Multinational Newmont start officieel in Suriname

23

PARAMARIBO/MERIAN, 10 dec – Multinational Newmont begint officieel met mijnoperaties in Suriname. Er zal een raffinaderij worden gebouwd. Tijdens een zogenaamde ground breaking ceremonie te Merian, in Zuidoost Suriname, is het startsein gegeven. President Desiré Bouterse was er niet bij.

Het was wel de bedoeling dat het staatshoofd er zou zijn. Dat was zo aangekondigd de afgelopen dagen. Bouterse liet zich vertegenwoordigen door minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen. Gary Goldberg, topman van Newmont, was er wel. Hok verwacht een goed verlopen mijnproces de komende jaren. Suriname heeft daar alle belang bij, omdat het zelf voor vijf en twintig procent deelneemt in de operatie.

Wanneer Newmont over ruim een jaar in productie gaat, wordt een miljoenenproductie voorzien. Merian ligt op een goudader, die deel uitmaakt van de Green Stone gordel. Plaatselijke bewoners die behoren tot de stam der Paramaccaners, zijn wel door Newmont uitgenodigd, maar weigerden er te zijn. Volgens hen behoorde de regering hen uit te nodigen. De Paramaccaners hebben de afgelopen jaren aan de oppervlakte van het mijngebied gegraven naar goud.


23 REACTIES

 1. Mooi allemaal, maar waarom was Dhr. Bouterse niet aanwezig? Het blijft toch vreemd dat je eerst aangeeft aanwezig te zijn en dan toch verstek laat gaan? Zeker als het een multinational betreft die een flink investering in ‘jouw’ land en economie doet.

  Een samenwerkingsverband van 75% Newmont en 25% Surinaamse overheid lijkt mij reden genoeg om gewoon even je hoofd als president te laten zien, je wilt immers betrouwbaar overkomen.

  Enfin, goed nieuws dat er geïnvesteerd wordt in het land en de economie. Hopelijk gaan er ook Surinamers aan de slag en wordt het een groot succes. Alleen te hopen dat het een en ander duurzaam wordt uitgevoerd.


  Maak melding

 2. Molenaar, gouden kerst gaat komen ymp. Onze pres is het beste wat suriname is overkomen. Jullie fronters namen genoeg met 5 procent. Die tijden zijn over hahahhaa


  Maak melding

 3. Suriname neemt voor 25% deel. Wat houdt dit in? Dat Suriname 25% van het goud krijgt of dat Suriname 25% van de omzet krijgt of iets anders? Van wat precies krijgt Suriname 25%?


  Maak melding

 4. @PIET PELLE

  ” […] maar waarom was Dhr. Bouterse niet aanwezig?”

  Wat denk je zelf? Het is vandaag 10 december, eergisteren was het 8 december…

  Baas B. heeft die dag te veel coke en whisky gebruikt om de dag door te komen, aangezien hij elke nacht weer geplaagd wordt door nachtmerries en schuldbesef.

  Dit maal was de schade aan zijn geestelijke en fysieke toestand dermate, dat hij de 9e verstek moest laten gaan en de 10e ook.

  Tenminste, dat is wat bronnen rondom het Kabinet van de President via de mofo kranti vertellen…


  Maak melding

 5. Laten we hopen, dat de natuur flink zal toeslaan met vele slachtoffers. Want weer word een stukje natuur vernietigt. Weer vervuiling, afbraak. En dan huilen als er overstromingen gaan komen.
  Alleen maar goudgewin voor hebzucht.
  Ik ben voor de natuur, dus natuur sla maar keihard toe.


  Maak melding

 6. @Steenhard de waarheid.
  Suriname krijgt als er een fee over alle gewonnen van ongeveer 6%, zodra er winst gemaakt wordt ontvangt Suriname 36% winst belasting en zodra de winst belasting betaald is en de aandeelhouders vergadering vindt het verantwoord Winst uit te keren dan krijgt Suriname 25% van de uitgekeerde winst.

