Project: ‘Suriname op weg naar het WK 2018’

32

De Surinaamse voetbalbond (SVB) gaat samen werken met de Surinaams-Nederlandse oud-Ajacied Nordin Wooter om het Surinaams nationaal voetbalelftal naar het WK 2018 in Rusland te brengen. Vooralsnog een droom, maar die komt binnenkort misschien wel uit. Het parlement in Paramaribo wil daarvoor een wet aannemen, waardoor Nederlandse voetballers van Surinaamse komaf de dubbele nationaliteit krijgen.

Op verzoek van de SVB peilde de Wooter Academy in Nederland het animo onder (met name) in Nederland spelende voetballers van Surinaamse afkomst. Wooter constateerde dat ‘een overweldigend aantal spelers zich zeer gemotiveerd toonde gebruik te maken van de eventuele mogelijkheid om voor Suriname uit te komen’. Het project ‘Suriname op weg naar het WK 2018’ maakte deze week op een persconferentie in Amsterdam de 25 spelers bekend die zich beschikbaar hebben gesteld voor de Surinaamse nationale ploeg.

Suriname begint in juni met de kwalificatiereeks voor het WK 2018. Vooruitlopend daarop organiseren de SVB en Nordin Wooter – die als jeugdtrainer bij Ajax werkt en ook geregeld clinics geeft in Suriname – een oefeninterland op 26 december in Paramaribo tegen de kampioen van Trinidad en Tobago. Voor die gelegenheid zal de selectie al grotendeels bestaan uit Surinamers die in Nederland of elders in Europa voetballen. Oud-prof Dean Gorré is aangesteld als bondscoach van de selectie, waarin voor het oefenduel ongeveer acht lokale voetballers zullen worden opgenomen.

De status van de Nederlands-Surinaamse internationals is als volgt:
Officieel toegezegd: Ryan Koolwijk (FC Dordrecht), Evander Sno (Westerlo), Milano Koenders (Heracles), Donovan Slijngard (SC Cambuur), Calvin Mac-Intosch (SC Cambuur).
Wacht op toestemming club of twijfelgeval vanwege blessure: Lorenzo Davids, Gianni Zuiverloon, Roland Alberg, Dion Malone, Rydell Poepon, Rodney Ubbergen, Cendrino Misidjan, Virgil Misidjan, Nigel Hasselbaink, Marvin Zeegelaar, Mitchell Donald.
Geen toestemming van werkgever: Dwight Tiendalli, Royston Drenthe, Marvin Emnes, Ryan Donk, Boy Waterman, Glynor Plet, Darryl Lachman, Kelvin Leerdam.

Wooter vertelde aan EenVandaag over het draagvlak dat er voor ‘Natio’ is bij de Nederlandse spelers: (FOTO: De Volkskrant)

Ook Aaron Winter sprak zich dit jaar tijdens het WK Brasil uit over deelname van Suriname aan het WK:

Lees ook:
Suriname wil met Nederlandse spelers naar WK 2018 (EenVandaag)’
Suriname wil naar het WK in Rusland‘ (NOS)

32 REACTIES

 1. Lijkt mij sterk dat Suriname zich kwalificeert met genoemde spelers. De eerste ronde komen ze misschien wel door, maar daarna zie ik het niet zo mooi in voor ze. Maar wie weet. Misschien kunnen ze iedereen verassen. Misschien dat de benen en de inzicht beter worden in de tropen met malaria, dengue, chikingunya enz. loerend om te prikken in een been of arm.


  Maak melding

 2. Deelname WK Suriname; wat zou dat prachtig zijn.

  Ik ben nu 10 jaar en hoop dat het wel voor m’n pensionering gebeurt. Dit zie ik jammergenoeg niet gebeuren.


  Maak melding

 3. Mooi initiatief. Met Henk ten Cate/Frank Rijkaard als trainers is dit niet onmogelijk. Dit zou ook een geweldige boost kunnen geven aan de Trots van jongere generatie om Surinamer te zijn. Ze hebben allemaal dan tenminste 1 ding gemeenschappelijk. En dat is goed voor de Natie vorming. In de uiteindelijke selectie moet dan minimaal 1/3 voetballers zijn die in Surinaamse competitie voetballen.


