zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieStaatsolie garandeert loonbetaling gastarbeiders

Staatsolie garandeert loonbetaling gastarbeiders

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 dec – Staatsolie stelt zich garant voor de uitbetaling van lonen aan Vietnamezen, Indiërs en Filippijnen die via een onderaannemer in Suriname werken. De gastarbeiders waren in onzekerheid geraakt, toen een conflict ontstond met de onderaannemer

De onderaannemer, het Italiaanse JV Irsic, kon geen geruststelling geven over het doorbetalen. De gastarbeiders werken aan de nieuwe raffinaderij van Staatsolie te Tout Lui Faut. Toen het werk ruim een jaar geleden begon, was afgesproken was dat een deel van het loon overgemaakt zou worden. Volgens de arbeiders is dit niet gebeurd. Ook kregen zij te horen dat ze moeten verhuizen van hun huidige woonadres. Dit zorgde voor aardig wat deining.

Staatsolie meldt nu dat het garant staat voor de uitbetaling van de lonen. Dit zal ook zo doorgegeven aan de ambassades van India en de Filipijnen. De onzekerheid had ook te maken met het aflopen van de arbeidsovereenkomst . De arbeiders vrezen de werkers dat het nog verschuldigde loon niet zal worden overgemaakt.

opening
Fernandes Express
BODO Party

20 REACTIES
 1. 06 dec. 2014

  Vreemde zaak ! De raffinaderij nadert haar voltooiing en opeens is er een probleem met de Italiaanse onderaannemer ! Geen geld om haar arbeiders uit te betalen. Mogelijk gevolg : langdurige staking en of technisch slecht leverende werkprestaties van die arbeiders.

  Staatsolie kennende, hebben deze zich in het contract met aannemer wel ingedekt. Dit t.a.v. complicaties, bijv. in situaties als bij de Italiaanse onderaannemer. De aannemer is en blijft uiteindelijk verantwoordelijk voor de aangetrokken onderaannemers en in principe ook het op tijd en naar tevredenheid afronden van de werkzaamheden.

  Het werk aan de raffinaderij moet straks perfect af zijn, en het is goed te begrijpen dat Staatsolie in zo een fase geen ontevreden arbeiders kan hebben. Staatsolie schiet de uitbetalingen voor en zal later juridisch het gevecht met de aannemer aangaan.

  Maar wacht even, het probleem wordt veroorzaakt door een Italiaanse onderaannemer. Doet Srika denken aan het probleem met de Nederlandse treinstellen uit Italië.

  Maar centraal staat, dat de raffinaderij zonder technische of arbeidsproblemen binnenkort moet worden opgeleverd.

  Ach, Srika krijgt zijn ‘betaling’ d.m.v. minpunten, gegeven door onderaannemers van de forumhouders van deze site. Dus, doen maar!!
  Srika


  Maak melding
 2. Srika,

  Ben het met je eens, wat je post.
  Ik vraag me alleen wel af of staatsolie als opdrachtgever dit niet heeft zien aankomen.
  Als opdrachtgever vraag je feed back aan je (onder)aannemers.
  Misschien is dat ook wel de reden, waarom men nu garant staat voor de achterstallige lonen.


  Maak melding
 3. 06 dec. 2014

  Hadden een aantal van jullie echt verwacht dat er een grote staking van buitenlandse arbeiders in Suriname zou uitbreken ? En dat daardoor Staatsolie internationaal negatief zou komen te staan?

  Dat gaat lekker niet door, stelletje hypocrieten en tweespletige Surineds en schijnbare Surinamers in Suriname !!!!

  Wat mankeert toch in jullie denken over Suriname en haar ontwikkeling ? Wat zijn jullie, die steeds zo over Suriname denken en schrijven, toch ziekelijke geesten.Het enige wat bij jullie geldt is de ondergang van Suriname en haar ontwikkeling.

  En vergeten jullie niet om meer van jullie ziekelijke minpunten te geven. Zo meet Srika hoeveel van jullie toch mijn post hebben gelezen.
  Srika


  Maak melding
 4. @Srika,

  Je lijkt wel een ijdele vrouw die steeds hengelt naar aandacht. Krijg je thuis geen punten? Of niet genoeg punten? Of woon je alleen?