  Newmont bepaald als 75% aandeelhouder of zij het verantwoord vinden winst (dividend) aan de aandeelhouder uit te keren. Staatsolie brengt dus wel geld in maar heeft geen enkele invloed of er en wanneer er dividend uitgekeerd wordt over de $ 225.000.000 die zij gaat inbrengen.

  Vene had het iets beter geregeld. hij ontving hogere royalties, en had gratis aandelen (hij heeft voor de Rosebel aandelen niets betaald). Vene zou voor de 20% Surgold aandeel ook slechts de helft betalen van wat Bouterse nu voor 25% betaalt.

  Indien er dividend betaald gaat worden dan zal de eerste dividend betaling ongeveer medio 2019 plaats gaan vinden. Ofwel Staatsolie zal 3,5 jaar rente hebben moeten bijschrijven voor dat het iets gaat ontvangen.
  Omdat de levens verwachting van de mijn op 12 jaar gesteld is. is het ook verstandig om de investering in 12 jaar af te schrijven.

  Op dit moment wordt er per troy ounce ongeveer $ 400 winst gemaakt, ofwel Staatsolie mag naar prijzen van nu er op rekenen dat het over 15 jaar $ 390.000.000 dividend zal ontvangen over een investering die per medio 2019 opgelopen zal zijn tot $ 285.000.000 (3,5 jaar 7% rente bijschrijven). na 12 jaar bedraagt de rente en afschrijving bij de goud prijzen en de beoogde productie $ 405.000.000
  Als de goudprijzen zoals ze blijven resteert er slechts verlies.

  Dan zal ook nog eens overwogen moeten worden wat de gevolgen van de rechstpersoon keuze zijn Rosebel is een Surinaamse NV. Wat de gevolgen zijn van de rechstpersoonsvorm van Surgold LLC is kan ik niet bevroeden maar het kan maar zo zijn dat er heel makkelijk middels lease constructies etc. veel geld als kosten en winsten wegvloeien naar de VS en Suriname helemaal met lege handen staat.


  Maak melding

 7. In deze volg ik mijn hart. Hoe lang acht de mensheid het nog nodig om de kostbare natuur te vernietigen om het goud maar boven de grond te krijgen. Goud is in geen geval een eerste levensbehoefte van de mens. Het gaat in deze maar om geld….! Ik sluit me bij deze volledig aan bij de reactie van Mike. ..! Suriname heeft meerdere opties om tot financieel gewin te komen, maar kiest vaak voor de verkeerde. Laat het regenwoud zoveel mogelijk intact…


  Maak melding

 8. Parbo
  Molenaar, gouden kerst gaat komen ymp. Onze pres is het beste wat suriname is overkomen. Jullie fronters namen genoeg met 5 procent. Die tijden zijn over hahahhaa

  Je bent echt te zielig voor woorden.

  Bouterse was niet aanwezig dat is een teken aan de wand. De kapitein verlaat zoals we van hem gewend zijn als eerste het zinkende schip.


  Maak melding

 9. @ Henk Molenaar ,

  Wat betreft jouw beweringen/ meningen over Bouterse weten we inmiddels dat jij altijd de plank misslaat. Was jij ook niet toevallig degen die beweerde dat Bouterse zijn termijn als president niet zou uitdienen omdat hij binnen de kortste keren in de boeien zou worden geslagen en in de cel zou belanden? En zo had jij nog meer van die stellige beweringen die achteraf bezien kant noch wal raakten.
  Eigenlijk hoef ik jou dat niet eens te melden want je weet het zelf ook wel alleen zit jij in een enorme ontkenningsfase.

  Toegegeven, Bouterse heeft een besmet verleden en jouw aversie jegens Bouterse is wat dat betreft volstrekt te begrijpen.
  En uiteraard mag je een mening hebben over Bouterse.
  Wat dat betreft geven zijn daden in het verleden zeker aanleiding om hem te verachten en te bespotten.