  Maak melding

 4. Surinamers staan erom bekend de ‘juiste man’ op de juiste plaats te kiezen, kijk maar naar onze huidige president die de meest fantastische dromen droomt en ze vervolgens eigenhandig de nek omdraait. Op de manier waarop Krisnadath de straf van Brunswijk, voor het bespugen en ‘MPPen’ van een scheidsrechter, van de tafel veegde, ben ik bang dat de SVB Brunswijk ook opneemt in ons te creëren dreamteam en daarmee het project bij voorbaat zal laten mislukken.


  Maak melding

 5. De allernieuwste method van geef het volk brood en spelen. In Suriname geven ze rijst, WK, tram, 18000 huizen, diepzee haven, 4 baans highways helemaal naar Brazilie.
  En amnestie op de koop toe.


  Maak melding

 6. Maar ik denk niet dat ze de ballen van Narsingh, Van Dijk, Kishna, Schalken enz. gaan kunnen aaien. Dat zijn grote ballen. Die passen niet in de zakken van Sinterklaas.\
  Als ze slim zijn dan geven ze een hoop Oost Europeanen een tijdelijke paspoort. Daar heb je ook goede spelers tussen.


  Maak melding

 7. Allereerst het idee wordt steeds beter en interessanter.

  @ Armand. Met iemand als Henk ten Cate en Dean Gorree kan er iets goeds ontwikkeld worden omdat zij op een goede wijze topsport discipline kunnen overbrengen en overdragen. Het gevaar jullie van daar, wat kommen jullie mij vertellen wordt dan minder.

  Hoewel het allemaal goede voetballers zijn zal het een heel zwaar traject zijn. In Zuid Amerika zijn het allemaal giganten die de tegenstanders zijn en via de Latijns Amerikaanse/ Caraïbische route zullen er ongetwijfeld playoffs nodig zijn.

  Vergis je niet wat een dergelijke plan gaat kosten. Niet alleen wat tickets en hotelkosten maar heel veel professionele planning en begeleiding, medische staf en veel scouting en geregel. Trainingskampen in Nederland te veel reizen te voorkomen en omdat daar de faciliteiten op orde zijn.
  Met alle aanloop moet men minimaal rekenen op een budget van $ 12.000.000. En dat voor een voetbal avontuur in Rusland dat 3 wedstrijden en heel misschien 4 wedstrijden zal duren


  Maak melding

 8. hallo waarom is het zo een discriminatie in suriname . Er wonen zoveel bevolkigsgroepen waarom kunnen ze geen hindoestanen in de selectie nemen en javananen ook ze kunnen ook best wel heel goed voetballen


  Maak melding

 9. Ik denk, dat er weinig Nederlanders van Surinaamse afkomst zullen zijn, die hun paspoort inleveren.
  Bijna eens je paspoort ingeleverd, bijna altijd je paspoort ingeleverd en de toekomstmogelijkheden in Nederland zijn voor Surinaamse voetballers of Nederlanders met een Surinaamse achtergrond zijn heel veel beter.
  Dan kun je alles mooi praten, maar het is gewoon niet zo.
  Goed initiatief overigens, dat niettemin bij voorbaat is gedoemd te mislukken, want het is al eerder gepost: waar wil de Surinaamse voetbalbond het geld vandaan halen om dit project mogelijk te maken.
  De tijd, dat voetballers voor een appel en een ei wilden spelen, ligt al heel erg ver achter ons.


  Maak melding

 10. Stel dat dit Surinaams elftal in de finale tegen het Nederlands elftal uitkomt en wereldkampioen wordt, dan zal je eens wat beleven, niet 90 maar 100% van de Nederlandse bevolking gaat dan roepen dat ze naar hun eigen land moeten oprotten, ze mogen als laatste groet wel een selfie in de Telegraaf plaatsen.


  Maak melding

 11. 06 dec. 2014

  Pracht project ! Kaap Verdie, Trinidad and Tobaco en Haïti zijn Suriname in dezen al positief voor geweest. Presteren nu op regionaal en internationaal niveau veel beter. Want zij maken, waar nodig, wel gebruik van voetballers in de diaspora.

