Decembermoorden in Suriname 32 jaar geleden

86

PARAMARIBO, 8 dec – De kunstenaar Robbert Enfield (l) schonk zijn schilderij ‘Sudden Exodus’ vorig jaar rond Kerst aan voorzitter Sunil Oemrawsingh van de Stichting 8 December 1982 (r). Het kunstwerk beeldt het immense verdriet en onomkeerbare verlies van nabestaanden van de Decembermoorden uit.

Enfield maakte het schilderij in 2008 in een poging de dood van een eigen broer te verwerken. De kunstenaar koos bewust de Kersttijd uit voor de overhandiging van het schilderij in hoop dat er ooit vrede zal komen in de zaak rond de moorden op 15 opposanten van het toenmalig militair bewind in december 1982.

Met “Sudden Exodus” betuigt Enfield solidariteit aan de nabestaanden van de decemberslachtoffers.

Lees ook: Nederlandse Herdenkingsbijeenkomst Decembermoorden op ma 8 dec in A’dam


86 REACTIES

 1. RIP;
  John Baboeram, advocaat
  Bram Behr, journalist
  Cyrill Daal, vakbondsleider
  Kenneth Gonçalves, advocaat
  Eddy Hoost, advocaat
  André Kamperveen, journalist eigenaar radistation
  Gerard Leckie, universiteits docent
  Sugrim Oemrawsingh, universiteits docent
  Lesley Rahman, journalist
  Surendre Rambocus, militair
  Harold Riedewald, advocaat
  Jiwansingh Sheombar, militair
  Jozef Slagveer, journalist
  Robby Sohansingh, zakenman
  Frank Wijngaarde, journalist

  De hoofdverdachte Bouterse loopt nu met amnestie rond als president. Deze revolijder is nu ook rijkste man van Suriname. Met rijkdommen verkregen door drugshandel, diefstal van staatseigendommen en corruptie.


  Maak melding

 2. De kerst van december 1982….. Weet je nog?
  Een Kerst die geen Kerst was.
  Tranen vloeiden toen de kerkklok luidde.
  Er was geen geboorte, slechts de dood.
  Mensen zochten steun bij elkaar.
  Angst was er, vooral angst, doodsangst.

  “Hoe leidt dit kindeke hier in de kou
  Ziet eens hoe alle zijn ledekens beven…..”
  Zacht gezang uit de Kathedraal.
  Daar kon je samenkomen, meeleven, meelijden.
  De kerstvreugde was ver te zoeken. De dood waarde rond, in de straten, in de kerken, in de huizen. Overal dood, dood, dood!
  Verdriet, groot verdriet, alleen maar verdriet.
  Ontsteltenis, ongeloof, verslagenheid, verlamming….
  December 1982, de zwartste bladzij uit onze geschiedenis!
  Nog steeds niet voorbij……..voor mij.


  Maak melding

 3. We herdenken vandaag allen, die niet op vrijwillige manier zijn heengegaan. Vooral zij die op de bewuste 8 dec. 1980 het leven lieten {Van hun leven beroofd zonder enig juridische berechting).

  We willen ook aan herineren dat de nog in levend zijnde schuldigen berecht moeten worden, opdat zij alsnog moeten verantwoorden voor hun daden.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 4. Henk Molenaar

  Ik hoop dat Sempa, Keihard, Parbo en Paraman hun commentaar vandaag voor zich houden uit respect voor de slachtoffers en hun familie.
  )
  )
  ALBINO KAKKERLAK jij hebt geen recht van SPREKEN wanneer wij over de miljoenen slachtoffers hebben van de SLAVERIJ gepleegd door jouwe Blanken Kruipende Primaat voorouders dan kom jij de Creolen vertellen ze lijden aan Slavernij syndroom. Sorry maar de 16 landverraders zijn door Nederland ingeluisd, Nederland had ze een invasie beloofd en die 16 verraders waren de verkenners die van plan waren om een tegencoup te plegen met gevolgen die niet waren te overzien. We moeten ophouden om deze 16 mensen als vredelievend te beschouwen gaan jullie onderzoek plegen en je zult zien dat deze mensen Bouterse met geweld wilden omverwerpen en Nederland zou ze daarbij helpen, maar Nederland zag er op het laatste moment vanaf want ze vonden de situatie gevaarlijk en het lot van de 16 landverraders kennen wij LOONTJE KREEG ZIJN BOONTJE. Wat Nederland toen deed was Brunswijk tegen Bouterse opzetten en daarbij vielen honderden doden door de burgeroorlog. Nederland heeft geen schone handen in de oorlog, Nederland sponsorde zowel Bouterse als Brunswijk om een chaos in Suriname te veroorzaken nadat wij ze eruit hebben geschopt. WAAROM DENK JE DAT NEDERLAND DE DOSSIER VAN SURINAME VOOR 50 JAAR ACHERSLOT EN GRENDEL HEEFT GEZET zodat de boel kan verjaren. Na 50 jaar zullen ze SORRY zeggen een standbeeld maken en een krans leggen zo werken deze duivels. Zowel Bouterse als Brunswijk hebben door dat ze bespeeld werden daarom sloten ze vrede en Nederland heeft ze beide zonder fysiek bewijs van hun betrokkenheid als drugtransporteur veroordeelt. De 16 landverraders hadden geen plannen om de Surinaamse democratie te herstellen,. keihard denkt dat deze 16 verraders zelf wilde regeren. Wat mij stoort is dat Waterkant moderators elk keer met deze onzin komt terwijl de slachtoffers die de blanken tot opheden veroorzaken meerder malen erger ZIJN. Henkmolenaar je bent een vuile vieze insect en geen 1 ALBINO KAKKERLAK kom mij vertellen wat ik wel en niet mag doen. Als je ballen hebt moet je voor min gezicht zeggen. Je moet hier van waterkant oprotten je bent een Poepkever die hier niet THUIS HOORT WE WILLEN JOUW SOORT NIET TUSSEN ONS!