  Maar als jii beweringen over Bouterse doet die ongerijmd zijn en nergens op slaan geef jij blijk dat jouw denkbeeld over Bouterse
  volkomen verward en vooringenomen is.
  Henk, ik acht jou een zeer verstandig persoon die in staat moet zijn om op een evenwichtige manier kritiek te leveren en een mening te uiten. Het zou jou zeker sieren wanneer je dat ook zou laten blijken.

  En uiteraard mag je mijn mening niet delen en weer denken dat ik ‘paars’ gelieerd ben maar ach.. ieder zijn eigen mening.


  Maak melding

 10. 11 dec. 2014

  De kogel is eindelijk door de kerk ! Een goede eerste stap !

  Dat het bedoeld gebied rijke goudvoorkomens heeft is bekend.
  En als de goudprijs, blijft al twee jaren fluctueren rond de US$1200, -, niet lager komt dan US$ 800,-/ounce, dan zal na vier jaren productie de winst wel op het niveau van ongeveer 25 % voor Suriname zijn.

  Maar bij het mijnen naar goud, zullen andere gesteenten en mineralen ook te voorschijn komen, die de Surinamers niet kennen. Zij zullen het aanzien voor gruis, steentjes en zand.

  Daarom stelt Srika voor om in Suriname direct te beginnen met een training/ opleiding in mineralen en gesteenten kennis. Dit is erg belangrijk, omdat er meer gehaald kan worden dan alleen het goud.

  Bijvoorbeeld : Hebben jullie al gehoord van Cassiteriet ?
  Word al door een paar slimme buitenlandse jongens als zand, bijna gratis, uit Suriname geëxporteerd.

  In Afrika, bijv, Congo, worden, door toedoen van bekende multinationals, er oorlogen in bep. gebieden in de Gongo om gevoerd. Belangrijk voor de moderne telecommunicatie in de wereld. Gaan jullie hierover verder lezen op internet ! Echt doen !!!!
  Srika


  Maak melding

 11. @Parbo
  Newmont heeft aangeven dat het een heel efficiente mijn wil bouwen en dat de productiekosten tussen $ 750 en $ 850/troy ounce zullen liggen.
  Bij gemiddeld $ 800/ troy ounce kan Staatsolie al geen cent meer verdienen op haar investering omdat zij rente zal moeten bijschrijven op haar inbreng tot dat het eerste dividend uitbetaald wordt.

  Suriname heeft geen enkele grip op de onderneming. Dus als het de productiekosten laat stijgen door bij een moeder of zuster veel te duur materialen, mensen etc. in te kopen zal niemand dat in Suriname merken.

  Net zo dat suriname gelooft dat er nu nog steeds bijna $ 1.000.000.000 geïnvesteerd gaat worden. Dat is grote onzin omdat nu duidelijk geworden is dat de eerste betaling (inbreng van Staatsolie) van maar liefst $ 83.000.000 de bijdrage van Suriname was in de historische kosten ofwel er is volgens Newmont reeds $ 332.000.000 geïnvesteerd in de 10 jaar hiervoor.
  Nu heb ik het dossier redelijk gevolgd en ben ik er van overtuigd dat de tot nu toe gepubliceerde getallen van Surgold en Newmont niet verder kwamen dan $ 125.000.000 tot $ 180.000.000. Kosten die volgens goed gebruik verwerkt zijn in de winst en verlies rekening. Ofwel Suriname heeft zich aardig in de boot laten nemen door rente te vergoeden die nooit geaccumuleerd is. Nu het project doorgaat heeft Newmont kans gezien haar rente te activeren en een deel door Suriname achteraf te laten betalen.