  Nou blijkt dat niet alleen de regering, maar ook Staatsolie haar contracten niet nakomt. Hoe moet het straks met de Surined profvoetballers? Oh ja, daar staat flink vel mediaaandacht mee te behalen dus die zullen wel betaald krijgen. Eens kijken of de SVB ook al met de contract-niet-nakiomen ziekte is besmet.

  Wat ik ook zeg van die Bolle Willem, maar bij hem geldt wel afspraak is afspraak. Hij had z’n LaTiona 3kinderen beloofd en zioe het geschieddde. Alleen over het geslacht had hij noch LaTina controle.
  Dus hoogstwaarschijnlijk zullen we weer met 3 Alemaniers opgescheept zitten als nationale schoonzonen.


  Maak melding
 5. 06 dec. 2014

  Beste @Rudinho,

  Bij zulke internationale grote projecten, zijn er ook internationale spelregels.

  Voor zover Srika bekend is, laat Staatsolie zich internationaal juridisch bijstaan of vertegenwoordigen door juridische experts op dit gebied.

  Ook bij het opstellen van contracten met internationale aannemers gebeurt dat. Juridisch technisch gezien en zoals Srika het begrepen heeft, heeft Staatsolie te maken met de aannemer en die is dus juridisch verantwoordelijk. De onderaannemer is hier dus secundair.

  Wat nu wel speelt is dat deze Italiaanse onderaannemer de kerntaken voor het technisch opleveren van de raffinaderij moet garanderen, binnen de overeengekomen tijd tussen Staatsolie en de aannemer, die de onderaannemer in dienst heeft genomen.

  Ik ga er ook vanuit, dat Staatsolie geen problemen met arbeiders van de aannemer verwachtte en hiermee verrast is geworden.

  Een staking van deze buitenlandse arbeiders, velen dreigen Suriname direct te verlaten, zou tot gevolg hebben dat de gegarandeerde technische oplevering van de raffinaderij, daarbij ook het proefdraaien, in de knel komt te zitten. Het zou dan maanden tot enkele jaren kunnen zijn voordat dan weer een groep van technische buitenlandse arbeiders gevonden wordt om het werk in Suriname af te krijgen. En die moeten opnieuw ingewerkt worden !

  Srika denkt dat Staatsolie zich zodanig heeft ingedekt dat het voorschieten van de salarissen van deze buitenlandse arbeiders verhaald kan worden op de aannemer. Uiteindelijk betaalt de aannemer de onderaannemer, die op zijn beurt zijn arbeiders moet betalen.

  Prioriteit, Srika denkt dat zo de strategie in elkaar zit, is voor Staatsolie het optijd en technisch goed opleveren van de raffinaderij door de aannemer, en dat Staatsolie internationaal integer blijft.
  Srika


  Maak melding
 6. @Srika,

  Hebben jou bronnen ook verklaard hoe Staatsolie bij Italianen uitkwam? Er zijn landen die goedkoop een raffinaderij voor je neerzetten. Wat hadden deze Italianen (behalve pizza’s) die anderen niet hadden? Of andersom: wat hebben ze niet wat anderen wel hebben?
  Wat zeggen jou bronnen? Jou kleine Srika’s?


  Maak melding
 7. Srika, jij gaat voor andere Surinamers fantaseren dat ze het project van Staatsolie graag zien mislukken en vervolgens ga je ze voor rot uitschelden, ben je een beetje gek of is er iets anders mis met jou?

  Jesse, uit dit verhaal blijkt JUIST dat Staatsolie haar VERPLICHTINGEN WEL NAKOMT, het moet toch niet zo moeilijk zijn om dat te begrijpen?


  Maak melding
 8. Henkes,

  Indien Staatsolie haar verplichtingen nakomt, waarom maken die werknemers zich dan ongerust en hebben ze geen geld op hun buitenlandse rekening, waarom geeft Staatsolie garanties aan ambassades en waarom worden die werknemers elders verhuisd? Of is Staatsolie besmet Boutersitus en beginnen ze ook dingen te beloven die ze niet kunnen waarmaken?