  Maak melding

 5. MIjn gedachtes gaan uit naar de nabestaanden van de slachttoffers. En het is idd triest dat de hoofdverdachte van deze gruwelijke slachting vogelvrij rondloopt. Zolang Desi Bouterse nog niet is veroordeeld is dit boek nog niet gesloten.


  Maak melding

 6. Keiharde Domste : “Wat mij stoort is dat Waterkant moderators elk keer met deze onzin komt terwijl de slachtoffers die de blanken tot opheden veroorzaken”

  Ik wist niet dat dit een site was die alleen bezocht mocht worden door “Goddelijke Creolen”


  Maak melding

 7. Onze “Goddelijke Creool”: “Henkmolenaar je bent een vuile vieze insect en geen 1 ALBINO KAKKERLAK kom mij vertellen wat ik wel en niet mag doen. Als je ballen hebt moet je voor min gezicht zeggen. Je moet hier van waterkant oprotten je bent een Poepkever die hier niet THUIS HOORT WE WILLEN JOUW SOORT NIET TUSSEN ONS!”

  I rest my case


  Maak melding

 8. Beste Koos

  Lees de postings van onze Goddelijke Creool en je hebt een doorsnede van de aanhangers van Bouterse.

  Te triest voor woorden.

  Zelfs op een dag van herdenking kan deze Paarse Idioot zich niet gedragen.


  Maak melding

 9. Goddelijke Creool: “De 16 landverraders hadden geen plannen om de Surinaamse democratie te herstellen,. keihard denkt dat deze 16 verraders zelf wilde regeren.”

  Keihard is een beetje gestoord…..


  Maak melding

 10. @Henk Molenaar, maak je niet druk om Keihard de Waarheid. Althans voor vandaag. Deze gek is toch niet meer te redden. De man ziet alles zwart / wit letterlijk. De slavernij syndroom heeft zijn geestelijke toestand overgenomen.


  Maak melding

 11. De slachtingen van 8 december 1982 was een typisch ndp
  soso lobi orgie!!! Om maar te zwijgen over alle wandaden gepleegd door deze debielen.

  Weg met de crIminele moordenaar bouterse!!!


  Maak melding

 12. Molenaar je lult te veel,Suriname kent jouw niet en jij kent Suriname niet.
  Blijf maar met jouw 8 december in jouw eigen stront.
  Als jij een geleerde bent waarom blijf jij op dit forum alleen maar nonsens te schrijven.
  Zorg dat jij afblijft van die kinderen en 1 x 24 uur op forum.


  Maak melding

 13. @Sjang, is het nu zo moeilijk om die ene dag in het jaar respect op te brengen voor de slachttoffers en nabestaanden. Je reactie heeft een hoog infantiele gehalte. Je blijft maar tappen uit het makkelijk vaatje. Wordt een beetje eentonig. Een constructieve discusssie zou beter op zijn plaats zijn.


  Maak melding

 14. 8 december 1982 moorden, door DDB

  Deze 15 mensen zijn gestorven voor een rechtvaardige zaak/doel en hebben hiervoor gestreden. Dit mocht niet van DDB en heeft hen hiervoor standrechtelijk geëxecuteerd/dood geschoten.

  Het doel van deze 15 slachtoffer was:
  – leven in een democratische rechtsstaat;
  – leven ONDER de grondwet van de Republiek Suriname
  – leven volgens de Trias Politica:
  – wetgevende macht;
  – uitvoerende macht;
  – rechterlijke macht.
  – leven ONDER internationale verdragen.
  De strijd van deze 15 slachtoffers is ook uw strijd voor een democratische rechtsstaat en internationale verdragen of wil u onder een dictator leven, zoals in Venezuela, Cuba, Noord – Korea, Rusland, Egypte, Libië, Zimbabwe, enz, enz, enz.

  Niemand staat BOVEN de grondwet van een land/Suriname en BOVEN internationale wetten. Moord op een persoon/personen kan niet volgens de grondwet/strafrecht, mensenrechten en internationale verdragen. Wie een andere vermoord moet voor de rechtbank/krijgsraad verschijnen, die van de rechter een vonnis krijgt toegewezen. DDB moet voor de krijgsraad/rechtbank in Boxel in Commewijne verschijnen, waardoor de rechter een vonnis geeft. DDB is een moordenaar, een drugscrimineel, wapenhandelaar. In Nederland is hij voor 11-jaar gevangenisstraf veroordeeld voor drugstransport naar Nederland en de USA willen hem ook veroordelen voor drugstransport naar de USA, wapenhandel naar verzetsstrijder s in Latijns-Amerika. Roger Khan een goede vriend van DDB, wordt hierover stevig aan de tand gevoeld door de USA.

  DDB is een zware crimineel, moordenaar, wapenhandelaar en coupepleger en hoort in Suriname, Nederland en de USA in de gevangenis te worden opgesloten voor misdaden tegen de menselijkheid. DDB is een schande voor Suriname en ook internationaal en de slechtste en meest ongeschoolde/domste president die Suriname ooit heeft gehad. DDB heeft een mulo-diploma en dat is niet voldoende om president van de republiek Suriname te zijn.

