NVWA onderzoekt groente en fruit op resten van bestrijdingsmiddelen

13

Op 2 procent van groente en fruit dat in de Nederlandse winkels ligt worden te veel resten van bestrijdingsmiddelen gevonden, meer dan vorig jaar. De meeste overschrijdingen worden gevonden op producten van buiten de EU, zoals Zuidoost-Azië, China, Kenia en Suriname. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tussen juli 2012 en juni 2014 heeft de NVWA 9200 partijen groenten en fruit gecontroleerd om te zien of producten niet vervuild zijn met resten van bestrijdingsmiddelen. Hoeveel resten van gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit mogen zitten, wordt wettelijk vastgesteld. Dit is de zogenoemde Maximale Residu Limiet (MRL). De EU bepaalt deze MRLs, en zij neemt daarbij zeer grote veiligheidsmarges in acht. De NVWA controleert steekproefsgewijs of voldaan wordt aan de MRL’s.

Volgens de NVWA is in die gevallen waarbij resten van gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen, de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn. Ook geeft de autoriteit aan dat de genoemde landen dankzij de strenge controles toch steeds beter aan de EU-eisen voldoen.


13 REACTIES

 1. Is oud nieuws, als jullie maar wisten wat voor gif soorten gebruikt worden vlak voordat mens de groenten gaat oogsten, dan is dat afschrikwekkend. En dan heb ik het niet alleen over de Surinaamse groenten…. maar ook in Surinaamse rijst zit te veel gif. Een week of 2 /3van de voren wordt nog flink met gif bespoten om insecten te bestrijden. Ik heb me laten vertellen dat het je hersens sloopt…. en dat is geen wonder als ik kijk naar de doorgedraaide rijsteters in Suriname……

  Dus mensen, opgepast.

  Inmiddels kweek ik alles en leef ik geheel zelfvoorzienend, alles onbespoten en wat is wel zo puur en lekker.


  Maak melding

 2. Het zou goed zijn of Suriname dit soort zaken zelf in Suriname onderzoek voor dat de groenten en fruit wordt geexporteerd. Het kan ook zijn dat men deze groenten niet in Nederland wil hebben, om zo meer geld in Nederland te hebben.

  Men moet niet alles geloven dat Hollanders schrijven. Als men in Suriname niet dood gaat van het eten van dit soort groenten, waarom zou men dan hierin Nederland van dood gaan. De Hollanders zien liever dat Surinamers hun geld uitgeven aan Nederlandse produkten.


  Maak melding

 3. Vorig jaar is een container met sopropo geretourneerd ivm te hoge residu/concentratie bestrijdingsmiddelen. I.p.v. dat de partij werd vernietigd is het toch op de markt gebracht…..

  Uit voorzorg altijd groentes goed wassen ook nadat je het hebt gesneden.


  Maak melding

 4. Roy, wassen helpt niet. Het gif zit in en niet aan de groente. Overigens de vermelding dat ik de Surinaamse groente niet meer vertrouw. Ze zijn te mooi en dat kan nooit gezond zijn.
  Wat is er met ons eten gebeurd? Vroeger was ik getraind om rondom die worm in die guyave te eten. Tegenwoordig vind je geen wormen meer in groente en fruit. Die zijn allemaal door overmatig gebruik van landbouwgif verdwenen. En dan nu het probleem. Om de vijand (Nederland) voor te zijn, moet jij je groente etc, eerst keuren voordat je het exporteert. En dat is het probleem van Suriname. Ter voorkoming van vernietiging van jouw groenten met jij je vijand met dezelfde wapens verslaan. De groente moet vooraf eerst worden gekeurd. Overigens geldt deze eis ook voor onze export vis.


  Maak melding

 5. Passant,

  In de meeste Westerse landen is men veel verder met de controle op groenten. fruit, vis en vlees en andere etenswaren, dan in Suriname.
  Mang, we kennen niet eens wetgeving op dit gebied.
  We horen pas uit Europa of de VS, dat onze vis niet te vreten is vanwege het kwikgehalte.
  Je zou zeggen, dat een exporterend land als Suriname daarvan leert, maar niets daarvan.
  Op deze manier houden we geen export meer over.


  Maak melding

 6. Groenten uit Suriname die heeel mooi uitzien zitten vol chemicalien/medicijnen, want door de medicijnen hebben ze geen bezoek van vliegen en rupsen gehad.Omdat ze zo mooi en fris uitzien worden ze heel snel gekocht. De consument heeft geen idee welk gevaar ze oplopen.


  Maak melding

 7. He he, eindelijk loopt het voedsel synchroom met de geest. Onze geest wordt al decennia vergiftigd door de commercielen. Nu komen de voedingswaren ook op hetzelfde niveau. Heerlijk.
  Heerlijk helder gifsoep.


  Maak melding

 8. @passant,
  “En hoe was het eten, groenten, fruit?”

  Niet slecht t.a.v. het eten en groenten.
  Maar mijn favoriet land voor wat betreft exotisch eten, blijft nog altijd Singapore.

  Over Surinaams fruit valt niet te twisten.
  Dat zijn de echte gezondmakers zoals bijvoorbeeld: zuurzak, manja’s (kajana, roodborstje, golet enz), papaya, enz.
  De bijzondere smaak van Surinaams fruit heb ik nergens op deze aardbol mogen ervaren. Ze moeten wel boomgerijpt zijn.


  Maak melding

 9. Alle mensen die een grote mond hebben, koop niets in de winkel, teelt alles in je woonkamer en dan wil ik zien hoe lang je het vol houdt. Wees sportief en bezoek dan ook geen restaurants en eet niet buiten. en wees DWAAS dan heb je gelijk ook!!! je wordt slapend rijk… je geld blijft liggen…eigenlijk het werkt wel..dit jaar eigen tomaat geteeld en gegeten en smaakt lekkerder dan uit de groente winkel…zonder gif…succes…alvast….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.