Surinaamse ‘Switi Watra Alasma’ in Rotterdam

14

Veel Surinamers hebben de gewoonte om het jaar af te sluiten met een spiritueel bad om fris en goed gestemd het jaar tegemoet te gaan. Zo wordt al twintig jaar op het Onafhankelijkheidsplein op traditionele wijze een bad genomen met ‘switi watra’(FOTO). De laatste jaren gebeurt dat ook in Nederland. Op woensdag 31 december 2014 wordt het jaar traditioneel afgesloten met een Surinaamse ‘wassing’, de Switi Watra Alasma in Rotterdam.

Op de hoek West-Kruiskade en Josephlaan wordt een plek ingericht met een houten regenton en een reuze gietijzeren pot, waarin de Switi Watra zich in bevindt. Om 12.00 uur ’s middags opent wintipriesteres Nana Markelo door middel van zang en voorbede, de Switi Watra Alasma. Alle bezoekers en passanten zijn welkom om een hand- en gezichtsheilbad ter plekke te nemen.

Deze ceremonie wordt om 15.00 uur ’s middags afgesloten met een optreden van Black Harmony. Deze kawina close harmony zanggroep, die gebruik maakt van een specifiek Surinaams slagwerkinstrument (de dron), zal het event feestelijk omlijsten. Er is lekkere erwtensoep, Surinaamse cake, Nederlandse oliebollen en specifieke Afro-Surinaamse gerechten, speciaal voor de inwendige mens.


14 REACTIES

 1. Dit is vervelend en ondoordacht ! Weet je hoeveel miljoenen Ariers daar in Rotterdam voor hun land gestorven zijn en daar begraven liggen ? Om op hun graven deze pantomime te komen uitspoken is vervelend ! Wat voor geestelijk effect zou dit, daar in Rotterdam kunnen sorteren ? ? Kom dit in Suriname doen op ons Onafhankelijkheidsplein, te BongoPita of in de buurt van PtienTiekie ! Willen ze Wilders zijn overigens zo dus terechte xenofobie, etnomanisch opsteken ? ? Jullie hebben ze hun Zwarte Piet al ontstolen ! Willen jullie Nederland overnemen terwijl Suriname te grabbel ligt aan anderen die wel verstand van hebben ? Mang kom no tak neks moro jere ! !


  Maak melding

 2. 07 dec. 2014

  Die watra’s van Nana Markelo leveren de Surineds in Rotterdam, vooral die creolen en blakamangs nog steeds niets op.

  Feiten (zeker onder de creolen en blakamangs in Rotterdam) :

  * Deze groepen hangen als los zand bij elkaar. Onderling is er weinig respect en geloof naar elkaar toe.

  * Hun zogenaamde politieke en culturele leiders zijn vaak op eigen gewin uit.

  * In Rotterdam is de gezegde : Blakamang no lobie Blakamang !

  * Op het werk vreten ze elkaar op, om zo in de gunst te blijven van de witte baas. (Komt in vele delen van Nederland ook voor)

  *In verhouding presteren de kinderen uit deze groepen gemiddeld het slechtst.

  *Schreeuwen de hele dag dat ze terug gaan naar Suriname, maar zitten nog steeds in Rotterdam.

  *Hun trefcentra zien er zo onverzorgd uit. Alleen Wi Masanga probeert nu haar trefcentrum (na zoveel jaren) wat op te knappen.

  * Als hun trefcentra er zo onverzorgd eruit zien, hoe is het dan met hun geest?

  Beste Nana Markelo, de bedoelde groep Surineds heeft leiders en of voorgangers nodig die hen geestelijk kunnen verheffen, hun een collectief bewustzijn laten ontwikkelen, Nederland zien als hun toekomst en hun kinderen in onverschrokkenheid laten participeren in de Rotterdamse samenleving.(Want weggaan, gaan de meesten toch niet)

  In plaats van een Switi Watra, zou een collectieve Swerie van bedoelde groepen, om met elkaar en voor elkaar te zijn, beter op haar plaats zijn.