  Ik wens alle nabestaanden, democraten in Suriname en daarbuiten veel kracht toe met deze verdrietige dag in Suriname. Wij moeten deze 15 slachtoffers gedenken voor hun strijd voor veiligheid, mensenrechten, democratie en vrede en internationale verdragen. Mensen mogen niet onderdrukt, vermoord worden of als ze een andere mening, anders zijn, vrijheid, opkomen voor anderen/advocaten, willen schrijven/journalisten/radiojournalisten, burgers zich willen verenigen, vergaderen, enz, enz, enz hebben.

  Weg met DDB & de Gangsters

  Freedom, Freedom, Freedom, Freedom, Freedom De Kon!

  maandag,, 25 mei 2015
  Aan alle
  (jonge)kiezers:
  flogo, flogo, flogo, stem massaal op:
  VHP, NPS, DA91, SPA, PL, KTPI, BEP
  Time4Chan(ge)!

  Fri, Fri, Fri, Sranan Fri!

  God zij met ons Suriname
  Hij verheff’ ons heerlijk land
  Hoe wij hier ook samen kwamen
  Aan zijn grond zijn wij verpand
  Werkend houden w’ in gedachten
  Recht en waarheid maken vrij
  Al wat goed is te betrachten
  Dat geeft aan ons land waardij.

  Opo, kondreman un’ opo
  Sranangron e kari un’
  Wans’ ope tata komopo
  Wi mu’ seti kondre bun.
  Strey de f’ strey, wi no sa frede
  Gado de wi fesiman.
  Eri libi, te na dede
  Wi sa feti gi Sranan.

  Surinamers zie wat de betekenis van deze 15 mensen en deze 7 politieke oppositie partijen en waarvoor ze streden en strijden.
  Recht en waarheid maken vrij
  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 15. @Keihard de Waarheid
  Ik heb de tijd genomen om je verhaal te lezen en concludeer dat degene die dit zo kan weergeven lijd aan:
  – Verstoring van inbeeldingsvermogen heeft
  – Nauwelijks weet hoe hij moet omgaan met respect en frustraties
  – Na meer dan honderd jaar nog steeds over slaven praten en niet eens de tijd neemt om zijn eigen roots te ontdekken zodat hij tot rust kan komen en zijn haat achter zich laat.
  – Iemand die de slaventijd fysiek niet heeft meegemaakt maar nog steeds denkt dat dit geestelijk heeft ervaren (reïncarnatie kennelijk)

  Hou er een keertje over op want stilstaan op een zeker punt zorgt niet voor de broodnodige vooruitgang en ontwikkeling van je zelf noch van je eigen gezin waardoor ook zij gedoemd zijn in hun ontwikkeling onoverbrugbare achterstanden zullen oplopen
  Maak melding

 16. A kisi den mars moi. Helemaal geen medelijden met deze gasten die Suriname in een bloedbad wilden dompelen. Liever zij dan wij.

  Redimoesoes die koloniale machten dienden ter omwenteling van het volks revolutionair proces en niet schuwden om massaal in Suriname te moorden.

  Deze 8 december doden moeten in de Geschiedenisboeken opgenomen worden als verraders.


  Maak melding

 17. Koos wat lul je nou man, waren de jonge militairen,politie agenten en andere burgers waren die geen mensen.
  Die mensen van de 8 december waren boeven en bandieten die aan de macht wilden blijven ze moesten opgeruimd worden.
  Dus denk even na voor dat jij gaat lullen.


  Maak melding

 18. @Barakuli,

  Op basis waavan verdenk je de 8 december slachttoffers als landverraders ? Graag concrete bewijzen. Met verdenkingen kunnen we niets.

  Nagenoeg alle lichamen vertoonden sporen van zware mishandeling en alle lichamen hadden kogelgaten, vaak tientallen en vaak ook in borst en buik. Ingeslagen tanden, gebroken ledematen, ingesneden tongen en een afgeschoten scrotum.
  Dit doe je je ergste vijand niet eens aan. Deze mensen zijn op een beestachtige wijze afgeslacht.

  De vijftien doden allen mannen maakten deel uit van de Surinaamse intelligentsia; het waren advocaten, journalisten, vakbondsleiders, dissidente militairen en zakenlui. Ook hun echtgenotes zijn intelligente vrouwen. En het klopt ze waren tegen de regime. Maakt dat van hun dan landverraders ? Dit waren geen getrainde mensen die een coupe konden plegen.

  Graag jouw reactie hierop.


  Maak melding

 19. Beste Koos,

  Paarse aanhangers behoren tot het putje van de Surinaamse samenleving. Geen opleiding, geen moraal en geen greintje respect voor normen en waarden. Ze voelen zich prima thuis in de drek van de NDP die bestaat uit pure criminelen. Ze bespugen de nagedachtenis van een groep ware Surinamers die kritisch waren op de dictatuur en het wanbeleid van de huidige president van Suriname die zij verafgoden.


  Maak melding

 20. @Sjang, dus als je het niet eens bent met je tegenstander moet je hem preventief uit de weg ruimen. Nu komt de aap uit de mouw.
  Jouw Suriname is een totalitaire staat met Bouterse als opperhoofd. Een 2e Noord Korea. Bouterse heeft bijna 5 jaar aan de knoppen mogen zitten en dat expiriment is ook mislukt. Consclusie: overal waar Bouterse met zijn poten aan zit is gedoemd om te mislukken.

  Die mensen van de 8 december waren boeven en bandieten die aan de macht wilden blijven ze moesten opgeruimd worden ??

  Graag bewijzen !


  Maak melding

 21. @Henk Molenaar, het is pijnlijk om te moeten constateren dat deze mensen niet voor 1 dag hun verschillen op zij kunnen leggen. Ze hebben totaal geen respect voor de doden en de nabestaanden.
  Ook de Surinaamse media besteden weinig tijd aan de decembermoorden. Blijkt maar weer dat de regering een dikke vinger in de pap heeft. Walgelijk.


