Geen arbeiders voor snel veranderend bedrijf

16

PARAMARIBO, 13 dec – Het eeuwige probleem van onvoldoende geschoold kader blijft het Surinaamse bedrijfsleven plagen. In de meerjarenplannen van opeenvolgende regeringen wordt ‘aanpassing van de arbeidsmarkt aan de veranderende behoeften van het bedrijfsleven’ weliswaar kleurig bezongen.

Hetzelfde gaat op voor menige toespraak bij de opening van dit of dat. Wat de werkelijkheid blootlegt is het constante falen in onderwijs en na- en bijscholingsprogramma’s. Suriname heeft geen arbeiders die de snelle modernisering in technologie kunnen dienen. Het jongste slachtoffer is machinefabriek Pansa Machine Shop. Daar zijn meteen ruim honderd werkplaatsen beschikbaar. Maar of die ook behoorlijk ingevuld kunnen worden, is schandalig de vraag.

Voor politici, machthebbers of niet, is het de zoveelste wake up call. Zou het dat behoren te zijn. “De overheid moet de handen ineen slaan met bedrijven om na te gaan wat de behoefte is en op basis hiervan landelijk programma’s maken. We moeten mensen die ook jaren technisch werk doen, blijven scholen, waardoor ze gekwalificeerde krachten worden”, zegt fabrieksdirecteur Maurino Pansa tegenover de Ware Tijd. Kan het helderder?


16 REACTIES

 1. Het woord zegt het al: werkplaatsen. Werk. Wie wil er nou 8 uur staande werken met een of ander machine met grillen die om de 2 jaar weer ge-upgrade moet worden en je weer naar school moet voor de nieuwe verandering? Dan liever zitten aan een kraampje op de markt toch. Je hoeft daar nooit naar school. Integendeel, de school komt daar naar jou toe.


  Maak melding

 2. Vroeger had je in Suriname een vakschool, waar personen die geen toegang tot de LTS hadden, een vak konden leren. Hopelijk dat deze er nog is. Mocht die er niet meer zijn dan moet deze snel weer worden opgezet. Niet alleen in Paramaribo, maar ook in de distrikten.

  Suriname heeft vaklui nodig op diverse niveau’s die ook door moeten kunnen leren.

  Voor een land met zoveel natuurlijke rijkdommen is het droevig dat de technische opleidingen er zo bekaaid van afkomen. Zie ook de vele hangjongeren en hang oudere mannen op hoeken van straten, die gewoon staan te lummelen, mensen lastig vallen en overlast bezorgen.

  Vakmanschap is Meesterwerk.


  Maak melding

 3. Bedrijven kunnen ook 2e jaars studenten een werkcontract geven en opleiden en de kosten van de resterende 2 schoolklassen kunnen dan aan het bedrijf worden overgemaakt. Vaak wordt je op school volgestopt met ‘kennis’ die je verder nooit meer nodig zult hebben. Een vakgerichte opleiding die je een baan garandeert is wel prettig. Je weet waarvoor je studeert!


  Maak melding

 4. Vreemd dat het betreffend bedrijf bij haar voorstudie om te komen tot deze miljoenen investering de beschikbaarheid van geschikt personeel niet meegenomen heeft.


  Maak melding

 5. keihard de waarhid

  jou moeder heeft toch eens een buitenechtlijke relatie gehad met een koelieman.
  komt het daardoor dat jij een mlderwaarigheids complex hebt


  Maak melding

 6. Het aantal hightech motorvoertuigen op de Surinaamse wegen staat in geen enkele verhouding tot de beschikbare technische know and know why en nog minder het onderwijsaanbod op dit stuk. Er zijn weinig krachten te vinden, die zich willen bezighouden met deze innovatie gevoelige materie.


  Maak melding

 7. Paraman

  Het aantal hightech motorvoertuigen op de Surinaamse wegen staat in geen enkele verhouding tot de beschikbare technische know and know why en nog minder het onderwijsaanbod op dit stuk. Er zijn weinig krachten te vinden, die zich willen bezighouden met deze innovatie gevoelige materie.

  Een hele verstandige opmerking Paraman.

  Waarom zou je in Suriname investeren in je zelf ( studie, ambitie) als je met niks doen en de juiste partij kiest lekker makkelijk wordt geaccommodeerd als spookambtenaar,.


  Maak melding

 8. @Ramsing en @insider,

  Zijn jullie ezels of zo? Ik zie echt geen reactie van @Keihard de Waarheid op deze topic, wel van @Steenhard de Waarheid.
  Weer aan de fles gezeten?


  Maak melding

 9. Agoe Dagoe, wat een passende naam voor je verstandelijke vermogen, keidarde waarheid’s diatribe vol met verbale diarhea was verwijderd voor jou informatie.


  Maak melding

 10. De Surinaamse regering, van welke kleur ook, moet volgens mij veel meer geld steken in het onderwijs.
  Het onderwijs verandert niet of veel te langzaam mee in een heel snel veranderende arbeidswereld.
  Ik ben het met Passant eens, dat de vroegere vakscholen hier heel goed werk zouden kunnen verrichten.
  Gelet op de opleidingsgraad van de meeste Surinamers moet veel meer worden geinvesteerd in kennis over gemoderniseerde vormen van handjes-werk.
  Daarnaast moet volgens mij ook de arbeidsmentaliteit veranderen, maar dat is al zo vaak op dit forum geschreven, dat ik daarop niet verder inga.


  Maak melding

 11. Sorry maar ik als leek met voldoende management ervaring vind dit gewoon een stom achterlijk probleem waar allang rekening gehoudne mee had moeten worden en waarom is dat niet gebeurd, omdat men niet verder kijkt dan hun klote neus lang is, ja sorry hoor, petverredorie, ik kan zo een paar mensne van de straat plukken die een beter beleid zouden hanteren…. hoe stom en achterlijk ben je dan als je met deze shit aankomt, ik vind het ronduit AMATEURISTISCH wat een stelletje gehaktballen bijelkaar joh…. triest …. er had allang jaren geleden op ingespeeld moetne worden, vooruit kijken noemen we dat, hee geef mij maar Chan die kijkt tenminste al tot 2030 die man weet tenminste hoe je professioneel de dingen behoort aan te pakken, kijk hoe hij zich als voorzitter profileert en de successen die er zijn geboekt…. er wordt vooruit gekeken zoals het MOET… dat we nu zo een lariekoek nieuwsbericht moetne lezen is gewoon wan bigi stront sani, dit had voorkomen moeten worden … daarvoor zit je in de leiding… nu nog leiding kunnen geven toch…. sukkels ik heb er geen woorden voor… echt niet ik vind het te stommm en te achterlijkkkk sorry hoor.


  Maak melding

 12. Als ing. werkzaam op Staatsolie kom ik er elke dag achter dat het technisch onderwijs in Suriname wel op een heel laag nivo staat.
  Natuurlijk is dat in een aantal jaren niet recht te zetten,maar met alleen onderwijs kom je er niet wat blijft dat is de mentalitiet om te willen werken hiervan kan men niet zeggen dat de gemiddelde Surinamer daar zo vol van zit.
  Als enkele van de reacties al zijn “ik blijf lekker op de markt zitten”kan je niet verwachten dat daar zo snel verandering in komt.
  Ik wens alle Surinamers alle goeds toe maar verwacht wel indien men de mentaliteit en de scholing niet veranderd dat Surriname een moeilijke tijd tegemoet gaat


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.