Goudzoekers dorp Nieuw Koffiekamp eisen recht

12

PARAMARIBO, 9 dec – Goudzoekers van het Marrondorp Nieuw Koffiekamp eisen hun rechten op. De ruim tweehonderd goudzoekers overwegen naar het Inter-Amerikaans Hof voor de rechten van de mens te stappen.

Volgens de Ware Tijd zal de staat worden aangeklaagd. Hun woon- en leefgebied is als winconcessie uitgegeven aan multinational Iamgold. En dat al tijdens de regering van president Ronald Venetiaan. Nu de goudzoekers mogelijk met de harde hand verdreven zullen worden, trekken ze aan de bel. Er blijkt veel goud te zitten op de bovenlaag van de concessie, in de zogenaamde Romapit. De goudzoekers streken er enkele jaren terug neer en zijn er niet meer weg te slaan.

Weliswaar is eerder dit jaar een overeenkomst bereikt met president Desiré Bouterse. Er zou alternatief mijnterrein worden vrijgemaakt en een weg erheen worden aangelegd. De weg is nog niet af, maar de goudzoekers lijken er niet om te treuren. Nu wordt overwogen om samen met de gemeenschap van Nieuw Koffiekamp recht te halen bij het Inter-Amerikaanse hof.

12 REACTIES

 1. Maakt het uit wie er mijnt in hun woon- en leefgebied? Ze geven zelf het slechte voorbeeld door hun woon- en leefgebied te vernielen met gouddelving.


  Maak melding

 2. De regels worden door niemand na geleefd.
  1) De delfstoffen in de grond zijn niet het eigendom van de bewoners van het gebied maar van de staat. Ofwel de mensen die in het gebied wonen hebben geen direct eigendomsrecht op het goud in de grond.
  2) De staat moet de winning van goud binnen concessie overeenkomsten laten verlopen volgens de mijnbouwwet. Dat laat men na. Ik ben er wel van overtuigd dat een internationale onderneming als IAM Gold zich aan de wetgeving conformeert..
  3) Lokale bewoners hebben rechten op hun leefgebied maar geen aanspraak op de delfstoffen in de grond. Ofwel indien de Nieuw Koffiekampers binnen de concessie grenzen mijnen maken zij zich schuldig aan diefstal.
  4) De Lokale bewoners moeten (onderdeel van de concessie overeenkomst) gecompenseerd worden voor het verlies aan leef gebied (zie ook de vonnissen van het Inter Amerikaans hof voor de rechten van de mens ten gunste van de Sammaka).
  5) Schade die ontstaat zal door IAM gold vergoed moeten worden.

  Echter alleen maar rechten claimen zonder zich te verdiepen in de eigen rechten leidt tot chaos.
  Waar de Roma pit eerst door de lokale mensen betrof is men nu uit alle hollen en gaten gekropen om rechten te claimen die er niet zijn.

  Dit is het gevolg van een incompetente President die van alles belooft aan jan en alleman en het na een uur al weer vergeten is.

  Wie treed er eens op tegen ordeloos gedrag.


  Maak melding

 3. De Marrons en Indianen hebben wel degelijk recht op de grondstoffen in hun woon- en leefgebied. De marrons woonden daar voordat de staat Suriname bestond in huidige vorm. Ze moeten zich wel aan de milieu wetgeving houden.


  Maak melding

 4. @Ram Singh
  Nergens ter wereld zijn de mijnbouwrechten bezit van de bewoners of zelfs de eigenaar van de grond.
  Winning van delfstoffen etc. overschrijd eigendomsgrenzen en is van nationale aard.

  Het zou een heel grote bende worden indien individuele eigenaren aanspraak zouden kunnen maken op de bodemschatten die gedurende miljarden jaren geheel buiten hun medeweten en buiten hun bereik zich onder hun grond gevormd hebben.

  Ook in landen met een goed kadastraal systeem is dit niet aan de orde. Kijk maar eens naar het aardgas in Groningen. Men moet zelfs strijden om schade vergoed te krijgen.


  Maak melding

 5. @JoJo, je hebt groot gelijk, de grondstoffen zijn van de staat Suriname en niet van geen enkel individu.

  @Ram Singh, de indianen waren de eerste bewoners van Suriname e niet de marrons. Je weet trouwens ook zelfs hoe de marrons daar terecht zijn gekomen.