  Maak melding

 22. Beste Koos,

  Ben benieuwd wat voor aandacht de Surinaamse tv vanavond aan 8 december DURFT te besteden.

  Wel massaal 7 dagen per week 6 uur per dag op alle zender die walgelijke brulaap van Limbo met zijn ‘onafhankelijke’ InfoAct.


  Maak melding

 23. @Henk Molenaar, dit item krijgt geen aandacht op de staat gecontrolleerde media. Niemand wil een kogelbrief ontvangen dus de andere zenders zullen hier ook geen tijd aan besteden.

  Bouterse kan negatieve nieuws niet permiteren. Reputatie management staat hoog op de agenda van de megalomane leider.
  De censuur team draait overuren. (altijd rond deze tijd) De aanhouding van zoonlief Dino Bouterse kreeg ook weinig tot geen aandacht. Ook in het parlement werd eea doodgezwegen. Ook de brulaap en de duivelse bisschop zullen kritische vragen mbt de dec.moorden ontwijken.


  Maak melding

 24. Vrede zal er pas komen wanneer deze moordenaar opgeruimd is hetzij door een natuurlijke dood of een kogel die allang had moeten afgevuurd, door nabestaanden waarbij al 32 jaar onrecht is aangedaan , en door een stelletje monsters uit de dna zoals panka visnidat bouva missiekaba en katrijnje simons en nog enkele van die mislukkelingen die voor eigen belang gaan op het laatsye moment terwijl een lopend proces ten einde liep, in te grijpen met een gewijzigde amnestiewet, waarbij ook nog even de grondwet en enkele Internationale verdragen geschonden werden.


  Maak melding

 25. @Barbarakuli De instructies van DDB werken niet,
  LEUGENS houden geen stand !
  Wanneer Srananmans strafbare feiten planden ten tijde
  van de Massamoord, dan had de legerleiding deze burgers moeten afleveren bij Justitie met het door jou vermelde bewijs.

  De PG zat kalm op zijn kantoor en de rechters waren
  in functie !

  De NEP-legerleiding is buiten de wet getreden en heeft
  als BEZETTER opgetreden.De gedrogeerde militairen olv
  Bouta, hebben ONSCHULDIGE, ONGEWAPENDE burgers
  gemarteld en in koelen bloede vermoord.

  Als u bewijzen van het tegendeel heeft, kan u Bouta en
  moordmakkers helpen, door deze bewijzen bij de
  Krijgsraad te deponeren !

  Militairen missen bepaalde bevoegdheden in een
  rechtsstaat en hebben van burgers af te blijven !
  De RECHTERS vonnissen en beslissen over straf bij
  overtreden van de wet !

  Nep-bewijzen tegen slachtoffers zijn net zo laaghartig
  als de Bouta-Nep-amnestiewet ! Beide zaken zullen niet
  werken, de Inter Amerikaanse Mensenrechten Commissie
  van de OAS zal binnenkort de Nep-amnestiewet ongeldig verklaren/vernietigen !

  De 8 december Massamoord en de MoiwanaMassamoord
  zullen niet ongestraft blijven !

  Heel Zuid- en Midden-Amerika staat GEEN AMNESTIE toe
  voor Massamoord. Alleen Sranan met zijn gevonnist
  drugsstaatshoofd probeert dat wel te doen, in strijd met de
  Grondwet en met de mensenrechtenverdragen !

  PS : taigi Baas den instructie fu den veiligheidsdiensten/
  spy wroko man, no e wroko, fu dat’ede Dino e toktu na
  USA-jail !


  Maak melding

 26. @barikulli

  Ik had mij voorgenomen vandaag, uit respect, niet te reageren.

  De opmerking liever zij dan wij, zie onder is van een zodanig barbaars niveau dat ik daar even bij stil wil staan.

  “A kisi den mars moi. Helemaal geen medelijden met deze gasten die Suriname in een bloedbad wilden dompelen. Liever zij dan wij.”

  Welke vorm van weerstand tegen het regime de slachtoffers ook voor ogen stond is het geen hun aangedaan is MOORD en erger.
  Het regime had de slachtoffers in haar macht, het regime had de controle over het leger en de politie etc.
  Het regime heeft op het Bastion van Veere op een uitermate vreemde wijze 1 mensen laten doden (vreemd zeg ik want kijk maar eens naar de hoogte van de kogelgaten en ga er maar eens voor staan, en denk dan eens even na).

  Indien de vermeende tegenstanders zich schuldig gemaakt zouden hebben aan het plegen van een coupe en ze zijn in de macht van het regime is er geen enkele reden hun, zonder rechtsgang, te vermoorden.
  Er is geen enkele reden om verhalen af te steken over op de vlucht doodgeschoten en er is geen enkele reden om nu al 32 jaar de rechtsgang te hinderen.

  Er is nadien ook geen enkel bewijs geleverd van gewelddadige voornemens van de slachtoffers. Er is zelfs geen enkel bewijs voor dat zij over de mogelijkheden zouden beschikken anderen te doden zoals nu velen beginnen te beweren. Liever zij dan wij geeft een ernstige verstoring van het denkvermogen aan van zij die dot uiten en het ontmenselijkt voor mij een ieder die de verantwoordelijken, zonder argument of bewijs, verdedigen.