  Zo heeft Newmont meerdere mogelijkheden Suriname bij de neus te nemen. Wie zou dat niet doen.
  Hoe heeft Newmont die kans gekregen om Suriname bij de Neus te nemen:

  1) de president roept dat hij 50% wil zonder te weten 50% waarvan. Zonder te investeren had Venetiaan al bijna 50%. Nu met investeren heeft deze president na aftrek van kosten bij de huidige goudprijzen op geen stukken na 50% en aanzienlijk minder dan Venetiaan.
  2) door na die ongefundeerde beloften de onderhandelingen te reken en de president te laten zweten en hem naar een moment te geleiden dat hij alles zou tekenen.

  Het resultaat is dramatisch en de president weet het. Hij liet niet voor niets bij de groundbreaking, het belangrijkste moment zij neus niet zien.

  Het traditionele gezag trotseert niet voor niets een machteloze president.

  Beste Parbo de nieuwe regering en het hele volk zal heel veel pijn moeten leiden en kei hard moeten werken om deze rampen recht te trekken.


  Maak melding

 12. Wat hoop ik op een verschrikkelijke ramp in suriname waar de natuur zal gaan toeslaan.
  En de boosdoener zal zijn hebzucht, en nogmaals hebzucht.
  Ga maar naar goud delven tot je straks tussen 4 planken omgeven word door goud.
  Ik zie alleen maar dollars in jullie ogen. De natuur ruikt alleen maar bloed.
  Laat de natuur met rust ook voor de andere generaties.


  Maak melding

 13. Mike,

  waarschijnlijk heeft de natuur al toegeslagen en wel in je hoofd.

  Wie ben je eigenlijk? Een of ander holbewoner die in z’n blootje rondloopt en totaal niet weet hoe het in de wereld aan toegaat?
  Geen enkel land, maar dan ook geen enkel land heeft zich kunnen ontwikkelen zonder gebruik te maken van de natuur.
  En jij maakt daar ook dagelijks gewoon gretig gebruik van zonder dat te beseffen!


  Maak melding

 14. Bengeltje,

  Denk na wat je zegt. Als je kinderen of kleinkinderen met allerlei tumoren straks gaan rondlopen, moet je je dan niet gaan afvragen of het misschien van de kwik zou komen bij het gouddelven. Waarom moeten we de rest van de wereld volgen. Laat deze natuur met rust kunnen ook je volgende generaties van genieten ipv alleen maar jij met je korte geheugen. Dus wie is nu ziek in zijn hoofd. Niet alles is goud wat er blinkt. Zo te horen is jou familie ook goud aan het wroeten uit de grond


  Maak melding

 15. Mike,

  ik werk bij de belastingdienst in Nederland. Ik zit dus inderdaad op het ‘goud’. Als je het zo wil stellen.

  ja mike, je hebt helemaal gelijk, laten wij al onze natuurlijke hulpbronnen maar diep in de grond laten liggen en op die manier van ‘genieten’. Straks kunnen onze kinderen ook vol trots aan de wereld vertellen dat wij verborgen schatten hebben in de grond. Alleen die schatten zullen voor eeuwig verborgen blijven.

  Ondertussen kunnen we lekker ons hand blijven ophouden bij andere landen voor financiële hulp.


  Maak melding

 16. Bengeltje,

  Wat zeur je nou.
  Jij zit hoog en droog in Nederland. En vanuit Nederland wil je zeggenschap hebben om de Surinaamse natuur te vernietigen.
  Het deert jou dus niet wat er met de Surinaamse gemeenschap gebeurt in suriname.
  Schaam je diep. En ja blijf maar lekker zitten op het geld bij de belastingdienst in Nederland.
  Wat een materiële iemand ben je.


  Maak melding

 17. Jo Jo, er zit geen enkele logica in, over hetgeen jij een oordeel geeft. Als jou berekening en die van jou mede-plaaggeesten zouden kloppen, dan zou niet alleen Bouterse oftewel de regering Bouterse stom en achterlijk zijn, maar ook Multinational Newmount zelf en niet te vergeten ook Staatsolie. Denk jij dat Multinational Newmount die alleen maar voor het geld gaat, zo’n grote investering van honderden miljoenen Amerikaanse dollars zou doen.