  En gezamenlijk ontwikkelen van geaccepteerde rituelen. Creolen en Blakamangs, uitgezonderd Marrons, hebben geen tot weinig rituelen, bijv. in vergelijking met Hindoes, Turken, Marokkanen, om zo een bindende eenheid te vormen en zo ook succesvol te zijn in de maatschappij.

  Maar ja ! Nana Markelo ey suku eng soutu tu !

  Srika verwacht veel commentaar en minpunten !!
  Srika


  Maak melding

 3. Ik denk niet dat burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam,
  hiervoor een (vergunning) zal verlenen i.v.m. verstoring van de Openbare Orde & Veiligheid.
  Want het kan aardig SPOKEN!

  Maar het belangrijkste voor 31-12-2014.

  Dan zal wintipriesteres Nana Markelo door middel van zang en voorbede, eerst een beroep moeten doen op de Geest van (wijlen) Jan Hendrik Pelleboer, (1924-1992), weerkundige.
  Weerman Jan Pelleboer 1983 (YouTube)

  Ik hoop niet dat het op 31-12-2014 behoorlijk zal sneeuwen.
  Want het volgende kan de wintipriesteres Nana Markelo overkomen. En dan staat ze alleen van de kou te verkleumen
  voor een houten regenton en een reuze gietijzeren pot

  Nederland ingesneeuwd 1979 (YouTube)

  Waarom kan het jaar traditioneel niet afgesloten worden met een Surinaamse ‘wassing’, de Switi Watra Alasma, in een gehuurde ruimte te Rotterdam?


  Maak melding

 4. leuk!! In Nederland. Nu zijn de Surinaamse-Afrikaanse tradities aan de beurt. En nog wel in het openbaar. Niet meer zo stiekem in achterkamertjes. Dit heet ‘natuurlijke baden”
  Dat doen die Nederlandse alternatief natuurgeneeswijzen ook. Ze noemen het ”Baden”. Wij noemen het ”Wassie”
  Met kruiden bladeren, bloemen en lekkere geurwater.


  Maak melding

 5. Forummers, odi odi.

  @Srika!
  07 dec. 2014 om 14:56 uur.
  Prima reactie.
  En ik hoop dat het nu eindelijk goed overkomt.

  Je hebt bij deze ook een Originele fles Ginger wine (Stone’s Original Ginger Wine) en een fles glühwein verdient.

  @Cees!
  Doen ze Fernandes Frisdrank (Switie Watra) in die ijzeren pot?

  Neen; Ik denk dat ze ook een oud merk Frisdrank uit Nederland zal gebruiken. Dezelfde kleuren als onze Fernandes.

  Exota limonade Flessen die nog konden ‘ontploffen’
  Echte priklimonade van 3 Es.
  Natuurlijk komt er nog meer bij hoor.
  Florida water 220 ml

  Dit is het originele Florida water uit Peru op basis van alcohol (en niet op basis van eau de cologne). Het wordt gebruikt bij (schoonmaak)rituelen, sjamanisme en andere occulte toepassingen. De geur en werking is diep, fris, mysterieus en magisch. Let op: voorzichtig met de huid en de ogen. Niet voor inwendig gebruik.

  Onze Srika is ook hiervan op de hoogte.