  Maak melding

 27. Om de zelfde reden als JoJo nog niet gereageerd, maar ik kan het gedrag en het taalgebruik van iemand die zichzelf Keihard de Waarheid noemt, alleen maar zien als een stuk onbeschaafdheid, wat misschien wel past bij de eerste de beste Tokkie uit een achterbuurt , maar niet bij een goddelijke creool. Wat ik ook niet goed begrijp dat de beheerders?moderators van deze site dit nog steeds toestaan, het is niet anders dan discriminatie, vuilspuiterij, geschreeuw (het gebruik van hoofdletters) etc, etc,, zaken die zij zelf aangeven als niet toegestaan.
  Neemt de “Waterkant ” zichzelf nog wel serieus?


  Maak melding

 28. Aan alle Slachtoffers van de Dec moorden….RIP.

  Vers 10
  ‘k Zal ’s avonds klagen, zuchten, stenen;
  ‘k Zal ’s morgens kermen, ’s middags wenen,
  En God zal op mijn bede merken;
  Die God, Die mij van dezen strijd
  In vreê door Zijnen arm bevrijdt,
  Hoe velen ook mijn val bewerken.

  Vers 11
  God zal mij horen, en hen plagen,
  Die God, die reeds van oude dagen
  Als rechter zat, om ’t kwaad te weren;
  Dewijl dit volk, de tucht ontwend,
  In ’t minste geen verand’ring kent,
  En God noch vrezen wil, noch eren.


  Maak melding

 29. Ach zie de rode minnetjes van duivelse kant. Dino website bestaat niet meer dus komen de ndp duivels hier juichen hoe prachtig het is dat 15 burgers vermoord zijn op deze dag 8 dec 1982. Jammer ik wenste op deze dag dat een geliefde van de duivels neergeknald zou worden.
  voor de ndp duivels het volgende gebed hier,

  ‘O,GOD VERGEEF DE NDP DUIVELS NOOIT WANT ZIJ WETEN WAT ZIJ DOEN’.


  Maak melding

 30. Desi Bouterse is vandaag de dag president van Suriname, dankzij de vijftien mannen die geëxecuteerd werden op 8 december 1982. Dit zegt Sunil Oemrawsingh, voorzitter van stichting 8 december 1982 en nabestaande vandaag, maandag 8 december 2014, in de Times of Suriname.

  Ze vielen in de strijd om herstel van de democratie, een democratie waar ook Bouterse nu dus zelf van profiteert. Het neemt allemaal niet weg, dat de strijd voor gerechtigheid doorgaat, aldus Oemrawsingh.

  ‘We zullen niet rusten totdat wij gerechtigheid hebben gekregen’, aldus Oemrawsingh. Het lijkt er nu op dat gerechtigheid ver te zoeken is, immers het strafproces rond de moorden ligt vrijwel geheel stil.
  Door de invoering van de Amnestiewet is het proces immers opgeschort. De nabestaanden zijn onlangs naar de Inter-Amerikaanse mensenrechtencommissie gestapt in Costa Rica.

  ‘De Amnestiewet is een wet die indruist tegen alle nationale wetten en internationale verdragen, zoals het Inter-Amerikaans verdrag voor de rechten van de mens. Ik vind het jammer dat de indieners van de wet ons hebben geduwd om ons recht te zoeken buiten de grenzen van ons land.’

  Posted by Redactie De Surinaamse Krant at 11:34


  Maak melding

 31. Het is weer zover, de landverraders doen niets ander dan met de wolven in het bos huilen, met Molenaar, Koos, Passant en Ray voor op. Dat er bij de staatsgreep doden zijn gevallen is te betreuren. Het had ook anders opgelost kunnen worden, namelijk een forse gevangenisstraf. Gedane zaken nemen geen keer, kan er er ook geen traan om laten. Hadden ze maar niet moeten vluchten. Boontje komt om zijn loontje. Per saldo het waren wel mensen die collaboreerden met de ex kolonisator welk ten doel had om Suriname weer te annexeren.


  Maak melding

 32. Zoals verwacht besteed Starnieuws geen aandacht aan de decembermoorden. Ook Starnieuws is besmet met de paarse vogelgriep. Weggejorist met Starnieuws


  Maak melding

 33. @Parbo

  JIJ IDIOOT,wanneer ben jij geboren ,in 2010 misschien !!?
  Had je thuis geen tv toen deze tragische gebeurtenis zich aan het voltrekken was olv je amnestie baasje Bouta?!!
  De slachtoffers werden uit hun bedgesleurd in pyama’s.Ze waren ongewapend jij LOSER!!
  De volgende morgen hoor je ze trachten te ontvluchten .Geen van deze slachtoffers waren in staat op hun benen te staan omdat ze mishandeld werden en vervolgens executie style morsdood neergeknald werden !!. Jij idioot deze slachtoffers waren al halfdood toen ze voor het vuurpeleton geplaatst warden. Jij ziek akelig beest waarom denk jij dat je baasje juist of special voor deze tragische geschiedenis dank zij hem , Amnestie per decreet heft gekodigd door hem en voor hem?!
  Als je bnaasje onschuldig was zou hij zijn mars begeven naar Boxel in de gerechtszaal. Maar je baasj dacht waarschijnlijk; VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN EN AMNESTIE IS HET MEDICIJN HIERVOOR’.
  Ik schaam me dood voor uilskuikens zoals jij die dit alles niet meegemaakt hebben en toch doen alsof jij het beter weet !!


  Maak melding

 34. @Henk Molenaar

  Gelijk heb je !!
  De ndpers gaan tot het uiterste om hun amnestie held te verdedigen . Ach ,de hele wereld weet dat bouta een heleboel te verbergen heeft en het bewijs is zijn amnestie.
  Maar dat gaan de paarsen eenmaal niet begrijpen. Liefde voor de moordenaar maakt hun blind !!