  Elke logica zegt dat Suriname een grote toekomst in de goudsector tegemoet mag zien. Geen enkele multinational doet zo’n forse investering, zonder bij na te denken.

  Waar jou reactie naar ruikt, is: de regering Bouterse willens en wetens als gek te willen neerzetten. Doch een simpele logica brengt al jou kwade bedoelingen ten spijt, om zeep.


  Maak melding

 18. Mike,

  Misschien kan je of wil je het niet begrijpen.
  Ik ben niet degene die bepaalt hoe
  een bepaalde vooruitgang zich ontwikkelt. Noch in Nederland noch in Suriname.
  Het is zeker afkeurenswaardig wanneer men kwik gebruikt bij het winnen van goud.
  Niemand wordt er gelukkig van wanneer ontwikkeling ten koste moet gaan van levens.

  Ik heb gemerkt dat men in Suriname bewuster wordt van deze gevaren en daar hun stem over laten horen.
  Ook worden er campagnes gestart om de kleine goudzoekers over te halen om andere methodes zonder kwik te gebruiken om het goud te winnen.
  De grote maatschappijen zoals Grassalco en newmont gebruiken helemaal geen kwik bij het winnen van goud.
  Het kan en moet dus ook anders.

  Mike, Suriname staat wat betreft natuurlijke hulpbronnen op de 17e plek van rijkste landen van de wereld maar in werkelijk komt Suriname bij lange na niet in de buurt van deze positie.
  Wil Suriname werkelijk die economische vooruitgang bereiken dan is het onvermijdelijk om gebruik te maken van die natuurlijke hulpbronnen die God aan Suriname gegegeven heeft.
  Mike, wil jij dat Suriname blijft doormodderen als een arm land of die natuurlijke hulpbronnen aanwendt om economische ontwikkeling te brengen?
  Natuurlijk zou je de natuurlijke hulpbronnen in de grond kunnen laten zitten en geld blijven lenen en
  het handje ophouden om ontwikkeling te brengen maar dan zal Suriame voor eeuwig afhankelijk van anderen blijven.
  Natuurlijke hulpbronnen zijn aanwezige stoffen in de grond die van economisch nut kunnen zijn
  voor een land maar ook onmisbaar voor de levenskwaliteit van de mens.
  Door nieuwe technologie kan tegenwoordig op een effeciënte manier gebruik gemaakt worden van die natuurlijke hulpbronnen.
  Als daarbij ook nog een balans geworden kan worden tussen economisch gewin en het belang van de mens dan kunnen de natuurlijke hulpbronnen met een gerust hart gewonnen worden.

  …en Mike, wanneer je afgestudeerd bent en daardoor een goeie baan en een goeie salaris hebt dan is daar niks materialistisch aan.
  Dat is gewoon een beloning voor mijn hard werken.


  Maak melding

 19. T.R.Sleur
  Neemt u aun even het volgende in u op:

  Suriname betaalt aan Surgold 25% van de reeds in de winst en verlies rekening verwerkte exploratie kosten. Het geen betekend dat Newmont iets wat het reeds afgeschreven had, oud papier, deels kan activeren en voor 25% door Suriname vergoed gekregen heeft.

  Newmont heeft in de geactiveerde historische kosten ook voor ruim $ 100.000.000 aan rentelasten kunnen verwerken die het nooit heeft hoeven te betalen omdat het de exploratiekosten, regulier, ten laste van de winst en verlies rekening gebracht heeft.

  Kort gezegd van de nog te investeren $ 575.000.000 tot $ 675.000.000 brengt Staatsolie $ 225.000.000 harde cash in en Newmont geen stuiver.
  Vandaag werd duidelijk (toespraak Waaldijk) dat Staatsolie een slapende vennoot is (commandiet) in Surgold LLC is en slechts mag adviseren en geen bal te zeggen heeft. Zo gaat dat in een commanditaire vennootschap.