  Maak melding

 6. Srika. Ik kan je niet tegenspreken, hoogstens aanvullen.
  Men zegt dat Nederlanders alles gratis willen hebben. Mijn ervaring met Surinamers is dat zij nog erger zijn dan de Nederlanders. Zij willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Weet jij dat de eerste en enige advocaat in Nederland die failliet ging, een Surinamer was. In theorie kan dit niet daar advocaten via die “pro deo” regeling gesubsidieerd worden. Weet jij hoeveel Surinaamse deskundigen het heel moeilijk hebben omdat Surinamers hun facturen niet of niet op tijd betalen. Jammer, want met de kennis en kunde binnen onze Surinaamse gelederen zouden wij een belangrijke positie in Nederland kunnen bemachtigen. Nu missen wij de boot daar de Turken en Marokkanen ons al lang zijn gepasseerd. Maar wat zie je nu gebeuren. De deskundigen onder ons laten de boel de boel. Ze hebben een afwachtende houding ingenomen in de hoop dat de Surinamers ooit het licht zullen zien. Alleen door samen te werken en elkaar goed te betalen voor onze diensten zullen we vooruit kunnen komen. Kennelijk hebben wij iets bij onze opvoeding gemist. Vergeet een ding niet en dat is: hoe beter jij je adviseur betaalt, hoe beter zijn adviezen.


  Maak melding

 7. 09 dec. 2014

  Beste Posters,

  Vorige week zat Srika te praten met een topper van KPN. Het gesprek ging over discriminatie bij het solliciteren en op de werkvloer.

  Een topper van de ING-BANK heeft hierna onderzoek gedaan en die dag presenteerde hij zijn resultaten van het onderzoek. let op, dat hier witte mannen zelf onderzoek gedaan hebben en zelf hun resultaten aandragen.

  Kort samengevat : Er komt naast het verschijnsel van selecteren nog veel discriminatie bij het aannemen van sollicitanten en op de werkvloer. Gericht op allochtonen. Geen nieuws, maar alleen weer een bevestiging hoe allochtonen in Nederland behandeld worden.

  Ik sprak toen later met die KPN topper, die ook zijn mening gaf over her verschijnsel van discriminatie.

  Maar uiteindelijk sprak hij over de Surinamers in Nederland die dicht bij de Nederlandse cultuur zijn, redelijk goed geschoold zijn, maar zich toch de kaas van de brood laten eten.
  Andere groepen profileren zich sterk naar buiten, terwijl hij moet opmerken dat de Surinamers zich zelf achterhouden. In de politiek en ondernemingen zijn Surinamers in Nederland niet zichtbaar en laten het dus liggen, in vergelijking met andere groepen in Nederland. Surinamers moeten zich professioneler gaan organiseren en talenten naar voren schuiven.

  Srika vond dit een eerlijke opmerking van deze KPN-man.

  Zeker binnen de groep van de creolen en blakamangs is er weinig organisatie en profileren zich niet in politiek en ondernemerschap. Alleen met zang, toneel en sport zullen wij onze potentie hier in Nederland niet volledig kunnen waarmaken.

  Surineds moeten ook komen te zitten waar het echte spel en dus de echte besluiten voor de ontwikkeling van Nederland genomen worden.Dit is het belangrijkste, althans zo ziet Srika dat.

  Jammer genoeg zijn er een aantal Surineds in de bekende politieke partijen hier in Nederland die vaak uit eigenbelang zich verder niet durven te profileren, het niet duidelijk durven uitspreken tegen negatief geconstateerde handelingen gepleegd tegen Surineds en andere Surineds, die ook de politiek in willen, tegenwerken.

  Ja, bij de creolen en blakamangs in Rotterdam, is mijn hierboven beschreven verschijnsel echt waar te nemen. Jammer !!
  Maar de Surineds moeten naar nieuwe en oprechte leiders toewerken.
  Srika


  Maak melding

 8. @Srika,

  Dan zul men een eigen partij moeten oprichten, want alle bestaande partijen hebben op de eerste plaats het belang van de autochtoon op het oog.