  Maak melding

 35. De decembermoorden is maar een detail in de Surinaamse geschiedenis. Het staat in schril contrast wat de blanke overheersers ons aan hebben gedaan. De staatsgreep was een zegen voor Suriname, de zgn onfrisse elementen zijn voor een groot gedeelte van de straat af. Het heeft verder bijgedragen tot herstel van de democratie en de oude kolonisator is op haar schrede teruggekeerd.


  Maak melding

 36. En die Gek van Parbo gaat maar door….

  “De staatsgreep was een zegen voor Suriname, de zgn onfrisse elementen zijn voor een groot gedeelte van de straat af.”

  De moordenaars regeren en de slachtoffers worden door hun moordenaars als landverraders bestempeld.

  Zum Kotzen


  Maak melding

 37. Parbo: “Het (De staatsgreep) heeft verder bijgedragen tot herstel van de democratie en de oude kolonisator is op haar schrede teruggekeerd.

  Suriname lag 20 jaar aan de geelhonger en angst regeerde het land.

  Ik kan Parbo zo uittekenen: een schande voor Suriname.


  Maak melding

 38. Molenaar, je probeert met je zieke geest goedwillende surinamers tegen elkaar op te zetten. Wkn begint steeds meer een kraamkamer lijken voor redimoesoes te worden. Het enige wat men hier doet is filosoferen hoe men Bouterse uit de weg kan ruimen. Hoe harder men tegen Bouterse schopt des te steviger hij in het zadel zit. Bouterse maakt zich nergens druk om. De Amerikanen zouden hem komen halen, Nederland zou Suriname gaan boycotten bla bla. Zie 2014 en de man zit nog steeds op zijn stoel. Molenaar je slaat in de wilde weg rond. Je bent net als een klein kind, wel zeuren over democratie maar niet de keuzes van de Surinaamse bevolking accepteren. Molenaar je bent een varken die azijn pist en één die niet van kleine kinderen kan afblijven.


  Maak melding

 39. Parbo: “Molenaar je bent een varken die azijn pist en één die niet van kleine kinderen kan afblijven.”

  Ik dacht al waar blijf je… pedofiel en slavendrijver…. je uitvlucht bij gebrek aan argumenten.

  Het zijn ongure types als jij die Suriname een slechte naam geven.

  Jij mag niet eens in de schaduw staan van de slachtoffers van de decembermoorden die de geschiedenis in zullen gaan als echte heldhaftige Surinamers die stonden voor gerechtigheid en democratie.

  Jou president ( en daarmee zijn aanhangers) gaan de historie in als ordinaire couppleger, drugsdealer, moordenaar en vader van een zoon die Suriname aan terroristen wilde verkopen.


  Maak melding

 40. @Parbo Een bende moet jouw en gehle familie uit huis halen,
  martelen en vermoorden ! Dan kunnen wij daarna zeggen dat
  “jullie eigenlijk ook een gevangenisstraf hadden kunnen krijgen”

  Modern SrananNDP-recht : de rechters zijn uitgeschakeld,
  NDP-IDIOTEN bepalen de straffen !

  Jouw NDP-baas is aan de Coka en aan de Pampers,
  dus takki moro safri !

  Breng jouw NEP-bewijzen met Desi naar de Krijgsraad,
  ouwehoeren helpt niet !

  PS : Getuige Roger Khan nanga ing matti o potti verstang
  dji a here NDP-droga-pluga ini Sranan !


  Maak melding

 41. Srafu,

  De inhoud van jouw posting deugt van geen kanten en de moderator zou dit soort berichten moeten verbieden.
  Je kunt niemand of zijn familie de dood toewensen, zelfs niet als zij op dit forum jouw ergste “vijanden” zijn, want we bestrijden elkaar hier met woorden.
  Bovendien zijn er voldoende bewijzen tegen Bouta in relatie tot de decembermoorden, maar die krijgen voor de huidige Krijgsraad geen enkele, maar dan ook geen enkele kans.
  Deze raad is samengesteld om Bouta in deze regeringsperiode buitenschot te houden, sterker nog Boua intervenieert, wanneer deze raad uitspraak moet doen, die hem kan schaden.
  Als je dat niet doorhebt, ontbreekt ieder argument om op dit forum verder met jou in discussie te gaan.
  Dan ben je ziende blind en horende doof.


  Maak melding

 42. heb een gedicht geschreven betreft de wreedste moord allertijden in suriname de moord op piko sabajo Piko sabajo dood ;hij werd vermoord ! De hele wereld heeft het gehoord De rechtsorde werd wreed verstoord Als een boomstronk werd hij afgezaagd Hij werd gemarteld en belaagd het is langgeleden en vergeten Steeds op 8 December schoot het even door,om dan weer in de vergetelheid te geraken Er zijn nog levenden die nog weten wat er toen in Apoera is gebeurd Er wordt gezwegen Een ieder houdt zijn lippen stijf en redt zijn eigen lijf Wanneer komt er nu eindelijk gerechtigheid? ! van wat er toen is fout gegaan wanneer wordt de waarheid uit de doeken gedaan? Waardoor het leven van de familie verder kan gaan Het is triest en abnormaal dit relaas,dit bizar verhaal Toch is het waar en echt Waar blijft toch het recht?! DE sniper


  Maak melding

 43. google en zie het hele artikel.
  kop artikel: Desi Bouterse schoot twee mensen dood tijdens decembermoorden/ zie nrc 23 maart 2012, door Annemarie Coevert

  Een getuige en medeverdachte in het proces van de decembermoorden, Ruben Rozendaal, heeft vandaag verklaard dat de Surinaamse president Desi Bouterse in 1982 twee mensen heeft doodgeschoten. Het zou gaan om Cyrill Daal en Soerindre Rambocus.

  verder in dit zelfde artikel uit nrc 23 maart 2012
  …Bouterse was volgens Rozendaal op 7 en 8 december 1982 in het Fort Zeelandia, waar vijftien tegenstanders van het militaire regime onder leiding van Bouterse werden omgebracht.
  “Ik heb lijken gezien om half zes in de ochtend op 8 december. Hij heeft ons voorgelogen dat er een coup zou plaatsvinden en de mensen daarom opgehaald moesten worden. Ik heb hem toen geloofd, maar achteraf blijkt dit niet waar te zijn. Dit is geen militaire actie. Het zijn gewoon brute en laffe moorden geweest. De mensen zijn uit bed gehaald en naar Fort Zeelandia gebracht. Mensen zijn als beesten behandeld.”