  Maar Srika heeft vorige week al gepost dat een aantal parlementariërs van een aantal politieke partijen is Suriname faliekant tegen het idee zijn om Surinaamse voetballers in de diaspora, d.m.v. een speciale recht op de Surinaamse nationaliteit, te laten voetballen voor Suriname.

  Ten minste een van deze parlementariërs zit nu met een parlementaire delegatie van Suriname in Nederland. Recent nog een bezoek afgelegd aan de Tweede Kamer in Den Haag.

  De naam is Hugo Jabini van de NDP !! Wie kan met deze man in contact komen en hem enthousiasmeren positief naar dit project te kijken? Binnen de Palu en de NPS zijn er ook nog enkele van deze denkers !!

  Vergeet niet dat ook in de USA kinderen uit de Surinaamse diaspora voetballen !!
  Srika


  Maak melding

 12. @Srika,

  Waarom denk je dat ze tregen zijn? Omdat het gaat werken als .. als een schaap over de dam is volgen er meer.
  Begin met voetballers en ook anderen gaan dubbele nationaliteit eisen. Krijgen ze het niet, dan kunnen rechtszaken volgen.
  Die bobsleeër zal denken, ik wil ook naar de olympische spelen of die zakenman die denkt dat hij voor Suriname en voor zichzelf veel geld kan verdienen.
  P.S.: sluit die PSA wet het voetballen voor Suriname uit?


  Maak melding

 13. Rudinho, dit is geen stelling van mij, het is een vooronderstelling en het kan al helemaal geen utopie van mij zijn omdat ik eerlijk gezegd er niet koud of warm van zal worden als Suriname of welk ander land ook, wereldkampioen wordt, ik vind voetbal namelijk, vooral als jezelf niet op het veld staat, een idioot spel. Dat hele volksstammen wekenlang doen alsof de wereld vergaat, als hun elftal wint of verliest, snap ik dus niet.


  Maak melding

 14. Sranan moet betere faciliteiten creeren voor voetballers in
  het land. Na opkrikken huidige voetbalniveau samen met
  Srananmans die buiten Sranan wonen en werken trachten
  verder te komen.

  Dat de voetbalbonzen niet een begrijpen welke plannen
  Seedorf wilde realiseren en hem geen ruimte gaven, zegt
  heel veel. Voetbalvisie moet verbeteren en enkele bonzen
  moeten worden vervangen.

  Anders is denken aan WK een utopie !

  Eerst intern zaken verbeteren en daarna denken over
  grotere zaken, zoals een WK !

  PS : Over de kosten van zo een avontuur zal ik het nog niet hebben.


  Maak melding

 15. soeredj of Nicolas.

  Ja ik denk dat jij dezelfde bent.
  Nu schrijf je de Javanen erbij omdat ik jou helemaal mond dood heb gemaakt bij een andere posting over het te vormen het Surinaams elftal.

  Ik heb medelijden met jou en jou kinderen als je die hebt. Want jij zal hun racistische normen en waarden bij brengen in deze maatschappij. In plaats van liefde in de mede mens ongeacht ras, kleur en geloof.

  Je hebt spirituele hulp nodig.
  Of misschien heb je een psychiater nodig?

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 16. het zou goed zijn,,als lackien de aanvoerder zou zijn van het suri elftal..

  lackien is de man die heeft gepleit van”” houdt je ka geld “” wij suris hebben het niet nodig..

  maar nu wordt er van alle kanten getrokken om een ned/suri. elf tal van de grond te krijgen met als inzet een dubbel nat..

  hier blijkt dus duidelijk,dat de suris het zelfstandig niet kunnen maken..

  en nu de s l m met een speciale ticket voor de ned/suris het hele jaar door.


  Maak melding

 17. Wat ik me afvraag, over dit elftal van Nederlandse “afdankertjes”, is het volgende;

  Stel je kiest er voor om als Nederland opeens “Surinaams” te worden, zodat je – volgens de regels van de FIFA – mee kan doen namens dat land aan het WK.