  Turken en Marokkanen zijn met zulke grote aantallen aanwezig en hebben ook heel goed geschoold kader + een sterke overtuiging vanuit de Islam waardoor zij hun mensen pushen. Ze hebben heel veel organisaties en wanneer je bvb naar de Gemeente gaat, zie je heel veel Turken en Marokkanen maar weinig Surineds als werknemers. Blijkbaar doen de Gemeentes lekker mee om vooral Turken en Marokkanen te recruteren tkv de Surineds.
  Denk aan die 2 Turken die laatst uit de PvdA zijn gestapt. Dat doen ze mede omdat ze straks een eigen partijtje gaan vormen en toch stemmen krijgen van de achterban. Voor Surineds geldt dat Hindoestanen zich vaak op de achtergrond houden en nooit hun Hindoestaan-zijn laten zien en de Christelijke Creolen gaan op in het Christelijk geheel. Javanen worden overvleugeld door de Indo’s en Chinezen beginnen nu pas uit hun isolement te komen.


  Maak melding

 9. 09 dec. 2014

  Beste @PALAANE,,

  Jij ziet het heel goed en Srika geeft je groot gelijk. Ook @John en @FER.E betrek ik hierbij.

  Kijk, je kan in een politieke partij blijven, maar maar wel duidelijk maken, binnen de partijstructuren, zeker ook openlijk voor het belang van de Surineds te willen en zullen opkomen.Uiteindelijk krijg je daarvan ook de meeste stemmen.

  Indien de partijbonzen en partijregels voorschrijven dat alleen de partijpolitiek gevolgd moet worden en daarin het belang van de Surineds geen plaats heeft of met politieke drogredenen wordt omkleedt, is het aan jou een keus te maken.

  Je kiest dan op de achterbank plaats te nemen en jouw Surineds te verloochenen, of je kiest je toch te profileren, ook in het belang van de Surineds, met het risico een trap onder je kont te krijgen en uit de partij te worden gezet. Optie is dan een eigen partij !

  De door jouw aangehaalde twee van de PvdA, Turk en Marokkaan, hebben vermoedelijk een zeer sterke organisatie, verankerd in hun moslim zijn, hebben hierdoor een zeer grote achterban, waaronder veel ondernemers, waarop zij blindelings kunnen rekenen en daaruit de perceptie hebben hun eigen mensen niet ten koste van alles te verloochenen.
  In de gemeente Rotterdam zit al een moslim partij, gekozen door de moslims zelf.

  Hiermee bewijzen deze twee mannen -Tweede Kamer PvdA -, dat zij geestelijk en spiritueel zo goed georganiseerd zijn om het ‘gevecht’ met Samson van de PvdA aan te gaan.

  Onze Surineds, soms hoor je wel iets uit de gemeente Den Haag, die in de politiek zitten hoor je niet. Zitten op een achterbankje en proberen zo hun geld te verdienen, om net voor een verkiezing weer even iets van zich te laten horen. En dan trappen wij weer in.

  Srika heeft het geluk gehad om vorig jaar voor ongeveer 6 maanden in Rotterdam mee te mogen lopen met hoog opgeleide, soms politieke, voortrekkers van Turken en Marokkanen.

  Deze mensen hebben hun goed georganiseerde trefcentra, waar vooral jongeren door deze hoogopgeleide en politieke leiders worden aangemoedigd het maximale te bereiken en ook door de organisaties van de moskeeën geschraagd worden dit ook te doen. Krijgen bijv. trainingen om zich te kunnen presenteren, leren een discussie aan te gaan, leren te analyseren, leren de Nederlandse wetgeving te begrijpen enz. ,enz. , en worden zo succesvol op de Hogescholen en Universiteiten.

  Maak de denkfout niet om te denken dat alleen onder Turken, Marokkanen, een aantal Surineds het hoogopgeleide kader van de moslims zitten. Ook een aantal hoogopgeleide autochtonen, die ook hoge functies bekleden in het bedrijfsleven. maken deel uit van deze groep.

  Waar blijft de organisatie van de Surineds ? Met alleen een paar voetbalorganisaties, dansorganisaties. een forum waar zij elkaar kapot schelden enz., zullen wij niet ver in de Nederlandse maatschappij komen.