  Aangezien Newmont alle aandelen van Surgold LLC heeft rust er op Newmont geen enkele verplichting bij te storten in het aandelen kapitaal. Met de geactiveerde historische kosten en de cash van Staatsolie en de bewezen goudvoorraad kan Surgold nu overal geld lenen (nog $ 350.000.000 tot $ 450.000.000) en de kosten daarvan in de productie kosten verwerken. Alle grote machines worden zeer waarschijnlijk bij de producenten geleast waardoor dat deel van de investeringen direct in de productiekosten van $ 750 tot $ 850/ troy ounce verwerkt worden.

  Beste Sempa Newmont krijgt 75% van de winst en heeft brengt slechts oud papier in (haar deel van de historische kosten die het al lang afgeschreven had), Staatsolie brengt $ 225.000.000 (moet rente betalen uit haar eigen omzet) en mag hopen op 25% van de winst als Newmont daar toe bereid is.
  Surgold LLC (en niet Newmont) financiert de resterende investeringen ($ 350.000.000 tot $ 450.000.000) met vreemd vermogen waardoor de kosten verwerkt worden in de winst en verliesrekening van Surgold LLC.

  Surgold roept dat het er naar streeft een van de doelmatigste operaties te plannen en dat het rekent op productie kosten van $ 750 tot $ 850 / troy ounce. IAMgold publiceert dat het onder minder gunstige omstandigheden in Suriname haar productie kosten ongeveer $ 780/ troy ounce bedragen (dat is incl. rente en afschrijvingen). Bij de huidige goudprijzen betekend dat er per troy ounce ongeveer $ 400/ winst voor belastingen gemaakt wordt. Suriname krijgt 36% winstbelasting ofwel er resteert $ 256/ troyounce om als dividend uit te keren. ofwel staatsolie heeft recht op ongeveer $ 64 dividend per troy ounce of wel totaal over 4.000.000 troy ounces $ 256.000.000 over een periode van 10 tot 12 jaar.
  Om deze dividend te kunnen ontvangen heeft Suriname $ 225.000.000 tot $ 250.000.000 geinvesteeerd en tot de eerste dividend uit betaling ongeveer $ 50.000.000 aan rente moeten bijschrijven.
  Newmont heeft over die zelfde periode recht op $ 768.000.000 dividend en heeft nul resp. niks of oud papier geïnvesteerd.

  Met de goudprijzen van nu is staat het deal voor de aandeelhouder onder water. Onder de huidige omstandigheden zijn de Venetiaan deals veel en veel gunstiger.
  De goudprijs moet substantieel stijgen wil Staatsolie iets verdienen. De winst van Newmont is in alle opzichten exorbitant en zal met hogere goudprijzen alleen maar kunnen exploderen.

  Aan u om hier een speld tussen te krijgen en mijn ongelijk te bewijzen.
  Als ik gelijk heb zal u duidelijk zijn dat de verstandelijk vermogens van de regering vrijwel nihil zijn tenzij men een groot deel van de investeringen terug komen via de concessies in de area’s of interest. Het laatste kan men slim vinden maar is mijnsinziens moreel niet echt verantwoord.

  Of staatsolie dom is. Hier kan ik niets over zeggen. Het is een gegeven dat de directie van een onderneming moet luisteren naar haar aandeelhouder. Indien men niet uit wil voeren wat de aandeelhouder wil moet men opstappen of ontslag verwachten.

  Newmont heeft het 20% aandeel dat Alcoa had voor $ 18.000.000 overgenomen. Voor 25% aandeel betaald Staatsolie nu een jaar later $ 225.000.000. Was het niet slimmer geweest voor Suriname een deal met Alcoa te maken en desnoods $ 36.000.000 te betalen voor die 20%.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.