  Ben je dan voor de Nederlandse wet opeens buitenlander? Want daar mag je geen twee nationaliteiten hebben…

  Als blijkt dat deze jongens als “buitenlander” worden aangezien, hebben ze in hun eigen land (Nederland) een groot probleem;

  Ze mogen daar dan niet meer als clubvoetballer worden opgesteld… je mag (volgens de regels van de Europese Voetbalbond) namelijk maar een x-aantal buitenlandse spelers in je club-team opstellen (om te voorkomen dat je even een heel blik Brazilianen opentrekt).

  Stel dus je voetbalt voor Dordrecht, als Nederlander… en je wordt Surinaams… dan kan Dordrecht besluiten om van de 2 toegestane buitenlandes jou (als Surinamer) geen basisplaats meer te geven, omdat ze daar liever “echte” (getalenteerde) buitenlanders neerzetten…

  Lijken mij dus flink wat haken en ogen aan te zitten, voor je thuis-situatie als “buitenlandse” Nederlandse Surinamer.


  Maak melding

 18. in de jaren 80 als je naar sme afreisde,moest je in vier vouw en vier pasfotos afleveren bij de consulaat en diende je visum aanvraag in,het duurde minsten vier weken voordat je een visum kreeg onder leiding van deze zelfde pres..

  je was verplicht 1000,== n f te wisselen op zanderij anders mocht je sme niet inkomen..

  nu de voeten heet worden,wordt je verzocht gepaaid met een soort p s a papier dat niks voorstelt om z.g.n. surinamer te zijn en je hebt ook geen kies recht..

  wat een gelul is dit..

  is ddb bang dat zijn stoel wordt ingenomen..

  na een tijdje kan hij niet eens meer recht lopen,nu al heeft hij last van zijn knieën .,hij gaat gebukt van al zijn zonden..


  Maak melding

 19. Ik ben trots op deze regering!

  Eindelijk…… Eindelijk Suriname wordt op de kaart gezet!

  Tegelijkertijd wil ik opmerken dat Bouterse een ieders stem nodig heeft om onze idealen waar te maken.

  Wat mij betreft, komende 20 jaar mag Bouterse de president blijven, hij heeft het DIK verdiend!


  Maak melding

 20. Gelukkig staat er wk 2018.
  En geen wk voetbal 2018.

  Want Suriname is goed in wk uienschillen, lanterfanteren.
  Corruptie, handophouden, moederland uitschelden en zelf het land uitbuiten en noem maar op.


  Maak melding

 21. Het project is mooi en prachtig en een droom van elke Surinamer maar 2018 is niet langer haalbaar!
  Het is binnen een maand al 2015 en zoals de Surinaamse politieke klok draait, draait het nergens!! Het eeuwige wachten, het eeuwige gedraai door achterkamer politiek, het platvloers discussiëren en zeer lage parlementaire debatten over zo’n belangrijke kwestie voeren toont eerder een circus stupido aan dan een regering die de kwestie bij hand wil nemen met aan het voorfront een nationale voetbalbond die de eindrondes van het grootste sportevenement ter wereld samen willen halen.

  Er is bovendien nog steeds geen nationale consensus over de diaspora anno 2014, werkelijk ongelooflijk zielig en armoedig na zoveel jaar nutteloos praten, noch een serieus en adequaat beleid! Daar past de dubbele nationaliteit kwestie voor sporters naadloos in!

  Daarnaast heeft Suriname gewoonweg geen moderne voetbal infrastructuur noch de intentie om het aan te leggen. Het plan rammelt vooralsnog aan alle kanten omdat er een serieuze intentie ontbreekt van de belangrijke spelers in desbetreffende kwestie.

  Toch zeg ik, zet door, dat we zover zijn in de discussie zijn beland is al een mijlpaal op zich voor Surinaamse begrippen waar de plantage mentaliteit de boventoon voert en het kolonialisme nog in de hoofden en harten van menige nadondert.


  Maak melding

 22. Hugo Jabini van de NDP en de andere van de Palu en NPS moeten gewoon geneutraliseerd worden in desbetreffende kwestie.

  Voor deze geldvretende doemdenkers en ouderwetse conservatieven is geen plaats meer anno 2014!


  Maak melding

 23. @jahuwa

  Als je mij zijn groeten kunt brengen dan kun je hem vast ook wel vertellen dat hij over niet al te lange tijd geroyeerd zal worden en NOOIT meer in het juridische sector zal mogen werken!

  De groeten terug…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.