  Wat willen de Surineds eigenlijk hier in Nederland ? Denk wel dat de meeste van jullie kinderen, ondanks PSA, niet teruggaan naar Suriname en hier in Nederland een toekomst moeten opbouwen.
  Srika


  Maak melding

 10. @Srika
  09 dec. 2014 om 15:14 uur.
  Een heel duidelijke en goede reactie van jouw.

  Maar het begon in 1985 bij de Wetswijziging in de Kieswet.
  Artikel 130: Kiesrecht vreemdelingen.
  In 1985 is de Kieswet aangepast.

  Uitleg: In ons land mogen alleen Nederlanders meedoen met verkiezingen. In dit artikel maakt de Grondwet een uitzondering voor buitenlanders bij gemeenteraadsverkiezingen.
  Buitenlanders mogen dus meedoen met
  gemeenteraadsverkiezingen.
  En zij mogen ook lid zijn van de gemeenteraad. Zij moeten wel al vijf jaar in Nederland wonen. En zij moeten hier wel mogen wonen. Illegalen die al vijf jaar in Nederland wonen, mogen natuurlijk niet stemmen.
  Burgers van de Europese Unie mogen altijd onmiddellijk stemmen voor de gemeenteraden in de gemeente waar ze wonen.

  En hierin waren de voortrekkers uit de Marokkaanse- & Turkse gemeenschap heel slim.
  Denk b.v. aan een Mohamed Rabbae.

  Maar toen waren onze oude Surineds in de PvdA,CDA/GroenLinks etc. aan het slapen.
  Ze gingen altijd vanuit, dat wij altijd Rijksgenoten waren en een bijzondere voorkeur in deze zouden hebben.
  Velen van hen keken altijd neer op deze mensen.
  Wel ze kwamen tot op heden bedrogen uit.

  En je ziet het resultaat tot vandaag in de Nederlandse politiek.
  Op het bestuurlijk vlak in zowel de Gemeenteraden, Provincies en Waterschappen.
  En natuurlijk in de 1e en 2e Kamer.


  Maak melding

 11. Allemaal gelul om oud ijzer, maar ik vraag me af wanneer deze geleerde heren eens eindelijk het initiatief gaan nemen om de Surineds te mobiliseren teneinde hun geweldige vooruitstrevende theorieën te introduceren.

  Begin alvast een organisatie in te kleden en stuur de inschrijfformulieren rond waarin de goede bedoelingen zijn opgenomen. Kletsen op het openbare vlak legt geen zoden aan de dijk….Taki mang a no du mang. Dit blijkt ook duidelijk op dit forum. Wel zeiken over de ander, maar zelf iets ondernemen om het de ander bewust te laten worden van hun fouten c.q. onwetendheid…ho maar.

  Eerlijk is eerlijk; ik heb niets met Surineds noch met Surinamers, ook al ben ik in Suriname geboren en getogen, maar ik heb alleen met het land Suriname te maken. De meerderheid van de Surinaamse bevolking die in Suriname dan wel ook in Nederland woonachtig zijn, ruiken naar voorouderlijk verraderlijkheid, ze moeten eerst van die stank af, willen ze in mijn nabijheid komen.

  Toch wil ik ze van advies dienen omdat ze zijdelings mijn kondremangs zijn…..Daarom… Doe zoals ik, steun je eigen mensen, laat ze allemaal slim worden door ze de juiste educatie en leefwijze te adviseren, leer ze wat eenheid is, leer ze geen domme dingen zoals dat God gedoe en de hele reutemeteut sprookjes affaire, maar breng ze realiteitszin bij zodat ze ook hoge posities in de maatschappij, waarin ze wonen, kunnen bekleden en zodoende de hand in zullen hebben om nodige veranderingen te brengen ten voordele van iedereen.

  Maar ga niet zeiken ten treure uit zoals idiote gelovigen jegens elkaar doen, over hoe slecht ze zijn en sociaal achterblijven door hun atavisme, dat ze met andere woorden lamlendige, feestvierende, ruziemakende en schreeuwerige lamzakken zijn.
  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.