
  Bouta en kliek zeggen GEEN GELD te hebben !

  PS : Moet Dino naast de MEGA-advocatendeclaraties ook
  een een hoge vergoeding betalen aan de USA ?
  De paniek bij de Bouta-kliek is zeer opvallend !


  Maak melding

 51. Henk Molenaar
  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Het is me gelukt!

  41 minnetjes binnen een half uur. Ik heb de Paarse Paupers weer aan het werk gekregen!


  Maak melding

 52. Eerlijk
  Allen, vooral Henk Molenaar:

  Henk dacht dat jij van een hoger niveau was, sorry vergissing van mij.
  Waarom denk jij dat uit Afrika boten vol met gelukzoekers richting Europa komen ?

  Als je alles van mij heb gestolen, waarom mag ik dan niet terughalen wat er te halen valt ?
  Sterkte verder.

  Met zo’n mentaliteit is je succes verzekerd….

  De Afrikanen zijn de grootste rovers van Afrika. DE wijze waarop ze hun eigen ras/volk behandelen is stuitend.


  Maak melding

 53. @jimmy

  Gestoorde idioot, als je denkt mij zwart te kunnen maken door jou gelieg, succes ermee!

  Kennelijk bevat jou reactie een kern van waarheid, een afspiegeling van je eigen leven waar je zelf niet trots op bent.

  Geeft slechts weer hoe erg het gesteld is met mensen als jou!


  Maak melding

 54. @Henk Mollenaar.
  Ik was 2 maanden geleden in Kenya en Tanzania. Het is daar echt veiliger dan in Suriname en Nederland.

  Als voorbeeld:
  Langs de weg staan honderden vierkante meters pot en tuinplanten voor de verkoop zonder beheerders.

  De volgende dag staan ze er nog. In Nederland zou alles weg zijn.
  In Suriname zou alles een paar honderd meter verplaatst zijn en zou iemand ander de verkoop schaamteloos voortzetten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.