  Maak melding
 9. Beste mensen wat een gedoe om niets:
  In de branding waren de mensen aan het woord.
  Een onderaannemer van SAIPEM (wereld wijd actief in de olie wereld onder andere aan de net door Poetin afgezegde South Stream) heeft aziatische medewerkers die na afronding contract terug gegaan zijn niet volgens afspraak betaald. Dan gaat het om hun laatste salaris en de reguliere beeindingsbonus (spaar deel in hun salaris).
  De medewerkers die nu aan de buurt waren om terug te gaan eisen nu vooraf betaling omdat zij de Italiaanse onderaannemer (Irsec) niet meer vertrouwen omdat deze de terug gekeerde college probeert af te schepen en op een niet correcte wijze kosten (zoals tickets) probeert te verrekenen.

  Ofwel deze ex medewerkers (lassers en inspecteurs) zijn klaar met hun werk en kunnen niet dominant van invloed zijn op de ingebruikname tests.

  Staatsolie betaalt ook niet (dat zou niet verstandig zijn omdat zij dan in contractuele verhoudingen treed waar zij niets mee te maken heeft) maar garandeert de Aziatische werknemers van de onderaannemer een correcte naleving van de overeenkomst. Dit is netjes en correct en heeft tot doel gedoe in Suriname te voorkomen aangezien het niet weinig mensen zijn (ruim 300), hun aantal nog wel eens kan stijgen en het uit eindelijk om grote bedragen gaat (veel kleintjes maken een grote).

  Saipem en Irsec moeten hun zaken regelen op een correcte wijze en Staatsolie staat op de achtergrond dat te doen wat zij kan.

  Het is niet te verwachten dat Saipem extra vertraagt. Het zal aan Staatsolie zijn of de installaties goed en veilig ingebruik genomen kunnen worden.
  Ik vind het persoonlijk wel vreemd dat er nu nog zoveel vaklieden (lassers etc) uit deze landen aanwezig zijn. Aangezien de president per 18 december de openingshandelingen wil doen zouden er nu alleen maar commissioning engineers actief mogen zijn met test rapporten.

  @ Jesse
  U vroeg zich (ondertoon weer complotdenken) af hoe deze Italianen bij Staatsolie terecht gekomen zijn of anders om.
  Volg het nieuws en u had het kunnen weten.
  Ongeveer 2007 2008 is er door Fluor etc. (Nederlndse vestiging) een haalbaarheidstudie gedaan en zijn de specificaties (Specs) opgesteld voor een aanbesteding.
  Hierna is aan de markt middels een RFP of een RFQ (reguest for proposal of quotation) hun voorstellen te doen middels een bidbook. Uit eindelijk is er al onder de vorige regering gekozen voor het voorstel van Saipem en is Staatsolie de financiering gaan regelen en is Saipem de uitwerking (Engineering) gaan doen Een dergelijk trajet duurt jaren voor dat men echt kan beginnen.

  Wellicht is u opgevallen dat Ballast Nedam. als onderaannemer van Saipem, in 2012 begonnen is met de fundaties etc. Tijdens de beton werken worden wereldwijd onderdelen bestelt, uitgewerkt en geproduceerd om als een puzzel in Suriname aan te komen en hun fundaties te vinden. Daarna moeten hoogwaardige lassers alles met elkaar verbinden etc.

  Waarom worden nu steeds negatieve conclusies getrokken en argwaan gekoesterd.
  Srika heeft geen woord negatief geuit en toch staat ze op lange tenen.


  Maak melding
 10. @JoJo,

  Hoe het ook zij, feit is dat Staatsolie ineens garanties moet gaan geven. Dat is niet goed voor haar naam en voor volgende projecten in Suriname.
  Het staatsbedrijf zal zich ook achter de oren krabben over het betaal- en behandelgedrag van die Italianen.