  Rozendaal zei dat Bouterse destijds zijn boezemvriend en vertrouweling was. Daarnaast verklaarde de getuige dat de huidige president van Suriname wapens ruilde met de Colombiaanse rebellenbeweging FARC voor drugs. Rozendaal benadrukte daarbij dat Bouterse een crimineel is: “Bouterse kan vergeleken worden met de Godfather.” …

  bron zie nrc 23 maart 2012, door Annemarie Coevert


  Maak melding

 44. ik ga er van uit dat de megacombinatie de komende verkiezing zal winnen dan zal het balletje anders rollen Dan is het reddy or not you cant run you cant hide


  Maak melding

 45. @Rodinho Enkele agenten op dit forum kan je alleen met
  een voorbeeld laten zien, hoe fout en misdadig hun
  argumenten zijn.
  Het gaat er om hoe zij het zouden vinden ALS een dergelijke
  massamoord op hun familie zou worden gepleegd.
  Massamoord-ondersteuners dienen hard te worden
  aangepakt.

  Laat hen met concrete bewijzen komen die de massa-
  moordenaars kan ontlasten !

  Uiteraard is de situatie waarin Repubiek zich bevindt mede
  veroorzaakt door de houding van enkele politici in Sranan,
  die na de staatsgrepen, niet effectief hebben gehandeld !

  Wat betreft de Krijgsraad, schijnt u inside information
  te hebben. Ik ga er ijn elk geval van uit dat de
  veiligheidssituatie in Sranan, niet is gegarandeerd/slecht is.
  Dit geldt voor de rechters en ook voor het Openbaar Ministerie.
  Daar zal verandering in komen moeten komen.


  Maak melding

 46. Keihard de Domste “eihard was in tegenstelling tot alle andere altijd constant en schreef de waarheid moet zegevieren en alle daders die mijn prachtig land CREOOLS LAND Suriname”

  Creools land Suriname…?

  Ik pies in mijn broek van het lachen,.


  Maak melding

 47. Keihard de Domste:

  “Alle Creolen beschouw ik als broeders en zusters , we mogen onder elkaar vechten en discuterend maar we moeten een eenheid vormen tegen onze vijanden en HenkHolneuker is onze grootste Vijand op waterkant”

  Alle Creolen die voor elkaar opkomen passen in een telefooncel.


  Maak melding

 48. Keihard de Domste:

  “De Creolen op waterkant moeten leren elkaar te steunen tegen onze VIJANDEN in ons midden”

  Die vijanden zijn: blanken, mulatten, chinezen, Javanen, hindoestan en Creolen met fatsoen in hun donder.


  Maak melding

 49. KEIHARD DE Domste:

  “Kakkerlak Als ik jou was zou ik voor zorgen dat wij nooit achter jou identiteit komen, Ik beloof je gegarandeerd dat je in je broek gaat PISSEN maar niet van het lachen”

  Blaffende Paarse honden…

  Na schelden komt dreigen met geweld…..Waar hebben we dat meer gehoord…..


  Maak melding

 50. Beste Keihard de Domste

  Wie is ‘wij’ trouwens in “Kakkerlak Als ik jou was zou ik voor zorgen dat wij nooit achter jou identiteit komen”

  Jij en je spiegelbeeld?


  Maak melding

 51. @Keihard de Waarheid.
  Is het wel eens bij u opgekomen dat u broeders nadenken over wat ze doen en zeggen.
  U noemt Suriname een prachtig CREOLS LAND. Ten aanzien van prachtig zijn wij het zeker eens. Ik geniet er van ’s ochtends in een hangmat boven een Sula als het bos tot leven komt.
  Maar helaas voor u het is geen CREOLS LAND want er wonen nog 85% mensen die niet op Creolen lijken of er door u niet toe gerekend worden.

  U stelt Nederland persoonlijk aansprakelijk voor haar/zijn bijdrage aan alle ellende in Suriname. Ik ken helaas geen persoon Nederland die aansprakelijk te stellen is voor wat dan ook. U zult bedoelen de natie Nederland en haar regering.

  Het lijkt mij zinvol dat u beseft dat Suriname al sinds de jaren 50 een eigen parlement en regering had en dat Nederland alleen maar de te korten bij storte en via de gouverneur (vertegenwoordiger van de koninksrijk regering) liet blijken wat men correct en ordenlijk bestuur vond en waar men nog wel en waar men niet voor wilde betalen. Ofwel de laatste 60 jaar is alle rotsooi in het land toch min of meer de eigen schuld van eigen regeringen waarin ook Creolen zeggenschap gehad hebben.


  Maak melding

 52. Beste JoJo,

  Ik hoop niet dat je denkt dat je op je heldere en zinnige betoog een verstandig antwoord krijgt van onze “Goddelijke Creool”, die denkt dat de Creolen Suriname hebben ontdekt.


  Maak melding

 53. @Keihard de Waarheid is behoorlijk doorgedraaid. In zijn poging om Creools Suprematie te bewijzen wordt hij aanhanger van de INGIE BOI Bouterse.

  Beste Keihard, Bouterse ziet zichzelf als Ingie, niet als Creool! Die martelpraktijken van hem zoals tong en ballen afsnijden zijn typisch (USA) Indiaanse daden. Scalperen enz., martelen door eerst vast te binden aan de Totempaal enz. zijn Indiaanse wraakoefeningen.

  Mijn vraag aan jou is: waarom aanbidt jij een Ingie en niet een Superieur Creool zoals Venetiaan?


  Maak melding

 54. @Henk Molenaar,

  Wil je aub de discussie inhoudelijk voeren en mensen niet afzetten als kakkerlak, paarse hond enz.?

  What goes around, comes around.


  Maak melding

 55. Iedereen die het niet eens is, en dat zijn de meesten hier, met “Keihard de Verwardheid” en er een andere mening op na houd is in de ogen van hem een rascist en discriminineert, hoe kun je dit mannetje dan nog serieus nemen, met zijn ongenuanceerde geraas, getier en geblaat, laat hem lekker in zijn eigen vet gaar smoren


  Maak melding

 56. Keihard de waarheid

  Je moet je gaan laten nakijken. Je bent een psychiatrisch dolgedraaide debiel.
  Ben je misbruikt door je familie?
  Volgens mij is dat keihard de waarheid.
  Ga werken, ipv mensen roven, verkrachten en hangen op straat. Oh, ja ook je familie meenemen naar UWV. Misschien een baan op 5 december volgend jaar.


  Maak melding

 57. heb het al een paar keer gezegt als je Bouterse oppakt ook alle westerse leiders voor het steeds vermoorden van moslim kids,vrouwen en mannen onder het mom van het zijn terroristen.en blater oppakken voor corruptie en niet steeds blijven janken zoals nederland doet.

  odi odi Mundo


  Maak melding

 58. E. Bhola
  @Henk Molenaar,

  Wil je aub de discussie inhoudelijk voeren en mensen niet afzetten als kakkerlak, paarse hond enz.?

  What goes around, comes around.

  Ik neem niets aan van iemand die als nickname een vreselijke ziekte kiest.


  Maak melding

 59. E.Bhola, ik wil wel eventjes iets rechtzetten: je noemt allerlei (martel)praktijken, zoals scalperen, die typisch Indiaans zouden zijn. Indianen hebben inderdaad Indianen van andere stammen gescalpeerd (en bijna geen Europeanen), maar dat deden ze pas toen de Europeanen hen een premie (bounty) betaalden voor elke gedode Indiaan, als bewijs mochten ze de scalp van hun slachtoffer overleggen, het was namelijk niet zo handig om dagenlang met een doodgeschoten vijand door de prairie te sjouwen, een scalp met typisch Indiaans haar werd als voldoende bewijs geaccepteerd, het scalperen kwam dus pas in zwang op instigatie van de Europeanen, het is dus zeker geen typisch Indiaans gebruik het is ‘uitgevonden’ door Europeanen. De andere martelpraktijken zijn vast ook Indianenverhalen die door Europeanen in de schoenen van de Indianen zijn geschoven, van de Prairie Indianen is bekend dat de grootste vernedering, die je een vijand kon aandoen op het slachtveld, was hem aanraken zonder hem te doden, als je hem namelijk doodde op het slachtveld, stuurde je hem rechtstreeks naar de Eeuwige Jachtvelden en dat zou dus een beloning zijn. De Prairie Indianen waren dus niet zo bloederig bezig als de Amerikaanse cowboy/propaganda films ons willen doen geloven.


  Maak melding

 60. Henk Molenaar
  “Ik hoop niet dat je denkt dat je op je heldere en zinnige betoog een verstandig antwoord krijgt van onze “Goddelijke Creool”, die denkt dat de Creolen Suriname hebben ontdekt.”

  Natuurlijk niet. Ik hoop slechts dat de ogen anderen een beetje geopend worden en deze gaan inzien dat als men zonder zelf na te denken achter iemand aanloopt men van zelf ergens vastloopt.


  Maak melding

 61. Black Rules
  Henk Molenaar krijgt een koekje van eigen deeg en we kunnen deze debiel HM gerust een kakkerlak noemen. Wie kaatst ??????????????

  Over welk koekjes heb je het Black Stupid?


  Maak melding

 62. Beste mensen, jullie begrijpen toch dat de amerikanen Roger Khan korting hebben aangeboden op zijn straf als hij e.e.a. vertelt. Dus dat is al gebeurd. Dan hebben ze zoon Dino ook verteld dat zijn vader zich niet meer om hem bekommert. Dus die heeft ook al alles verteld. allemaal tegen fikse strafkortingen.
  De strafmaat voor Dino en de belastende verklaringen tegen Desi B. zijn al lang klaar. Nu komt het aan op timing. Het gaat allemaal buiten komen vlak voor de verkiezingen. Zodat iedereen die gaat stemmen zich gaat afvragen “ai baja” dit kan niet goed gaan.
  Desi B. heeft twee cruciale bondgenoten en dat zijn dan Venezuela en Cuba. Wel nu sinds de olie prijzen zijn gedaald gaat Venezuela heel snel richtng bankroet. Dit staat ook al in diverse kranten in het westen maar zal niet in Su verschijnen want het past niet in het beeld van de stabiel partner van Desi B.
  Dat de amerikanen en Nederlanders nu weer hun ambassadeurs hebben gestationeerd in Su ook al worden ze hier en daar geschoffeerd is wat men noemt een “calculated risk”. Want ze willen er heel dicht bij zijn als in Mei de verkiezingen worden gehouden. Die tjasnet wordt nu langzaam aangetrokken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.