  @Steenhard de Waarheid, inderdaad geven zij het slechte voorbeeld.

  =Er staat geschreven:::::::De ruim tweehonderd goudzoekers overwegen naar het Inter-Amerikaans Hof voor de rechten van de mens te stappen.
  Ik ben bang dat zij deze case zullen verliezen, omdat Dompig vaker heeft gezegd dat het mensen van andere gebieden daar aanwezig zijn voor het delven van goud.
  Leiders van het binnenland verhuren hun “skalians”aan anderen om goud te delven en zij krijgen een bepaald hoeveel %%% hiervan.

  =Moet de belastingbetaler weer komen betalen voor een onnodige rommel in het buitenland????

  =Ik wil bijna mijn hand in vuur zetten en zeggen dat er politiek met deze situatie bedreven wordt.

  -Als de afro Surinamers niet een federatie gaan oprichten en een eenheid gaan vormen is het water naar zee dragen en dan komt er nooit een oplossing.
  zie het verschil van leven tussen de indianen en de afro Surinamers als het gaat om het milieu.


  Maak melding

 6. =Vreemd genoeg komt Poki op voor de mensen die hun boterham dreigen kwijt te raken. Straks hebben zij dus geen geld.

  -Het volgende valt mij daarom ook op. Op het podium te flora heeft Amafo letterlijk gezegd dat er gelijke kansen voor een ieder moet komen. Brunswijk voor president en een ieder krijgt een huis.
  -Belfort zegt tegen die mensen dat Santhoki met geld van de belastingbetaler naar het buitenland gaat en eerste klas reist. Lees de tekst maar dan vraag ik mij af wie de zorgkosten gaat betalen en van waar dat geld afkomstig zal zijn voor de mensen in het binnenland.

  =De hardwerkende Surinamers weer!!!

  Wat lees ik nu:::::::::::: PARAMARIBO – De basiszorgverzekering geldt nog niet voor bewoners van Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini. Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) zegt dat de registratie in deze gebieden nog niet kan beginnen omdat er weinig wijkkantoren zijn. In Sipaliwini is er zelfs geen wijkkantoor.

  In de tussentijd gelden de huidige Sozavo- kaarten. Het is nog niet bekend wanneer het zorgsysteem voor het hele land zal gelden. Minister Amafo benadrukt dat de coördinatie ligt in handen van het Kabinet van de Vicepresident.

  Parlementariër Ronny Asabina kan zich niet voorstellen dat de regering geen deadline heeft gesteld voor het gebruik van de Sozavo- kaarten en vermoedt dat de invoering van de basiszorgverzekering in het binnenland met opzet wordt vertraagd uit angst voor verlies van stemmen. Volgens hem wordt de invoering van de wet voor binnenlandbewoners impopulair omdat de meeste burgers uit het gebied zwart werken.

  Asabina zegt ook dat inwoners die ouder zijn dan zestien jaar geen gebruik kunnen maken van de verzekering omdat geen studiemogelijkheden in het binnenland zijn na de basisschool. De regering betaalt de ziektekostenpremie voor studenten tot de universiteit.

  ===Hoe worden de kinderen dan geregistreerd als zij geboren worden??????Politiek weer en men wilt geen stemmen verliezen!!!


  Maak melding

 7. Parbo, je bent ook eentje van die onozele paarse volgelingen, die een massamoordenaar met exellentie durft aan te spreken, je bent vast eentje van het zelfde soort, hopelijk heb je geen kinderen, want die zullen ongetwijfeld dezelffe denkwijze meekrijgen.


  Maak melding

 8. Het trieste is.
  Deze mijnwerkers vernielen de natuur, laten hun rotzooi achter, spoelen het merendeel van het goud weg (zij winnen maar 30% van het aanwezige goud terwijl IAM 90% kan winnen) en tot slot ze betalen geen belasting.

  De formele mijnbouw produceert ongeveer 10 ton per jaar en de informele mijnbouw bijna 20 ton maar. De informele mijnbouw laat echter 40 ton zitten of verdwijnen.
  Ofwel men vernietigd natuur die er honderden tot duizenden jaren overgedaan heeft te worden wat het is en produceert maar een 1/3 van wat mogelijk is. Kortzichtig volk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.