  Maak melding
 11. Staat Solie is alleenheerser in Suriname. Door wie wordt Staat Solie gecontroleerd. Niemand in Suriname heeft de kennis om Staat Solie te controleren. Ook niet de rekenkamer. Zeker niet op technisch gebied. Volgend jaar gaan de Staat Solie tankstations in bedrijf. Als die raffinaderij tenminste op tijd klaar is. Betekent kassa voor Staat Solie. Wie gaat de inkomsten controleren.
  Ik ben niet negatief hoor. Het is een heel goed bedrijf. Alleen, je moet waken voor verslapping en corruptie. Daarom moet je wijzelijk regelmatig de druk op de raffinagepot houden. Zodat de gelegenheid niet de dief maakt. Iets wat ze met de regering ook moeten doen. Maar die kan niet eens een begroting indienen, dus waarop moet je hen aanspreken?


  Maak melding
 12. @Jesse
  Deze actie maakt nog niet zo veel uit. Dat staatsolie de redende engel moet spelen voor de staat door de deelname in Surgold over te nemen en $ 225.000.000 plus in te gaan brengen voor een voor haar branche vreemde goudmijn. $ 225.000.000 in brengen zonder echte zeggenschap en omdat anderen het land daar toe verplicht hebben is geen goede zaak voor Staatsolie.
  Zeker niet als de goudprijs zo hectisch is als nu, een glijbaan af roetst en richting $ 1.000/troy ounce gaat.

  @ Bakasur
  U vroeg zich door wie Staatsolie gecontroleerd wordt. Het antwoord is simpel door Etiene Boereveen. Volgens mij een slim iemand maar geen econoom of jurist maar wel goed verbonden met de top echelons van het land.
  Dus als het niet goed zou gaan weet u waar verhaal gehaald kan worden.


  Maak melding
 13. Jesse, die Aziatische gastarbeiders zijn bang dat het Italiaanse bedrijf waarvoor zij werken hen niet zal betalen, Staatsolie stelt hen gerust door garant te staan dat ze wel betaald zullen worden, daarmee voorkomt Staatsolie dat haar bedrijf en Suriname negatief in het nieuws komen. Snap jij dat niet? Staatsolie is in dit geval goed bezig.


  Maak melding
 14. Waarom werken er geen Surinamers in dit soort projecten?,dan hebben ze geen paspoort nodig.oooooooh ik was vergeten dat ze lui zijn in Suriname,en via die Italianen nieuwe vorm van moderne slavernij.ga zo door Suriname.


  Maak melding
 15. @Henkes,

  Ik snap het wel, maar die arbeiders snappen het niet. Zij vragen zich af waarom Staatsolie, als opdrachtgever van Irsic, de Italianen niet op de vinger tikt.


  Maak melding
 16. Jesse, het zou mij als arbeider een zorg zijn wie het Italiaans bedrijf op de vingers tikt, mij zou alleen interesseren of en wanneer ik mijn geld krijg.


  Maak melding
 17. SU kent geen wet op de ketenaansprakelijkheid en ook internationaal bestaat zo iets niet. Bij zo’n keten aansprakelijkheid kan geregeld worden dat een onderaannemer niet al het geld krijgt maar dat een deel van het geld in een pot wordt gestort om de schuldeisers van de onderaannemer uit te betalen. Vaak beperkt een dergelijke wet zich, als hij er al is, tot specifieke sociale partners en belastingdienst. Bv in de bouw worden de pensioenpremies en een bedrag voor belastingafdracht ingehouden.

  In het geval van Staats is Staats gewoon verplicht om het volle bedrag, zonder inhoudingen, aan de Italiaanse aannemer te betalen. De Aziatische werknemers moeten op hun beurt de Italiaan aanspreken op zijn plichten. Dat Staats garant staat is ongebruikelijk en heeft waarschijnlijk meer te maken met het feit dat Staats een ongestoorde, correcte en tijdige oplevering wenst.
  Begrijpelijk maar heeft ook het risico dat de Italianen na afloop de rekening bij Staats laten vallen. Om die reden vraag ik mij af waarvoor Staats zich nu precies garant heeft gesteld. Het zou zomaar om vele miljoenen kunnen gaan. laten Staats en de regering daar eerst maar eens duidelijkheid in geven. Dan kunnen we verder discussiëren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES